Candidat: Vasile Adașan, PDM
Vasile Adașan, 47 de ani, candidatul PDM la funcția de primar al municipiului Orhei, este fost șef al Inspectoratului de Poliție Orhei. El a fost numit in această funcție în mai 2016, prin ordinul șefului IGP, Alexandru Pânzari, care a fost desemnat, la rându-i, de către ministrul de Interne din acea perioadă Alexandru Jizdan, actual secretar general al PDM.
Vasile Adașan este acum pensionar al Ministerului Afacerilor Interne, conform informațiilor incluse de el în documentele depuse la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale (CECE) Orhei. El a activat anterior doar în structurile MAI și nu a fost implicat în activități politice. A fost comisar adjunct în cadrul Comisariatelor de Poliție Botanica și Centru din Chișinău, comisar la Ștefan Vodă sau șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Patrulare.
Vasile Adașan: „Eu nu sunt membru de partid. Anterior nu am fost implicat în activități politice, am activat doar în cadrul MAI. Mie mi s-a propus să candidez la aceste alegeri din partea mai multor actori politici, dar am considerat că aici (la PDM, n.r.) e o echipă, să zicem, mai competentă și mai unită. Și unele viziuni sunt mai aproape, în ceea ce ține de ideologie”.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Vasile Adașan a indicat în declarația de avere și interese personale depusă la CECE Orhei aceleași informații pe care le-a trecut și în declarațiile depuse la Autoritatea Națională de Integritate. Pe parcursul anului 2018, Adașan a ridicat, din salariu, 138 de mii de lei, iar din pensie încă 102 mii de lei. De la mama soacră, care lucrează în Italia, familia Adașan susține că a primit 11 mii de euro, iar din îndemnizațiile și alocațiile pentru copil, primite din România și R. Moldova - 2800 de lei românești (11,5 mii de lei) și 37 de mii de lei.
Din anul 2011, soții Adașan dețin un teren intravilan și o casă de locuit nefinalizată, amplasată în comuna Stăuceni, mun. Chișinău. În anii 2014 și 2016, soții Adașan declară că au contractat două credite, unul în valoare de 270 mii de lei de la Mobiasnbancă cu o rată a dobânzii de 11,69% și altul în sumă de 70 mii de lei de la Moldindconbank, cu o rată a dobânzii de 11,99%. Creditele urmează să fie rambursate până în 2021, respectiv 2024.
Vasile Adașan: „Eu acum locuiesc la Orhei. Casa din mun. Chișinău nu este finalizată. De nouă ani o construiesc”.
Integritatea în gestionarea funcției publice și de partid
În perioada 2016-2017, Vasile Adașan s-a judecat cu MAI și IGP, solicitând să-i fie stabilită perioada de activitate din cadrul Batalionului Separat (special) de escortă şi pază al Comisariatului General al Poliţiei mun. Chişinău şi respectiv al Direcţiei de Poliţie mun. Chişinău începând cu 30 iulie 2010 până la 25 iunie 2015 ca perioadă de activitate cu avantaj cu aplicarea coeficientului 2 și stabilirea pensiei pe linia Ministerului Afacerilor Interne pentru perioada de timp începând cu 01 octombrie 1993 până la 29 iunie 2015 cu includerea perioadei de la 30 iulie 2010 până la 25 iunie 2015 cu avantaj, recalcularea, stabilirea şi achitarea pensiei pe linia Ministerului Afacerilor Interne, reieşind din recalculul vechimii în muncă începând cu 29 iunie 2015”. În noiembrie 2017, CSJ i-a dat dreptate și a respins recursul depus de IGP.
Ziarul Cuvîntul a scris recent că Vasile Adașan a fost demis din funcția de șef al IP Orhei „după un control inopinat organizat de către Andrei Năstase, noul ministru de interne”.
Vasile Adașan: „Eu am fost șef la IP Orhei și după ce s-a schimbat ministrul de Interne. Eu nu am fost demis. Am considerat singur că îmi dau demisia, din considerentul că nu am dorit să activez cu actuala conducere. Eu singur am depus raport și mi-am dat demisia, pentru că, pe parcursul activității m-am străduit să-mi exercit atribuțiile întocmai. Când discuți cu o persoană care nu este profesionistă în domeniu pe care-l gestionează, nu cred că mai vrei să activezi. Control la IP Orhei a fost făcut, dar după ce eu deja am plecat. Care sunt rezultatele, pe mine nu mă deranjează, pentru că eu știu care a fost activitatea mea”.
Cazier judiciar
Nu există informații despre dosare penale cu implicarea candidatului
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Candidat: Tatiana Panuță, Blocul ACUM
Tatiana Pănuță, (48 de ani) candidata Blocului ACUM la funcția de primar al mun. Orhei, este de profesie psiholog clinician și activează la Spitalul de Psihiatrie Orhei și la Spitalul Raional Orhei. S-a născut în satul Isacova din r. Orhei, dar domiciliază în localitatea Mana din același raion. Anterior, nu a fost implicată în activități politice, deși afirmă că a fost membră a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).
Candidat: Adriana Buciușcanu, PAS
Adriana Buciușcanu, candidata Partidului PAS la funcția de primar al comunei Vatici, Orhei, este absolventă a facultății de istorie a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava şi unicul în raionul Orhei candidat în aceste alegeri care are titlul de doctor în istorie.
Candidat: Pavel Verejanu, Partidul Șor
Pavel Verejanu, candidatul Partidului „Șor” la funcția de primar al mun. Orhei, și-a început activitatea politică în anul 2015, în același timp cu Ilan Șor, liderul partidului pe care-l reprezintă. Înainte de a se lansa în politică, Verejanu a făcut afaceri prin intermediul unei companii la care este, în continuare, unul dintre fondatori.
Candidat: Petru Dogocher, PLDM
Petru Dogocher, liderul actual al PLDM din raionul Orhei, pretinde la al patrulea mandat de primar al comunei Vatici, Orhei. Anterior a mai fost de trei ori primar (2003-2015) al acestei comune, iar scrutinul din iunie 2015 l-a pierdut, în turul doi, în faţa liberalului Ruslan Vascan. In perioada 2007-2015 a condus şi Asociaţia Primarilor din raionul Orhei.
Candidat: Svetlana Căpăţină, PCRM
Profesoara Svetlana Căpăţină activează în calitate de specialist principal-metodist la Direcţia Generală Educaţie Orhei. Pretinde la funcţia de primar al or. Orhei din partea PCRM. La alegerile parlamentare din februarie 2019 a concurat în circumscripţia uninominală Orhei pentru funcţia de deputată.
Aici așteptăm comentariul tău!