Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte al ANI vor fi testați cu detectorul de minciuni

Arhiva 19 ianuarie 2017 69
Consiliul de Integritate la prima ședință

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. La concurs, potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, vor fi admise persoane care au o reputație ireproșabilă, au studii superioare în domeniul dreptului, economiei, administrației publice sau managementului, nu au fost în ultimii doi ani membri de partid. Documentul conține și prevederi care punctează ce fapte fac ca persoana să nu fie considerată ca având o reputație ireproșabilă.

Proiectul de regulament a fost plasat pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate, cu invitația ca persoanele interesate să expedieze propuneri până la data de 26 ianuarie. Deocamdată nu sunt prevăzute dezbateri în alt format, cum ar fi în cadrul unor mese rotunde. Sergiu Ostaf, membru al CI din partea Parlamentului, a declarat pentru Moldova Curată că la ședința de luni, 23 ianuarie, membrii vor avea o nouă discuție pe marginea proiectului. „Dacă vor veni mai multe propuneri de substanță pe parcursul săptămânii, evident că vom extinde perioada pentru dezbaterile publice”, a adăugat Sergiu Ostaf. 

Un alt membru al CI, Dumitru Țâra, a confirmat că la ședința de luni va avea loc o nouă rundă de discuții pe marginea proiectului și că CI planifică să aprobe regulamentul la 30 ianuarie. „Eu cel puțin încerc să insist să ne mișcăm cât mai repede cu aprobarea Regulamentului și să anunțăm concursul, pentru că acesta e momentul-cheie de la care pornesc lucrurile. Astăzi, de exemplu, împreună cu Sergiu Ostaf și Viorel Rusu, am elaborat tematicile pentru întrebări. Și așa termenul de depunere a dosarelor e lung, procedura durează. Sper foarte mult ca în martie să avem deja pe cineva”, a spus Dumitru Țâra pentru Moldova Curată. 

Consiliul de Integritate s-a constituit la 28 decembrie 2016, odată cu desemnarea ultimului din cei 7 membri, iar la 30 decembrie s-a întrunit în prima ședință. Din Consiliu fac parte membri desemnați de Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Congresul Autrităților Locale și societatea civilă. Membrii CI nu sunt remunerați, activitatea lor în această structură fiind pe bază de voluntariat.

Viorica Manole


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldo...

Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova a oferit un interviu portalului Moldova Curată în care spune ce trebuie să facă ţara noastră pentru reformarea sistemului justiţiei. De asemenea, Excelenţa Sa vorbeşte despre experienţa României în promovarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice în perioada preaderare şi cea de aderare la marea familie Europeană.

13 iulie 2015
53
Arhiva

Profil candidat: Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

31 ianuarie 2019
79
Arhiva

Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la...

La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Deși a trecut deja o lună, termen în care urma să furnizeze informația solicitată, „Poșta Moldovei” nu s-a conformat. În timp ce jurista întreprinderii afirmă că nu a primit încă decizia instanței, avocatul API susține că „Poșta Moldovei” ar putea fi obligată să execute în mod silit această decizie, totodată fiind sancționată contravențional pentru neexecutare.

08 noiembrie 2017
50
Arhiva

Profil candidat: Alexandr Odințov

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
63
Arhiva

Procurorul General a sesizat CNI să verifice averea pro...

La 25 februarie curent, la un post de televiziune a fost difuzat un reportaj despre luxul în care trăieşte procurorul adjunct al sectorului Buiucani din capitală, Elena Neaga. În reportaj este menţionat că familia procurorului deţine  o casă cu trei nivele în centrul oraşului Străşeni. Pe un site de socializare, Elena Neaga a postat mai multe fotografii unde îşi etalează bunurile. Procurorul General a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) pentru a verifica averea familiei Neaga.

27 februarie 2014
74
Arhiva

Mobilizare democrată pentru colectarea semnăturilor la...

În timp ce conducerea Partidului Democrat din Moldova anunţă că echipa a reuşit să strângă într-un timp record numărul necesar de semnături pentru susţinerea candidatului Marian Lupu în scrutinul prezidenţial, angajaţii unei instituţii publice din Cahul divulgă detalii curioase despre modul în care formaţiunea a colectat semnăturile. Câţiva angajaţi ai Fabricii de Brânzeturi din Cahul spun că în ziua în care PDM a luat listele de subscripţie de la Comisia Electorală Centrală, la Fabrică a fost convocată o adunare a lucrătorilor. Oamenilor li s-a spus să aducă, obligatoriu, buletinele de identitate.

13 septembrie 2016
62