Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în circumscripția din s. Cotovscoe

Alegeri in AP din UTAG 15 noiembrie 2016 1058
​Nicolai Ormanji

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.



Nicolai Ormanji, 43 de ani, este felcer-veterinar, specialist în contabilitate şi audit, magistru în drept public și director la Centrul regional-social pentru persoanele care trăiesc cu HIV „Împreună pentru viaţă”. Centrul este o instituția publică. În R. Moldova activează patru instituţii similare – la Chişinău, Comrat, Bălţi şi Tiraspol. Centrele „Împreună pentru viaţă” au fost constituite în anul 2012 din mijloacele donatorilor străini, cu condiţia ca ulterior să fie întreținute de către stat. Potrivit unei decizii de Guvern din 2016, Centrul urma ca din acest an să beneficieze de ajutor financiar din partea statului. Centrul de la Comrat oferă servicii pentru zona de sud a ţării şi are înregistraţi aproximativ 480 de beneficiari.

Ormanji: „Nu am de gând niciodată să mă mai leg cu vreun partid”

Svetlana Reguș

Nicolai Ormanji, șeful acestei instituții, este actualul deputat ales din circumscripția nr. 32 în urma alegerilor din 2012. Atunci, acesta a fost reprezentantul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM). La actualele alegeri, Nicolai Ormanji este candidat independent. Conform declarației pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală (CEC) din Găgăuzia, Nicolai Ormanji a avut în ultimii doi ani, din calitatea sa de director al Centrului social regional „Împreună pentru viaţă”, un venit de 250,5 mii de lei, echivalentul a aproximativ 10 mii de lei lunar. În acea declarație, candidatul a mai indicat că deține o casă de locuit în mun. Comrat, peste 5 ha de teren și o gospodărie țărănească, toate în regiunea găgăuză.

Nina Velicicova

Nicolai Ormanji: „Am reprezentat PLDM, dar la finele anului 2014 am depus cerere de ieșire din partid. De atunci sunt independent și nu am de gând niciodată să mă mai leg cu vreun partid. Da, din 2016 Centrul „Împreună pentru viaţă” este finanțat de autoritățile R. Moldova, prin intermediul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei”.

Reguș: „Am fost membru PDM, dar acum nu mai sunt”

Svetlana Reguș, 37 de ani, este jurist de meserie, fiind absolventă a Academiei de Poliție „Ștefan Cel Mare”. În alegerile din 2012, ea a candidat, la fel în această circumscripție, acumulând 44,8% din voturi, cu 10% mai puține decât contracandidatul său, învingătorul Nicolai Ormanji. Din 2014, Reguș este specialist principal al Reprezentanţei Centrului pentru Drepturile Omului (CpDOM) la Comrat, instituție subordonată Parlamentului R. Moldova.

Deși se prezintă în fața alegătorilor drept candidat independent, site-ul Partidului Democrat din Moldova (PDM) anunță că Reguș este membră a acestei formațiuni politice și chiar membră al Consiliului Politic Național al PDM. Conform declarației pe proprie răspundere depusă la CEC din Găgăuzia, Svetlana Reguș a avut în perioada 2014-2015 venituri de 149,2 mii de lei, echivalentul a aproximativ 6 mii de lei pe lună. Alți 6 mii de lei în ultimii doi ani, candidata i-a primit din alte surse (burse sau premii). 11 mii de lei, aceasta îi păstrează într-un cont bancar deschis la Mobiasbancă.

Svetlana Reguș nu a indicat în declarația depusă la CEC faptul că deține firme sau locuințe în proprietate. Datele oficiale, la fel, o contrazic. Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS), Reguș este fondatoare la Întreprinderea Individuală „Reguș Svetlana”, specializată în activități de „comerț cu amănuntul al produselor alimentare în magazine specializate”. Întreprinderea a fost fondată în 2010 și are adresa juridică pe str. Lenin, acolo unde și-a indicat viza de reședința și candidata la funcția de deputat în APG.

