Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogățirii ilicite sunt instrumente legale în lupta anticorupție

Avere la vedere 16 aprilie 2015 139
Ion Vrânceanu

Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.Milioane pe conturi cu salariu de bugetar

Iurie Brumărel

Dosarul pe numele lui Ion Vrânceanu a fost deschis acum aproape un an și este investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție. În prezent, funcționarul este suspendat din fucție, întrucât are loc ancheta. Moldova Curată a scris că averile deținute de Ion Vrânceanu și rudele sale depășesc veniturile legale. Pe numele fiicelor sale sunt trecute două apartamente cu cate 4 camere, într-un bloc nou din Chișinău și o casă în care locuiește Ion Vrânceanu, la Durlești. Însuși Vrânceanu deține o altă casă cu două etaje, aflată în construcție. De asemenea, Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că pe conturile sale bancare au fost rulate în anul 2013 milioane de lei, însă nu a considerat acest lucru o abatere de la lege. Ion Vrânceanu a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.

Nicolae Crudu

Brumărel: ”Dosar la comandă”

Iurie Brumărel, despre care Moldova Curată a scris că refuză să-și facă publice declarațiile de avere și de interese, invocând secretul datelor cu caracter personal, are și el dosar penal deschis de CNA pentru îmbogățire ilicită. ”Cred că sunt niște învinuiri pornite în baza unor minciuni care îmi lezează onoarea și demnitatea”, a declarat Iurie Brumărel pentru Ziarul Național. El a sugerat că ar fi vorba de un dosar deschis ”la comandă”.

Nicolae Crudu: împroprietărit pe durata mandatului de primar

Un alt ”protagonist” al investigațiilor de pe Moldova Curată, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, este urmărit penal în baza noului articol din legislație ”îmbogățire ilicită”. Crudu a intrat în posesia a aproape 40 de terenuri de când a devenit primar și a construit o casă. Primarul a declarat că o parte din averi le-a acumulat datorită soției sale, care a muncit în Italia.

Chiar dacă exista riscul ca noile prevederi anticorupție să fie declarate neconstituționale și, respectiv, anulate, procurorii și ofițerii CNA au continuat investigațiile în cele trei dosare. Ombudsmanul Tudor Lazăr a depus sesizarea la Curtea Consituțională la 9 luni de la adoptare și la câteva luni de la deschiderea primelor dosare penale, mai exact la 3 decembrie 2014. Avocatul parlamentar a argumentat că prevederile contravin mai multor articole din Constituție, inclusiv celor referitoare la egalitate, la protecția proprietății și la prezumția nevinovăției. Joi, 16 aprilie, Curtea Constituțională a respins  sesizarea și a declarat noile prevederi drept constituționale.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.

24 iunie 2013
144
Avere la vedere

Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.

23 mai 2013
156
Avere la vedere

CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.

29 iulie 2013
146
Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
140
Avere la vedere

Membrii CNI ar fi ascuns faptul că dețin mai multe mași...

Comisia parlamentară specială de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate ale președintelui și membrilor Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că membrii CNI nu au declarat mașini și bani de pe carduri bancare, scrie ziarulnational.md. Comisia a pregătiri un raport care urmează a fi prezentat la una dintre următoarele ședințe ale Legislativului.

04 octombrie 2014
144
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
140