Fostul şef de direcţie de la MDRC, bănuit că s-ar fi îmbogăţit ilicit, în faţa magistraţilor

Arhiva 28 februarie 2017 365

Valerian Bânzaru, fost şef al Direcţiei generale dezvoltare regională de la Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC), va compărea în faţa judecătorilor, fiind bănuit de îmbogăţire ilicită. Astăzi, 28 februarie, este planificată prima şedinţă de judecată în dosarul acestuia.Procurorii au deschis dosarul penal pe numele fostului funcţionar, după ce au stabilit că acesta este proprietarul câtorva bunuri, a căror valoare depăşeşte cu mult veniturile sale legale.

Portalul Moldova Curată a relatat anterior că Valerian Bânzaru deţine un imobil de lux în municipiul Chişinău. Casa ar fi primit-o de la părinţii săi. Acum patru ani, tot prin donaţie, funcţionarul a intrat în posesia a două terenuri pentru construcţii, care valorează 1,47 milioane de lei și, respectiv, peste 775 de mii de lei. Valerian Bânzaru este şi proprietarul unui apartament de 65 m.p. în Chișinău, pe care spune că l-a primit de la stat, și un ”garaj-boxă”, dobândit în 2008. Garajul valorează, potrivit declaraţiei de avere, jumătate de milion de lei. 

În anul 2015, Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat în baza investigaţiei publicată de Moldova Curată şi a constatat că abaterile nu sunt semnificative.

Totuşi, procurorilor anticorupţie li s-a părut mare diferenţa dintre valoarea bunurilor pe care fostul funcţionar le are în proprietate şi venitul familiei acestuia. Oameni legii au stabilit că familia Bânzaru deţine un autoturism în valoare de peste 600 de mii de lei şi active financiare în valoare de peste 310 mii de lei. În schimb, venitul familiei Bânzaru pentru anul 2014 era de circa 265 de mii de lei. 

Indemnizaţie de funcţionar

În luna noiembrie 2016, înainte ca dosarul să fie expediat în judecată, Valerian Bânzaru a depus cerere de demisie de la Minister. Acesta a cerut de la instituţie să-i plătească îndemnizaţia unică, destinată funcţionarilor publici care demisionează. Solicitaţi de Moldova Curată, responsabili de la Ministerul Dezvoltării Regionale ne-au confirmat că Valerian Bânzaru a primit o indemnizaţie de peste 2 mii de lei. „La data de 16 noiembrie 2016, prin ordinul ministrului, domnul Bânzaru Valerian a fost demis din funcţia publică deţinută, cu achitarea indemnizaţiei unice în proporţie de 15 % din salariul de funcţie determinat conform gradului şi treptei de salarizare deţinute, pentru fiecare an complet de vechime în serviciul public după perioada pentru care a fost achitată indemnizaţia unică anterioară, care la data de 16.11.2016, constituie 02 ani 05 luni 20 zile, suma achitată fiind de 2551 lei”, se spune în răspunsul Ministerului.

Menţionăm că Valerian Bânzaru a activat la Minister în calitate de şef de direcţie din luna mai 2012. El este unul dintre puţinii funcţionari trimişi în judecată pentru îmbogățire ilicită, articol introdus în legislația Republicii Moldova în anul 2014. 

Astfel, în Codul Penal al Republicii Moldova îmbogăţirea ilicită este definită ca „deţinerea de către o persoană cu funcţie de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terţi, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depăşeşte substanţial mijloacele dobândite şi s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obţinute licit”.

Pedeapsa este una dură: amendă în mărime de la şase mii la opt mii de unităţi convenţionale sau privațiune de libertate de la trei la şapte ani, în ambele cazuri funcționarul fiind lipsit de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

În luna aprilie 2015 procurorii anticorupţie investigau câteva cazuri în care patru persoane cu funcţii publice riscau să-şi piardă averile prin confiscare, fiind bănuite de îmbogăţire ilicită, însă până în prezent nu există nicio condamnare definitivă.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Şeful Fiscului din Căuşeni ar putea rămâne fără funcţie

Încă un șef de la Fisc este suspectat că se află în incompatibilitate de funcţii, după ce alte două persoane cu posturi similare s-au aflat în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Anatolie Niţelea, care în luna august 2015 a devenit şeful Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) Căuşeni, este şi consilier raional. CNI a stabilit că funcţionarul admite o incompatibilitate, iar din această cauză riscă să-şi piardă funcţia. În situații similare se află și şefii Inspectoratului Fiscal de Stat (IFS) din raioanele Cahul şi Ungheni.

24 ianuarie 2016
334
Arhiva

Profil candidat: Marina Radvan

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
698
Arhiva

Apartamente cu discount pentru copiii judecătorilor

Judecătoria sect. Râșcani a solicitat teren de la primărie ca să-și asigure angajații cu locuință. Însă majoritatea dintre ei dețin mai multe proprietăți, iar beneficiarii finali sunt de fapt copiii acestora. „Eu cred că e normal. Am trei copii pe care să-i cresc și să le dau ceva în viață”, explică Oleg Melniciuc, președintele instanței. O astfel de situație se constată în cazul a 10 din cei 17 magistrați care au obținut dreptul de a cumpăra un apartament cu discount.

17 decembrie 2015
392
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Cimbriciuc

Integritate în activitatea politică

11 februarie 2019
998