Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogățirii ilicite sunt instrumente legale în lupta anticorupție

Avere la vedere 16 aprilie 2015 1632
Ion Vrânceanu

Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.



Milioane pe conturi cu salariu de bugetar

Iurie Brumărel

Dosarul pe numele lui Ion Vrânceanu a fost deschis acum aproape un an și este investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție. În prezent, funcționarul este suspendat din fucție, întrucât are loc ancheta. Moldova Curată a scris că averile deținute de Ion Vrânceanu și rudele sale depășesc veniturile legale. Pe numele fiicelor sale sunt trecute două apartamente cu cate 4 camere, într-un bloc nou din Chișinău și o casă în care locuiește Ion Vrânceanu, la Durlești. Însuși Vrânceanu deține o altă casă cu două etaje, aflată în construcție. De asemenea, Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că pe conturile sale bancare au fost rulate în anul 2013 milioane de lei, însă nu a considerat acest lucru o abatere de la lege. Ion Vrânceanu a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.

Nicolae Crudu

Brumărel: ”Dosar la comandă”

Iurie Brumărel, despre care Moldova Curată a scris că refuză să-și facă publice declarațiile de avere și de interese, invocând secretul datelor cu caracter personal, are și el dosar penal deschis de CNA pentru îmbogățire ilicită. ”Cred că sunt niște învinuiri pornite în baza unor minciuni care îmi lezează onoarea și demnitatea”, a declarat Iurie Brumărel pentru Ziarul Național. El a sugerat că ar fi vorba de un dosar deschis ”la comandă”.

Nicolae Crudu: împroprietărit pe durata mandatului de primar

Un alt ”protagonist” al investigațiilor de pe Moldova Curată, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, este urmărit penal în baza noului articol din legislație ”îmbogățire ilicită”. Crudu a intrat în posesia a aproape 40 de terenuri de când a devenit primar și a construit o casă. Primarul a declarat că o parte din averi le-a acumulat datorită soției sale, care a muncit în Italia.

Chiar dacă exista riscul ca noile prevederi anticorupție să fie declarate neconstituționale și, respectiv, anulate, procurorii și ofițerii CNA au continuat investigațiile în cele trei dosare. Ombudsmanul Tudor Lazăr a depus sesizarea la Curtea Consituțională la 9 luni de la adoptare și la câteva luni de la deschiderea primelor dosare penale, mai exact la 3 decembrie 2014. Avocatul parlamentar a argumentat că prevederile contravin mai multor articole din Constituție, inclusiv celor referitoare la egalitate, la protecția proprietății și la prezumția nevinovăției. Joi, 16 aprilie, Curtea Constituțională a respins  sesizarea și a declarat noile prevederi drept constituționale.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Bu...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.

05 aprilie 2018
1831
Avere la vedere

Noii milionari ai justiției moldovenești

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.

20 iunie 2014
2167
Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
1227
Avere la vedere

Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţ...

Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.

24 decembrie 2013
1204
Avere la vedere

Primele declarații de avere au apărut pe pagina web a A...

Autoritatea Națională de Integritate a început să publice primele declarații de venituri și interese personale pentru anul 2016 ale funcționarilor publici și demnitarilor de stat. Consilierul pentru relații cu presa al ANI, Eugen Vițu, a declarat pentru Moldova Curată că este vorba despre prima tranșă de documente care au fost transmise de ANI la 6 iulie 2017 firmei angajate special să le scaneze și să ascundă datele personale ale semnatarilor. 

01 august 2017
1359
Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
1377