Candidați cu afaceri, dar cu venituri mici, la Chirsova

Alegeri in AP din UTAG 21 octombrie 2016 1287
Stepan Sarioglo

Până la momentul actual, în cursa pentru fotoliul de deputat în autonomia găgăuză, legislatura a șasea, din partea circumscripţiei Chirsova, nr. 26, s-au înscris cinci candidaţi: Stepan Sarioglo, felcer-narcolog la Policlinica din Comrat, Constantin Fucidji, om de afaceri, Vasilii Neicovcen, manager vânzări, Stepan Piron, economist, şi Victor Radov, inginer-electrician în cadrul companiei Union Fenosa. Unii dintre ei dețin afaceri, dar în calitate de venituri indică doar câteva mii de lei din salarii.



Până la momentul actual, în cursa pentru fotoliul de deputat în autonomia găgăuză, legislatura a șasea, din partea circumscripţiei Chirsova, nr. 26, s-au înscris cinci candidaţi: Stepan Sarioglo, felcer-narcolog la Policlinica din Comrat, Constantin Fucidji, om de afaceri, Vasilii Neicovcen, manager vânzări, Stepan Piron, economist, şi Victor Radov, inginer-electrician în cadrul companiei Union Fenosa. Unii dintre ei dețin afaceri, dar în calitate de venituri indică doar câteva mii de lei din salarii.

Aliat cu PDM, dar candidează independent

Originar din Chirsovo, Stepan Sarioglo (42 de ani), candidează pentru al doilea mandat de deputat. El a câştigat alegerile în toamna anului 2012, când a candidat independent, şi a acces în Adunarea Populară de legislatura a V-a. În mai 2013 a aderat, împreună cu un grup de deputaţi, la fracțiunea “Pentru o Găgăuzie unită şi modernă” din cadrul Adunării Populare, condusă de Nicolai Dudoglo. A fost membru al Comisiei de sănătate şi asistenţă socială din cadrul APG. La 15 noiembrie 2013, a făcut parte dintr-un grup de 19 deputaţi care au solicitat demisia fostului başcan Mihail Formuzal, după ce procurorul municipiului Comrat a dat publicităţii un raport în care Executivul de la Comrat era învinuit de încălcări de lege şi fraude financiare. Încercarea de demitere a başcanului a eşuat din cauză lipsei numărului necesar de voturi. Formuzal a comentat că tentativa de demitere a fost un complot împotriva sa, comis de deputaţii democraţi în colaborare cu organele de drept. Înainte de alegerile parlamentare din 2014, Sarioglo, alături de alţi colegi, a semnat o declaraţie prin  care a îndemnat alegătorii din Găgăuzia să susţină PDM.

Constantin Fucidji

Promite să asigure cu încălzire gimnaziul şi grădiniţa din Chirsovo 

Cu toate acestea, Sarioglo a declarat pentru Moldova Curată că nu este membru al PDM: “În trecut am aderat la fracţiunea democraţilor din cadrul Adunării Populare, dar n-am aderat la partid. M-am distanţat pentru că n-am fost de acord cu multe dintre acţiunile acestora. Atât în cursa electorală din 2012, cât şi în prezent mi-am depus dosarul în calitate de candidat independent”. El spune că are nevoie de încă un mandat de deputat ca să poată continua câteva proiecte începute. Printre acestea – proiectul de încălzire a gimnaziului, a Centrului de sănătate şi a grădiniţiei nr. 2 din localitate. “Am iniţiat împreună cu primăria proiectul de încălzire a gimnaziului, finanţat din Fondul pentru Eficienţă Energetică. Urmează să obţinem cea de-a doua tranşă de finanţare” a spus Sarioglo.

Susţinător al vectorului eurasiatic

Anterior, Stepan Sarioglo s-a manifestat activ pentru organizarea în autonomie a referendumului consultativ, desfăşurat la 2 februarie 2014, “privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova”. Referendumul a avut loc chiar dacă judecătoria or. Comrat a suspendat decizia Adunării Populare din UTA Găgăuzia privind desfășurarea lui. La controversatul plebiscit locuitorii din autonomie au fost solicitaţi să se pronunţe pe marginea cursului de politică externă a țării - aderarea la UE sau la Uniunea Vamală. Totodată aceştia au fost solicitaţi să-şi expună părerea privind un proiect de decizie care prevede că regiunea îşi poate declara independenţa în cazul în care Republica Moldova îşi pierde statalitatea.

