Candidat: Pavel Verejanu, Partidul Șor

Orhei 8 octombrie 2019 1554

Pavel Verejanu, candidatul Partidului „Șor” la funcția de primar al mun. Orhei, și-a început activitatea politică în anul 2015, în același timp cu Ilan Șor, liderul partidului pe care-l reprezintă. Înainte de a se lansa în politică, Verejanu a făcut afaceri prin intermediul unei companii la care este, în continuare, unul dintre fondatori.Pavel Verejanu are 46 de ani și este de profesie contabil auditor, fiind absolvent al Facultății Contabilitate și Audit de la Universitatea Agrară din Chișinău. Din 2011 a fost administrator și unul dintre fondatorii companiei „Comparty&Co” SRL. Firma are adresa juridică în Chișinău, fiind în proprietatea lui Pavel Verejanu, Andrei Vition și Igor Grigoriev, fostul şef al Agenţiei Proprietăţi Publice și ex-viceprimar la Orhei. Compania are activități licențiate în comerț, transport, restaurante și chiar construcții, însă în ultimii ani a avut o cifră de afaceri de 0 lei, conform informațiilor din date deschise.

Activitatea politică, doar cu Partidul „Șor”: de la consilier municipal, la candidat la funcția de primar

Pavel Verejanu a venit alături de Ilan Șor încă la alegerile locale din 2015, în urma cărora a devenit consilier municipal, iar ulterior, președinte al Fracțiunii „Pentru Orhei” din Consiliul Municipal Orhei. În 2016, Verejanu a fost șeful staff-ului electoral al candidatei Ina Popenco la funcția de președinte al R. Moldova. Popenco însă a fost exclusă din cursa electorală după ce s-a constatat că ar fi corupt alegătorii, prin împărţirea cardurilor care ofereau dreptul de a face cumpărături la prețuri mai mici în magazinele sociale deținute de familia Șor.

În decembrie 2017, Verejanu a fost numit președinte al Asociației Obștești „Pentru Orhei”, entitate care a gestionat majoritatea proiectelor derulate la Orhei în perioada mandatului de primar al lui Ilan Șor. La alegerile locale noi, din mai 2018, Verejanu a candidat la funcția de primar al municipiului Bălți, însă a obținut doar 5,7%. A candidat și la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripția nr.10, Bălți. A ocupat însă penultimul loc, cu 8,95% din voturi. Din 2018, Pavel Verejanu este împuternicit al Partidului „Șor” în municipiul Bălți.

Ilan Șor despre Pavel Verejanu, în momentul în care l-a anunțat pe acesta drept candidat al Partidului Șor la alegerile locale din 20 octombrie: „Este persoana care a lucrat alături de mine, cot la cot, timp de 4 ani. Este președintele fracțiunii „Pentru Orhei” în Consiliul Municipal. Este omul care conduce organizația „Pentru Orhei”, care a realizat mai multe proiecte în orașul nostru iubit. Este omul care iubește Orheiul la fel de mult ca mine, ca pe propria casă, ca pe o parte din sine. Este o persoană destul de responsabilă…”.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

A primit un împrumut de la Ilan Șor în valoare de 300 de mii de lei, fără dobândă. Între candidatul Pavel Verejanu și controversatul politician și om de afaceri Ilan Șor (deputat condamnat în prima instanță la închisoare cu executare pentru implicare în frauda bancară, rămas recent fără imunitate parlamentară și anunțat în căutare de organele de drept), există nu doar legături politice, ci și financiare. Conform declarației de avere și interese depusă de Verejanu în martie 2019 din postura de consilier municipal, acesta a primit de la Ilan Șor, în 2018, un împrumut în valoare de 300 de mii de lei. Banii au fost împrumutați cu o dobândă de 0% și urmează să fie rambursați până în 2025. Verejanu a indicat și faptul că, în următorii șase ani urmează să întoarcă, tot fără dobândă, alți 100 de mii de lei către Vlad Iascenco. Soția sa, Svetlana Verejanu, a rambursat între anii 2017-2019 o datorie în valoare de 25 de mii de euro către compania de construcții „Reconscivil”, cel mai probabil fiind achitat un apartament.

Conform acelorași informații din declarația de avere și interese depusă de Pavel Verejanu pentru anul 2018, familia sa deține un apartament de 101 m.p. dobândit în 2008 în urma unui contract de donație și un teren agricol, cumpărat în 2007.

