CANDIDAT: ALEXANDRU CIMBRICIUC, PUN

Soroca 17 octombrie 2019 828
Alexandru Cimbriciuc

Alexandru Cimbriciuc candidează la funcția de primar al orașului Soroca pe listele Partidului Unității Naționale (PUN), fiind și vicepreședintele acestui partid. In total, pentru scaunul de primar al Sorocii candidează 12 persoane.Alexandru Cimbriciuc a făcut parte din două partide. În anii 2009-2014 a fost deputat listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM). Cu un an mai târziu, a făcut parte și din Guvern, fiind numit în funcția de viceministru al Apărării. După un an, în urma unui scandal mediatic, Cimbriciuc și-a dat demisia din Executiv, mai târziu părăsind și PLDM. În prezent, face parte din Biroul Politic Republican al PUN, partid cu ideologie unionistă. Actualmente, formațiunea este condusă de către fostul liberal Anatol Șalaru.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Din anul 2015, Alexandu Cimbriciuc nu a mai deținut o funcție publică. In declarația de avere și interese personale pentru anii 2017 și 2018, depusă la Comisia Electorală de Circumscripție Soroca  Alexandru Cimbriciuc indică doar un salariu de peste 61 de mii de lei din funcția de administrator al firmei de pază „Ciuan Pu”, afacere pe care a și fondat-o. Din această sumă reiese că Alexandru Cimbriciuc a avut un salariu lunar de circa 2 500 de lei. Întrebat dacă asta e suma reală, Cimbriciuc a declarat pentru portalul Moldova Curată că întreprinderea are probleme și că afacerile nu generează profit. Soția sa a ridicat în ultimii doi ani un salariu total de 96 de mii de lei, fiind angajată la o altă firmă a familiei. Este vorba despre o întreprindere individuală care poartă numele candidatului, afacere fondată în 2003. Candidatul mai indică o pensie, pe care o primește în calitate de veteran de război, în valoare de 2400 de lei.

Alexandru Cimbriciuc deține două terenuri agricole și o clădire de 245 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de peste jumătate de milion de lei. Candidatul a precizat pentru Moldova Curată că în acea clădire este sediul afacerii familiei. Totodată el este proprietarul unui alt imobil, de 260 de metri pătrați. Acesta a declarat pentru portalul Moldova Curată că acest imobil este casa unde locuiește el cu familia.

În declarația de avere, candidatul la funcția de primar al orașului Soroca indică o mașină de teren, fabricată în anul 2018 și achiziționată tot anul trecut. Autoturismul nou, de model Range Rover, valorează 70 de mii de euro. Alexandru Cimbriciuc a explicat că mașina a fost achiziționată în leasing. Întrebat din ce surse o va achita, dacă venitul familiei nu a depășit în ultimii ani suma totală de 6,500 de lei, Alexandru Cimbriciuc a răspuns că anterior a deținut o mașină de același model, luată din salon, pe care anul trecut a returnat-o, iar în schimb a luat autoturismul de 70 de mii de euro.

Candidatul Cimbriciuc are câteva firme. El este fondator și administrator al firmei de pază „Ciuan Pu”, care, la rândul ei, este fondatoarea unei alte firme, ”Turtica” SRL, gestionată de fiica lui Alexandru Cimbriciuc. În declarația de avere și interese personale de la CECE Soroca candidatul nu a indicat venitul obținut din aceste afaceri. El a explicat că firmele familiei nu au avut venituri.

Până în prezent, numele lui Alexandru Cimbriciuc nu se găsește în actele de constatare ale fostei Comisii Naționale de Integritate, dar nici în ale Autorității Naționale de Integritate.

Integritatea în gestionarea funcției publice și/sau de partid

Alexandru Cimbriciuc este magistru în drept și administrație publică locală. Atunci când era viceministru al Apărării, s-a aflat în centrul unui scandal, în care protagonist era fiul său. În anul 2016,  ziarul local ”Observatorul de Nord” din Soroca a mediatizat un caz în care fiul lui Cibriciuc ar fi instalat o gheretă în imediata apropiere a Cetății Soroca. La scurt timp după publicarea articolului, ghereta a fost amplasată în fața sediului ziarului, iar jurnaliștii de acolo – intimidați. Atunci, potrivit ziarului, viceministrul Apărării ar fi cerut Comisariatului militar Soroca să verifice dacă reporterul Vadim Șterbate, cel care a realizat articolul, se află în evidență militară sau a urmat studiile în cadrul catedrei militare. Asta în condiția în care reporterul avea deja doi copii și nu mai putea fi documentat ca potențial recrut.  

Atunci, Asociaţia Presei Independente, împreună cu alte organizaţii neguvernamentale de profil, au declarat că acele acțiuni au reprezentat un act de răzbunare din partea unui funcționar de rang înalt pe jurnaliștii care ”au îndrăznit” să critice activitatea economică a membrilor familiei sale.

După acest scandal mediatic, Alexandru Cimbriciuc a părăsit fotoliul de viceministru. Atunci, el  a precizat pentru Moldova Curată că demisia sa era una planificată, iar jurnaliştii nu au avut nici o vină în acel caz.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Soroca

CANDIDAT: ALEXANDRU CIMBRICIUC, PUN

Alexandru Cimbriciuc candidează la funcția de primar al orașului Soroca pe listele Partidului Unității Naționale (PUN), fiind și vicepreședintele acestui partid. In total, pentru scaunul de primar al Sorocii candidează 12 persoane.

17 octombrie 2019
829
Soroca

Candidat: Andrei Zubco, PSRM

Andrei Zubco, 58 de ani, este candidatul PSRM la fotoliul de primar al s. Nemereuca, Soroca. În I tur al alegerilor generale locale din 20 octombrie 2019 a obținut 33,12 % ( 367 de voturi), cu 14 voturi mai puțin decât democratul Ion Naval, care a câștigat 34.39% ( 381 de voturi). Cei doi vor concura în turul doi al alegerilor care se va desfășura pe 3 noiembrie.

28 octombrie 2019
841
Soroca

Candidat: Ion Naval, PDM

Ion Naval este candidatul PDM la funcția de primar al s. Nemereuca, Soroca. În primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie 2019 a obținut 34.39% din voturi și va concura  în turul II, pe 3 noiembrie, cu socialistul Andrei Zubco (33,12%).

28 octombrie 2019
825
Soroca

CANDIDAT: VICTOR SĂU, INDEPENDENT

Victor Său, 48 de ani, candidează din nou pentru a obține un mandat de primar al orașului Soroca. Deși la alegerile parlamentare de la începutul anului figura pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM), în cursa din această toamnă Victor Său candidează independent. Este profesie jurist, fiind licențiat în drept. Totodată, deține și studii de masterat în domeniul administrației publice.

14 octombrie 2019
932