Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul fiului de la Paris

Avere la vedere 11 mai 2015 786
Ion Ababii și Iurie Leancă în anul 2013, la înmânarea Premiului Național

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 



Ion Ababii spune că terenurile au fost cumpărate cu ajutorul fiului său, Andrei Ababii, care este chirurg la Paris, și care i-ar fi trimis o parte din bani. ”S-a gândit că ar putea să se întoarcă aici și atunci am procurat loturile, în satul meu natal. Sunt date la niște lideri, dacă s-ar putea de făcut ceva cu ele ar fi bine, dar ne-am oprit. Cu timpul, se va întoarce acasă și poate el se va apuca de afaceri, mie nu-mi trebuie afaceri”, a spus Ion Ababii pentru Moldova Curată. El s-a oferit să ne dea și numărul de telefon al fiului său ca să ne convingem că așa este. 

A cumpărat suprafețe de pământ cât un sat întreg

Astfel, din 2008 până în 2013, Ion Ababii a cumpărat pământ cât un sat întreg, la prețuri mici. De exemplu, pe un teren de 0, 8511 ha, a dat 9 mii de lei, iar pe altul, de două ori mai mare, de 1, 700 ha, a dat tot 9 mii de lei. Ultimele achiziții indicate sunt cele din 2013, când pentru un lot de 1.0892 ha este indicată o valoare cadastrală de 8729.66 lei. 

Președintele ”Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, spune că prețul minim al unui hectar de teren arabil ar fi fost în acea perioadă de 1000 de euro. ”Drochia este un raion bogat, cu terenuri fertile, cu cernoziom”, a explicat Alexandru Slusari. Totodată, valoarea cadastrală a terenurilor este, de obicei, mai mare decât prețul de achiziție, spre deosebire de apartamente, de exemplu, la care situația e inversă, ne-a explicat expertul. Pe de altă parte, asupra prețului de achiziție mai influențează și faptul dacă terenul este consolidat sau parcelat. ”Astfel, dacă loturile cumpărate au suprafețe mici, prețul lor este mai mic”, a adăugat Alexandru Slusari.

Și primarul satului Ochiul Alb, Rodica Șchiopu, a confirmat că Ion Ababii deține suprafețe mari de teren agricol în localitatea pe care o administrează. Potrivit primarului, loturile au fost cumpărate din sectorul privat, iar rectorul are înregistrată în sat o gospodărie țărănească cu denumirea ”Ion Ababii”. Aceasta nu este, însă, indicată în declarația de avere. Potrivit lui Ion Ababii, gospodăria țărănească nu a înregistrat deocamdată venit, de aceea nu apare în declarația sa. Totodată, Rodica Șchiopu a menționat că în satul Ochiul Alb prețul minim al unui hectar de teren ar fi de 15-17 mii de lei. 

Am reușit să discutăm cu administratorul gospodăriei țărănești ”Ion Ababii”, care s-a prezentat Leonid. El ne-a spus că banii pentru procurarea loturilor îi primește de la fiul lui Ion Ababii, și că în ultima perioadă, de când s-a scumpit pământul, nu mai cumpără terenuri. Administratorul a mai declarat pentru Moldova Curată că o parte din terenuri, ”vreo 34 de hectare”, a fost dată în arendă la câțiva lideri agricoli din localitate care au semănat soia, iar în schimb s-au înțeles să primească produse agricole.

”Totul e înregistrat oficial, nu vrem să îi facem de râs pe oamenii de sus”

O altă suprafață, de 35 de hectare, este lucrată de gospodăria agricolă a lui Ion Ababii, fiind semănată cu orz. Administratorul ne-a asigurat că totul este declarat și înregistrat oficial. ”Noi nu vrem să îi facem de râs pe oamenii de sus”, a mai spus administratorul.

În anul 2013, Ion Ababii a ridicat un salariu, în calitate de rector al Universității de Medicină, de 249 de mii de lei, aproximativ 20 de mii de lei lunar, alte 170 de mii, adică 14 mii lunar, le-a ridicat pentru calitatea de profesor universitar și încă 93 de mii – ca cercetător științific. În calitate de academician a primit 36 de mii de lei și o pensie de 96 de mii de lei. Tot în 2013 i-a fost acordat un premiu național din partea Guvernului, în valoare de 20 de mii de lei. ”Eu am un salariu bun, am primit și un premiu de stat, câștig bani și din diferite proiecte, din manualele pe care le scriu”, a explicat Ion Ababii. Alte peste 100 de mii de lei le-a obținut din partea a trei întreprinderi: SRL Dealul Ochiulbean, SRL Proefect Consulting și SRL Câmpia Ochiulbeană. 

Rectorul Universității de Medicină a mai declarat o casă de 180 de metri pătrați, care costă 53 de mii de lei. Potrivit lui Ion Ababii, imobilul aparține soției și fiicei sale. Mai deține și un garaj de 7915 lei, dar nu are mașină, pentru că o folosește pe cea de la serviciu. Venitul total al lui Ion Ababii s-a ridicat în 2013 la peste 682 de mii de lei. 

Ion Ababii este medic specializat in otorinolaringologie. A devenit rector al Universității de Medicină și Farmacie în anul 1994. În perioada 2005-2008 a fost ministru al Sănătății. În 2014 este numit din nou în funcția de rector al Universității de Medicină. Este membru al Academiei de Științe a Moldovei.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...

Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.

11 septembrie 2015
1505
Avere la vedere

Grigore Petrenco, singurul candidat în actualele aleger...

Fostul deputat comunist, Grigore Petrenco, candidează în aceste alegeri având deschis un dosar penal pentru fals în declarația de avere. Acest lucru nu l-a împiedicat să fie acceptat de Comisia Electorală Centrală în calitate de candidat. Asta deoarece Codul Electoral prevede că doar cei care au condamnări definitive nestinse nu pot pretinde la funcția de deputat.

04 noiembrie 2014
827
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
922
Avere la vedere

Funcținarul suspectat de CNA de implicare în licitații...

Șeful Direcției dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, în casa căruia CNA a anunțat marți, 22 martie, că a făcut percheziții, deține proprietăți ce valorează în acte mai mult de 4 milioane de lei. Un an în urmă Moldova Curată a scris că funcționarul deține o casă cu două etaje la Chișinău, care i-a fost donată de părinți în 2013, chiar dacă el a fost cel care o construise și locuia în ea de multă vreme.  Bânzaru este suspectat acum că ar fi responsabil de organizarea unor licitații trucate.

22 martie 2016
703
Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
991
Avere la vedere

CNI a iertat încă un primar

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) „iartă” tot mai des persoane cu funcţii publice care s-au aflat în conflict de interese. Unul dintre ultimele cazuri de acest fel este al primarei comunei Băhrineşti, raionul Floreşti. Deşi CNI a recunoscut că Feodosia Bunescu a admis un conflict de interese, angajându-şi nepoata la Primărie, membrii Comisiei au clasat cazul.

20 aprilie 2016
770