De la Cișmichioi aspiră la funcția de deputat în APG doi candidați partinici și unul independent

Alegeri în Adunarea UTAG 20 octombrie 2016 183
Leonid Chiosia

Toți candidații din circumscripția electorală nr. 16 Cișmichioi sunt bărbați. Omul de afaceri Leonid Chiosia este propus de către Partidul Nostru, iar Partidul Socialiștilor îl sprijină pe Mihail Berber. Iar al treilea candidat, Vitalii Caraghiorghi candidează independent, deși la ultimele alegeri, din anul 2012, îi reprezenta pe liberal-democrați.Candidatul migrant

Mihail Berber și Igor Dodon

Leonid Chiosia (33 de ani) candidează din partea Partidului Nostru. El este agronom de profesie, fiind directorul Gospodăriei Țărănești care îi poartă numele ”Chiosia Leonid”. În declarația de avere pentru anul 2015 depusă la Comisia Electorală Centrală din autonomie, atunci când s-a înregistrat pentru acest scrutin, candidatul nu a indicat că ar fi avut vreun venit pentru anul trecut. El a declarat că directorul unei gospodării țărănești nu are salariu, de aceea nu a indicat nici un venit în declarația de avere. Întrebat cum a trăit fără a avea bani întregul an, acesta a menționat că nu a avut venituri oficiale în țară, deoarece a fost la muncă peste hotare. ”Am lucrat în țări precum Marea Britanie și Ucraina. Așa a fost situația, ca la majoritatea cetățenilor din această țară care muncesc peste hotare. Așa am lucrat și eu”, a specificat candidatul.

Vitali Caraghiorghi

În documentul depus la CEC Chiosia arată că este titularul unui teren agricol de peste 4 hectare, al unui teren intravilan și al unei case de 135 de metri pătrați – toate bunurile fiind situate în satul Cișmichioi. Candiadatul mai declară că este titularul a două automobile, unul de model Mercedes Sprinter (microbus) și un autoturism Opel Astra.

Sportivul fidel partidului

Al doilea candidat partinic este Mihail Berber (38 de ani). Acesta a ales să meargă în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară de la Comrat alături de partidul condus Igor Dodon. Pe rețelele de socializare, Berber se afișează alături de socialiști la mai multe întâlniri cu alegătorii. El este sportiv și lucrează profesor de educație fizică la liceul din localitate. Din declarația sa de avere depusă la CEC din Comrat vedem că în anul 2015 a avut un venit de peste 64 de mii de lei, obținut din salariul de la locul de muncă de bază și circa 86 de mii de lei din activitate didactică. El nu a precizat însă locul de muncă de unde primește această remunerare. Mihail Berber a explicat pentru Moldova Curată că locul de muncă de bază este la liceul din localitate unde activează ca profesor de educație fizică. De asemenea, acesta spune că lucrează în calitate de antrenor la Școala sportivă pentru copii din Cișmichioi.

Candidatul socialist nu declară că ar avea casă sau mașină. El susține că trăiește în casa părinților săi. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Mihail Berber nu are nici o afacere.

Încă o tentativă de a ajunge în Legislativul din Comrat

Un alt om de afaceri care râvnește la fotoliul de deputat în Adunarea Populară este Vitalii Caraghiorghi – candidat independent. El are 39 de ani și este tehnolog de profesie. În prezent conduce firma ”Ekcilik-Lux”, care, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, are activități în domenii precum: fabricarea produselor de morărit; fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie proaspete; comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor şi furajelor pentru animale; comerţul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie şi de cofetărie etc. Potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, brutăria condusă de Caraghiorghi a aprovizionat Gimnaziul ”Ștefan cel Mare” din satul Văleni din raionul Cahul cu produse de panificație în valoare de peste 18 mii de lei.

În declarația de avere pentru anul 2015 candidatul nu indică vreun bun imobil. Vitalii Caraghiorghi spune că locuiește în casa părintească, împreună cu mama sa. În schimb are două automobile Mercedes. Venitul său pentru anul trecut în calitate de director al firmei a fost 35 de mii de lei, echivalentul a trei mii de lei lunar.

Vitalii Caraghiorghi nu este la prima încercare de a deveni deputat în APG. La scrutinul din anul 2012, a candidat tot în circumscripția cu nr.16, Cișmichioi, pe listele Partidului Liberal-Democrat din Moldova. El s-a confruntat atunci în turul doi cu candidatul neafiliat Piotr Madjar, cel din urmă câștigând și mandatul de deputat. Localitatea Cişmichioi este un sat mare, care, potrivit recensământului din anul 2004, ar avea peste cinci mii de locuitori. La 20 noiembrie curent, cetățenii din această localitate sunt așteptați la urne să aleagă un deputat care le va apără interesele în Legislativul local.

Menționăm că Adunarea Populară este autoritatea reprezentativă şi legislativă a autonomiei, de competenţa căreia ţine: adoptarea actelor normative în domenii prestabilite, a căror executare este obligatorie pe teritoriul UTA Găgăuzia; soluţionarea problemelor organizării teritoriale a Găgăuziei, stabilirii şi modificării categoriei localităţilor, a hotarelor raioanelor, oraşelor şi satelor, denumirilor lor; participarea la promovarea politicii interne şi externe a țării în problemele care privesc interesele autonomiei, dar și de exercitare a dreptului de iniţiativă legislativă în Parlamentul Republicii Moldova.

Lilia Zaharia


 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Doi candidați la Beșghioz: un deputat și un director de...

Voturile locuitorilor satului Beșghioz, raionului Ceadîr-Lunga, sunt revendicate de către doi candidați din această circumscripție, nr. 14. Pentru scrutinul din 20 noiembrie aici candidează două persoane: actualul deputat Ivan Caraja, care speră să mai obțină un mandat, și oponentul său, Gheorghii Efteni.

17 noiembrie 2016
334
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați la funcția de deputat în APG: Un fost condamn...

În circumscripția nr. 13 din s. Beșalma, mun. Comrat, pentru un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 3 persoane. Bogdan Simion, actualul deputat ales în această regiune, a renunțat între timp la PCRM și candidează ca independent. El va lupta pentru un nou mandat cu alți doi independenți, un contabil și un director de firmă.

08 noiembrie 2016
161
Alegeri în Adunarea UTAG

Cel mai tânăr candidat la scrutinul pentru legislativul...

La Copceac, în circumscripția nr. 31, candididează 3 persoane la funcția de deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze: actualul deputat Dmitrii Manastrîrlî, consultantul în domeniul agricol, Valentin Anghelicev, și cel mai tânăr candidat din actuala campanie, Anatolii Talmaci (25 de ani). Tânărul spune că întregul sistem de funcționare a Adunării Populare a Găgăuziei (APG) ar trebui schimbat, deoarece în prezent este ineficient, de aceea el, care a studiat științe politice la Moscova, iar acum lucrează la o teză de master în sociologie și științe politice, ar putea iniția această schimbare.

12 noiembrie 2016
161
Alegeri în Adunarea UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
201
Alegeri în Adunarea UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
151
Alegeri în Adunarea UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
169