Primăria nu-mi oferă informația de interes public solicitată. Cum să procedez?

Întrebare: Sunt consilier local în satul Dubăsarii Vechi. La 9 octombrie 2017, am solicitat Primăriei să-mi furnizeze următoarele documente:
- Dispozițiile emise de către Primar în perioada iulie 2015 – decembrie 2016;
- Contractele de arendă, vânzare-cumpărare a terenurilor şi imobilelor amplasate pe teritoriul Primăriei s. Dubăsarii Vechi, încheiate de către Primărie cu agenții economici şi persoane fizice în perioada iulie 2015 - decembrie 2016 şi încheiate anterior acestei perioade, dar în vigoare;
- Contractele încheiate de către Primăria s. Dubăsarii Vechi cu agenții economici și persoanele fizice privind efectuarea lucrărilor și prestarea serviciilor pe teritoriul Primăriei s. Dubăsarii Vechi pe perioada iulie 2015 – decembrie 2016.
La 23 octombrie 2017, Primăria m-a anunțat în scris că nu poate să-mi ofere aceste documente, motivând că este un volum mare de muncă și nu există personal care să se ocupe de pregătirea informației.
Juristul API răspunde: Refuzul Primăriei este neîntemeiat. Considerăm că este încălcat dreptul constituțional al cetățenilor la informare activă, veridică și la timp asupra chestiunilor de interes public, inclusiv dreptul în baza art. 10, 11, 16, 23, 24 ale Legii privind accesul la informație și art. 3, 5, 6 lit. c), 16, 25 ale Legii contenciosului administrativ. În situația respectivă recomandăm persoanei vizate să se adreseze cu o cerere în instanța de judecată. API este disponibilă să ofere consultanță și asistență gratuită pe tot parcursul desfășurării procesului de judecată.
Notă: O cerere de chemare în judecată în cazul consilierului local a fost depusă la instanța din raionul Criuleni, în termenele prevăzut de lege – 30 de zile de la primirea răspunsului din partea Primăriei Dubăsarii Vechi.
Juristul API acordă consultații gratuite în problemele care țin de accesul la informație și transparența în procesul decizional, în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cadouri declarate de funcționari: cană din piatră de ja...
Dintre cele 16 ministere din componența Guvernului, doar 5 au anunțat, solicitate de Moldova Curată, că au înscrise câteva obiecte în registrele cadourilor simbolice. Toate au confirmat că au deschise asemenea registre, așa cum obligă Hotărârea Guvernului nr. 134 din 22 februarie 2013, însă în majoritatea cazurilor acestea sunt goale. Expertul anticorupție Galina Bostan spune că acest lucru s-ar putea explica prin faptul că funcționarii au o înțelegere greșită în privința obligativității declarării cadourilor și ar putea crede că trebuie să le declare doar pe cele primite atunci când se află în componenţa delegațiilor oficiale.
Șefa Misiunii USAID în Moldova: ”Dacă trece proiectul d...
Șefa Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) din Republica Moldova, Karen R. Hilliard, a acordat portalului Moldova Curată un scurt interviu în care a vorbit despre justiție, reformele în domeniul judiciar, dar și despre încrederea populației în acest sistem. Totodată, diplomata și-a exprimat îngrijorarea referitor la proiectul de lege propus de Ministerul Justiției, prin care sunt impuse câteva măsuri restrictive în activitatea organizațiilor neguvernamentale din Moldova.
Primarul din Catranâc „cară” proiectele în localitate c...
Primarul comunei Catranâc din raionul Făleşti, Mihail Popovici, a închiriat pentru primărie autoturismul de model Mercedes 320 de la firma soţiei sale. Demnitarul spune însă că primăria nu are autoturism, iar în localitate sunt implementate diverse proiecte care presupun multe deplasări la raion.
Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat
Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.
Aici așteptăm comentariul tău!