Candidat: Ion Naval, PDM

Soroca 28 octombrie 2019 1400

Ion Naval este candidatul PDM la funcția de primar al s. Nemereuca, Soroca. În primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie 2019 a obținut 34.39% din voturi și va concura  în turul II, pe 3 noiembrie, cu socialistul Andrei Zubco (33,12%).Ion Naval a deținut trei mandate de consilier local și două mandate de primar. În 1987 a absolvit Universitatea Agrară din Moldova. Din 2004 până în 2011 a fondat și a gestionat ÎI ”Ion Naval”, un magazin alimentar deschis pe teritoriul localității.

Din 2003 până în 2011 a fost membru al Alianței Moldova Noastră, condusă atunci de Serafim Urecheanu (AMN). După desființarea AMN, a aderat la PDM, partid pe lista căruia a câștigat funcția de primar în cadrul scrutinului din 2011 și din 2015. La actualele alegeri promite că dacă va obține un nou mandat de primar va duce la bun sfârșit proiectul de aprovizionare cu apă a localității.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale 

În declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2018 afișată pe site-ul ANI, candidatul indică venituri obţinute din salariul de primar în sumă de 112 mii de lei și salariul soției în sumă de  67 de mii de lei. Acesta nu declară  că ar avea casă, terenuri ori automobile.

În declarația de avere și interese depusă cu un an mai devreme, primarul însă mai declara 10 terenuri agricole, 3 dobândite în 2010 și șapte terenuri obținute în 2007, fără a specifica valoarea cadastrală a acestora. Totodată candidatul mai declara o casă de locuit, cu o suprafață de 120 m.p, pe care o deține în proprietate din 1985, și un autoturism GAZ 52-04, fabricat în 1985, procurat în 1998, estimat la 9000 de lei.

În declarația din 2015 mai figura un spațiu utilizat în scopuri comerciale cu o suprafață de 50 m.p, un automobil de marca Jiguli și un Mercedes fabricat în 1994, estimat la 20 de mii de lei.

Solicitat de Moldova Curată să ne spună de ce aceste bunuri nu se regăsesc în ultima sa declarație, Ion Naval s-a arătat mirat. ”Nu au dispărut nicăieri, am aceleași terenuri, casa de locuit în care locuiesc din 1985 și două mașini, Mercedes și Gaz. Probabil  s-a comis o eroare că ele nu figurează în documentul din 2018. Ce-i drept automobilele de când sunt primar nu le mai folosesc”, a precizat candidatul.

La compartimentul cote părți în capitalul social al unei întreprinderi, lipsește și magazinul pe care familia îl deține până în prezent. Este vorba de întreprinderea ÎI ”Naval Eugenia”, fondată și administrată de soția primarului din 2011 până în prezent.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

Numele primarului Ion Naval a figurat într-o investigație realizată de Moldova Curată în 2014, în care se arăta că Întreprinderea Individuală ”Naval Eugenia” a câştigat, după accederea soțului în funcția de primar, cinci concursuri de achiziţii publice organizate de primărie prin care întreprinderea se angaja să aprovizioneze grădinița din sat cu produse alimentare. Investigația mai releva că primarul nu menţiona în declarațiile sale de avere care este venitul obţinut de familia sa din administrarea acestei afaceri de familie.

După publicarea investigației, întreprinderea condusă de soția primarului nu a mai participat la licitații organizate de primărie.

Cazier judiciar

Nu există informații despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Soroca

CANDIDAT: ALEXANDRU CIMBRICIUC, PUN

Alexandru Cimbriciuc candidează la funcția de primar al orașului Soroca pe listele Partidului Unității Naționale (PUN), fiind și vicepreședintele acestui partid. In total, pentru scaunul de primar al Sorocii candidează 12 persoane.

17 octombrie 2019
1373
Soroca

CANDIDAT: VICTOR SĂU, INDEPENDENT

Victor Său, 48 de ani, candidează din nou pentru a obține un mandat de primar al orașului Soroca. Deși la alegerile parlamentare de la începutul anului figura pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM), în cursa din această toamnă Victor Său candidează independent. Este profesie jurist, fiind licențiat în drept. Totodată, deține și studii de masterat în domeniul administrației publice.

14 octombrie 2019
1562
Soroca

Candidat: Andrei Zubco, PSRM

Andrei Zubco, 58 de ani, este candidatul PSRM la fotoliul de primar al s. Nemereuca, Soroca. În I tur al alegerilor generale locale din 20 octombrie 2019 a obținut 33,12 % ( 367 de voturi), cu 14 voturi mai puțin decât democratul Ion Naval, care a câștigat 34.39% ( 381 de voturi). Cei doi vor concura în turul doi al alegerilor care se va desfășura pe 3 noiembrie.

28 octombrie 2019
1389
Soroca

CANDIDATĂ: Lilia Pilipețcaia, PSRM

Lilia Pilipețchi, 52 de ani, este candidata Partidului Socialiștilor la funcția de primar al orașului Soroca. Aceasta vine din sectorul privat și nu a activat în instituții publice. Lilia Pilipețchi este originară din Basarabeasca, nu a făcut parte din alte partide.

14 octombrie 2019
2326
Soroca

Candidată: Elena Bodnarenco, PCRM

La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 Elena Bodnarenco candidează din partea Partidului Comuniștilor la funcția de primar al orașului Soroca, poziție pe care a mai ocupat-o anterior.

10 octombrie 2019
1332