Cazul apartamentelor pentru rudele lui Oleg Melniciuc: proces penal încheiat cu sesizare către ANI

Arhiva 1 februarie 2017 807
Blocul de pe strada Hristo Botev destinat angajaților Judecătoriei sectorului Râșcani și ai Curții Constituționale

Procuratura Anticorupție a sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să verifice un posibil conflict de interese în privința președintelui Judecătoriei sectorului Râșcani, Oleg Melniciuc. Sesizarea vizează modul în care mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente la preț redus în blocul de pe strada Hristo Botev din Chișinău, destinat angajaților Judecătoriei Râșcani și celor ai Curții Constituționale. În prezent, Oleg Melniciuc este vicepreședinte al Judecătoriei municipiului Chișinău, ales la 29 noiembrie 2016, în legătură cu reorganizarea instanțelor judecătorești din țară.



Procuratura Anticorupție a decis neînceperea urmăririi penale

Oleg Melniciuc a recunoscut la Procuratură că soacra și mama sa au procurat în blocul magistraților apartamentele de care s-au dezis doi angajați ai Judecătoriei.

Procuratura a investigat în cadrul unui proces penal pornit în luna decembrie 2016 modul în care Primăria Chișinău a dat în arendă Judecătoriei Râșcani, în anul 2014, un teren pentru construcția apartamentelor pentru angajații Judecătoriei și cei ai Curții Constituționale, dar și faptul că în blocul construit între timp s-au ales cu apartamente rudele lui Oleg Melniciuc. Procesul penal a fost pornit în urma unui denunț formulat de fostul procuror al municipiului Chișinău Ion Diacov. După un proces penal care a durat o lună, Procuratura Anticorupție a decis neînceperea urmăririi penale și clasarea procesului penal „din lipsa elementelor infracțiunii”. În schimb, Procuratura Anticorupție a expediat o sesizare la ANI.

Mama și soacra lui Oleg Melniciuc au cumpărat apartamente cedate de doi angajați ai Judecătoriei

Procuratura a constatat că mama și soacra lui Melniciuc au contractat apartamentele după ce doi angajați ai judecătoriei s-au răzgândit și au decis că nu mai au nevoie de apartamente la preț preferențial. Iată ce a declarat Oleg Melniciuc la audierile din cadrul procesului penal: „Prin Acordul de reziliere din 23.06.2015 judecătorul Judecătoriei Rîşcani mun. Chişinău dna Ludmila Ursu a reziliat contractul cu privire la construcţia apartamentului repartizat prin procesul-verbal a Grupului de lucru al Judecătoriei Rîşcani, mun. Chişinău din 27.04.2015 şi m-a anunţat că ar dori să vîndă dreptul de creanţă asupra acestui apartament la preţul de 5000 euro, dat fiind că are necesitate de mijloace financiare.

Ulterior, anunţînd-o pe mama mea despre această ofertă, ultima a declarat că este de acord să o procure dat fiind că ar dori să vină cu traiul la Chişinău, fapt care a fost realizat prin contractul de cesiune din 18.07.2016.

Totodată soacra mea, Anna Bobeica, a procurat dreptul de creanţă asupra construcţiei apartamentului de la angajatul instanţei Anastasia Bobeico, căreia i-a fost repartizat apartamentul prin procesul-verbal al Grupului de lucru al Judecătoriei Rîşcani, mun. Chişinău din 27.04.2015, iar din lipsa de bani şi dorinţa de a cîştiga, a înstrăinat acest drept de creanţă la preţul de 2000 euro”.

În sesizarea depusă la ANI, Procuratura Anticorupție indică faptul că Elena Melniciuc, mama magistratului, „a beneficiat de construcţia apartamentului nr./////// cu suprafaţa totală de 80,00 m2 compus din două odăi, la preţ total de 28 800 euro, care la momentul încheierii contractului constituia suma de 630 115, 20 lei”. În privința soacrei lui Oleg Melniciuc, procurorii afirmă că aceasta „a beneficiat de construcţia apartamentului nr.///// cu suprafaţa totală de 73,00 m2 compus din două odăi, la preţ total de 26 280 euro, care la momentul încheierii contractului constituia suma de 522 483, 19 lei”. 

Procurorii anticorupție consideră că în aceste două cazuri Oleg Melniciuc s-a aflat în conflict de interese, de aceea a sesizat Autoritatea Națională de Integritate. Aceasta însă deocamdată nu este funcțională, aflându-se în proces de constituire. Președintele în exercițiu al Autorității, Anatolie Donciu, a declarat anterior că în ultima jumătate de an, perioadă în care Comisia Națională de Integritate se reformează în Autoritatea Națională de Integritate, au fost depuse în jur de 100 de sesizări, care vor fi examinate imediat ce instituția își va începe activitatea. 

