Campania „Fii cu ochii pe autorități!”: întâlnire de informare la Rezina

Arhiva 27 septembrie 2017 1169
Experta Tatiana Savva le explică participanților cum pot monitoriza bugetele locale

În cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”, în orașul Rezina a avut loc o întâlnire cu cetățenii la tema transparenței decizionale și a accesului la informație. La acest eveniment, organizat de API și portalul MoldovaCurata.md, în parteneriat cu ziarul regional independent „Cuvântul”, au participat activiști civici, funcționari publici, jurnaliști, reprezentanți ai ONG-urilor locale, alți locuitori ai orașului și raionului Rezina.



Experții API, Tatiana Savva și Vitalie Zama, le-au vorbit participanților despre pașii care trebuie parcurși pentru a obține informații publice de la diferite instituții, mecanismele și instrumentele de implicare în procesul de adoptare a deciziilor la nivel local, în monitorizarea realizării deciziilor, a utilizării banilor publici. “Pe site-ul consiliului raional Rezina lipsesc informații despre bugetul raionului, cheltuielile efectuate etc. Sunt însă și surse de alternativă, de unde puteți afla aceste date. De exemplu, puteți accesa Baza cheltuielilor publice (BOOST) de pe site-ul www.mf.gov.md (site-ul Ministerului Finanțelor) și veți găsi această informație fie pentru Consiliul raional Rezina, fie pentru satul Țareuca, de exemplu, sau altă localitate care vă interesează. Totodată, dacă intrați pe pagina electronică a Agenției proprietății publice puteți găsi cât valorează patrimoniul unui raion, cât valorează drumurile, școlile, grădinițele, gardurile din orice localitate”, a specificat T. Savva.

Gheorghe Migoreanu explică de ce cetățenii nu se implică în discuții publice

Gheorghe Migoreanu și Gheorghe Clapaniuc, locuitori ai orașului Rezina, au menționat că cetățenii sunt pasivi, nu doresc să participe la întâlnirile publice organizate de autorități, deoarece sunt dezamăgiți și nu mai cred în promisiuni, nu cred în justiție, iar procesele de judecată sunt costisitoare și de lungă durată.

La discuții au participat și câțiva primari și consilieri din raionul Rezina care au dat curs invitației lansate de publicația „Cuvântul”. Primarul de Meșeni, Efim Mardari, a completat că “o bună parte din cetățeni sunt învățați să gândească pe vechi și așteaptă să vină cineva să le rezolve problemele fără să miște un pai”. Vasile Grigor, fost consilier raional, a opinat că de vină sunt autoritățile, nu cetățenii. “12 ani am fost consilier raional, dar bugetul raional nu a fost niciodată discutat public, deși am cerut de nenumărate ori. Consilierii majoritari nu vor să discute ordinea de zi cu oponenții, ce să mai vorbim de proiecte?! Nu putem noi influența puterea locală, dacă nu-i facem să respecte legea. Atunci și cetățenii se vor implica”. În replică, T. Savva a menționat că vina aparține, în mare măsură, autorităților care nu au capacitatea de a mobiliza cetățenii, de a-i implica în proiecte importante, dar nu trebuie neglijat nici rolul cetățenilor în acest proces. „De ce în alegeri primarii merg de la casa la casă în căutare de voturi, iar ulterior nu pot să facă același lucru pentru a mobiliza cetățenii să discute bugetul, să stabilească prioritățile etc.? În același timp, cred că cetățeanul poate decide multe. Dacă la ușa consilierilor vor bate, de exemplu, 30 de cetățeni, aceștia se vor pune pe gânduri, căci vor înțelege că la alegeri asta ar putea însemna minus 30 de voturi”, a concretizat experta.

Angela Zaharova, producătoare la postul regional ELITA TV, a semnalat o problemă ce ține de accesul la informație. “Deseori solicităm informații de la instituțiile statului prin e-mail, iar funcționarii ne cer scrisori oficiale, cu semnătură și ștampilă, chiar dacă vrem să obținem o informație simplă, obișnuită”. În acest sens, V. Zama a specificat: “Sunt instituții de bună credință și de rea credință. În al doilea caz, trebuie să vă faceți semnătură electronică ca să evitați probleme de acest fel. Toate dovezile, toate scrisorile trimise pe e-mail, trebuie păstrate în cazul în care veți da instituția în judecată pentru că a îngrădit accesul la informație. Procesele de judecată sunt dificile, uneori costisitoare, dar sunt necesare pentru a disciplina autoritățile.”

În cadrul întâlnirii, reprezentanții API au distribuit broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată în limbile română și rusă. Publicația conține extrase din legislația națională, modele și explicații cum pot fi depuse cereri de acces la informație și plângeri împotriva autorităților care îngrădesc acest drept, inclusiv în instanțele de judecată, alte date și informații utile.  Participanții au fost îndemnați să sune la “linia verde” cu apel gratuit de pe telefoanele fixe și mobile – 080080030 și să semnaleze pe viitor cazuri de îngrădire a accesului la informație, utilizare incorectă și ilegală a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor, adoptarea deciziilor fără consultări publice. Juristul API va răspunde la întrebările adresate de cetățeni, va acorda asistență în formularea cererilor de acces la informație, iar în câteva cazuri va reprezenta beneficiarii în eventuale procese judiciare care vor fi intentate împotriva instituțiilor și autorităților care îngrădesc accesul la informație.

În cadrul campaniei de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”, API va desfășura întâlniri similare și în alte localități din țară.

Acest eveniment s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova / Programul Buna Guvernare.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Petru Jardan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
782
Arhiva

Autorităţile nu se grăbesc să-şi declare cadourile

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a solicitat, la începutul lunii iulie curent, de la autorităţile publice centrale şi locale informaţia privind evidenţa, evaluarea, păstrarea, utilizarea şi răscumpărarea cadourilor primite de către persoanele publice cu funcţii de răspundere. Potrivit CNI, până în prezent au răspuns solicitării circa 20 de instituţii publice.

23 iulie 2013
817
Arhiva

Iurie Morcotîlo: Licitațiile publice sunt mimate în sis...

Procesul de achiziții publice în domeniul educațional din municipiul Chișinău are de suferit din cauza mai multor tertipuri la care recurg agenții economici care participă la tendere, arată un raport realizat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Autorul studiului, Iurie Morcotîlo, a declarat într-un interviu pentru Moldova Curată că există câteva companii cu fondatori comuni sau adrese juridice comune care mimează competiția pentru a câștiga contractele de reparații ale școlilor și grădinițelor din capitală.

26 septembrie 2016
758
Arhiva

Profil candidat: Mihai Moldovanu

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1096
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Integritatea în activitatea politică

24 ianuarie 2019
960
Arhiva

Fondurile regeşti de la Regina Maria ar putea fi întoar...

Cele trei contracte de achiziţii publice semnate în anii 2011 - 2012 de către primăria comunei Regina Maria, raionul Soroca, cu firma soţiei fostului primar ar putea fi anulate. Instanţa de apel a menţinut decizia instanţei de fond, potrivit căreia fostul primar Oleg Nastas a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a ales firma condusă de soţia sa drept câştigătoare a trei tendere.

14 septembrie 2015
1216