Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice

Alegeri locale 26 mai 2015 1272
Nicolae Rozembac

Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov  din partea Partidului Popular din Moldova.



Candidatul PPEM are 16 vehicole

Mihail Croitoru

Nicolae Rozembac (33 de ani) este jurist. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea „Drept internaţional”, iar în anul 2005 a devenit magistrat în drept. Chiar dacă nu absolvise facultatea, Nicolae Rozembac presta servicii de asistenţă juridică pentru firmele SRL ,,Marnicmih” şi SRL ,,NiRom-Roz”, la ultima fiind şi în prezent managerul şi juristul instituţiei. Nicolae Rozembac a declarat la Consiliul Electoral de Circumscripție (CECE) Călăraşi un venit din salariu de peste 68 de mii de lei pentru doi ani. Alţi 884 de mii de lei au fost obţinuţi din darea în arendă a bunurilor mobile şi imobile. El deține un apartament de 55 de metri pătraţi, un teren agricol şi altul de construcţii, şi un garaj – toate fiind situate în raionul Călăraşi. Candidatul PPEM este bogat în vehicole, are tocmai 16: 10 autorurisme, 4 camioane şi 4 semiremorci. Nicolae Rozembac mai menţionează că este singurul acţionar al firmei  „Marnicmih”, însă nu arată care a fost venitul obţinut din cotele de participare. “Firma aceasta a obţinut anul trecut un venit de circa un milion de lei. Eu nu am ridicat banii, deoarece nu am decis ce voi face cu ei. Mă gândesc să reinvestesc totul în dezvoltarea acestei afaceri”, a declarat candidatul PPEM pentru Moldova Curată. Această firmă are domenii de activitate precum: pregatirea terenului pentru construcţii; comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, construcţii de autostrăzi, drumuri, aeroporturi, etc.

Nicolae Melnic

Tatăl candidatului PPEM este şi el un cunoscut om de afaceri în Călaraşi, având acelaşi prenume, Nicolae Rozembac.

Un fost procuror vrea la primărie

Mihail Croitoru (47 de ani) este şi el jurist de profesie, fiind specializat în drept penal. Din anul 1995 şi până în 2009 a lucrat în cadrul Procuraturii Călaraşi în funcţia de anchetator, apoi anchetator superior şi în cele din urmă procuror. Din anul 2009 şi până în prezent Mihail Croitoru este avocat, dar şi consilier raional din partea PLDM.

În declaraţia de avere depusă la CECE Călăraşi, Mihail Croitoru a menţionat că venitul său obţinut în doi ani (2013-2014) a fost de peste 214 mii de lei. Totodată, consilierul raional PLDM arată că deţine două case de locuit, una în Călăraşi şi alta în raionul Briceni, dar şi un garaj. Acesta nu figurează ca donator în rapoartele financiare ale PLDM.

Nicolae Melnic (65 de ani) este actualul primar al oraşului Călaraşi. Primăria îi este un loc cunoscut, întrucât timp de patru ani (1987-1991) a activat aici în funcția de preşedinte al Comitetului executiv orăşănesc, apoi un an a fost primar. Din anul 1992 şi până în 2007, când a revenit la primărie, Nicolae Melnic lucrat la firma sa, Întreprinderea Individuală „Nicolae Melnic”. Timp de opt ani consecutiv, conduce oraşul Călaraşi, în ambele mandate(2007 şi 2011) candidând din partea PDM.

Primarul nu a pierdut legătura cu firma pe care a fondat-o. Moldova Curată a scris recent în articolul “Primăria oraşului Călăraşi a făcut achiziţii de la magazinul primarului”, că alesul local a cumpărat, în calitate de primar, un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul său, semnând trei contracte de achiziții de bunuri de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice. Actul a fost expediat la Centrul Național Anticorupție (CNA), pentru ca Nicolae Melnic să fie sancţionat. Edilul însă nu a fost amendat, CNA invocând motivul expirării termenului de prescripţie. Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat pentru Moldova Curată că actul CNI urmează a fi expediat în judecată, solicitând-se ca cele trei contracte de achiziţii semnate de Primărie şi firma familiei primarului să fie anulate.

Edilul declară la CECE Călăraşi că în ultimii doi ani a avut un  venit de 192 de mii de lei, reprezentând salariul său, şi peste 75 de mii de lei – pensia. Totodată el declară două case de locuit şi un teren intravilan - toate bunurile fiind situate în raionul Călăraşi. Nicoale Melnic mai declară trei autovehicole: un autoturism Hyundai şi două camioane de marca Iveco şi Nisan. Candidatul PDM îşi declară şi calitatea de asociat la firma SRL “Nicolae Melnic”.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...

În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu  firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.

22 iunie 2017
987
2015

Teleneşti: actualul primar plus alți patru candidați

Comparativ cu alte raioane, unde la funcția de primar candidează câte 10 persoane, orașul Telenești este mai modest: aici în cursa electorală s-au înscris doar cinci persoane. Pentru dreptul de a gestiona localitatea cu o populație de aproape şapte mii de oameni luptă actualul primar Vadim Lelic (PLDM), Alexei Mereuță  (PDM), Eduard Roșca (PL), Alexei Gorun (PNL) şi Elena Cuşnir (PP”Partidul nostru). 

01 iunie 2015
1565
2015

Doi candidați care și-au disputat Primăria Hâncești în...

Locuitorii orașului Hâncești au o ofertă bogată de candidați la actualele alegeri. Nouă persoane s-au înscris în cursă, cu una mai puțin decât la alegerile din 2011. Toate reprezintă partide. Printre candidați este și actualul primar, Alexandru Botnari, care conduce orașul din anul 2003 și reprezintă Partidul Democrat (PDM), dar și contracandidatul acestuia de la alegerile precedente, Constantin Tacu, reprezentant al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Alți candidați sunt Vitalie Solomon de la Partidul Comuniștilor, Victor Goroholschii de la Partidul Nostru, Sergiu Ioniţă de la Partidul Național Liberal, Efim Moraru de la Partidul Liberal (PL), Anatolie Tăbăcaru de la Blocul Electoral Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă; Grigore Talmaci de la Partidul Socialiștilor și Ion Panfil de la Partidul Popular. 

27 mai 2015
1159
2015

Orașul Sângerei: şapte candidați, printre care un fost...

În acest an pentru funcția de primar al orașului Sângerei luptă șapte concurenți: Gheorghe Brașovschi (PDM), Arcadie Covaliov (PLDM), Vitalie Tabarcea (PCRM), Tatiana Luca (PSRM), Viorel Onceanu (Blocul ”Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă”), Vasile Bologan (Partidul Popular) și Ion Cazacu (PL).

09 iunie 2015
1515
2015

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

04 iunie 2015
1108
2015

Trei funcționari și un ofițer în rezervă luptă pentru P...

Mihail Gnatiuc, actualul primar, candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Efimia Bandalac, președintele raionului, din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), Aliona Babiuc, vicepreședintele raionului, candidatul Partidului Comuniștilor (PCRM) și pensionarul Vitalii Gorodinschi, care reprezintă Partidul Socialiștilor (PSRM) sunt cei patru pretendenți la șefia Primăriei Briceni, un oraș din nord-vestul țării cu o populație de aproape 9 mii de oameni.

21 mai 2015
1513