Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogățirii ilicite sunt instrumente legale în lupta anticorupție

Avere la vedere 16 aprilie 2015 1093
Ion Vrânceanu

Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.Milioane pe conturi cu salariu de bugetar

Iurie Brumărel

Dosarul pe numele lui Ion Vrânceanu a fost deschis acum aproape un an și este investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție. În prezent, funcționarul este suspendat din fucție, întrucât are loc ancheta. Moldova Curată a scris că averile deținute de Ion Vrânceanu și rudele sale depășesc veniturile legale. Pe numele fiicelor sale sunt trecute două apartamente cu cate 4 camere, într-un bloc nou din Chișinău și o casă în care locuiește Ion Vrânceanu, la Durlești. Însuși Vrânceanu deține o altă casă cu două etaje, aflată în construcție. De asemenea, Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că pe conturile sale bancare au fost rulate în anul 2013 milioane de lei, însă nu a considerat acest lucru o abatere de la lege. Ion Vrânceanu a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.

Nicolae Crudu

Brumărel: ”Dosar la comandă”

Iurie Brumărel, despre care Moldova Curată a scris că refuză să-și facă publice declarațiile de avere și de interese, invocând secretul datelor cu caracter personal, are și el dosar penal deschis de CNA pentru îmbogățire ilicită. ”Cred că sunt niște învinuiri pornite în baza unor minciuni care îmi lezează onoarea și demnitatea”, a declarat Iurie Brumărel pentru Ziarul Național. El a sugerat că ar fi vorba de un dosar deschis ”la comandă”.

Nicolae Crudu: împroprietărit pe durata mandatului de primar

Un alt ”protagonist” al investigațiilor de pe Moldova Curată, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, este urmărit penal în baza noului articol din legislație ”îmbogățire ilicită”. Crudu a intrat în posesia a aproape 40 de terenuri de când a devenit primar și a construit o casă. Primarul a declarat că o parte din averi le-a acumulat datorită soției sale, care a muncit în Italia.

Chiar dacă exista riscul ca noile prevederi anticorupție să fie declarate neconstituționale și, respectiv, anulate, procurorii și ofițerii CNA au continuat investigațiile în cele trei dosare. Ombudsmanul Tudor Lazăr a depus sesizarea la Curtea Consituțională la 9 luni de la adoptare și la câteva luni de la deschiderea primelor dosare penale, mai exact la 3 decembrie 2014. Avocatul parlamentar a argumentat că prevederile contravin mai multor articole din Constituție, inclusiv celor referitoare la egalitate, la protecția proprietății și la prezumția nevinovăției. Joi, 16 aprilie, Curtea Constituțională a respins  sesizarea și a declarat noile prevederi drept constituționale.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averile dobândite în trecut de către judecători nu sunt...

Pe pagina web a Comisiei Naţionale de Integritate sunt plasate 15 acte de iniţiere a procedurilor de control pe numele unor judecători din R. Moldova, pe motiv că aceştia nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin sau că unele date incluse în declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 sunt eronate. Deşi au fost începute controale pe numele mai multor magistraţi, doar în două cazuri au fost constatate, până acum, inexactităţi la declararea averilor. Și asta chiar dacă în presă au apărut mai multe investigaţii despre magistraţii care deţin bunuri imobile foarte scumpe.

21 octombrie 2013
731
Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
875
Avere la vedere

Funcținarul suspectat de CNA de implicare în licitații...

Șeful Direcției dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, în casa căruia CNA a anunțat marți, 22 martie, că a făcut percheziții, deține proprietăți ce valorează în acte mai mult de 4 milioane de lei. Un an în urmă Moldova Curată a scris că funcționarul deține o casă cu două etaje la Chișinău, care i-a fost donată de părinți în 2013, chiar dacă el a fost cel care o construise și locuia în ea de multă vreme.  Bânzaru este suspectat acum că ar fi responsabil de organizarea unor licitații trucate.

22 martie 2016
757
Avere la vedere

Ziarul Adevărul: Soţia unui ministru democrat şi-a cump...

Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova anunţă că a reuşit să vândă Staţiunea Tehnologico-Experimentală de Procesare a Fructelor şi Legumelor “Conserv-E” contra sumei de 13,55 milioane de lei (peste un milion de dolari), preţ ce este cu circa 96.000 de lei mai mare decât a cerut. Noul proprietar este firma Moldprodinvest SRL, deţinută în proporţie de 100% de Aurica Răducan, soţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan.

26 decembrie 2013
1272
Avere la vedere

Latifundiarii din CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.

10 aprilie 2014
1198
Avere la vedere

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

13 iunie 2016
861