Contradicție în răspunsul magistratului

În blocul pentru magistrați de pe strada Hristo Botev au procurat apartamente și alte rude ale lui Oleg Melniciuc. În luna noiembrie 2016, când a fost întrebat de reporterii portalului anticorupție.md în ce condiții rudele sale au ajuns să dețină apartamente în blocul magistraților, președintele Judecătoriei Râșcani a oferit o altă versiune. El a declarat că toate rudele sale au procurat apartamente la preț comercial, prin negocieri cu directorul companiei de construcții. În răspunsul oficial expediat redacției, el a trecut sub tăcere faptul că mama și soacra sa au dobândit apartamentele cedate de angajații judecătoriei, plătind pe ele prețuri mai mici decât cele de piață. Tot atunci, în răspunsul Judecătoriei s-a afirmat că Ana Bobeica îi este magistratului „rudă îndepărtată”: „Vă informăm că Melniciuc Elena Pavel este mama domnului Oleg Melniciuc, care intenționează trecerea cu traiul în mun. Chișinău, iar persoanele pe nume Bobeică Anna, Melinciuc Andrei, Melenciuc Aurelia sunt rude îndepărtate ale domnului Oleg Melniciuc care erau în căutarea posibilității investirii propriilor finanțe și au contractat spații în acest bloc la recomandarea ultimului, or atunci când o persoană din satul natal te întreabă unde ar putea contracta un imobil îi vei recomanda acolo unde ești sigur că investițiile nu vor fi pierdute sau furate, precum s-a întâmplat cu mulți investitori în construcții”.

În solicitarea depusă în anul 2014 la Primăria Chișinău privind alocarea unui teren pentru construcția apartamentelor pentru angajații Judecătoriei pe care o conducea, Oleg Melniciuc a invocat „starea critică” privind condițiile de trai ale angajaților, însă nu a prezentat documente doveditoare, iar Primăria nu le-a solicitat. În realitate, o parte din persoanele care s-au ales cu apartamente în blocul nou, inclusiv Oleg Melniciuc și președintele Consiliului Superior al Magistraturii Victor Micu, dețin locuințe spațioase în municipiul Chișinău. Decizia prin care Consiliul Municipal a repartizat terenul a fost atacată ca ilegală în instanță de către Oficiul Teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat. Judecătoria Centru a calificat decizia CMC drept legală. Această hotărâre a instanței a rămas definitivă prin faptul că nu a fost atacată la Curtea de Apel de către OTC.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Alexandr Minizianov

Integritate în activitatea politică

07 februarie 2019
958
Arhiva

Profil candidat: Vadim Lesnic

Integritate în activitatea politică

31 ianuarie 2019
1459
Arhiva

Profil candidat:Ghenadi Mitriuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1460
Arhiva

“Imperiul lui Gofman”, cu proprietăţi ieftine

Legislaţia actuală cu privire la declararea averii conţine reglementări lacunare în ce priveşte modul de indicare a valorii bunurilor, iar acest lucru permite funcţionarilor să indice preţuri mult mai mici chiar şi decât cele indicate în actele cadastrale. Astfel, legea prevede declararea valorii contractuale doar a bunurilor imobile neevaluate cadastral, însă unele persoane indică în formularul declaraţiei costul acestor proprietăţi, chiar dacă ele sunt înregistrate la Agenția Relații Funciare și Cadastru. Aşa a procedat şi Mihail Gofman, fostul șef adjunct al Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție. El a indicat valori foarte mici ale imobilelor în raport cu estimările prezentate de Agenția Relații Funciare și Cadastru, iar asta a făcut ca CNI să claseze dosarul de verificare a lui Mihail Gofman. 

09 martie 2015
905
Arhiva

Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la...

La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Deși a trecut deja o lună, termen în care urma să furnizeze informația solicitată, „Poșta Moldovei” nu s-a conformat. În timp ce jurista întreprinderii afirmă că nu a primit încă decizia instanței, avocatul API susține că „Poșta Moldovei” ar putea fi obligată să execute în mod silit această decizie, totodată fiind sancționată contravențional pentru neexecutare.

08 noiembrie 2017
682
Arhiva

APEL privind semnarea Declaraţiei de integritate de că...

18 ianuarie 2016

19 ianuarie 2016
701