Profil candidat: Marcela Adam
Integritate în activitatea politică
Marcela Adam (44 de ani) este vicepreședinte a Organizației de Femei a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și membră a Biroului Permanent Național din 2017. Candidează pe lista formațiunii pentru circumscripția națională.
La capitolul experiență și implicare civică și politică, Marcela Adam s-a evidențiat prin discursuri care vizează problemele sociale și de sănătate ale persoanelor cu dizabilități.
Potrivit CV-ului, Marcela Adam s-a născut în 1974 și de origine este din satul Isacova, raionul Orhei. A studiat la școala generală „Vasile Lupu” din Orhei, iar în perioada 1989-1993 a fost profesoară de clasele primare.
Din 1993 până în 1998 și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere. Din 2004 și până în prezent este lector la Universitatea de Stat din Moldova, în cadrul Departamentului de Lingvistică Română și Știință Literară a Facultății de Litere.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
Potrivit declarației de avere și interese personale, depusă la Comisia Electorală Centrală, în perioada 1 ianuarie 2017 - 1 decembrie 2018, Marcela Adam a câștigat 98 de mii 523 de lei, din salariul de lector universitar. Alte 10 mii 336 de lei, i-a obținut din alte activități. Tot în această perioadă de doi ani, a făcut studii de doctorat și a avut o bursă în valoare totală de 2.673 de lei. Are în proprietate un intravilan cu suprafața de 0,0594 ha, pe care l-a obținut în 2004 și a cărui valoare declarată este de 117 mii 827 de mii de lei. Marcela Adam mai declară că din 2011 este proprietara unei case de locuit în orașul Ialoveni, cu o suprafață de 111,8 metri pătrați a cărei valoare este de 302 mii 570 de lei.
Un câștig mai mare în familie l-a avut, în aceeași perioadă, soțul Marcelei Adam. În aceeași declarație se arată că acesta a câștigat timp de doi ani un salariu total de aproximativ 250 de mii de lei, fiind angajat la reprezentanța locală a unei companii străine. Soțul candidatei este și proprietarul Topocart Group SRL, specializată în inginerie și consultanță tehnică.
Familia a obținut venituri de 20 de mii de lei din vânzarea unui autoturism, iar în acest an a procurat un Renault Symbol, fabricat în 2012, la preț de 57 de mii de lei.
Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid
Marcela Adam nu a deținut până acum vreo funcție publică sau de demnitate publică și nici nu a fost membră al unei asociații profesionale naționale sau internaționale. Pe lângă cotizația de membru de partid, Marcela Adam a declarat că a donat partidului 17 mii de lei, pe parcursul anului 2017 și 2018.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Dumitru Visternicean: „Nu avem judecători corupți”
Faptul că nu avem judecători judecați pentru acte de corupție demonstrează că nu avem judecători corupți în R. Moldova. De această părere este președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean. Într-un interviu pentru Moldova Curată, magistratul explică „paradoxul” potrivit căruia, deși avem un sistem judecătoresc corupt, nu avem și judecători corupți. „Fenomenul este compus din mai multe elemente. Atâta timp cât nu avem în plan penal infracțiunea numită corupția, în schimb avem dare de mită, luare de mită, trafic de influență, aceste lucruri trebuie demonstrate. Avem deja pe rol, în instanțele de judecată, patru dosare care vizează acte de corupție comise de judecători. Unul dintre ei a trecut deja de prima instanță unde a fost achitat”, a menționat Visternicean. Întrebat de ce majoritatea procedurilor disciplinare pornite de Colegiul disciplinar al CSM se încheie cu constatarea că judecătorul nu a comis nicio încălcare, președintele CSM a declarat: „Sunt mai multe probleme care duc la clasarea procedurii disciplinare. Trebuie să ținem cont de faptul că acest Colegiu disciplinar este o judecată a judecătorilor. Și, la fel ca în orice instanță, judecătorului îi este asigurat dreptul la apărare. Foarte multe proceduri disciplinare au fost intentate anterior doar de dragul de a fi intentate”. Cu toate acestea, Visternicean este mulțumit de activitatea acestui colegiu. În special, pentru că „și-a păstrat independența și imparțialitatea, indiferent de cine este cel supus examinării, cine a depus sesizarea”. În cadrul aceluiași interviu, președintele interimar al CSM dezvăluie care sunt criteriile în baza cărora are loc numirea și avansarea în post a judecătorilor și își expune părerea vizavi de judecătorii cu averi de milioane. Interviul integral îl puteți citi aici.
Victor Strătilă despre punctajul mic obținut la proba s...
Candidatul Teodor Cîrnaț care a obținut cele mai multe puncte la proba scrisă pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a apreciat, după test, că „proba a fost bine gândită”, în schimb, al doilea participant la concurs, Victor Strătilă, fost vicepreședinte al CNI, a refuzat să vorbească la acest subiect.
VIDEOGRAFIC: Cât de transparente sunt instituțiile publ...
Moldova Curată vă arată cum au fost respectate principalele prevederi ale legilor Legii privind accesul la informaţie nr. 982/2000 şi ale Legii privind transparenţa în procesul decisional nr. 239/2008 de la promulgare până în prezent cu ajutorul unui videografic realizat în cadrul proiectului “Podul Bunei Guvernări”.
Aici așteptăm comentariul tău!