Decizie CC: confiscarea extinsă și sancționarea îmbogățirii ilicite sunt instrumente legale în lupta anticorupție

Avere la vedere 16 aprilie 2015 748
Ion Vrânceanu

Șeful Direcției Educație al sectorului Buiucani, Ion Vrânceanu, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, și Iurie Brumărel, șeful Unității consolidate pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol din cadrul Ministerului Agriculturii, riscă să le fie confiscate averile și să fie trași la răspundere pentru îmbogățire ilicită. Articolele care prevăd acest lucru, introduse recent în legislația moldovenească, au fost declarate astăzi constituționale. Ele fuseseră contestate de avocatul parlamentar Tudor Lazăr.Milioane pe conturi cu salariu de bugetar

Iurie Brumărel

Dosarul pe numele lui Ion Vrânceanu a fost deschis acum aproape un an și este investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție. În prezent, funcționarul este suspendat din fucție, întrucât are loc ancheta. Moldova Curată a scris că averile deținute de Ion Vrânceanu și rudele sale depășesc veniturile legale. Pe numele fiicelor sale sunt trecute două apartamente cu cate 4 camere, într-un bloc nou din Chișinău și o casă în care locuiește Ion Vrânceanu, la Durlești. Însuși Vrânceanu deține o altă casă cu două etaje, aflată în construcție. De asemenea, Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că pe conturile sale bancare au fost rulate în anul 2013 milioane de lei, însă nu a considerat acest lucru o abatere de la lege. Ion Vrânceanu a refuzat să comenteze acuzațiile care i se aduc.

Nicolae Crudu

Brumărel: ”Dosar la comandă”

Iurie Brumărel, despre care Moldova Curată a scris că refuză să-și facă publice declarațiile de avere și de interese, invocând secretul datelor cu caracter personal, are și el dosar penal deschis de CNA pentru îmbogățire ilicită. ”Cred că sunt niște învinuiri pornite în baza unor minciuni care îmi lezează onoarea și demnitatea”, a declarat Iurie Brumărel pentru Ziarul Național. El a sugerat că ar fi vorba de un dosar deschis ”la comandă”.

Nicolae Crudu: împroprietărit pe durata mandatului de primar

Un alt ”protagonist” al investigațiilor de pe Moldova Curată, primarul orașului Durlești, Nicolae Crudu, este urmărit penal în baza noului articol din legislație ”îmbogățire ilicită”. Crudu a intrat în posesia a aproape 40 de terenuri de când a devenit primar și a construit o casă. Primarul a declarat că o parte din averi le-a acumulat datorită soției sale, care a muncit în Italia.

Chiar dacă exista riscul ca noile prevederi anticorupție să fie declarate neconstituționale și, respectiv, anulate, procurorii și ofițerii CNA au continuat investigațiile în cele trei dosare. Ombudsmanul Tudor Lazăr a depus sesizarea la Curtea Consituțională la 9 luni de la adoptare și la câteva luni de la deschiderea primelor dosare penale, mai exact la 3 decembrie 2014. Avocatul parlamentar a argumentat că prevederile contravin mai multor articole din Constituție, inclusiv celor referitoare la egalitate, la protecția proprietății și la prezumția nevinovăției. Joi, 16 aprilie, Curtea Constituțională a respins  sesizarea și a declarat noile prevederi drept constituționale.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
685
Avere la vedere

Averea preşedintelui Nicolae Timofti, ţinută în secret

Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti. În document, preşedintele indică un venit de 21 202 de lei pe care i-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012 până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit 115 335 lei în anul trecut.

17 iunie 2013
539
Avere la vedere

Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.

29 septembrie 2015
598
Avere la vedere

Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția...

Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.

21 februarie 2014
799