CANDIDAT: VICTOR SĂU, INDEPENDENT

Soroca 14 octombrie 2019 1560

Victor Său, 48 de ani, candidează din nou pentru a obține un mandat de primar al orașului Soroca. Deși la alegerile parlamentare de la începutul anului figura pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM), în cursa din această toamnă Victor Său candidează independent. Este profesie jurist, fiind licențiat în drept. Totodată, deține și studii de masterat în domeniul administrației publice.Pe parcursul anilor, Victor Său a schimbat câteva partide. A venit în funcție publică în anul 2007, când a fost ales primar al orașului Soroca, candidând pe lista Partidului Naţional Liberal (PNL). Nu a stat mult în PNL, că la următoarele alegeri locale, din anul 2011, a candidat din nou, doar că pe lista  Partidului Liberal Democrat (PLDM). Nu a câștigat fotoliul de primar, fiind devansat de Elena Bodnarenco, candidata comuniștilor. Atunci liberal-democrații l-au propus pe Victor Său la funcția de președinte al raionului Soroca. La scrutinul local din 2015, acesta câștigă din nou primăria Soroca, fiind susținut tot de PLDM. Peste doi ani a părăsit PLDM, precizând că va rămâne candidat independent. Statutul de independent al lui Victor Său nu a durat mult, astfel că la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 a candidat cu PDM pe circumscripția nr. 7 Soroca.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarației de avere și interese personale depusă de Victor Său la CECE Soroca, în ultimii doi ani, candidatul a obținut un venit de 202 mii de lei din salariul de primar, iar soția sa - un salariu similar de la firmele „Navisor” SRL și de la Gospodăria Țărănească ”Său Victor Valeriu”. Din înstrăinarea unui bun, familia Său a obținut în anul 2018 un venit de 285 de mii de lei. Din darea în arendă a unor spații, Victor Său mai indică un venit de 40 de mii de lei și suma de peste 32 de mii de lei la rubrica ”Alocații”.

Victor Său este proprietarul unui teren intravilan, dar și al unui apartament în orașul Soroca. Declară două autoturisme: unul de model AUDI 100 și un Gaz 67 B, pe care l-a indicat și în declarația anterioară.

Anul trecut candidatul a devenit proprietarul unei case de locuit de peste 310 metri pătrați, a cărei valoare cadastrală ar fi de 4,8 milioane de lei. Tot anul trecut Victor Său a dobândit alte două bunuri imobile, unul de 121 de metri pătrați și altul de 21 m.p., insă nu a indicat alte detalii despre ele. Familia Său are cote părți în firmele „Navisor” SRL şi „SV-Parc”, dar și în Gospodăria Țărănească ”Său Victor Valeriu”.

„Navisor” SRL, afacere condusă în prezent de către soția sa și care comercializează carburanți. Firma „SV-Parc” are activități în domenii precum comerțul cu amănuntul în magazine nespecializate, dar și activități de recreere.

Integritatea în gestionarea funcțiilor publice

Victor Său a venit în funcții publice din mediul privat. El a deținut anterior funcția de director al firmei proprii, „Navisor” SRL.

Când se afla în fruntea raionul Soroca, fostul demnitar a admis un conflict de interese. Portalul Moldova Curată a scris că, în anul 2013, Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină în valoare de peste 326 de mii de lei de la firma familiei, „Navisor” SRL. Cu un an mai târziu, fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a constatat că Victor Său s-a aflat în conflict de interese. Aici - actul CNI.

Demnitarul a contestat actul, motivând că el nu a făcut parte din grupul de lucru. Peste un an, Judecătoria Chișinău a emis o hotărâre prin care a respins contestația. Său nu a mai continuat procesul de judecată, astfel că actul CNI a rămas definitiv. Totuși Victor Său nu a fost sancționat pentru admiterea conflictului de interese, invocându-se expirarea termenului de prescripție.

Cazier judiciar

În acest an, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat pe Victor Său că ar fi încălcat dreptul la viața privată al unei persoane, după o incercare a sa de a responsabiliza două femei surprinse că mănâncă semințe int-un parc și care ar fi dat cojile pe jos. El a publicat pe pagina de Facebook a primăriei Soroca imagini in care apăreau acele două femei mâncand semințe. Una dintre ele l-a acționat pe primar în judecată, plângându-se că i-a fost încălcat dreptul la viața privată. În luna octombrie 2018, Judecătoria Chișinău a emis o decizie pe numele lui Victor Său, prin care l-a găsit vinovat de încălcarea prevederilor Legii cu privire la protecția datelor cu caracter personal și i-a fost aplicată o amendă de 9 mii de lei. Victor Său a contestat decizia, însă în luna februarie 2019, Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea. Decizia CA Chișinău nu a fost contestată în instanța superioară.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Soroca

Candidat: Andrei Zubco, PSRM

Andrei Zubco, 58 de ani, este candidatul PSRM la fotoliul de primar al s. Nemereuca, Soroca. În I tur al alegerilor generale locale din 20 octombrie 2019 a obținut 33,12 % ( 367 de voturi), cu 14 voturi mai puțin decât democratul Ion Naval, care a câștigat 34.39% ( 381 de voturi). Cei doi vor concura în turul doi al alegerilor care se va desfășura pe 3 noiembrie.

28 octombrie 2019
1388
Soroca

CANDIDAT: ALEXANDRU CIMBRICIUC, PUN

Alexandru Cimbriciuc candidează la funcția de primar al orașului Soroca pe listele Partidului Unității Naționale (PUN), fiind și vicepreședintele acestui partid. In total, pentru scaunul de primar al Sorocii candidează 12 persoane.

17 octombrie 2019
1371
Soroca

CANDIDATĂ: Lilia Pilipețcaia, PSRM

Lilia Pilipețchi, 52 de ani, este candidata Partidului Socialiștilor la funcția de primar al orașului Soroca. Aceasta vine din sectorul privat și nu a activat în instituții publice. Lilia Pilipețchi este originară din Basarabeasca, nu a făcut parte din alte partide.

14 octombrie 2019
2325
Soroca

Candidat: Ion Naval, PDM

Ion Naval este candidatul PDM la funcția de primar al s. Nemereuca, Soroca. În primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie 2019 a obținut 34.39% din voturi și va concura  în turul II, pe 3 noiembrie, cu socialistul Andrei Zubco (33,12%).

28 octombrie 2019
1399
Soroca

Candidată: Elena Bodnarenco, PCRM

La alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 Elena Bodnarenco candidează din partea Partidului Comuniștilor la funcția de primar al orașului Soroca, poziție pe care a mai ocupat-o anterior.

10 octombrie 2019
1330