Veniturile obținute la zilele de naștere, mai mari decât veniturile salariale

Pavel Verejanu a declarat că, în 2018, la ziua sa de naștere a primit, în loc de cadouri, suma de 77 de mii de lei. Alți trei membri ai familiei sale au primit, pe parcursul anului trecut peste 145 de mii de lei, tot la zile de naștere, iar din Italia, un alt membru al familiei a fost remunerat cu 10,4 mii de euro. Alți 40 de mii de lei familia Verejanu i-a obținut în urma vânzării automobilului Mercedes E 200.

Pavel Verejanu a avut, în 2018, venituri salariale de la Consiliul Municipal Orhei, Asociația „Pentru Orhei” și de la Partidul „Șor” în sumă de aproximativ 85 de mii de lei.

Svetlana Verejanu a primit în 2018 de la compania „Clifort-Optim” un salariu de 48 de mii de lei.

În 2018, atunci când a candidat la funcția de primar al mun. Bălți, Verejanu a trecut în declarația de avere faptul că soția sa a primit, din Italia, din salariu și alte plăți, suma de aproximativ 45 de mii de euro.

În declarația de avere pentru anul 2016, prima depusă după implicarea în politică, Pavel Verejanu declara că pe parcursul acelui an a avut venituri din salariul primit de la firma sa, „Comparty&Co” SRL de 8,6 mii de lei și o îndemnizație de 2,5 mii de lei de la Primăria Orhei. În schimb, soția sa, din Italia, a obținut 24 de mii de euro. Aceasta deținea, într-un cont bancar suma de 30 de mii de euro.

În declarația de avere depusă la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) Orhei pentru perioada 2017-2018 Pavel Verejanu a indicat că, în acest an, 2019, soția sa, Svetlana Verejanu, a procurat un automobil Hyundai Santa Fe, fabricat în 2015, pentru suma de 24 mii de euro. În acest scop, soția candidatului a obținut un credit în valoare de 16 mii de euro de la compania Victoria Leasing. Banii urmează să fie rambursați până în 2022 cu o rată a dobânzii de 9%.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Orhei

Candidat: Petru Dogocher, PLDM

Petru Dogocher, liderul actual al PLDM din raionul Orhei, pretinde la al patrulea mandat de primar al comunei Vatici, Orhei. Anterior a mai fost de trei ori primar (2003-2015) al acestei comune, iar scrutinul din iunie 2015 l-a pierdut, în turul doi, în faţa liberalului Ruslan Vascan. In perioada 2007-2015 a condus şi Asociaţia Primarilor din raionul Orhei.

18 octombrie 2019
1431
Orhei

Candidat: Vasile Adașan, PDM

Vasile Adașan, 47 de ani, candidatul PDM la funcția de primar al municipiului Orhei, este fost șef al Inspectoratului de Poliție Orhei. El a fost numit in această funcție în mai 2016, prin ordinul șefului IGP, Alexandru Pânzari, care a fost desemnat, la rându-i, de către ministrul de Interne din acea perioadă Alexandru Jizdan, actual secretar general al PDM.

11 octombrie 2019
2227
Orhei

Candidat: Roman Boțan, Partidul Liberal

Roman Boţan a fost ales consilier orăşenesc la Orhei pentru prima dată în anul 2003, când avea 22 de ani şi conducea organizaţia teritorială de tineret Noua Generație a Partidului Popular Creștin-Democrat (PPCD).

04 octombrie 2019
1732
Orhei

Candidat: Svetlana Căpăţină, PCRM

Profesoara Svetlana Căpăţină activează în calitate de specialist principal-metodist la Direcţia Generală Educaţie Orhei. Pretinde la funcţia de primar al or. Orhei din partea PCRM. La alegerile parlamentare din februarie 2019 a concurat în circumscripţia uninominală Orhei pentru funcţia de deputată.

18 octombrie 2019
1828
Orhei

Candidat: Tatiana Panuță, Blocul ACUM

Tatiana Pănuță, (48 de ani) candidata Blocului ACUM la funcția de primar al mun. Orhei, este de profesie psiholog clinician și activează la Spitalul de Psihiatrie Orhei și la Spitalul Raional Orhei. S-a născut în satul Isacova din r. Orhei, dar domiciliază în localitatea Mana din același raion. Anterior, nu a fost implicată în activități politice, deși afirmă că a fost membră a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

08 octombrie 2019
1416
Orhei

Candidat: Adriana Buciușcanu, PAS

Adriana Buciușcanu, candidata Partidului PAS la funcția de primar al comunei  Vatici, Orhei, este absolventă a facultății de istorie a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava şi unicul în raionul Orhei candidat în aceste alegeri care are titlul de doctor în istorie.

18 octombrie 2019
1148