Patru candidați la circumscripția nr. 9 Vulcănești: trei bugetari și un milionar

Alegeri in AP din UTAG 26 octombrie 2016 541
Victor Petrioglo

Pentru voturile locuitorilor orașului Vulcănești din circumscripția nr. 9 se luptă 4 persoane - un actual deputat, un milionar, cu afaceri în Rusia, un inspector al muncii și directorul întreprinderii „Vulcănești-Gaz”. Trei dintre ei sunt ingineri de meserie, iar unul - specialist în administrație publică. Milionarul candidează din partea socialiștilor, ceilalți trei sunt independenți.Deputatul care reprezintă circumscripția nr. 9 în actuala componență a Adunării Populare a autonomiei găgăuze (APG) este Victor Petrioglo. El candidează pentru al doilea mandat. Așa cum o parte din  funcțiile de deputat în Legislativul local nu sunt remunerate, aleșilor li se permite să muncească. În prezent, Petrioglo, în vârstă de 54 de ani, este directorul sectorului Vulcănești al Întreprinderii „Drumuri-Comrat”. Anterior, timp de 20 de ani, adică până în anul 2011, a muncit în cadrul structurilor Ministerului de Interne, de aceea beneficiază acum de pensie pentru ofițerii de poliție. 

Grigorii Uzun

Susține că și-a pierdut serviciul pentru că nu a vrut să adere la o fracțiune din APG

Biografia sa nu poate fi găsită pe site-urile oficiale ale instituțiilor din autonomia găgăuză, de aceea am solicitat detalii despre activitatea sa. Victor Petrioglo ne-a spus că, după ce s-a pensionat din cadrul MAI, în anul 2011, a activat în Serviciul Pază de Stat, însă când a devenit deputat, în anul 2012, asupra sa s-ar fi făcut presiuni să adere la o fracțiune din APG. Pentru că ar fi refuzat, și-a pierdut slujba de la Serviciul Pază de Stat. „Astfel, am stat un an și jumătate fără serviciu. Am trăit doar din pensia de la MAI. Apoi, în 2014, am devenit director al sectorului Vulcănești de la „Drumuri-Comrat””, spune Victor Petrioglo. 

În anul 2013 el a devenit președinte al filialei Vulcănești a Partidului Regiunilor, condus de fostul guvernator al autonomiei, Mihail Formuzal, chiar dacă spune că e mai bine să fii independent și că nu va mai adera la vreun partid. Formațiunea Partidul Regiunilor s-a destrămat în anul 2014.

Victor Petrioglo deține o casă de 110 m. p., un garaj, un teren pentru construcții și peste 2 hectare de teren arabil, pe care îl dă în arendă unei gospodării agricole. Candidatul ne-a spus că terenul i-a revenit în urma împărțirii pământului care a aparținut colhozurilor, iar cei care îl prelucrează îi repartizează, ca și altor proprietari, producție agricolă la fiecare sfârșit de an. „Nu am firme, nu dețin spații comerciale, nu am avut dreptul să mă ocup cu așa ceva în virtutea funcțiilor pe care le-am deținut”, precizează Petrioglo. El mai deține un autoturism Skoda Octavia.

Milionar (în ruble) la 29 de ani, cu afaceri la Moscova

Un alt candidat care aspiră la un mandat de deputat în APG este Grigorii Uzun. În ultimele luni, presa din regiune a scris despre el, numindu-l „Mecena” și „businessman originar din Vulcănești”.  De meserie socialistul este inginer-petrolist. În lunile iulie și august 2016 Uzun a donat pentru finalizarea construcției unei biserici peste 100 de mii de lei, iar pentru amenajarea unui teren de joacă - alte 60 de mii de lei. „De asemenea, am făcut un drum până la casa bunelului meu, din plăci de beton, pentru ei și pentru vecini, dar și pentru mine, care voi moșteni casa buneilor. De asemenea, am amenajat terenul de joacă pentru copiii din oraș, dar cred că acolo se vor juca și copiii mei. Am promis că voi repara, la spitalul din Vulcănești, un salon, după ce acolo vor fi schimbate geamurile”, explică Grigorii Uzun, care afirmă că face aceste acte de caritate pentru că ține la orașul în care s-a născut. 

