Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogățirii ilicite sunt instrumente legale în lupta anticorupție

Avere la vedere 16 aprilie 2015 1464
Ion Vrânceanu

Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.



Milioane pe conturi cu salariu de bugetar

Iurie Brumărel

Dosarul pe numele lui Ion Vrânceanu a fost deschis acum aproape un an și este investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție. În prezent, funcționarul este suspendat din fucție, întrucât are loc ancheta. Moldova Curată a scris că averile deținute de Ion Vrânceanu și rudele sale depășesc veniturile legale. Pe numele fiicelor sale sunt trecute două apartamente cu cate 4 camere, într-un bloc nou din Chișinău și o casă în care locuiește Ion Vrânceanu, la Durlești. Însuși Vrânceanu deține o altă casă cu două etaje, aflată în construcție. De asemenea, Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că pe conturile sale bancare au fost rulate în anul 2013 milioane de lei, însă nu a considerat acest lucru o abatere de la lege. Ion Vrânceanu a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.

Nicolae Crudu

Brumărel: ”Dosar la comandă”

Iurie Brumărel, despre care Moldova Curată a scris că refuză să-și facă publice declarațiile de avere și de interese, invocând secretul datelor cu caracter personal, are și el dosar penal deschis de CNA pentru îmbogățire ilicită. ”Cred că sunt niște învinuiri pornite în baza unor minciuni care îmi lezează onoarea și demnitatea”, a declarat Iurie Brumărel pentru Ziarul Național. El a sugerat că ar fi vorba de un dosar deschis ”la comandă”.

Nicolae Crudu: împroprietărit pe durata mandatului de primar

Un alt ”protagonist” al investigațiilor de pe Moldova Curată, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, este urmărit penal în baza noului articol din legislație ”îmbogățire ilicită”. Crudu a intrat în posesia a aproape 40 de terenuri de când a devenit primar și a construit o casă. Primarul a declarat că o parte din averi le-a acumulat datorită soției sale, care a muncit în Italia.

Chiar dacă exista riscul ca noile prevederi anticorupție să fie declarate neconstituționale și, respectiv, anulate, procurorii și ofițerii CNA au continuat investigațiile în cele trei dosare. Ombudsmanul Tudor Lazăr a depus sesizarea la Curtea Consituțională la 9 luni de la adoptare și la câteva luni de la deschiderea primelor dosare penale, mai exact la 3 decembrie 2014. Avocatul parlamentar a argumentat că prevederile contravin mai multor articole din Constituție, inclusiv celor referitoare la egalitate, la protecția proprietății și la prezumția nevinovăției. Joi, 16 aprilie, Curtea Constituțională a respins  sesizarea și a declarat noile prevederi drept constituționale.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Oleg Melniciuc a fost reținut. Este cercetat penal pent...

UPDATE: Ora 12.57 

27 iunie 2017
975
Avere la vedere

Declarațiile de avere contradictorii depuse de fosta șe...

Actuala secretară de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Iulia Costin, a indicat în declarația de venituri pentru anul 2016 sume fabuloase care ar fi fost câștigate din funcția de directoare a Organizației pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), structură subordonată MEI. Iulia Costin a depus într-o singură zi două declarații de venituri, una la încheierea mandatului la ODIMM și alta la începerea mandatului la MEI. Din ele reiese că a avut la ODIMM salarii lunare de 46 și 63 de mii de lei. Chiar dacă funcționara spune că a făcut greșeli în declarație, ANI nu va verifica cifrele.

08 mai 2018
1428
Avere la vedere

Un dosar penal pornit în baza controlului CNI a ajuns î...

Urmărirea penală pe numele Silviei Volosatâi pentru fals în declarația de avere, pornită de Procuratura Anticorupție în baza faptelor descrise într-un articol de pe Moldova Curată, a fost finalizată, iar dosarul a ajuns în instanță. 

18 noiembrie 2015
1100
Avere la vedere

Deputatul Sergiu Sârbu promite să declare toate cadouri...

Deputatul democrat Sergiu Sârbu promite să includă în următoarea declaraţie cu privire la venituri şi proprietate toate darurile pe care le-a obținut recent la nunta sa.

25 iulie 2013
1338
Avere la vedere

Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.

23 mai 2013
1235
Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
1160