Candidat: Liuba Cojocaru, PLDM

Criuleni 18 octombrie 2019 2614

Liuba Cojocaru, 53 de ani, este candidatul PLDM la funcția de primar al s. Măgdăcești, raionul Criuleni. Din 2011 până în prezent ea a exercitat două mandate de primar.Este absolventă a Colegiului pedagogic din Călărași și a Institutului Republican Sportiv.  În 2003 a obținut diploma de master în turism. Din 1987 până în 2002 a activat în calitate de profesoară de clasele primare la Liceul Teoretic din Măgdăcești. În 2003 a fondat întreprinderea ”Frocvel” SRL, un magazin alimentar deschis pe teritoriul localității, pe care l-a administrat până în 2011, când a devenit primar.

S-a lansat în politică înainte de alegerile generale locale din 2011, devenind membră PLDM, partid din care face parte până în prezent.

Alegerile locale din 2011 le-a câștigat din cel de-al doilea tur, iar alegerile din 2015 le-a câștigat din primul tur cu  86 % din voturile alegătorilor

În actuala campanie promite să finalizeze construcția unei grădinițe-creșă, proiect inițiat în mandatul anterior, drumuri mai bune, prelungirea apeductului și construcția unei fântâni arteziene.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale 

În declaraţia de avere şi interese personale pentru anul 2018 candidata indică salariul de primar în sumă de 129 244 lei. Ea mai declară cinci terenuri agricole, două cu suprafața de 0, 0993 ha și de 0,10 ha, dobândite în 1992, și trei loturi procurate în 2016 cu o suprafață totală de peste 0, 5 ha, fără a specifica valoarea acestora. Candidata mai indică două loturi în intravilanul localității, unul cu suprafața de 0.0509 ha, achiziționat în 2016, și altul de 0.1171 ha, dobândit în 2004.

La compartimentul bunuri imobile, candidata declară o casă de locuit, obținută prin contract de donație în 2016, cu o suprafață de 105 m.p., care ar fi costat 52 160 lei. Întrebată de ce casa are un preț atât de mic, Cojocaru ne-a informat că e vorba de casă părintească, pe care a obținut-o prin moștenire.

Totodată ea mai declară două încăperi comerciale: una cu o suprafață de 130 m.p., estimat la 86 mii lei, procurată în 2006 și cea de-a doua de 336 m.p., dobândită în 2000 estimată la 130 mii lei.

La compartimentul împrumuturi declară un credit în sumă de 650 de mii de lei, contractat în 2016 și scadent în 2026.

În declarația de avere de pe site-ul ANI din 2017, pe lângă bunurile declarate în 2018, mai figurează o casă de locuit, cu o suprafață de 198 m.p., aflată în proprietatea familiei din 1987. Nu este clar de ce această locuință a fost omisă în declarația din 2018. Într-o scrisoare semnată de ”un grup de locuitori din Măgdăcești”, publicată pe site-ul Anticorupție.md, autorii se întreabă, dacă în declarația de avere și interese pentru 2018, unde figurează un singur imobil, în valoare de 52 mii lei, e vorba de această locuință luxoasă cu două nivele, finalizată în 2016, unde locuiește în prezent familia.  

Liuba Cojocaru a declarat pentru Moldova Curată că locuința în care stă familia sa ar costa 186 mii lei, pe când imobilul declarat în actul din 2018 afișat pe site-ul ANI, așa cum a spus mai sus, este moștenit de la părinți. ”Este o campanie foarte murdară, nu m-am așteptat că după o muncă de opt ani la primărie, voi fi ținta la atâtea atacuri murdare din partea consătenilor”, ne-a spus ea fără a preciza de ce locuința, totuși, nu figurează în declarație.

Semnatarii scrisorii mai observă că în actul ANI lipsesc veniturile soțului, care e consilier raional și administrator al magazinului pe care îl deține familia. Liuba Cojocaru ne-a argumentat că magazinul nu înregistrează venituri, ci numai pierderi și că planifică să închidă afacerea la finele anului curent.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

În august 2018, ZdG a realizat o investigație, în care descria un posibil conflict de interese la primăria Măgdăcești, după ce instituția a procurat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

Potrivit investigației, soțul primăriței, Victor Cojocaru, cumpărase imobilul în 2006 cu 300 de mii de lei, adică la un preț de cinci ori mai mic. El nu a investit nimic în acea clădire, întrucât nu a folosit-o. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat la 4 iunie 2018. Solicitată de ZdG, Liuba Cojocaru declara atunci că totul s-a produs transparent și legal și că e doar o coincidență faptul că imobilul a fost cumpărat anume de la familia sa.

Solicitată de Moldova Curată să spună dacă a fost verificată de ANI sau CNA după publicarea investigației, Liuba Cojocaru ne-a informat că a fost verificată de ofițerii CNA și de către Cancelaria de Stat. ”Le-am dat toate documentele, a fost o tranzacție corectă. Eu n-am semnat nimic, toate actele au fost semnate de responsabilii din primărie. N-au descoperit nereguli”, ne-a spus ea.

În declarația de avere și interese pentru anul 2018, la compartimentul venitul obținut din înstrăinarea bunurilor mobile ori imobile, nu figurează informații referitoare la veniturile obținute de familia Cojocaru în urma acestei tranzacții.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Criuleni

Candidat: Valeriu Iurcu, Blocul ACUM

Valeriu Iurcu, 46 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al or. Criuleni. Este om de afaceri, fondator al întreprinderii ”Valnicmar” SRL, o întreprindere agricolă pe care o gestionează împreună cu fratele său, Alexandru Iurcu. Întreprinderea este înregistrată în 2015 în satul de baștină, comuna Ohrincea, Criuleni.

12 octombrie 2019
1829
Criuleni

Candidat: Petru Muntean, Blocul ACUM

Petru Muntean, 57 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al s. Măgdăcești, Criuleni. A absolvit Colegiul Comercial-Cooperatst din Moldova, specialitatea comerț și managment.  Timp de mai mulți ani a deținut funcția de șef de secție la întreprinderea comercială ”Grădina Moldovei”.

18 octombrie 2019
1158
Criuleni

Candidat: Gheorghe Sajin, PSRM

Gheorghe Sajin, 50 de ani, este candidatul PSRM la funcţia de primar al comunei Cimişeni, raionul Criuleni. Are studii medii. În 2004 a fondat împreună cu soţia întreprinderea „Oxalen Lux” SRL, un magazin alimentar amplasat în s. Cimişeni, pe care-l administrează până în 2018.

17 octombrie 2019
1191
Criuleni

Candidat: Ion Cotoman, blocul electoral ”ACUM”

Ion Cotoman candidează din partea Blocui ”ACUM” pentru funcția de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El îl va înfrunta în turul doi al alegerilor locale din 3 noiembrie pe Ion Nistrean, candidatul democraților.

22 octombrie 2019
1896
2020

Primarii care își folosesc mașinile în munca la primăr...

La Bălțata, Criuleni, primarul a primit combustibil din banii Primăriei pentru propria mașină

17 februarie 2020
2441
Criuleni

Profil candidat: Ion Nistreanu

Ion Nistreanu mai vrea să obțină un mandat de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El candidează pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM) și se va ”lupta” în turul doi cu Ion Cotoman, candidatul Blocului Electoral ACUM.

31 octombrie 2019
1892