El susține că afacerea din care câștigă este de fapt a familiei sale și se află în Rusia, acolo unde sunt părinții și fratele său. La Vulcănești, candidatul nu deține niciun imobil. În Rusia, deține o casă cu o suprafață de 77 m. p. „În Vulcănești, acum, locuiesc la buneii mei. Afacerea pe care o avem în Rusia este în domeniul transporturilor. Ea e bine pusă pe picioare, de aceea voi avea timp să îmi exercit cum se cuvine mandatul de deputat, în caz că voi fi ales”, ne-a spus Grigorii Uzun.

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat, candidatul socialiștilor indică un venit pentru ultimii doi ani de peste 25 de milioane de ruble rusești. El este titularul a două conturi bancare. Pe unul dintre ele sunt în prezent 6, 809 mln de ruble, iar pe altul - 50 de mii de ruble. Dintre vehicule, Uzun deține o Toyota Hilux și 5 camioane de tip KAMAZ.

A treia persoană cu aspirații la funcția de deputat din partea circumscripției nr. 9 este Vladimir Bleța, candidat independent. El are 56 de ani și s-a născut în Turkmenistan, de profesie este inginer-mecanic. Bleța este directorul întreprinderii „Vulcănești-Gaz”, care este o filială a „Comrat-Gaz”. Anterior Bleța a mai participat la scrutine, candidând inclusiv la funcția de primar al orașului Vulcănești.

Al treilea candidat independent din circumscripția nr. 9 este Andrei Cernev, în vârstă de 26 de ani. El este specialist în ecologie și administrație publică și muncește în calitate de inspector la Inspecția Muncii.  

Menționăm că din cei 35 de deputați ai Adunării Populare de la Comrat, doar 12 sunt remunerați: cei care fac parte din conducerea Adunării, din prezidiu și șefii comisiilor permanente. Scrutinul pentru Adunarea Populară a autonomiei găgăuze va avea loc la 20 noiembrie.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
520
Alegeri in AP din UTAG

Voturile de aur din Cişmichioi şi Chiriet-Lunga

În această duminică, în 18 circumscripţii din cele 35 câte sunt în Găgăuzia, se va desfăşura turul doi al alegerilor deputaților în Adunarea Populară de la Comrat. Dacă în alte localităţi diferenţa este semnificativă dintre voturile obţinute de candidaţii care au ajuns în turul doi, în satele Cişmichioi din raionul Vulcăneşti şi Chiriet-Lunga din Ciadîr-Lunga pretendenţii au fost separaţi doar de un singur vot.

30 noiembrie 2016
718
Alegeri in AP din UTAG

Fostul președinte al raionului Vulcănești declarat pro-...

Pentru voturile celor aproximativ 5 mii de alegători ai circumscripției nr. 8 din Vulcănești se luptă 4 candidați. Unul dintre ei, Serghei Cernev, a condus anterior raionul Vulcănești, a fost aliat al fostului bașcan, Mihail Formuzal, pe care însă, până la urmă, a ajuns să îl bată la propriu. Cernev a fost anterior democrat și a făcut parte din aceeași tabără cu Formuzal,  dar acum candidează independent și se declară pro-european convins. Un alt candidat, Vladislav Onofrei, cu viziuni diametral opuse față de cele ale lui Cernev, speră și el să ia voturi, propagând apropierea de Rusia. În aceeași circumscripție mai candidează două femei - independenta Valentina Filipova și Ana Holban, de la Partidul Nostru.

26 octombrie 2016
647
Alegeri in AP din UTAG

La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președi...

Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.

16 noiembrie 2016
715