Fostul şef de direcţie de la MDRC, bănuit că s-ar fi îmbogăţit ilicit, în faţa magistraţilor

Arhiva 28 februarie 2017 1035

Valerian Bânzaru, fost şef al Direcţiei generale dezvoltare regională de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va compărea în faţa judecătorilor, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Astăzi, 28 februarie, este planificată prima şedinţă de judecată în dosarul acestuia.



Procurorii au deschis dosarul penal pe numele fostului funcţionar, după ce au stabilit că acesta este proprietarul câtorva bunuri, a căror valoare depăşeşte cu mult veniturile sale legale.

Portalul Moldova Curată a relatat anterior că Valerian Bânzaru deţine un imobil de lux în municipiul Chişinău. Casa ar fi primit-o de la părinţii săi. Acum patru ani, tot prin donaţie, funcţionarul a intrat în posesia a două terenuri pentru construcţii, care valorează 1,47 milioane de lei și, respectiv, peste 775 de mii de lei. Valerian Bânzaru este şi proprietarul unui apartament de 65 m.p. în Chișinău, pe care spune că l-a primit de la stat, și un ”garaj-boxă”, dobândit în 2008. Garajul valorează, potrivit declaraţiei de avere, jumătate de milion de lei. 

În anul 2015, Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în baza investigaţiei publicată de Moldova Curată şi a constatat că abaterile nu sunt semnificative.

Totuşi, procurorilor anticorupţie li s-a părut mare diferenţa dintre valoarea bunurilor pe care fostul funcţionar le are în proprietate şi venitul familiei acestuia. Oameni legii au stabilit că familia Bânzaru deţine un autoturism în valoare de peste 600 de mii de lei şi active financiare în valoare de peste 310 mii de lei. În schimb, venitul familiei Bânzaru pentru anul 2014 era de circa 265 de mii de lei. 

Indemnizaţie de funcţionar

În luna noiembrie 2016, înainte ca dosarul să fie expediat în judecată, Valerian Bânzaru a depus cerere de demisie de la Minister. Acesta a cerut de la instituţie să-i plătească îndemnizaţia unică, destinată funcţionarilor publici care demisionează. Solicitaţi de Moldova Curată, responsabili de la Ministerul Dezvoltării Regionale ne-au confirmat că Valerian Bânzaru a primit o indemnizaţie de peste 2 mii de lei. „La data de 16 noiembrie 2016, prin ordinul ministrului, domnul Bânzaru Valerian a fost demis din funcţia publică deţinută, cu achitarea indemnizaţiei unice în proporţie de 15 % din salariul de funcţie determinat conform gradului şi treptei de salarizare deţinute, pentru fiecare an complet de vechime în serviciul public după perioada pentru care a fost achitată indemnizaţia unică anterioară, care la data de 16.11.2016, constituie 02 ani 05 luni 20 zile, suma achitată fiind de 2551 lei”, se spune în răspunsul Ministerului.

Menţionăm că Valerian Bânzaru a activat la Minister în calitate de şef de direcţie din luna mai 2012. El este unul dintre puţinii funcţionari trimişi în judecată pentru îmbogățire ilicită, articol introdus în legislația Republicii Moldova în anul 2014. 

Astfel, în Codul Penal al Republicii Moldova îmbogăţirea ilicită este definită ca „deţinerea de către o persoană cu funcţie de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terţi, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obţinute licit”.

Pedeapsa este una dură: amendă în mărime de la şase mii la opt mii de unităţi convenţionale sau privațiune de libertate de la trei la şapte ani, în ambele cazuri funcționarul fiind lipsit de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În luna aprilie 2015 procurorii anticorupţie investigau câteva cazuri în care patru persoane cu funcţii publice riscau să-şi piardă averile prin confiscare, fiind bănuite de îmbogăţire ilicită, însă până în prezent nu există nicio condamnare definitivă.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Otilia Drăguțanu

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1415
Arhiva

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) inv...

Iniţiativa Civică pentru un Parlament Curat (ICPC) invită reprezentanţii mass-media la conferinţa de presă cu tema: „Trei ani de procese de judecată cu partidele politice din R. Moldova”.

28 noiembrie 2013
845
Arhiva

Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.

24 noiembrie 2015
1272
Arhiva

Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui...

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.

17 mai 2016
904
Fii cu ochii pe autorități!/Campanii

Campania „Fii cu ochii pe autorități!” a ajuns la Hârbo...

Satul Hârbovăţ, Anenii Noi, a găzduit o dezbatere publică în cadrul campaniei inițiate de Asociaţiei Presei Independente și portalul MoldovaCurata.md „Fii cu ochii pe autorităţi!”. Peste 30 de locuitori ai Hârbovăţului - consilieri locali, pedagogi, elevi, reprezentanţi ai presei şi mediului asociativ au discutat cu experţii despre transparența decizională și  accesul la informație. Experţii Tatiana Savva şi Vitalie Zama le-au vorbit celor prezenţi despre baza legislativă care asigură cetăţenilor accesul la informaţie, obligă autorităţile să aplice principiul consultărilor la luarea deciziilor, dar şi despre modalitățile prin care pot ataca refuzurile de a le furniza informația solicitată. 

29 noiembrie 2017
1191
Arhiva

Acțiunile anticorupție – realizate cu ”deficiențe”

Din cele nouă acțiuni anticorupție menționate în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, autoritățile au reușit să realizeze cu succes doar două dintre ele. Este vorba de prelungirea de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a termenului de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru 2016, dar și elaborarea de către Ministerul Justiției a legislației privind incriminarea utilizării contrar destinației și delapidării fondurilor europene și internaționale. Aceste concluzii sunt incluse în ”Raportul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016)” și au fost prezentate la 6 iulie curent de câteva organizații neguvernamentale.

06 iulie 2016
932