De la Cișmichioi aspiră la funcția de deputat în APG doi candidați partinici și unul independent

Toți candidații din circumscripția electorală nr. 16 Cișmichioi sunt bărbați. Omul de afaceri Leonid Chiosia este propus de către Partidul Nostru, iar Partidul Socialiștilor îl sprijină pe Mihail Berber. Iar al treilea candidat, Vitalii Caraghiorghi candidează independent, deși la ultimele alegeri, din anul 2012, îi reprezenta pe liberal-democrați.
Candidatul migrant
Leonid Chiosia (33 de ani) candidează din partea Partidului Nostru. El este agronom de profesie, fiind directorul Gospodăriei Țărănești care îi poartă numele ”Chiosia Leonid”. În declarația de avere pentru anul 2015 depusă la Comisia Electorală Centrală din autonomie, atunci când s-a înregistrat pentru acest scrutin, candidatul nu a indicat că ar fi avut vreun venit pentru anul trecut. El a declarat că directorul unei gospodării țărănești nu are salariu, de aceea nu a indicat nici un venit în declarația de avere. Întrebat cum a trăit fără a avea bani întregul an, acesta a menționat că nu a avut venituri oficiale în țară, deoarece a fost la muncă peste hotare. ”Am lucrat în țări precum Marea Britanie și Ucraina. Așa a fost situația, ca la majoritatea cetățenilor din această țară care muncesc peste hotare. Așa am lucrat și eu”, a specificat candidatul.
În documentul depus la CEC Chiosia arată că este titularul unui teren agricol de peste 4 hectare, al unui teren intravilan și al unei case de 135 de metri pătrați – toate bunurile fiind situate în satul Cișmichioi. Candiadatul mai declară că este titularul a două automobile, unul de model Mercedes Sprinter (microbus) și un autoturism Opel Astra.
Sportivul fidel partidului
Al doilea candidat partinic este Mihail Berber (38 de ani). Acesta a ales să meargă în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară de la Comrat alături de partidul condus Igor Dodon. Pe rețelele de socializare, Berber se afișează alături de socialiști la mai multe întâlniri cu alegătorii. El este sportiv și lucrează profesor de educație fizică la liceul din localitate. Din declarația sa de avere depusă la CEC din Comrat vedem că în anul 2015 a avut un venit de peste 64 de mii de lei, obținut din salariul de la locul de muncă de bază și circa 86 de mii de lei din activitate didactică. El nu a precizat însă locul de muncă de unde primește această remunerare. Mihail Berber a explicat pentru Moldova Curată că locul de muncă de bază este la liceul din localitate unde activează ca profesor de educație fizică. De asemenea, acesta spune că lucrează în calitate de antrenor la Școala sportivă pentru copii din Cișmichioi.
Candidatul socialist nu declară că ar avea casă sau mașină. El susține că trăiește în casa părinților săi. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Mihail Berber nu are nici o afacere.
Încă o tentativă de a ajunge în Legislativul din Comrat
Un alt om de afaceri care râvnește la fotoliul de deputat în Adunarea Populară este Vitalii Caraghiorghi – candidat independent. El are 39 de ani și este tehnolog de profesie. În prezent conduce firma ”Ekcilik-Lux”, care, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, are activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit; fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie proaspete; comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor şi furajelor pentru animale; comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi de cofetărie etc. Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, brutăria condusă de Caraghiorghi a aprovizionat Gimnaziul ”Ștefan cel Mare” din satul Văleni din raionul Cahul cu produse de panificație în valoare de peste 18 mii de lei.
În declarația de avere pentru anul 2015 candidatul nu indică vreun bun imobil. Vitalii Caraghiorghi spune că locuiește în casa părintească, împreună cu mama sa. În schimb are două automobile Mercedes. Venitul său pentru anul trecut în calitate de director al firmei a fost 35 de mii de lei, echivalentul a trei mii de lei lunar.
Vitalii Caraghiorghi nu este la prima încercare de a deveni deputat în APG. La scrutinul din anul 2012, a candidat tot în circumscripția cu nr.16, Cișmichioi, pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. El s-a confruntat atunci în turul doi cu candidatul neafiliat Piotr Madjar, cel din urmă câștigând și mandatul de deputat. Localitatea Cişmichioi este un sat mare, care, potrivit recensământului din anul 2004, ar avea peste cinci mii de locuitori. La 20 noiembrie curent, cetățenii din această localitate sunt așteptați la urne să aleagă un deputat care le va apără interesele în Legislativul local.
Menționăm că Adunarea Populară este autoritatea reprezentativă şi legislativă a autonomiei, de competenţa căreia ţine: adoptarea actelor normative în domenii prestabilite, a căror executare este obligatorie pe teritoriul UTA Găgăuzia; soluţionarea problemelor organizării teritoriale a Găgăuziei, stabilirii şi modificării categoriei localităţilor, a hotarelor raioanelor, oraşelor şi satelor, denumirilor lor; participarea la promovarea politicii interne şi externe a țării în problemele care privesc interesele autonomiei, dar și de exercitare a dreptului de iniţiativă legislativă în Parlamentul Republicii Moldova.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...
Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.
Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...
Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.
Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor,...
În satul Tomai, municipiul Comrat, cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Printre aceştia este Serghei Cimpoeş, director al întreprinderii “Basarabia Agroexport” SRL, Maia Ialama, şefa Centrului de sănătate din Tomai, Ilia Topciu, fost şef al Direcţiei Agricultură a Găgăuziei şi doi jurişti: Igor Ianac, profesor la facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Stat din Comrat şi Victor Topciu.
Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...
Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.
Candidați noi fac concurență actualilor deputați din ci...
În circumscripția nr. 2 Comrat, la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 20 noiembrie, au participat practic jumătate din alegătorii înscriși pe liste: 2518 din 5648 de votanți. Cu toate acestea, alegerile au fost declarate valide și în turul doi, care se va desfășura pe 4 decembrie, "duelul" se va da între Ivan Mardari și Constantin Zlatov. Primul a acumulat 962 de voturi, iar al doilea - 857 de voturi. Zlatov candidează pentru prima dată pentru un mandat de deputat. La Tomai situația e similară, o candidată, care își încearcă norocul pentru prima dată la scrutinul pentru legislativul local, Maia Ialama, a ajuns în turul doi.
Aici așteptăm comentariul tău!