Cazul Arnăut: jurnaliștii și CNI au reușit ce nu au reușit procurorii

Avere la vedere 11 februarie 2015 587

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, riscă să fie cercetat penal pentru că nu a declarat casa de câteva milioane de lei, în care locuiește împreună cu fiul său și cu soția, de care în acte este divorțat. La ședința din 5 ianuarie 2015, Comisia Națională de Integritate (CNI), bazându-se pe imaginile difuzate de Jurnal TV în care se arată că Arnăut muncește împreună cu fiul său în curtea casei și iese cu mașina de acolo, a constatat că magistratul se folosește de acest imobil luxos, deci trebuia să îl declare ca bun pe care îl are în folosință.



Astfel, este pentru prima dată din 2012 (când averea impunătoare a fost scoasă la iveală de către presă), când în privința lui Sergiu Arnăut este emis un act ce confirmă că magistratul se folosește de casa luxoasă, care nu se știe din ce surse a fost construită. În 2012 Centrul de Investigații Jurnalistice a scris că magistratul locuieşte în casa din cartierul Poşta Veche, dar nu indică imobilul în declaraţia de avere. S-a dovedit că nici nu era obligat să o facă, deoarece în acte locuința este proprietate a soţiei magistratului, de care acesta ar fi divorţat în anul 2004.

Atunci, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au pornit o verificare, dar s-au oprit la scurt timp, spunând că nu pot demonstra că magistratul se folosește de casă. Asta chiar dacă vecinii depuneau mărturii că judecătorul este văzut în fiecare zi, că de acolo pleacă și se întoarce de la serviciu.

Firmă cu sediul în casa magistratului

CNI, la rândul său, și-a bazat constatarea că magistratul se folosește de casă pe imaginile de la Jurnal TV și pe informația de la Întreprinderea de Stat ”Registru”, care arată că Sergiu Arnăut are viză de domiciliu anume la adresa unde se află casa. De notat că acest imobil a figurat în acte până în anul 2006 ca proprietate a mamei magistratului, care, apoi, i l-a lăsat moștenire nurorii.

CNI a mai constatat, potrivit consultantului pentru relații cu presa, Cristina Dumbravan, că Sergiu Arnăut nu a declarat o cotă de participare de 20% la sută în societatea comercială ”Alina-S”. Datele de la Camera Înregistrării de Stat (CÎS) arată că magistratul este asociat în acest SRL cu încă două persoane. Firma a fost fondată în anul 1995 și își are sediul la adresa unde este casa judecătorului. ”Alina-S” este specializată, potrivit CÎS, în ”comerțul cu ridicata, inclusiv comerțul de autovehicole și motociclete” și în ”intermedieri pentru vânzarea unui sortiment larg de mărfuri”. Nu se știe ce venituri a înregistrat în ultimii ani, întrucât firma nu ar fi depus raportul pe anul 2012 la Biroul Național de Statistică.

Solicitat de Moldova Curată să comenteze decizia CNI de a propune Procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele său, Sergiu Arnăut ne-a transmis prin responsabilul pentru relații cu presa al Curții de Apel Chișinău că nu va comenta decizia și că va lăsa ”organele competente” să își desfășoare activitatea în privința sa, în conformitate cu legislația.

Sergiu Arnăut a ajuns în atenția presei și a instituțiilor anticorupție în anul 2012 grație casei sale, a cărei valoare pare să depășească veniturile legale ale magistratului. Anual, el declara ca venituri doar salariul de judecător, adică în jur de 70 de mii de lei. În ultimii ani, de când a devenit pensionar, a început să indice și pensia în declarația de avere. Iar faptul că judecătorul locuiește în imobilul (construit la sfârșitul anilor 90), trecut în acte pe numele mamei sale, a fost donat ulterior nurorii de care fiul ei divorțase, a dat de bănuit că aceasta ar putea fi o schemă prin care s-ar încerca ascunderea proprietății ce nu corespunde cu veniturile. Cazul a fost discutat și la o ședință a Consiliului Superior al Magistraturii, iar CNA și Procuratura Anticorupție au demarat o verificare, însă până la urmă s-a constatat că din punct de vedere formal, judecătorul nu a încălcat nicio lege.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
1035
Avere la vedere

Directori de licee, sancționați de CNI

Cel puțin doi directori de licee din Chișinău au fost amendați pentru că nu au luat în serios obligația de a depune declarațiile de venituri și interese pentru anul 2012. Directoarea Liceului ”Vasile Vasilache”, Vera Bălănel, și Boris Volosatâi de la ”Gheorghe Asachi” au depus declarațiile abia după ce au fost citați la Comisia Națională de Integritate (CNI). Bălănel a plătit pentru întârziere o amendă de 1500 de lei, în timp ce Boris Volosatâi spune că nu ține minte dacă a plătit amenda sau nu, dar știe că a fost citat la CNI.

20 iunie 2014
541
Avere la vedere

Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...

Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.

21 octombrie 2013
499
Avere la vedere

Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele aleger...

Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.

04 noiembrie 2014
628