Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul fiului de la Paris

Avere la vedere 11 mai 2015 972
Ion Ababii și Iurie Leancă în anul 2013, la înmânarea Premiului Național

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 



Ion Ababii spune că terenurile au fost cumpărate cu ajutorul fiului său, Andrei Ababii, care este chirurg la Paris, și care i-ar fi trimis o parte din bani. ”S-a gândit că ar putea să se întoarcă aici și atunci am procurat loturile, în satul meu natal. Sunt date la niște lideri, dacă s-ar putea de făcut ceva cu ele ar fi bine, dar ne-am oprit. Cu timpul, se va întoarce acasă și poate el se va apuca de afaceri, mie nu-mi trebuie afaceri”, a spus Ion Ababii pentru Moldova Curată. El s-a oferit să ne dea și numărul de telefon al fiului său ca să ne convingem că așa este. 

A cumpărat suprafețe de pământ cât un sat întreg

Astfel, din 2008 până în 2013, Ion Ababii a cumpărat pământ cât un sat întreg, la prețuri mici. De exemplu, pe un teren de 0, 8511 ha, a dat 9 mii de lei, iar pe altul, de două ori mai mare, de 1, 700 ha, a dat tot 9 mii de lei. Ultimele achiziții indicate sunt cele din 2013, când pentru un lot de 1.0892 ha este indicată o valoare cadastrală de 8729.66 lei. 

Președintele ”Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, spune că prețul minim al unui hectar de teren arabil ar fi fost în acea perioadă de 1000 de euro. ”Drochia este un raion bogat, cu terenuri fertile, cu cernoziom”, a explicat Alexandru Slusari. Totodată, valoarea cadastrală a terenurilor este, de obicei, mai mare decât prețul de achiziție, spre deosebire de apartamente, de exemplu, la care situația e inversă, ne-a explicat expertul. Pe de altă parte, asupra prețului de achiziție mai influențează și faptul dacă terenul este consolidat sau parcelat. ”Astfel, dacă loturile cumpărate au suprafețe mici, prețul lor este mai mic”, a adăugat Alexandru Slusari.

Și primarul satului Ochiul Alb, Rodica Șchiopu, a confirmat că Ion Ababii deține suprafețe mari de teren agricol în localitatea pe care o administrează. Potrivit primarului, loturile au fost cumpărate din sectorul privat, iar rectorul are înregistrată în sat o gospodărie țărănească cu denumirea ”Ion Ababii”. Aceasta nu este, însă, indicată în declarația de avere. Potrivit lui Ion Ababii, gospodăria țărănească nu a înregistrat deocamdată venit, de aceea nu apare în declarația sa. Totodată, Rodica Șchiopu a menționat că în satul Ochiul Alb prețul minim al unui hectar de teren ar fi de 15-17 mii de lei. 

Am reușit să discutăm cu administratorul gospodăriei țărănești ”Ion Ababii”, care s-a prezentat Leonid. El ne-a spus că banii pentru procurarea loturilor îi primește de la fiul lui Ion Ababii, și că în ultima perioadă, de când s-a scumpit pământul, nu mai cumpără terenuri. Administratorul a mai declarat pentru Moldova Curată că o parte din terenuri, ”vreo 34 de hectare”, a fost dată în arendă la câțiva lideri agricoli din localitate care au semănat soia, iar în schimb s-au înțeles să primească produse agricole.

”Totul e înregistrat oficial, nu vrem să îi facem de râs pe oamenii de sus”

O altă suprafață, de 35 de hectare, este lucrată de gospodăria agricolă a lui Ion Ababii, fiind semănată cu orz. Administratorul ne-a asigurat că totul este declarat și înregistrat oficial. ”Noi nu vrem să îi facem de râs pe oamenii de sus”, a mai spus administratorul.

În anul 2013, Ion Ababii a ridicat un salariu, în calitate de rector al Universității de Medicină, de 249 de mii de lei, aproximativ 20 de mii de lei lunar, alte 170 de mii, adică 14 mii lunar, le-a ridicat pentru calitatea de profesor universitar și încă 93 de mii – ca cercetător științific. În calitate de academician a primit 36 de mii de lei și o pensie de 96 de mii de lei. Tot în 2013 i-a fost acordat un premiu național din partea Guvernului, în valoare de 20 de mii de lei. ”Eu am un salariu bun, am primit și un premiu de stat, câștig bani și din diferite proiecte, din manualele pe care le scriu”, a explicat Ion Ababii. Alte peste 100 de mii de lei le-a obținut din partea a trei întreprinderi: SRL Dealul Ochiulbean, SRL Proefect Consulting și SRL Câmpia Ochiulbeană. 

Rectorul Universității de Medicină a mai declarat o casă de 180 de metri pătrați, care costă 53 de mii de lei. Potrivit lui Ion Ababii, imobilul aparține soției și fiicei sale. Mai deține și un garaj de 7915 lei, dar nu are mașină, pentru că o folosește pe cea de la serviciu. Venitul total al lui Ion Ababii s-a ridicat în 2013 la peste 682 de mii de lei. 

Ion Ababii este medic specializat in otorinolaringologie. A devenit rector al Universității de Medicină și Farmacie în anul 1994. În perioada 2005-2008 a fost ministru al Sănătății. În 2014 este numit din nou în funcția de rector al Universității de Medicină. Este membru al Academiei de Științe a Moldovei.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Silvia Volosatâi ar putea fi verificată de Procuratură...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că șefa Direcției construcții capitale din cadrul Ministerul Sănătății, Silvia Volosatâi, ar fi comis fals în declarația de avere. CNI s-a autosesizat în urma unui articol publicat pe Moldova Curată și a demarat un control. Joi, 18 decembrie, CNI a examinat rezultatele controlului și a decis să trimită dosarul la Procuratura Generală. Astfel, procurorii urmează să verifice acțiunile Silviei Volosatâi pentru a vedea dacă acestea se încadrează în art. 352 Cod Penal (fals în declarații).

19 decembrie 2014
1353
Avere la vedere

Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.

02 mai 2013
1188
Avere la vedere

În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.

24 iunie 2013
897
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC își ascunde averile

De doi ani încoace, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, „uită” să indice în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.

14 iunie 2013
1178
Avere la vedere

Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trim...

Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.

13 aprilie 2016
1385
Avere la vedere

ZDG: „Cetatea” şi afacerile de familie ale lui Moldovan...

Mihail Moldovanu, liberalul care nu s-a mai numărat printre vicepremierii din noua coaliție de guvernare proeuropeană, a revenit în funcția pe care o deținea anterior – cea de șef al Direcției sănătate din municipiul Chișinău.

19 iulie 2013
1108