Candidată: Elena Bodnarenco, PCRM

Soroca 10 octombrie 2019 1329

La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 Elena Bodnarenco candidează din partea Partidului Comuniștilor la funcția de primar al orașului Soroca, poziție pe care a mai ocupat-o anterior.Elena Bodnarenco a intrat în politică din anul 1994, de când este membră a Partidului Comuniştilor. În anii 2005-2009 a fost deputată pe lista PCRM. Pe parcursul anilor nu a schimbat partidul. In 2014 a devenit din nou deputată, tot pe lista PCRM. De trei ani, aceasta deține și poziția de secretar al Comitetului Central al PCRM pentru problemele organizatorice şi de partid.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Elena Bodnarenco este singura candidată la funcția de primar al orașului Soroca, din cei 12 pretendenți, care nu are în proprietate bunuri imobile și mobile. În declarația de avere și interese personale depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție Soroca, candidata a indicat  că a ridicat în anul 2017 un salariu de circa 158 de mii de lei din funcția de deputată, iar în anul 2018 – circa 146 de mii de lei. Elena Bodnarenco indică în declarația de avere că are de rambursat un credit luat de la o companie de creditare, însă nu menționează care este suma exactă.

Deși nu are în proprietate bunuri și venitul său îl constituie doar salariul, pe parcursul anilor, Elena Bodnarenco a fost darnică. Aceasta a donat la PCRM bani din salariile pe care le ridica atunci. Potrivit portalului Avere.md, pe parcursul a trei ani, aceasta a donat PCRM suma totală de peste 36 de mii de lei.

Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid

Elena Bodnarenco a mai deținut funcția de primară al orașului Soroca din anul 2011 până în ianuarie 2015. Și la alegerile locale din vara anului 2015 aceasta a candidat pentru funcția de primar, însă a fost devansată de Victor Său. Când a deținut funcția de primar, aceasta a fost vizată într-o Hotărâre a Curții de Conturi emisă în anul 2013. Portalul ModovaCurata.md a mediatizat cazul. Printr-o dispoziție semnată de Elena Bodnarenco au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare. În replică, Elena Bodnarenco a declarat pentru portalul Vedomosti.md  că Primăria nu se ocupă de vânzarea apartamentelor și că cele trei locuințe au fost privatizate de oamenii care locuiesc acolo, în baza documentelor pe care aceștia le dețineau.

Cazier judiciar

Cu trei ani în urmă,  Elena Bod­na­renco a declarat în presă că a fost con­tac­tată de un depu­tat democrat, care i-ar fi propus mită: bani sau fun­cții pen­tru a părăsi par­ti­dul pe care-l repre­zintă. Aceasta a declarat în cadrul emisiunii  „Interpol” de la TV 7 că suma era constituită din șase cifre, în dolari. Banii îi putea primi în schimbul  părăsirii fracțiunii comuniștilor și votării Cabinetului de miniștri condus de Pavel Filip. Aceasta a mai declarat că aproape toți deputații din legislatura 2014-2018 care și-au părăsit fracțiunile lor și au aderat la PDM au fost supuși coruperii sau șantajului. Pentru aceste declarații, fosta depută a fost citată de câteva ori de Centrul Național Anticorupție pentru a fi audiată în calitate de martor pe această presupusă tentativă de corupere. În prezent nu există nici un dosar de judecată pe rol în care Elena Bodnarenco să fie vizată.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Soroca

CANDIDAT: VICTOR SĂU, INDEPENDENT

Victor Său, 48 de ani, candidează din nou pentru a obține un mandat de primar al orașului Soroca. Deși la alegerile parlamentare de la începutul anului figura pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM), în cursa din această toamnă Victor Său candidează independent. Este profesie jurist, fiind licențiat în drept. Totodată, deține și studii de masterat în domeniul administrației publice.

14 octombrie 2019
1560
Soroca

CANDIDAT: ALEXANDRU CIMBRICIUC, PUN

Alexandru Cimbriciuc candidează la funcția de primar al orașului Soroca pe listele Partidului Unității Naționale (PUN), fiind și vicepreședintele acestui partid. In total, pentru scaunul de primar al Sorocii candidează 12 persoane.

17 octombrie 2019
1371
Soroca

Candidat: Andrei Zubco, PSRM

Andrei Zubco, 58 de ani, este candidatul PSRM la fotoliul de primar al s. Nemereuca, Soroca. În I tur al alegerilor generale locale din 20 octombrie 2019 a obținut 33,12 % ( 367 de voturi), cu 14 voturi mai puțin decât democratul Ion Naval, care a câștigat 34.39% ( 381 de voturi). Cei doi vor concura în turul doi al alegerilor care se va desfășura pe 3 noiembrie.

28 octombrie 2019
1388
Soroca

Candidat: Ion Naval, PDM

Ion Naval este candidatul PDM la funcția de primar al s. Nemereuca, Soroca. În primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie 2019 a obținut 34.39% din voturi și va concura  în turul II, pe 3 noiembrie, cu socialistul Andrei Zubco (33,12%).

28 octombrie 2019
1399
Soroca

CANDIDATĂ: Lilia Pilipețcaia, PSRM

Lilia Pilipețchi, 52 de ani, este candidata Partidului Socialiștilor la funcția de primar al orașului Soroca. Aceasta vine din sectorul privat și nu a activat în instituții publice. Lilia Pilipețchi este originară din Basarabeasca, nu a făcut parte din alte partide.

14 octombrie 2019
2325