Candidat: Petru Dogocher, PLDM

Orhei 18 octombrie 2019 1553

Petru Dogocher, liderul actual al PLDM din raionul Orhei, pretinde la al patrulea mandat de primar al comunei Vatici, Orhei. Anterior a mai fost de trei ori primar (2003-2015) al acestei comune, iar scrutinul din iunie 2015 l-a pierdut, în turul doi, în faţa liberalului Ruslan Vascan. In perioada 2007-2015 a condus şi Asociaţia Primarilor din raionul Orhei.Petru Dogocher este agronom de profesie. După Colegiul de agronomie din Tiraspol a absolvit Universitatea de Studii Europene. Primele alegeri pentru funcțiile de consilier local și primar le-a câştigat în calitate de candidat independent. Membru al PLDM devine în 2009. Următoarele două mandate de primar le-a câștigat deja ca reprezentant al acestui partid. In 2007 este ales în funcția de lider al OT Orhei a PLDM, dar și în cea de președinte al Asociaţiei Primarilor din raionul Orhei.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Până a fi ales primar, P. Dogocher a activat în businessul agricol. În 1993 a fondat două întreprinderi individuale axate pe producerea, procesarea și comercializarea diferitelor produse agricole. Peste un timp, a lichidat ambele întreprinderi și a fondat SRL ”Mindal”, care a preluat aceleași genuri de activitate. În 2018 a fondat și societatea cu răspundere limitată ”Davidaria”, care și-a propus alte activități: creșterea animalelor, producerea, procesarea și comercializarea produselor din carne, servicii hoteliere, de alimentație publică etc.

În perioada cât s-a aflat la conducerea primăriei, în comuna Vatici au fost implementate mai multe proiecte în domeniul iluminării stradale, construcției sistemelor de aprovizionare cu apă și evacuare a apelor reziduale, repararea drumurilor. Un proiect intercomunitar, inițiat de Petru Dogocher, care viza colectarea, stocarea și procesarea deșeurilor menajere din 20 de localități, a eșuat. Un motiv ar fi fost împotrivirea locuitorilor s. Breanova, în preajma căruia urmau să fie stocate deșeurile.

Integritatea în gestionarea funcției publice și celei de partid

În ultimii doi ani majoritatea aleșilor locali din raionul Orhei, inclusiv primari, deputați, consilieri de ambele niveluri, ajunși în funcții cu susținerea PLDM, au aderat la alte partide, preponderent preferând PDM. Petru Dogocher însă a rămas fidel Partidului Liberal Democrat, exercitând în continuare funcția de secretar al OT Orhei.

În ancheta completată pentru Coaliția Civică „Pentru un Parlament Curat 2018”  Petru Dogocher nota că declarațiile fiscale, cele de avere și interese personale intotdeauna le-a depus la timp; că fiind demnitar public nu a încălcat regimului incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor în serviciul public; nu s-a aflat în situații de conflict de interese, nu a fost acuzat de instanțele de resort de administrare defectuoasă sau nerespectare a procedurilor de achiziții publice.

Acest articol apare în cadrul proiectului „Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Orhei

Candidat: Roman Boțan, Partidul Liberal

Roman Boţan a fost ales consilier orăşenesc la Orhei pentru prima dată în anul 2003, când avea 22 de ani şi conducea organizaţia teritorială de tineret Noua Generație a Partidului Popular Creștin-Democrat (PPCD).

04 octombrie 2019
1881
Orhei

Candidat: Pavel Verejanu, Partidul Șor

Pavel Verejanu, candidatul Partidului „Șor” la funcția de primar al mun. Orhei, și-a început activitatea politică în anul 2015, în același timp cu Ilan Șor, liderul partidului pe care-l reprezintă. Înainte de a se lansa în politică, Verejanu a făcut afaceri prin intermediul unei companii la care este, în continuare, unul dintre fondatori.

08 octombrie 2019
1660
Orhei

Candidat: Tatiana Panuță, Blocul ACUM

Tatiana Pănuță, (48 de ani) candidata Blocului ACUM la funcția de primar al mun. Orhei, este de profesie psiholog clinician și activează la Spitalul de Psihiatrie Orhei și la Spitalul Raional Orhei. S-a născut în satul Isacova din r. Orhei, dar domiciliază în localitatea Mana din același raion. Anterior, nu a fost implicată în activități politice, deși afirmă că a fost membră a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

08 octombrie 2019
1507
Orhei

Candidat: Svetlana Căpăţină, PCRM

Profesoara Svetlana Căpăţină activează în calitate de specialist principal-metodist la Direcţia Generală Educaţie Orhei. Pretinde la funcţia de primar al or. Orhei din partea PCRM. La alegerile parlamentare din februarie 2019 a concurat în circumscripţia uninominală Orhei pentru funcţia de deputată.

18 octombrie 2019
1934
Orhei

Candidat: Adriana Buciușcanu, PAS

Adriana Buciușcanu, candidata Partidului PAS la funcția de primar al comunei  Vatici, Orhei, este absolventă a facultății de istorie a Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava şi unicul în raionul Orhei candidat în aceste alegeri care are titlul de doctor în istorie.

18 octombrie 2019
1240
Orhei

Candidat: Vasile Adașan, PDM

Vasile Adașan, 47 de ani, candidatul PDM la funcția de primar al municipiului Orhei, este fost șef al Inspectoratului de Poliție Orhei. El a fost numit in această funcție în mai 2016, prin ordinul șefului IGP, Alexandru Pânzari, care a fost desemnat, la rându-i, de către ministrul de Interne din acea perioadă Alexandru Jizdan, actual secretar general al PDM.

11 octombrie 2019
2347