În ianuarie 2014, Sarioglo a făcut o declaraţie în susţinerea referendumului, iar în martie, după desfăşurarea lui, alături de alţi trei deputaţi, Serghei Burgudji, Stepan Cimpoieş şi Zahar Miţul, a susținut o conferinţă de presă. În cadrul acesteia el și colegii săi au avertizat autorităţile de la Chişinău că dacă nu vor respecta statutul de autonomie şi “voinţa poporului din Găgăuzia” vor organiza un nou referendum, de ieşire a autonomiei din componenţa Republicii Moldova. 

Livada de nuci, nedeclarată la CEC

Stepan Sarioglo este căsătorit şi are trei copii. Are studii medii de specialitate şi activează în calitate de felcer narcolog la Policlinica din Comrat. A refuzat să discute în limba română, motivând că nu o posedă. 

Potrivit declaraţiei de avere depusă la CEC, în ultimii doi ani Stepan Sarioglo a avut venituri doar din salariu - 144 256 lei. Deputatul deține o casă cu o suprafaţă de 110 m. p. şi trei hectare de teren agricol. Soţia sa este casnică. „Nu deţinem afaceri”, a mai precizat candidatul. Totuşi, potrivit autorităţilor locale, Sarioglo are o livadă de nuci de circa 4 ha, care nu figurează în declaraţia depusă la CEC. “Livada este tânără, deocamdată nu ne aduce venit, de aceea n-am indicat-o”, a precizat el.

Director la întreprinderea soției

Un alt candidat la fotoliul de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei este Constantin Fucidji (62 de ani). Agronom de profesie, activează în calitate de director la întreprinderea agricolă “Ekinnik Yeri” SRL, fondată în anul 2006 de către Ana Fucidji, soţia candidatului. Întreprinderea arendează terenuri de la circa 1000 de persoane și este specializată în cultivarea şi comercializarea produselor agricole, a cerealelor şi furajelor. Din 2010 “Ekinnik Yeri” se află în litigiu cu o altă întreprindere agricolă, “Ghelir Agro” SRL. Ultima încearcă să obţină prin judecată clădirea în care se află sediul întreprinderii conduse de Fucidji. Aceasta ar constitui cota valorică a persoanelor care își dau terenul în arendă. Litigiul durează până în prezent. 

În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală din Comrat Constantin Fucidji indică suma de circa 98 de mii de lei, obținută în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015 la locul de muncă. El deţine o casă cu o suprafaţa de 100 m. p în s. Chirsovo, două terenuri agricole cu suprafața de 3, 5 ha şi un teren de 0, 5 ha în intravilan. Este proprietarul unui Mercedes Benz 211 şi al unui depozit bancar în sumă de circa 286 mii de lei. 

Director, cu salarii mici şi fără casă

Un alt pretendent la fotoliul de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei este Stepan Piron (50 de ani), directorul întreprinderii “Telecom Grup System”, fost preşedinte interimar al Companiei “Teleradio Găgăuzia”. Piron a ocupat această funcţie din septembrie 2014 până la 1 martie 2016. Moldova Curată a scris anterior că acesta era în incompatibilitate de funcţii. Or, Legea cu privire la radio și televiziune a Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron fusese proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu, care au fost trecute în acte pe numele fiului său

În baza de date a Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) figurează mai multe firme pe numele fiului său:  "Oguztelcom", „Ilk Halk Televizionu", "Telecom Grup Sistem" și Oguzsatlink". 

În anul 2013, într-o scurtă perioada cât a deţinut funcția de președinte al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron a încheiat cu fiul său un contract de dare în arendă, gratuit, a unor turnuri de televiziune construite dintr-un ajutor oferit de Turcia și aflate în gestiunea Companiei. Stepan Piron a negat că ar fi vorba de un conflict de interese, întrucât ar fi încheiat contractul cu fiul său în baza unei hotărâri a Adunării Populare de la Comrat. Întâmplător sau nu, decizia fusese adoptată de Adunarea Populară cu două luni înainte de a fi încheiat contractul familia Piron. La scurt timp acest contract a fost reziliat unilateral de către Ana Harlamenco, care preluase pentru o scurtă perioadă funcția de președinte al companiei.

