Candidat: Valentina Pisarenco, PDM

Criuleni 14 octombrie 2019 2025

Valentina Pisarenco, 55 de ani, este candidata Partidului Democrat la funcția de primar al comunei Cimișeni, raionul Criuleni. În 1990 a absolvit Facultatea de Filologie a USM, specialitatea Limba și literatura rusă. A activat în calitate de pedagog la liceul teoretic din s. Cimișeni. Din 2000 până în 2013 a deținut funcția de director adjunct. Ulterior, timp de doi ani, a activat în calitate de director al acestei instituții.



Înainte de alegerile locale din 2015 a aderat la PLDM, pe lista căruia a candidat la funcția de primar de Cimișeni. A câștigat scrutinul cu o diferență de 23 de voturi contra lui Ghenadie Rabei, ex-primar de Cimișeni, care a candidat atunci independent. 

Campania electorală pentru scrutinul din 2015 a fost însoțită de un scandal și penalități, potrivit  crimemoldova.com. Mai mulți localnici au fost amendați cu câte 10.000 de lei pentru coruperea alegătorilor. Ghenadie Rabei s-a adresat atunci în instanţă pentru a cere renumărarea buletinelor de vot, invocând mai multe încălcări şi acuzând-o pe Pisarenco că ar fi mituit oamenii în ziua alegerilor.

Solicitată de Moldova Curată, Valentina Pisarenco ne-a informat că instanța de judecată din Criuleni a penalizat cinci susținători de ai săi. ”Chipurile aceștia i-au servit cu vin pe potențialii alegători, dar eu nu am nicio vină. Sunt profesoară, oamenii mă cunosc, niciodată nu aș fi recurs la astfel de acțiuni”, ne-a  spus candidata.

În toamna anului 2016, Valentina Pisarenco a aderat la Partidul Democrat. ”Am plecat din PLDM după arestul lui Vlad Filat. În Republica Moldova, dacă primarul  nu face parte dintr-un partid de la guvernare, nu primește nicio finanțare. În condiţiile actuale, suntem nevoiţi să trecem de la un partid la altul în speranța să facem ceva pentru sat”, a mai precizat Pisarenco

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale 

În declaraţia de avere şi interese personale depusă la CEC în campania pentru alegerile generale locale din 2019 candidata indică venituri obţinute din salariul de primar  pe parcursul a doi ani, în sumă de 177 732 lei și 49 031 lei, venituri obținute din activitatea didactică.

Totodată aceasta mai declară 12 terenuri, opt fiind procurate în 2007 și patru – în 2013. Doar două loturi sunt înregistrate pe numele său. În declarația de venit pentru anul 2015 afișată pe site-ul ANI acestea nu figurează.

Candidata mai indică o casă de locuit amplasată în s. Cimișeni, cu o suprafață de 100 m.p, pe care o deține din 1985, înregistrată pe numele soțului, Tudor Pisarenco.

La compartimentul bunuri mobile, indică două unități de transport: un automobil de marca Range Rover, anul fabricației 1998, achiziționat în 2012, în sumă de 7000 euro, înregistrat pe numele soțului (despre care candidata ne-a informat că muncește peste hotare) și un autoturism RAF 4, fabricat în 2002, procurat în 2015 și estimat la suma de 100 mii lei, înregistrat pe numele său. Acest autoturism figurează și în declarația de venit pentru anul 2015, doar că acolo el este estimat la suma de 50 de mii de lei.

Spre deosebire de declarația depusă la CEC, în declarația de avere și interese pentru anul 2018 afișată pe site-ul ANI, la capitolul clădiri și construcții, figurează o casă de locuit, procurată în 2007, cu suprafața de 0, 1695 ha. În declarație nu este indicată valoarea bunului, nici cine este proprietarul și unde e situat imobilul. Întrebată de ce această locuință nu figurează și în actul depus la CEC, Valentina Pisarenco ne-a spus că nu-și amintește de ce imobil este vorba. ”Am o singură casă de locuit, cea din s. Cimișeni, înregistrată pe numele soțului, pe care am indicat-o în declarația depusă la CEC. Nu am cumpărat nicio locuință în 2007. Probabil e o eroare”, a conchis Pisarenco.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid și cazier judiciar

Valentina Pisarenco a fost reținută în aprilie 2017 de ofițerii Centrului Național Anticorupție fiind bănuită  că ar fi implicată în anumite licitații trucate organizate de Fondul pentru Eficienţă Energetică din Moldova (FEE). Atunci au fost reținute 19 persoane,  care potrivit CNA ar fi acţionat în complicitate cu cei din conducerea FEE pentru achiziţionarea unor lucrări în valoare de peste 28 milioane de lei și au fost inițiate 12 cauze penale pentru corupere pasivă, trafic de influenţă, depăşirea atribuţiilor de serviciu şi abuz de putere.

Cauza penală încă nu a fost finalizată.

În noiembrie 2018, Valentina Pisarenco, a fost acuzată de Ilie Cazac, consilier sătesc, ales pe listele Partidului Popular European din Moldova, că ar fi avut de câștigat în urma pavării unui trotuar.  Potrivit consilierului, caietul de sarcini prevedea pavarea a 419 m. p, în realitate s-ar fi pavat doar 267 m. p. La fața locului au descins reprezentanți ai Serviciului Investigarea Fraudelor Economice din cadrul IP Criuleni, dar n-au depistat abateri.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Criuleni

Profil candidat: Lidia Tentiuc, USB

Lidia Tentiuc, 55 de ani, candidează din partea partidului Uniunea Salvați Basarabia, la fotoliul de primar al s. Măgdăcești, Criuleni.

18 octombrie 2019
1316
Criuleni

Profil candidat: Ion Nistreanu

Ion Nistreanu mai vrea să obțină un mandat de primar al comunei Bălăbănești din raionul Criuleni. El candidează pe lista Partidului Democrat din Moldova (PDM) și se va ”lupta” în turul doi cu Ion Cotoman, candidatul Blocului Electoral ACUM.

31 octombrie 2019
1883
Criuleni

Candidat: Marian Golovei, Blocul ACUM

Marian Golovei, 41 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al s. Cimișeni, Criuleni. În 2002 a absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, specialitatea Asistență medicală generală. Până în 2006 a activat în calitate de felcer, iar din 2006 până în prezent activează în calitate de medic la IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă.

14 octombrie 2019
1331
Criuleni

Candidat: Petru Muntean, Blocul ACUM

Petru Muntean, 57 de ani, este candidatul Blocului ACUM la funcția de primar al s. Măgdăcești, Criuleni. A absolvit Colegiul Comercial-Cooperatst din Moldova, specialitatea comerț și managment.  Timp de mai mulți ani a deținut funcția de șef de secție la întreprinderea comercială ”Grădina Moldovei”.

18 octombrie 2019
1151
Criuleni

Candidat: Gheorghe Sajin, PSRM

Gheorghe Sajin, 50 de ani, este candidatul PSRM la funcţia de primar al comunei Cimişeni, raionul Criuleni. Are studii medii. În 2004 a fondat împreună cu soţia întreprinderea „Oxalen Lux” SRL, un magazin alimentar amplasat în s. Cimişeni, pe care-l administrează până în 2018.

17 octombrie 2019
1185
Criuleni

Candidat: Liuba Cojocaru, PLDM

Liuba Cojocaru, 53 de ani, este candidatul PLDM la funcția de primar al s. Măgdăcești, raionul Criuleni. Din 2011 până în prezent ea a exercitat două mandate de primar.

18 octombrie 2019
2601