Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reușit procurorii

Avere la vedere 11 februarie 2015 191

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.Astfel, este pentru prima dată din 2012 (când averea impunătoare a fost scoasă la iveală de către presă), când în privința lui Sergiu Arnăut este emis un act ce confirmă că magistratul se folosește de casa luxoasă, care nu se știe din ce surse a fost construită. În 2012 Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că magistratul locuieşte în casa din cartierul Poşta Veche, dar nu indică imobilul în declaraţia de avere. S-a dovedit că nici nu era obligat să o facă, deoarece în acte locuința este proprietate a soţiei magistratului, de care acesta ar fi divorţat în anul 2004.

Atunci, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au pornit o verificare, dar s-au oprit la scurt timp, spunând că nu pot demonstra că magistratul se folosește de casă. Asta chiar dacă vecinii depuneau mărturii că judecătorul este văzut în fiecare zi, că de acolo pleacă și se întoarce de la serviciu.

Firmă cu sediul în casa magistratului

CNI, la rândul său, și-a bazat constatarea că magistratul se folosește de casă pe imaginile de la Jurnal TV și pe informația de la Întreprinderea de Stat ”Registru”, care arată că Sergiu Arnăut are viză de domiciliu anume la adresa unde se află casa. De notat că acest imobil a figurat în acte până în anul 2006 ca proprietate a mamei magistratului, care, apoi, i l-a lăsat moștenire nurorii.

CNI a mai constatat, potrivit consultantului pentru relații cu presa, Cristina Dumbravan, că Sergiu Arnăut nu a declarat o cotă de participare de 20% la sută în societatea comercială ”Alina-S”. Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că magistratul este asociat în acest SRL cu încă două persoane. Firma a fost fondată în anul 1995 și își are sediul la adresa unde este casa judecătorului. ”Alina-S” este specializată, potrivit CÎS, în ”comerțul cu ridicata, inclusiv comerțul de autovehicole și motociclete” și în ”intermedieri pentru vânzarea unui sortiment larg de mărfuri”. Nu se știe ce venituri a înregistrat în ultimii ani, întrucât firma nu ar fi depus raportul pe anul 2012 la Biroul Național de Statistică.

Solicitat de Moldova Curată să comenteze decizia CNI de a propune Procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele său, Sergiu Arnăut ne-a transmis prin responsabilul pentru relații cu presa al Curții de Apel Chișinău că nu va comenta decizia și că va lăsa ”organele competente” să își desfășoare activitatea în privința sa, în conformitate cu legislația.

Sergiu Arnăut a ajuns în atenția presei și a instituțiilor anticorupție în anul 2012 grație casei sale, a cărei valoare pare să depășească veniturile legale ale magistratului. Anual, el declara ca venituri doar salariul de judecător, adică în jur de 70 de mii de lei. În ultimii ani, de când a devenit pensionar, a început să indice și pensia în declarația de avere. Iar faptul că judecătorul locuiește în imobilul (construit la sfârșitul anilor 90), trecut în acte pe numele mamei sale, a fost donat ulterior nurorii de care fiul ei divorțase, a dat de bănuit că aceasta ar putea fi o schemă prin care s-ar încerca ascunderea proprietății ce nu corespunde cu veniturile. Cazul a fost discutat și la o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, iar CNA și Procuratura Anticorupție au demarat o verificare, însă până la urmă s-a constatat că din punct de vedere formal, judecătorul nu a încălcat nicio lege.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Investigație ZdG: zeci de terenuri ale Capitalei au aju...

Primăria municipiului Chișinău încearcă să recupereze în prezent cel puțin o parte din cele peste 30 de terenuri care ar fi fost înstrăinate ilegal în ultimii ani, printr-o schemă complexă, în care sunt implicați o organizație obștească, executori judecătorești, avocați, judecători și agenții de evaluare. Terenurile au o suprafață totală de 5,5 hectare și o valoare de piață de peste 100 de milioane de lei. Schema a fost descrisă într-o investigație video realizată de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. Unele dintre loturile întrăinate se vând acum cu sute de mii de euro, deși au fost adjudecate cu prețuri de peste 20 de ori mai mici. Altele - au ajuns în proprietatea unor stații PECO. De asemenea, sunt si terenuri care au ajuns în portofoliul unor companii de construcții și al unor firme offshore din Marea Britanie sau insulele Marshall din Oceanul Pacific. 

05 septembrie 2018
355
Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
235
Avere la vedere

Deputatul Sergiu Sârbu promite să declare toate cadouri...

Deputatul democrat Sergiu Sârbu promite să includă în următoarea declaraţie cu privire la venituri şi proprietate toate darurile pe care le-a obținut recent la nunta sa.

25 iulie 2013
170
Avere la vedere

Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de le...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.

13 august 2013
173
Avere la vedere

Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.

29 septembrie 2015
199
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
170