Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reușit procurorii
![](https://www.moldovacurata.md/storage/upload/news/imd/5de4dec580d59.jpg)
Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.
Astfel, este pentru prima dată din 2012 (când averea impunătoare a fost scoasă la iveală de către presă), când în privința lui Sergiu Arnăut este emis un act ce confirmă că magistratul se folosește de casa luxoasă, care nu se știe din ce surse a fost construită. În 2012 Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că magistratul locuieşte în casa din cartierul Poşta Veche, dar nu indică imobilul în declaraţia de avere. S-a dovedit că nici nu era obligat să o facă, deoarece în acte locuința este proprietate a soţiei magistratului, de care acesta ar fi divorţat în anul 2004.
Atunci, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au pornit o verificare, dar s-au oprit la scurt timp, spunând că nu pot demonstra că magistratul se folosește de casă. Asta chiar dacă vecinii depuneau mărturii că judecătorul este văzut în fiecare zi, că de acolo pleacă și se întoarce de la serviciu.
Firmă cu sediul în casa magistratului
CNI, la rândul său, și-a bazat constatarea că magistratul se folosește de casă pe imaginile de la Jurnal TV și pe informația de la Întreprinderea de Stat ”Registru”, care arată că Sergiu Arnăut are viză de domiciliu anume la adresa unde se află casa. De notat că acest imobil a figurat în acte până în anul 2006 ca proprietate a mamei magistratului, care, apoi, i l-a lăsat moștenire nurorii.
CNI a mai constatat, potrivit consultantului pentru relații cu presa, Cristina Dumbravan, că Sergiu Arnăut nu a declarat o cotă de participare de 20% la sută în societatea comercială ”Alina-S”. Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că magistratul este asociat în acest SRL cu încă două persoane. Firma a fost fondată în anul 1995 și își are sediul la adresa unde este casa judecătorului. ”Alina-S” este specializată, potrivit CÎS, în ”comerțul cu ridicata, inclusiv comerțul de autovehicole și motociclete” și în ”intermedieri pentru vânzarea unui sortiment larg de mărfuri”. Nu se știe ce venituri a înregistrat în ultimii ani, întrucât firma nu ar fi depus raportul pe anul 2012 la Biroul Național de Statistică.
Solicitat de Moldova Curată să comenteze decizia CNI de a propune Procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele său, Sergiu Arnăut ne-a transmis prin responsabilul pentru relații cu presa al Curții de Apel Chișinău că nu va comenta decizia și că va lăsa ”organele competente” să își desfășoare activitatea în privința sa, în conformitate cu legislația.
Sergiu Arnăut a ajuns în atenția presei și a instituțiilor anticorupție în anul 2012 grație casei sale, a cărei valoare pare să depășească veniturile legale ale magistratului. Anual, el declara ca venituri doar salariul de judecător, adică în jur de 70 de mii de lei. În ultimii ani, de când a devenit pensionar, a început să indice și pensia în declarația de avere. Iar faptul că judecătorul locuiește în imobilul (construit la sfârșitul anilor 90), trecut în acte pe numele mamei sale, a fost donat ulterior nurorii de care fiul ei divorțase, a dat de bănuit că aceasta ar putea fi o schemă prin care s-ar încerca ascunderea proprietății ce nu corespunde cu veniturile. Cazul a fost discutat și la o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, iar CNA și Procuratura Anticorupție au demarat o verificare, însă până la urmă s-a constatat că din punct de vedere formal, judecătorul nu a încălcat nicio lege.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Veronica Herţa a pierdut procesul cu CNI
Șefa Direcției Finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, Veronica Herța, a pierdut procesul împotriva Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că aceasta nu și-a declarat toată averea. CNI a stabilit că funcționara a omis din declarația de venituri și proprietăți mai multe terenuri agricole, construcții accesorii și conturi bancare.
CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...
Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.
Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogăț...
Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.
Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţ...
Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.
Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...
După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.
Aici așteptăm comentariul tău!