Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt candidaţii Legislatuvului la funcţia de membru al Consiliul de Integritate

Arhiva 12 decembrie 2016 810
CEC.md

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt singurii candidaţi din partea Parlamentului la funcţia de membru al Consiliului de Integritate. Tanasov este un simpatizant al Partidului Democrat, iar Sergiu Ostaf - directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).La 12 decembrie Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat printr-un comunicat de presă că pentru funcţia de  membru în Consiliul de Integritate din cadrul ANI au candidat două persoane: Mircea Tanasov şi Sergiu Ostaf. În comunicat se spune că audierea candidaţilor admişi la concurs va avea loc în cadrul şedinţei Comisiei la 14 decembrie 2016.

Tudor Deliu, vicepreşedintele Comisiei, a declarat pentru Moldova Curată că, iniţial, la acest concurs nu s-a înscris nici un candidat. “Ulterior, Parlamentul a prelungit termenul de înscriere şi am văzut că au fost depuse două dosare. Pe Sergiu Ostaf îl cunosc, însă nu ştiu cine este cea de-a doua persoană”, a menţionat Tudor Deliu.

Mircea Tanasov – consilier democrat în satul Palanca

Mircea Tanasov este în prezent consilier local în satul Palanca din raionul Ştefan –Vodă, ales în vara anului trecut pe lista democraţilor. Acesta a declarat pentru Moldova Curată că nu este membru de partid, ci doar simpatizant. La scrutinul local din vara anului 2015, Tanasov a candidat la funcţia de primar, tot din partea democraţilor. El însă a pierdut în faţa Larisei Voloh, care a candidat din partea liberal-democraţilor.

Sergiu Ostaf este directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO). Întrebat de ce nu şi-a depus candidatura la concursul de alegere a membrilor CI din partea societăţii civile, concurs organizat de Ministerul Justiţiei, Ostaf a menţionat că doreşte ca această structură din cadrul ANI să fie neafiliată politic. “Ministerul Justiţiei  va veni cu un membru bun din partea societăţii civile, iar eu încerc să completez componenţa, făcând concurenţă eventualelor propuneri din partea legislativului. Să vedem cine e mai bun. Astfel adăugăm valoare şi asigurăm o prezenţă mai bună a oamenilor neangajaţi şi neafiliaţi în ANI”, a menţionat Sergiu Ostaf.

Au fost aleşi doar trei din cei şapte membri ai CI

Până în prezent, au fost desemnaţi doar trei membri ai CI din cadrul ANI. Este vorba de Victor Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mircea Roşioru, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor şi Viorel Furdui din partea Congresului Autorităţilor Locale (CALM).

Urmează însă să fie aleşi şi doi membri din partea societăţii civile.

Consiliului de Integritate este o structură nouă în cadrul ANI. Acesta va elabora regulamentele concursurilor prin care vor fi aleşi preşedintele şi vice-preşedintele ANI, dar şi inspectorii de integritate.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte...

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. 

19 ianuarie 2017
882
Arhiva

Profil candidat: Vasile Grădinaru

Integritatea în activitate politică

04 februarie 2019
2897
Arhiva

Familia de magistrați Cupcea-Sănduța a investit toate v...

28 decembrie 2016
1656
Arhiva

Șapte persoane candidează pentru cele două locuri de me...

Fondatorul și managerul general al trustului de presă Realitatea, Dumitru Țâra, președintele centrului de Resurse Juridice Vladislav Gribincea și specialista în comunicare a Asociației Promo-Lex Tatiana Pașcovschi sunt trei dintre cele 7 persoane care candidează din partea societății civile la  funcția de membru al Consiliului de Integritate. De asemenea, în concurs s-au înscris jurista Carolina Macovețchi, lector universitar, avocatul Valentin Găină, jurista Oxana Novicov, lector universitar, și profesoara de limba engleză Tatiana Gogu. 

22 decembrie 2016
997
Arhiva

Fostul şef de direcţie de la MDRC, bănuit că s-ar fi îm...

Valerian Bânzaru, fost şef al Direcţiei generale dezvoltare regională de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va compărea în faţa judecătorilor, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Astăzi, 28 februarie, este planificată prima şedinţă de judecată în dosarul acestuia.

28 februarie 2017
951
Arhiva

Foștii membri ai CNI au acționat în judecată ANI și ce...

Foștii membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari au acționat în judecată Autoritatea Națională de Integritate (ANI), cerând să le fie achitate salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până în prezent. ANI își menține poziția și insistă că nu pot fi plătite salarii după expirarea mandatelor, deoarece foștii membri ai CNI nu sunt succesori de competențe în cadrul noii instituții.

26 februarie 2018
1085