Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice

Alegeri locale 26 mai 2015 263
Nicolae Rozembac

Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov  din partea Partidului Popular din Moldova.Candidatul PPEM are 16 vehicole

Mihail Croitoru

Nicolae Rozembac (33 de ani) este jurist. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea „Drept internaţional”, iar în anul 2005 a devenit magistrat în drept. Chiar dacă nu absolvise facultatea, Nicolae Rozembac presta servicii de asistenţă juridică pentru firmele SRL ,,Marnicmih” şi SRL ,,NiRom-Roz”, la ultima fiind şi în prezent managerul şi juristul instituţiei. Nicolae Rozembac a declarat la Consiliul Electoral de Circumscripție (CECE) Călăraşi un venit din salariu de peste 68 de mii de lei pentru doi ani. Alţi 884 de mii de lei au fost obţinuţi din darea în arendă a bunurilor mobile şi imobile. El deține un apartament de 55 de metri pătraţi, un teren agricol şi altul de construcţii, şi un garaj – toate fiind situate în raionul Călăraşi. Candidatul PPEM este bogat în vehicole, are tocmai 16: 10 autorurisme, 4 camioane şi 4 semiremorci. Nicolae Rozembac mai menţionează că este singurul acţionar al firmei  „Marnicmih”, însă nu arată care a fost venitul obţinut din cotele de participare. “Firma aceasta a obţinut anul trecut un venit de circa un milion de lei. Eu nu am ridicat banii, deoarece nu am decis ce voi face cu ei. Mă gândesc să reinvestesc totul în dezvoltarea acestei afaceri”, a declarat candidatul PPEM pentru Moldova Curată. Această firmă are domenii de activitate precum: pregatirea terenului pentru construcţii; comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, construcţii de autostrăzi, drumuri, aeroporturi, etc.

Nicolae Melnic

Tatăl candidatului PPEM este şi el un cunoscut om de afaceri în Călaraşi, având acelaşi prenume, Nicolae Rozembac.

Un fost procuror vrea la primărie

Mihail Croitoru (47 de ani) este şi el jurist de profesie, fiind specializat în drept penal. Din anul 1995 şi până în 2009 a lucrat în cadrul Procuraturii Călaraşi în funcţia de anchetator, apoi anchetator superior şi în cele din urmă procuror. Din anul 2009 şi până în prezent Mihail Croitoru este avocat, dar şi consilier raional din partea PLDM.

În declaraţia de avere depusă la CECE Călăraşi, Mihail Croitoru a menţionat că venitul său obţinut în doi ani (2013-2014) a fost de peste 214 mii de lei. Totodată, consilierul raional PLDM arată că deţine două case de locuit, una în Călăraşi şi alta în raionul Briceni, dar şi un garaj. Acesta nu figurează ca donator în rapoartele financiare ale PLDM.

Nicolae Melnic (65 de ani) este actualul primar al oraşului Călaraşi. Primăria îi este un loc cunoscut, întrucât timp de patru ani (1987-1991) a activat aici în funcția de preşedinte al Comitetului executiv orăşănesc, apoi un an a fost primar. Din anul 1992 şi până în 2007, când a revenit la primărie, Nicolae Melnic lucrat la firma sa, Întreprinderea Individuală „Nicolae Melnic”. Timp de opt ani consecutiv, conduce oraşul Călaraşi, în ambele mandate(2007 şi 2011) candidând din partea PDM.

Primarul nu a pierdut legătura cu firma pe care a fondat-o. Moldova Curată a scris recent în articolul “Primăria oraşului Călăraşi a făcut achiziţii de la magazinul primarului”, că alesul local a cumpărat, în calitate de primar, un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul său, semnând trei contracte de achiziții de bunuri de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice. Actul a fost expediat la Centrul Național Anticorupție (CNA), pentru ca Nicolae Melnic să fie sancţionat. Edilul însă nu a fost amendat, CNA invocând motivul expirării termenului de prescripţie. Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat pentru Moldova Curată că actul CNI urmează a fi expediat în judecată, solicitând-se ca cele trei contracte de achiziţii semnate de Primărie şi firma familiei primarului să fie anulate.

Edilul declară la CECE Călăraşi că în ultimii doi ani a avut un  venit de 192 de mii de lei, reprezentând salariul său, şi peste 75 de mii de lei – pensia. Totodată el declară două case de locuit şi un teren intravilan - toate bunurile fiind situate în raionul Călăraşi. Nicoale Melnic mai declară trei autovehicole: un autoturism Hyundai şi două camioane de marca Iveco şi Nisan. Candidatul PDM îşi declară şi calitatea de asociat la firma SRL “Nicolae Melnic”.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Orașul Cahul: la 40 de mii de locuitori - 8 candidați,...

Pentru dreptul de a conduce în următorii 4 ani orașul Cahul, localitate cu 40 de mii de locuitori, se luptă 8 candidați - 7 din partea partidelor și unul independent. Actualul primar candidează pentru un al doilea mandat (din partea Partidului Comuniștilor) chiar dacă are statut de învinuit într-un dosar de folosire a situației de serviciu în interes personal. Un alt candidat este directorul Întreprinderii ”Cahul-Gaz” și fostul președinte al raionului, Ștefan Bratu, care de 3 ani reprezintă Partidul Democrat. Până în anul 2013 a fost comunist. Mai candidează Nicolae Dandiș - independent, Nicolae Arsen de la Partidul Național Liberal, Anatol Malcov de la Partidul Liberal Democrat (PLDM), Sergiu Renţa de la Partidul Nostru, Vasile Mihailov de la Partidul Socialiștilor și  Gheorghe Tabuncic  de la Blocul Electoral Iurie Leancă. 

05 iunie 2015
309
2015

Candidații la funcția de primar al municipiului Bălți....

Pentru fotoliul de primar al municipiului Bălţi luptă 11 candidaţi: Octavian Mahu (PCRM), Serghei Chiseliov (PDM), Nicolae Chirilciuc (Partidul Popular), Boris Marcoci (Partidul Liberal Democrat), Vladimir Doroșco (Partidul Socialist), Lilia Guțul (Partidul Socialiștilor), Vadim Vacarciuc (blocul "Iurie Leanca"), Renato Usatîi ("Partidul Nostru"), Vasile Dobrogeanu (Partidul Liberal), Mihail Smolenco ("Casa noastră Moldova"), Ruslan Belousov ("Renaștere").

28 mai 2015
318
2015

Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai mult...

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.

02 iunie 2015
509
2015

Primarul scandalagiu de la Nisporeni candidează din nou...

Zece candidați, șase propuși de partide și patru independenți, aspiră la fotoliul de primar al orașului Nisporeni. Unul dintre ei, actualul edil, Ion Gangan, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM), a fost implicat de-a lungul anilor în diverse scandaluri. Fiind primar, Ion Gangan nu a declarat în ultimii ani firma soției, o întreprindere individuală activă, cu afaceri în raion. Condracandidații lui sunt doi tineri, propuși de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Liberal (PL), implicați și ei în afaceri. Candidatul PLDM, deși este cunoscut în zonă ca om de afaceri, nu a indicat, în declarația depusă la Comisia Electorală de Circumscripție, firmele la care este fondator. 

19 mai 2015
602