Fostul şef de direcţie de la MDRC, bănuit că s-ar fi îmbogăţit ilicit, în faţa magistraţilor

Arhiva 28 februarie 2017 580

Valerian Bânzaru, fost şef al Direcţiei generale dezvoltare regională de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va compărea în faţa judecătorilor, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Astăzi, 28 februarie, este planificată prima şedinţă de judecată în dosarul acestuia.Procurorii au deschis dosarul penal pe numele fostului funcţionar, după ce au stabilit că acesta este proprietarul câtorva bunuri, a căror valoare depăşeşte cu mult veniturile sale legale.

Portalul Moldova Curată a relatat anterior că Valerian Bânzaru deţine un imobil de lux în municipiul Chişinău. Casa ar fi primit-o de la părinţii săi. Acum patru ani, tot prin donaţie, funcţionarul a intrat în posesia a două terenuri pentru construcţii, care valorează 1,47 milioane de lei și, respectiv, peste 775 de mii de lei. Valerian Bânzaru este şi proprietarul unui apartament de 65 m.p. în Chișinău, pe care spune că l-a primit de la stat, și un ”garaj-boxă”, dobândit în 2008. Garajul valorează, potrivit declaraţiei de avere, jumătate de milion de lei. 

În anul 2015, Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în baza investigaţiei publicată de Moldova Curată şi a constatat că abaterile nu sunt semnificative.

Totuşi, procurorilor anticorupţie li s-a părut mare diferenţa dintre valoarea bunurilor pe care fostul funcţionar le are în proprietate şi venitul familiei acestuia. Oameni legii au stabilit că familia Bânzaru deţine un autoturism în valoare de peste 600 de mii de lei şi active financiare în valoare de peste 310 mii de lei. În schimb, venitul familiei Bânzaru pentru anul 2014 era de circa 265 de mii de lei. 

Indemnizaţie de funcţionar

În luna noiembrie 2016, înainte ca dosarul să fie expediat în judecată, Valerian Bânzaru a depus cerere de demisie de la Minister. Acesta a cerut de la instituţie să-i plătească îndemnizaţia unică, destinată funcţionarilor publici care demisionează. Solicitaţi de Moldova Curată, responsabili de la Ministerul Dezvoltării Regionale ne-au confirmat că Valerian Bânzaru a primit o indemnizaţie de peste 2 mii de lei. „La data de 16 noiembrie 2016, prin ordinul ministrului, domnul Bânzaru Valerian a fost demis din funcţia publică deţinută, cu achitarea indemnizaţiei unice în proporţie de 15 % din salariul de funcţie determinat conform gradului şi treptei de salarizare deţinute, pentru fiecare an complet de vechime în serviciul public după perioada pentru care a fost achitată indemnizaţia unică anterioară, care la data de 16.11.2016, constituie 02 ani 05 luni 20 zile, suma achitată fiind de 2551 lei”, se spune în răspunsul Ministerului.

Menţionăm că Valerian Bânzaru a activat la Minister în calitate de şef de direcţie din luna mai 2012. El este unul dintre puţinii funcţionari trimişi în judecată pentru îmbogățire ilicită, articol introdus în legislația Republicii Moldova în anul 2014. 

Astfel, în Codul Penal al Republicii Moldova îmbogăţirea ilicită este definită ca „deţinerea de către o persoană cu funcţie de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terţi, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obţinute licit”.

Pedeapsa este una dură: amendă în mărime de la şase mii la opt mii de unităţi convenţionale sau privațiune de libertate de la trei la şapte ani, în ambele cazuri funcționarul fiind lipsit de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În luna aprilie 2015 procurorii anticorupţie investigau câteva cazuri în care patru persoane cu funcţii publice riscau să-şi piardă averile prin confiscare, fiind bănuite de îmbogăţire ilicită, însă până în prezent nu există nicio condamnare definitivă.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procuror DNA: Dacă sistemul judiciar nu îşi doreşte cu...

Procurorul șef-adjunct al Direcției Naționale Anticorupție de la București, Nistor Călin, spune că o combatere eficientă a corupției este posibilă doar în cazul în care există o voinţă a sistemului judiciar în primul rând și abia în al doilea rând a societăţii civile. În opinia sa, politicienii sunt ultimii care îşi doresc o reformă adevărată a sistemului judiciar, de aceea ei ar trebui determinaţi să o accepte.

14 decembrie 2015
480
Arhiva

Găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamn...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, a fost restabilit în funcție. Judecătoarea Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău a dispus marți, 23 aprilie 2019, ca Ion Vrânceanu să fie reangajat, cu plata salariului neachitat și a despăgubirilor pentru absența de la serviciu în perioada 12 martie 2018 – 23 aprilie 2019.  Solicitată timp două zile să explice cum va rezolva această situație, de vreme ce funcția este ocupată de mult timp, Direcția Educație a municipiului Chișinău a refuzat să ofere un răspuns.

24 aprilie 2019
746
Arhiva

Canal Regional:"Pentru un Parlament Curat 2019". Emisiu...

12 martie 2019
590
Arhiva

Noul preşedinte al raionului Hânceşti, interceptat în d...

Anatolie Loghin, noul preşedinte al raionului Hânceşti, este unul dintre funcţionarii care apare în interceptările telefonice făcute publice acum doi ani și care sunt probe în dosarul fostului şef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol. Pe atunci, Anatolie Loghin era şeful Inspectoratului de Stat Hânceşti, iar superiorul său îi sugera la telefon că „trebuie de lucrat ca toată republica să fie verde”.

10 ianuarie 2015
503