Profil candidat: Oleg Creciun
Integritate în activitatea politică
Oleg Creciun (născut în 1977) nu este originar din raionul Cahul. Acesta este medic de profesie și candidează la funcția de deputat în Parlament pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM), pe circumscripția nr. 43 Cahul. El este membru al PDM. Anterior nu a făcut parte dintr-un alt partid politic.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În prezent, Oleg Creciun deține funcția de Director al Spitalului Raional Cahul. În declarația de avere și interese personale pentru anii 2017 și 2018 depusă la Comisia Electorală Centrală, medicul Creciun a indicat un venit salarial de peste 350 de mii de lei în calitate de șef de spital, dar și din pozițiile pe care le-a deținut anterior de viceministru al Sănătății, dar și de director interimar al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. Familia sa deține două apartamente: unul achiziționat în anul 2005, al cărui proprietar este chiar Oleg Creciun, și altul obținut prin moștenire. Aici Oleg Creciun este co-proprietar, având 1/3 cota-parte.
Oleg Creciun este proprietarului unei mașini de lux achiziționată în anul 2015. Este vorba despre un autoturism de model Mercedes E Class, fabricat în anul 2008. Actualul candidat indică în declarația de avere că mașina ar fi cumpărat-o cu suma de 50 de mii de lei. Contactat de câteva ori pentru a explica prețul mic al mașinii, Oleg Creciun a menționat într-un mesaj că ”este ocupat la întâlnirile cu cetățenii și nu are timp liber în program”.
Pe piața secundară, prețul unui astfel de autoturism începe de la 6 mii de euro, în funcție de starea tehnică a mașinii.
Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid
Oleg Creciun și-a început cariera în medicină în anul 2003 la Cahul, fiind chirurg de specialitate. Peste câțiva ani, a avansat în funcție și a devenit vicedirector medical la Spitalul Raional Cahul. Timp de doi ani a fost șef al Departamentului de Medicină Urgentă în cadrul spitalului din Cahul. În anul 2015 este numit vicedirector medical al Centrului Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească, iar peste un an a fost numit viceministru al Sănătății, poziție în care a stat puțin timp. Ulterior a revenit la Cahul, ocupând, în prezent, funcția de director al Spitalului raional Cahul.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Mass-media, cu peniţa pe averea şi interesele demnitari...
De la constituirea Comisiei Naţionale de Integritate(CNI), presa a avut un rol semnificativ în depistarea cazurilor în care subiecţi ai declarării erau suspectaţi de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, al incompatibilităţii de funcţii sau situaţii de tăinuire a unor proprietăţi sau maşini scumpe. Deoarece majoritatea subiecţilor declarării vizaţi în actele de constatare ale CNI scapă basma curată, instituţia pierde pe zi ce trece din credibilitate. Experţii sunt de părere că pentru ca CNI să capete încredere din partea societăţii, aşa cum o are instituţia similară din România, ea ar trebui urgent reformată.
Președintele raionului Basarabeasca este verificat de A...
Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, este verificat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) in cadrul a trei proceduri de control: două privind eventuale incălcări ale regimului de declarare a conflictelor de interese și al restricțiilor și una referitoare la declararea veniturilor și intereselor personale.
Un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI – Vi...
Consiliul de Integritate (CI), care va alege președintele și vice-președintele viitoarei Autorități Naționale de Integritate (ANI), are încă un membru desemnat. Este vorba despre președintele Consililui Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, numit în această funcție de instituția pe care o conduce, la ședința din 6 septembrie 2016.
Aici așteptăm comentariul tău!