Fostul şef de direcţie de la MDRC, bănuit că s-ar fi îmbogăţit ilicit, în faţa magistraţilor

Arhiva 28 februarie 2017 58

Valerian Bânzaru, fost şef al Direcţiei generale dezvoltare regională de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va compărea în faţa judecătorilor, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Astăzi, 28 februarie, este planificată prima şedinţă de judecată în dosarul acestuia.Procurorii au deschis dosarul penal pe numele fostului funcţionar, după ce au stabilit că acesta este proprietarul câtorva bunuri, a căror valoare depăşeşte cu mult veniturile sale legale.

Portalul Moldova Curată a relatat anterior că Valerian Bânzaru deţine un imobil de lux în municipiul Chişinău. Casa ar fi primit-o de la părinţii săi. Acum patru ani, tot prin donaţie, funcţionarul a intrat în posesia a două terenuri pentru construcţii, care valorează 1,47 milioane de lei și, respectiv, peste 775 de mii de lei. Valerian Bânzaru este şi proprietarul unui apartament de 65 m.p. în Chișinău, pe care spune că l-a primit de la stat, și un ”garaj-boxă”, dobândit în 2008. Garajul valorează, potrivit declaraţiei de avere, jumătate de milion de lei. 

În anul 2015, Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în baza investigaţiei publicată de Moldova Curată şi a constatat că abaterile nu sunt semnificative.

Totuşi, procurorilor anticorupţie li s-a părut mare diferenţa dintre valoarea bunurilor pe care fostul funcţionar le are în proprietate şi venitul familiei acestuia. Oameni legii au stabilit că familia Bânzaru deţine un autoturism în valoare de peste 600 de mii de lei şi active financiare în valoare de peste 310 mii de lei. În schimb, venitul familiei Bânzaru pentru anul 2014 era de circa 265 de mii de lei. 

Indemnizaţie de funcţionar

În luna noiembrie 2016, înainte ca dosarul să fie expediat în judecată, Valerian Bânzaru a depus cerere de demisie de la Minister. Acesta a cerut de la instituţie să-i plătească îndemnizaţia unică, destinată funcţionarilor publici care demisionează. Solicitaţi de Moldova Curată, responsabili de la Ministerul Dezvoltării Regionale ne-au confirmat că Valerian Bânzaru a primit o indemnizaţie de peste 2 mii de lei. „La data de 16 noiembrie 2016, prin ordinul ministrului, domnul Bânzaru Valerian a fost demis din funcţia publică deţinută, cu achitarea indemnizaţiei unice în proporţie de 15 % din salariul de funcţie determinat conform gradului şi treptei de salarizare deţinute, pentru fiecare an complet de vechime în serviciul public după perioada pentru care a fost achitată indemnizaţia unică anterioară, care la data de 16.11.2016, constituie 02 ani 05 luni 20 zile, suma achitată fiind de 2551 lei”, se spune în răspunsul Ministerului.

Menţionăm că Valerian Bânzaru a activat la Minister în calitate de şef de direcţie din luna mai 2012. El este unul dintre puţinii funcţionari trimişi în judecată pentru îmbogățire ilicită, articol introdus în legislația Republicii Moldova în anul 2014. 

Astfel, în Codul Penal al Republicii Moldova îmbogăţirea ilicită este definită ca „deţinerea de către o persoană cu funcţie de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terţi, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obţinute licit”.

Pedeapsa este una dură: amendă în mărime de la şase mii la opt mii de unităţi convenţionale sau privațiune de libertate de la trei la şapte ani, în ambele cazuri funcționarul fiind lipsit de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În luna aprilie 2015 procurorii anticorupţie investigau câteva cazuri în care patru persoane cu funcţii publice riscau să-şi piardă averile prin confiscare, fiind bănuite de îmbogăţire ilicită, însă până în prezent nu există nicio condamnare definitivă.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Sergiu Groza

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
155
Arhiva

Republica Moldova, restantă la capitolul creării unui s...

În anul 2015, în runda a IV-a de evaluare, Republica Moldova va fi evaluată de către Grupul de State contra Corupţiei (GRECO) în ce privește conformitatea cu standardele care asigură inclusiv integritatea parlamentarilor. Republica Moldova va trebui să aducă dovezi că are prevederi şi practici aplicabile deputaţilor în Parlament, referitoare la:

21 septembrie 2014
56
Arhiva

Numele donatorilor partidelor rămân deocamdată ascunse

Chiar dacă partidele au depus deja de două luni rapoartele financiare la Comisia Electorală Centrală (CEC), numele persoanelor care finanțează partidele rămân necunoscute. CEC refuză să publice aceste informații, motivând că nu știe exact care date pot fi publicate și care nu, pentru că sunt protejate de Legea privind datele cu caracter personal.

31 mai 2016
66
Arhiva

Colectorii de declaraţii nu au respectat legea, iar CNI...

În cadrul fiecărei instituţii publice din ţară au fost desemnate persoane responsabile de colectarea, până la 31 martie, a declaraţiilor de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor, subiecţi ai Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor. După stocarea declaraţiilor, colectorii trebuiau să le expedieze Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) în termen de 20 de zile de la primire, împreună cu extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că 90 la sută dintre colectori nu au prezentat la Comisie documentul de evidenţă a declaraţiilor şi cel de încălcare a termenului declarării averii şi intereselor personale. Prin urmare, Donciu solicită sancţionarea acestora.

02 august 2013
72
Arhiva

Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci cân...

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.

21 decembrie 2015
52
Arhiva

Metamorfoze electorale: unii candidați au trecut și pri...

La alegerile locale din acest an sunt candidați la funcția de primar care se remarcă printr-un traseism politic pronunțat. Unii pretendenți și-au schimbat partidele de câteva ori, migrând de la formațiuni pro-europene la socialiști, care sunt pro-ruși. Un candidat de la Drochia a ajuns din rândul socialiștilor la  unioniști.

18 octombrie 2019
88