Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte al ANI vor fi testați cu detectorul de minciuni

Arhiva 19 ianuarie 2017 562
Consiliul de Integritate la prima ședință

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. La concurs, potrivit Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, vor fi admise persoane care au o reputație ireproșabilă, au studii superioare în domeniul dreptului, economiei, administrației publice sau managementului, nu au fost în ultimii doi ani membri de partid. Documentul conține și prevederi care punctează ce fapte fac ca persoana să nu fie considerată ca având o reputație ireproșabilă.

Proiectul de regulament a fost plasat pe pagina web a Autorității Naționale de Integritate, cu invitația ca persoanele interesate să expedieze propuneri până la data de 26 ianuarie. Deocamdată nu sunt prevăzute dezbateri în alt format, cum ar fi în cadrul unor mese rotunde. Sergiu Ostaf, membru al CI din partea Parlamentului, a declarat pentru Moldova Curată că la ședința de luni, 23 ianuarie, membrii vor avea o nouă discuție pe marginea proiectului. „Dacă vor veni mai multe propuneri de substanță pe parcursul săptămânii, evident că vom extinde perioada pentru dezbaterile publice”, a adăugat Sergiu Ostaf. 

Un alt membru al CI, Dumitru Țâra, a confirmat că la ședința de luni va avea loc o nouă rundă de discuții pe marginea proiectului și că CI planifică să aprobe regulamentul la 30 ianuarie. „Eu cel puțin încerc să insist să ne mișcăm cât mai repede cu aprobarea Regulamentului și să anunțăm concursul, pentru că acesta e momentul-cheie de la care pornesc lucrurile. Astăzi, de exemplu, împreună cu Sergiu Ostaf și Viorel Rusu, am elaborat tematicile pentru întrebări. Și așa termenul de depunere a dosarelor e lung, procedura durează. Sper foarte mult ca în martie să avem deja pe cineva”, a spus Dumitru Țâra pentru Moldova Curată. 

Consiliul de Integritate s-a constituit la 28 decembrie 2016, odată cu desemnarea ultimului din cei 7 membri, iar la 30 decembrie s-a întrunit în prima ședință. Din Consiliu fac parte membri desemnați de Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Congresul Autrităților Locale și societatea civilă. Membrii CI nu sunt remunerați, activitatea lor în această structură fiind pe bază de voluntariat.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vadim Lesnic

Integritate în activitatea politică

31 ianuarie 2019
985
Arhiva

Legea testării integrităţii - contestată, deşi aduce ro...

Legea privind testarea integrităţii profesionale îi nemulţumeşte pe mulţi agenţi publici, indiferent dacă au trecut sau au picat testul. Unele prevederi i-au nemulţumit şi pe câţiva deputaţi comunişti, care au cerut Curții Constituţionale să verifice dacă articolele referitoare la instanțele de judecată sunt conforme cu Legea Supremă.  Curtea însă a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a notat că legea este una bună, fiind un instrument de contracarare a actelor de corupţie în instituţiile publice, dar că ar trebui revizuită pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă actul legislativ adoptat la sfârşitul anului 2013 este constituţional sau nu.

27 ianuarie 2015
491
Arhiva

Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit...

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.

13 august 2014
500
Arhiva

Candidat: Mihai Sclifos, PSRM

Integritatea în activitatea politică

08 octombrie 2019
925