Svetlana Reguș: „Am fost membru PDM, nu pot să spun că nu, dar acum nu mai sunt. Pe site, probabil, informația nu mai este actualizată. Nu mai am nimic cu ei. Da, în 2010 am deschis o întreprindere individuală. Am venit cu o inițiativă de a deschide un punct de colectare a laptelui, dar nu am fost susținută de bașcanul de atunci, dl Formuzal, de către deputatul care era atunci. Și, au fost și momente financiare. Ea nu a funcționat și nici nu a fost deschisă vreodată. Doar firma a fost înregistrată și dau darea de seama la sfârșitul anului și cu asta am rămas. Nu am casă și nici mașină. Nici soțul nu are. Activez ca funcționar. Soțul nu este angaajat nicăieri oficial. Când pleacă în Rusia, când acasă. De 3 ani e pe loc, avem trei copii, unul mic, și acum practic ne-am schimbat cu locurile, eu activez, iar el stă cu copiii”. De precizat că Svetlana Reguș a răspuns la întrebări în limba română, în timp ce majoritatea candidaților din regiune vorbesc exclusiv limba rusă. „Și acesta a fost un motiv pentru care am decis să candidez. În legea Găgăuziei se spune că unul dintre vicepreședinții Adunării Populare trebuie să fie de altă naționalitate, nu găgăuză. M-am gândit că este o șansă…”, ne-a spus Svetlana Reguș.

Profesoara de la PSRM

Nina Velicicova, al treilea concurent din această circumscripție, în vârstă de 57 de ani, este profesoară de limba și literatura rusă. Ea candidează din partea Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), condus de Igor Dodon. În ultimii doi ani, profesoara a încasat din salariu 134 de mii de lei, echivalentul a 5,5 mii de lei pe lună. Tot în această perioadă, candidata a primit și un premiu de 300 de lei. Nina Velicicova este proprietara unei case de locuit cu o suprafață de 108 m.p. în s. Cotovscoe și deține puțin peste 3 ha de teren, tot în această localitate. Soțul său, Victor Velicicov, este proprietarul unui automobil de model VAZ 2106.

Încă din 2012, profesoara Velicicova a cochetat cu ideile politice. Atunci, ea a făcut parte din grupul de inițiativă care a solicitat CEC-ului organizarea referendumului considerat neconstituțional de autoritățile de la Chișinău, privind aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală. Referendumul nu a avut însă valoare și efecte juridice, chiar dacă majoritatatea locuitorilor regiunii găgăuze s-au pronunțat în favoarea doleanței venite din partea grupului de inițiativă.

Victor MOȘNEAG



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

De la Cișmichioi aspiră la funcția de deputat în APG do...

Toți candidații din circumscripția electorală nr. 16 Cișmichioi sunt bărbați. Omul de afaceri Leonid Chiosia este propus de către Partidul Nostru, iar Partidul Socialiștilor îl sprijină pe Mihail Berber. Iar al treilea candidat, Vitalii Caraghiorghi candidează independent, deși la ultimele alegeri, din anul 2012, îi reprezenta pe liberal-democrați.

20 octombrie 2016
1024
Alegeri in AP din UTAG

Doi oameni de afaceri – principalii candidați în circum...

17 noiembrie 2016
1122
Alegeri in AP din UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
1246
Alegeri in AP din UTAG

Fostul președinte al raionului Vulcănești declarat pro-...

Pentru voturile celor aproximativ 5 mii de alegători ai circumscripției nr. 8 din Vulcănești se luptă 4 candidați. Unul dintre ei, Serghei Cernev, a condus anterior raionul Vulcănești, a fost aliat al fostului bașcan, Mihail Formuzal, pe care însă, până la urmă, a ajuns să îl bată la propriu. Cernev a fost anterior democrat și a făcut parte din aceeași tabără cu Formuzal,  dar acum candidează independent și se declară pro-european convins. Un alt candidat, Vladislav Onofrei, cu viziuni diametral opuse față de cele ale lui Cernev, speră și el să ia voturi, propagând apropierea de Rusia. În aceeași circumscripție mai candidează două femei - independenta Valentina Filipova și Ana Holban, de la Partidul Nostru.

26 octombrie 2016
1073
Alegeri in AP din UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
900
Alegeri in AP din UTAG

Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candida...

În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.

08 noiembrie 2016
1059