Moldova Curată a mai relevat că deşi s-a aflat la conducerea unei instituţii finanţate din bani publici, Stepan Piron nu şi-a declarat niciodată averea şi interesele la Comisia Naţională de Integritate (CNI), deşi în presă au apărut informaţii că acesta s-ar conduce de interesul personal şi nu de cel public. Portalul www.gagauzmedia.md a publicat un articol în care menţiona că Stepan Piron, în luna august 2013, cât a deţinut funcţia de preşedinte al Companiei „Teleradio Găgăuzia”, şi-ar fi acordat un salariu de peste 10 mii de lei, pentru doar 15 zile lucrătoare, astfel, o zi de muncă fiind remunerată cu peste 708 lei. Acest lucru a fost descoperit în timpul unui audit local. 

În martie 2016, Stepan Piron şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte al Companiei „Teleradio Găgăuzia”. La momentul actual acesta ocupă funcţia de director al „Telecom Grup System” SRL. Candidează ca independent la funcţia de deputat în Adunarea Populară. În declaraţia de avere depusă la CEC din Comrat, indică venituri în sumă de  54 264 lei obţinuţi la locul de bază de muncă în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 decembrie 2015. El deţine mai multe bunuri imobile între care o clădire administrativă cu o suprafaţă de 228 m.p în s. Chirsovo, trei terenuri agricole cu o suprafaţă de 2, 3 ha, un teren de 0,09 ha în intravilanul satului şi un imobil  cu o suprafaţă de 64 de m în or. Comrat. Are în proprietate un autoturism de model Volkswagen Caddy şi un scuter Honda. Solicitat de Moldova Curată, Piron a explicat că a indicat un venit modest din salarii deoarece Compania „Teleradio Găgăuzia” i-ar fi rămas datoare cu circa 42 de mii de lei. „Salariul preşedintelui companiei era de  4500 de lei. Scopul meu în cadrul acestei companii era să lucrez, nu să câştig. Nu am beneficiat de niciun premiu cât am activat. Şi o perioadă nu mi-am ridicat salariul din cauza că compania nu avea bani” a spus Piron. Cu toate acestea, a precizat el, nu va acţiona compania în judecată. Cât despre încăperea administrativă cu două nivele, acesta a precizat că a construit-o pe bani luaţi din credite, în speranţa că aici se va  muta Oficiul Poştal din localitate şi va fi deschis un atelier de croitorie, dar n-a ajuns la o înţelegere cu primarul. „Încăperile nu-mi aduc venit, nu dau spaţiul în chirie”, a precizat Piron. Aacesta a mai spus că nu a indicat nicio casă în declaraţia de avere, deoarece locuieşte în casa înregistrată pe numele fiului său. 

Svetlana Corobceanu

Stepan Piron



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președi...

Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.

16 noiembrie 2016
1464
Alegeri in AP din UTAG

Patru candidați la circumscripția nr. 9 Vulcănești: tre...

Pentru voturile locuitorilor orașului Vulcănești din circumscripția nr. 9 se luptă 4 persoane - un actual deputat, un milionar, cu afaceri în Rusia, un inspector al muncii și directorul întreprinderii „Vulcănești-Gaz”. Trei dintre ei sunt ingineri de meserie, iar unul - specialist în administrație publică. Milionarul candidează din partea socialiștilor, ceilalți trei sunt independenți.

26 octombrie 2016
1033
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...

La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.

30 noiembrie 2016
1166
Alegeri in AP din UTAG

Doi oameni de afaceri – principalii candidați în circum...

17 noiembrie 2016
1223
Alegeri in AP din UTAG

De la Cișmichioi aspiră la funcția de deputat în APG do...

Toți candidații din circumscripția electorală nr. 16 Cișmichioi sunt bărbați. Omul de afaceri Leonid Chiosia este propus de către Partidul Nostru, iar Partidul Socialiștilor îl sprijină pe Mihail Berber. Iar al treilea candidat, Vitalii Caraghiorghi candidează independent, deși la ultimele alegeri, din anul 2012, îi reprezenta pe liberal-democrați.

20 octombrie 2016
1109
Alegeri in AP din UTAG

Voturile de aur din Cişmichioi şi Chiriet-Lunga

În această duminică, în 18 circumscripţii din cele 35 câte sunt în Găgăuzia, se va desfăşura turul doi al alegerilor deputaților în Adunarea Populară de la Comrat. Dacă în alte localităţi diferenţa este semnificativă dintre voturile obţinute de candidaţii care au ajuns în turul doi, în satele Cişmichioi din raionul Vulcăneşti şi Chiriet-Lunga din Ciadîr-Lunga pretendenţii au fost separaţi doar de un singur vot.

30 noiembrie 2016
1322