Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice

Alegeri locale 26 mai 2015 483
Nicolae Rozembac

Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov  din partea Partidului Popular din Moldova.Candidatul PPEM are 16 vehicole

Mihail Croitoru

Nicolae Rozembac (33 de ani) este jurist. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, specialitatea „Drept internaţional”, iar în anul 2005 a devenit magistrat în drept. Chiar dacă nu absolvise facultatea, Nicolae Rozembac presta servicii de asistenţă juridică pentru firmele SRL ,,Marnicmih” şi SRL ,,NiRom-Roz”, la ultima fiind şi în prezent managerul şi juristul instituţiei. Nicolae Rozembac a declarat la Consiliul Electoral de Circumscripție (CECE) Călăraşi un venit din salariu de peste 68 de mii de lei pentru doi ani. Alţi 884 de mii de lei au fost obţinuţi din darea în arendă a bunurilor mobile şi imobile. El deține un apartament de 55 de metri pătraţi, un teren agricol şi altul de construcţii, şi un garaj – toate fiind situate în raionul Călăraşi. Candidatul PPEM este bogat în vehicole, are tocmai 16: 10 autorurisme, 4 camioane şi 4 semiremorci. Nicolae Rozembac mai menţionează că este singurul acţionar al firmei  „Marnicmih”, însă nu arată care a fost venitul obţinut din cotele de participare. “Firma aceasta a obţinut anul trecut un venit de circa un milion de lei. Eu nu am ridicat banii, deoarece nu am decis ce voi face cu ei. Mă gândesc să reinvestesc totul în dezvoltarea acestei afaceri”, a declarat candidatul PPEM pentru Moldova Curată. Această firmă are domenii de activitate precum: pregatirea terenului pentru construcţii; comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, construcţii de autostrăzi, drumuri, aeroporturi, etc.

Nicolae Melnic

Tatăl candidatului PPEM este şi el un cunoscut om de afaceri în Călaraşi, având acelaşi prenume, Nicolae Rozembac.

Un fost procuror vrea la primărie

Mihail Croitoru (47 de ani) este şi el jurist de profesie, fiind specializat în drept penal. Din anul 1995 şi până în 2009 a lucrat în cadrul Procuraturii Călaraşi în funcţia de anchetator, apoi anchetator superior şi în cele din urmă procuror. Din anul 2009 şi până în prezent Mihail Croitoru este avocat, dar şi consilier raional din partea PLDM.

În declaraţia de avere depusă la CECE Călăraşi, Mihail Croitoru a menţionat că venitul său obţinut în doi ani (2013-2014) a fost de peste 214 mii de lei. Totodată, consilierul raional PLDM arată că deţine două case de locuit, una în Călăraşi şi alta în raionul Briceni, dar şi un garaj. Acesta nu figurează ca donator în rapoartele financiare ale PLDM.

Nicolae Melnic (65 de ani) este actualul primar al oraşului Călaraşi. Primăria îi este un loc cunoscut, întrucât timp de patru ani (1987-1991) a activat aici în funcția de preşedinte al Comitetului executiv orăşănesc, apoi un an a fost primar. Din anul 1992 şi până în 2007, când a revenit la primărie, Nicolae Melnic lucrat la firma sa, Întreprinderea Individuală „Nicolae Melnic”. Timp de opt ani consecutiv, conduce oraşul Călaraşi, în ambele mandate(2007 şi 2011) candidând din partea PDM.

Primarul nu a pierdut legătura cu firma pe care a fondat-o. Moldova Curată a scris recent în articolul “Primăria oraşului Călăraşi a făcut achiziţii de la magazinul primarului”, că alesul local a cumpărat, în calitate de primar, un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul său, semnând trei contracte de achiziții de bunuri de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul motivează achiziţiile prin faptul că în oraşul Călăraşi nu erau la moment alte magazine de electrocasnice. Actul a fost expediat la Centrul Național Anticorupție (CNA), pentru ca Nicolae Melnic să fie sancţionat. Edilul însă nu a fost amendat, CNA invocând motivul expirării termenului de prescripţie. Cristina Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI, a declarat pentru Moldova Curată că actul CNI urmează a fi expediat în judecată, solicitând-se ca cele trei contracte de achiziţii semnate de Primărie şi firma familiei primarului să fie anulate.

Edilul declară la CECE Călăraşi că în ultimii doi ani a avut un  venit de 192 de mii de lei, reprezentând salariul său, şi peste 75 de mii de lei – pensia. Totodată el declară două case de locuit şi un teren intravilan - toate bunurile fiind situate în raionul Călăraşi. Nicoale Melnic mai declară trei autovehicole: un autoturism Hyundai şi două camioane de marca Iveco şi Nisan. Candidatul PDM îşi declară şi calitatea de asociat la firma SRL “Nicolae Melnic”.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Primarul orașului Şoldăneşti, urmărit penal de mai mult...

In cursa electorală pentru fotoliul de primar al orașului Şoldăneşti, localitate cu peste 6 mii de locuitori, s-au lansat 11 persoane. Una dintre ele este actualul primar, Alexandru Tinica, criticat în mandatul trecut de Curtea de Conturi și urmărit penal de procurori. În aceste alegeri, el reprezintă Partidul Liberal Democrat (PLDM). Alături de Alexandru Tinica mai candidează: Nicolae Mândru (Partidul Democrat din Moldova), Ion Cuculescu (Partidul Nostru), Nicolae Roman, (Partidului Naţional Liberal), Leonid Paereli (Partidul Liberal), Igor Popa (Partidul Socialiştilor din Republica Moldova), Nina Florea (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova), Veronica Plămădeală (Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova), Oleg Babcineţchi (Partidul “Renaştere"), Oleg Gun (BE Lista Poporului) și Aurel Verdeş, candidat independent.

02 iunie 2015
831
2015

Raionul Rezina este condus de o moşieră

Eleonora Graur a fost aleasă pentru al doilea mandat preşedintă a raionului Rezina. Deşi acum ea locuieşte în oraşul Rezina, familia sa deţine o casă impunătoare în sectorul Râşcani din municipiul Chişinău. Preşedinta raionului are în proprietate terenuri agricole cu suprafaţa totală de 29 de hectare. Ea însă nu menţionează de când are aceste bunuri şi nici modalitatea prin care le-a dobândit.

12 august 2015
922
2015

Pentru oraşul Cimişlia lupta în turul doi se dă între c...

În scrutinul doi al alegerilor locale, pentru primăria oraşului Cimişlia se va "duela" candidatul Blocului Electoral Politic „Platformă Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” şi al Partidului Liberal Democrat (PLDM). Un candidat PLDM a ajuns în turul doi şi în oraşul Soroca, alături de un candidat de la Partidul Socialiştilor (PSRM). Tot un socialist va candida în turul doi şi la Drochia, unde la conducerea oraşului pretinde şi un reprezentant al Partidului Nostru (PN).

25 iunie 2015
713
2015

Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procura...

Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).

22 mai 2015
389