Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul fiului de la Paris

Avere la vedere 11 mai 2015 987
Ion Ababii și Iurie Leancă în anul 2013, la înmânarea Premiului Național

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 



Ion Ababii spune că terenurile au fost cumpărate cu ajutorul fiului său, Andrei Ababii, care este chirurg la Paris, și care i-ar fi trimis o parte din bani. ”S-a gândit că ar putea să se întoarcă aici și atunci am procurat loturile, în satul meu natal. Sunt date la niște lideri, dacă s-ar putea de făcut ceva cu ele ar fi bine, dar ne-am oprit. Cu timpul, se va întoarce acasă și poate el se va apuca de afaceri, mie nu-mi trebuie afaceri”, a spus Ion Ababii pentru Moldova Curată. El s-a oferit să ne dea și numărul de telefon al fiului său ca să ne convingem că așa este. 

A cumpărat suprafețe de pământ cât un sat întreg

Astfel, din 2008 până în 2013, Ion Ababii a cumpărat pământ cât un sat întreg, la prețuri mici. De exemplu, pe un teren de 0, 8511 ha, a dat 9 mii de lei, iar pe altul, de două ori mai mare, de 1, 700 ha, a dat tot 9 mii de lei. Ultimele achiziții indicate sunt cele din 2013, când pentru un lot de 1.0892 ha este indicată o valoare cadastrală de 8729.66 lei. 

Președintele ”Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, spune că prețul minim al unui hectar de teren arabil ar fi fost în acea perioadă de 1000 de euro. ”Drochia este un raion bogat, cu terenuri fertile, cu cernoziom”, a explicat Alexandru Slusari. Totodată, valoarea cadastrală a terenurilor este, de obicei, mai mare decât prețul de achiziție, spre deosebire de apartamente, de exemplu, la care situația e inversă, ne-a explicat expertul. Pe de altă parte, asupra prețului de achiziție mai influențează și faptul dacă terenul este consolidat sau parcelat. ”Astfel, dacă loturile cumpărate au suprafețe mici, prețul lor este mai mic”, a adăugat Alexandru Slusari.

Și primarul satului Ochiul Alb, Rodica Șchiopu, a confirmat că Ion Ababii deține suprafețe mari de teren agricol în localitatea pe care o administrează. Potrivit primarului, loturile au fost cumpărate din sectorul privat, iar rectorul are înregistrată în sat o gospodărie țărănească cu denumirea ”Ion Ababii”. Aceasta nu este, însă, indicată în declarația de avere. Potrivit lui Ion Ababii, gospodăria țărănească nu a înregistrat deocamdată venit, de aceea nu apare în declarația sa. Totodată, Rodica Șchiopu a menționat că în satul Ochiul Alb prețul minim al unui hectar de teren ar fi de 15-17 mii de lei. 

Am reușit să discutăm cu administratorul gospodăriei țărănești ”Ion Ababii”, care s-a prezentat Leonid. El ne-a spus că banii pentru procurarea loturilor îi primește de la fiul lui Ion Ababii, și că în ultima perioadă, de când s-a scumpit pământul, nu mai cumpără terenuri. Administratorul a mai declarat pentru Moldova Curată că o parte din terenuri, ”vreo 34 de hectare”, a fost dată în arendă la câțiva lideri agricoli din localitate care au semănat soia, iar în schimb s-au înțeles să primească produse agricole.

”Totul e înregistrat oficial, nu vrem să îi facem de râs pe oamenii de sus”

O altă suprafață, de 35 de hectare, este lucrată de gospodăria agricolă a lui Ion Ababii, fiind semănată cu orz. Administratorul ne-a asigurat că totul este declarat și înregistrat oficial. ”Noi nu vrem să îi facem de râs pe oamenii de sus”, a mai spus administratorul.

În anul 2013, Ion Ababii a ridicat un salariu, în calitate de rector al Universității de Medicină, de 249 de mii de lei, aproximativ 20 de mii de lei lunar, alte 170 de mii, adică 14 mii lunar, le-a ridicat pentru calitatea de profesor universitar și încă 93 de mii – ca cercetător științific. În calitate de academician a primit 36 de mii de lei și o pensie de 96 de mii de lei. Tot în 2013 i-a fost acordat un premiu național din partea Guvernului, în valoare de 20 de mii de lei. ”Eu am un salariu bun, am primit și un premiu de stat, câștig bani și din diferite proiecte, din manualele pe care le scriu”, a explicat Ion Ababii. Alte peste 100 de mii de lei le-a obținut din partea a trei întreprinderi: SRL Dealul Ochiulbean, SRL Proefect Consulting și SRL Câmpia Ochiulbeană. 

Rectorul Universității de Medicină a mai declarat o casă de 180 de metri pătrați, care costă 53 de mii de lei. Potrivit lui Ion Ababii, imobilul aparține soției și fiicei sale. Mai deține și un garaj de 7915 lei, dar nu are mașină, pentru că o folosește pe cea de la serviciu. Venitul total al lui Ion Ababii s-a ridicat în 2013 la peste 682 de mii de lei. 

Ion Ababii este medic specializat in otorinolaringologie. A devenit rector al Universității de Medicină și Farmacie în anul 1994. În perioada 2005-2008 a fost ministru al Sănătății. În 2014 este numit din nou în funcția de rector al Universității de Medicină. Este membru al Academiei de Științe a Moldovei.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Încă un şef de la Interne cercetat de CNI

După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.

31 iulie 2013
1354
Avere la vedere

CNI cu VAZ-uri nedeclarate

Preşedintele şi trei membrii ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) nu şi-au declarat în anul 2011 toate bunurile aflate în posesie. Aceasta a fost una dintre concluziile Raportului Comisiei speciale de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale reprezentanţilor CNI. Declarația de interese personale și declarația cu privire la venituri și proprietate ale lui Victor Strătilă, desemnat membru al CNI la 28 februarie 2013, nu au fost supuse controlului, pe motiv că acesta a fost numit mai târziu în funcție.

29 aprilie 2013
1227
Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
997
Avere la vedere

Edilii fără locuinţe

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.

11 februarie 2014
1025
Avere la vedere

Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară ca...

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.

22 iulie 2013
1012
Avere la vedere

Partenerii lui Ghimpu, cu afaceri la stat

O companie administrată de partenerii de afaceri ai liderului PL, Mihai Ghimpu, a câștigat în ultimii trei ani contracte de sute de milioane de lei din partea statului.

02 mai 2013
1003