Profil candidat: Marcela Adam

Arhiva 19 februarie 2019 2776

Integritate în activitatea politică



Marcela Adam (44 de ani) este vicepreședinte a Organizației de Femei a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și membră a Biroului Permanent Național din 2017. Candidează pe lista formațiunii pentru circumscripția națională.

La capitolul experiență și implicare civică și politică, Marcela Adam s-a evidențiat prin discursuri care vizează problemele sociale și de sănătate ale persoanelor cu dizabilități.

Potrivit CV-ului, Marcela Adam s-a născut în 1974 și de origine este din satul Isacova, raionul Orhei. A studiat la școala generală „Vasile Lupu” din Orhei, iar în perioada 1989-1993 a fost profesoară de clasele primare.

Din 1993 până în 1998 și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere. Din 2004 și până în prezent este lector la Universitatea de Stat din Moldova, în cadrul Departamentului de Lingvistică Română și Știință Literară a Facultății de Litere.

Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale

Potrivit declarației de avere și interese personale, depusă la Comisia Electorală Centrală, în perioada 1 ianuarie 2017 - 1 decembrie 2018, Marcela Adam a câștigat 98 de mii 523 de lei, din salariul de lector universitar. Alte 10 mii 336 de lei, i-a obținut din alte activități. Tot în această perioadă de doi ani, a făcut studii de doctorat și a avut o bursă în valoare totală de 2.673 de lei. Are în proprietate un intravilan cu suprafața de 0,0594 ha, pe care l-a obținut în 2004 și a cărui valoare declarată este de 117 mii 827 de mii de lei. Marcela Adam mai declară că din 2011 este proprietara unei case de locuit în orașul Ialoveni, cu o suprafață de 111,8 metri pătrați a cărei valoare este de 302 mii 570 de lei.

Un câștig mai mare în familie l-a avut, în aceeași perioadă, soțul Marcelei Adam. În aceeași declarație se arată că acesta a câștigat timp de doi ani un salariu total de aproximativ 250 de mii de lei, fiind angajat la reprezentanța locală a unei companii străine. Soțul candidatei este și  proprietarul Topocart Group SRL, specializată în inginerie și consultanță tehnică.

Familia a obținut venituri de 20 de mii de lei din vânzarea unui autoturism, iar în acest an a procurat un Renault Symbol, fabricat în 2012, la preț de 57 de mii de lei.

Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid

Marcela Adam nu a deținut până acum vreo funcție publică sau de demnitate publică și nici nu a fost membră al unei asociații profesionale naționale sau internaționale. Pe lângă cotizația de membru de partid, Marcela Adam a declarat că a donat partidului 17 mii de lei, pe parcursul anului 2017 și 2018.

Cazier judiciar

Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatei.

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2019”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova. 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Nina Cereteu

Integritatea în activitatea politică

08 februarie 2019
2411
Arhiva

Profil candidat: Angel Agache

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1522
Arhiva

INTERVIU// Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republic...

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.

01 octombrie 2018
850
Arhiva

Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția d...

Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică. ”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este absolut explicită în acest sens – doar funcționarii publici puteau fi numiți într-o astfeld e funcție”, spune experta anticorupție Mariana Kalughin.

21 iunie 2019
1197
Arhiva

La Soroca, președintele raionului este medic, cu trei a...

De profesie medic, președintele raionului Soroca, Mihai Mâțu, a condus în ultimii trei ani Spitalul Raional. Împreună cu soția sa, care lucrează în calitate de asistentă medicală în același spital, a adunat, din această postură, trei apartamente, trei terenuri și trei automobile.

28 noiembrie 2015
827
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Tutovan

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
1225