Candidați noi fac concurență actualilor deputați din circumscripțiile nr. 4 Comrat și din Tomai

Alegeri in AP din UTAG 30 noiembrie 2016 1235
Deputatul Ivan Mardari

În circumscripția nr. 2 Comrat, la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 20 noiembrie, au participat practic jumătate din alegătorii înscriși pe liste: 2518 din 5648 de votanți. Cu toate acestea, alegerile au fost declarate valide și în turul doi, care se va desfășura pe 4 decembrie, "duelul" se va da între Ivan Mardari și Constantin Zlatov. Primul a acumulat 962 de voturi, iar al doilea - 857 de voturi. Zlatov candidează pentru prima dată pentru un mandat de deputat. La Tomai situația e similară, o candidată, care își încearcă norocul pentru prima dată la scrutinul pentru legislativul local, Maia Ialama, a ajuns în turul doi.Ivan Mardari este actualul deputat din această circumscripție și candidează pentru un nou mandat. Jurist de meserie, el deține funcția de director al întreprinderii agricole „Bașcalean-Agro”. Chiar dacă a făcut parte din fracțiunea PDM în Adunarea Populară, el spune că la actualul scrutin candidează independent. Moldova Curată a scris despre averile lui Ivan Mardari în articolul „Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 Comrat la scrutinul din Găgăuzia”. 

Contracandidatul acestuia, Constantin Zlatov (55 de ani), este consilier municipal la Comrat, la al doilea mandat. La alegerile locale din anul 2015 a făcut parte din echipa primarului de Comrat, Nicolai Dudoglo. După alegeri, în iulie 2015, a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului municipal, însă nu a fost ales. Zlatov este și președinte al Federației de Haltere din Găgăuzia.

Deputatul Serghei Cimpoieș

De meserie, Constantin Zlatov este zootehnician. El conduce întreprinderea  "Moldagrohimprotect", în capitalul social al căreia deține o cotă de 34 la sută. În declarația pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat candidatul nu a indicat nici un venit. Solicitat de Moldova Curată, Constantin Zlatov a declarat că nu a indicat venituri deoarece întreprinderea a fost creată recent și practic nu a început să activeze. "Deocamdată am obținut licența de activitate, așa că încă nu avem venituri. Planificăm să deșfășurăm activități în sectorul agricol, în domeniul protecției plantelor, vom lua credite, vom lua în arendă terenuri", a precizat candidatul. Până la crearea acestei întreprinderi, Constantin Zlatov spune că s-a ocupat de organizarea și promovarea diferitelor activități sportive, din postura de președinte al Federației de Haltere din autonomia găgăuză. 

De la dezbaterile electorale din turul doi al actualului scrutin, organizate de Compania Teleradio Gagauzia, și la care ar fi trebuit să se afle față în față cu oponentul său, Ivan Mardari, Constantin Zlatov a lipsit. Astfel, la emisiunea de pe 25 noiembrie a participat doar moderatoarea și reprezentantul lui Ivan Mardari. "Am refuzat să particip pentru că am aflat din timp că oponentul meu nu va veni și că va trimite un reprezentant. Eu nu am timp să discut cu reprezentantul, dacă ar fi fost în platou contracandidatul meu, aș fi participat", a explicat Zlatov pentru Moldova Curată.

În declarația depusă la CEC de la Comrat candidatul a arătat că este proprietarul unei case de 120 m. p. și al unui apartament de 57 m. p., ambele situate în orașul Comrat. El deține și un autoturism, Toyota Camry.

Diferență mică dintre actualul deputat și un candidat-novice la Tomai

În circumscripția cu ceva mai mult de 3 mii de alegători, Tomai, raionul Ceadîr-Lunga, în turul doi au ajuns actualul deputat Serghei Cimpoieș și medicul Maia Ialama, ambii candidați independenți. Pentru Cimpoieș au votat 888 de persoane, iar pentru Ialama - 726 de persoane. Numele lui Serghei Cimpoieș, așa cum a arătat Moldova Curată în articolul "Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor, aspiră la un nou mandat", figurează în cel puțin două dosare penale, aflate acum în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Procurorul anticorupție Viorel Morari a confirmat că pentru Moldova Curată că Cimpoieș are statut de învinuit într-un dosar deschis în 2014 în baza art. 252, alin. 2 Cod Penal, pentru insolvabilitate intenţionată cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari unei companii, care a fost parteneră cu fabrica de conserve de la Comrat, la care deputatul este fondator. Un alt dosar în care figurează numele deputatului  a fost iniţiat la 28 iulie 2016, în baza art. 190, al. 5 Cod Penal (escrocherie). “Noi am primit aceste dosare, unul de la Inspectoratul de Poliţie, altul de la Procuratura din Comrat recent. La momentul actual au loc acţiuni de urmărire penală”, a spus procurorul anticorupție. La rândul său, Serghei Cimpoieș a declarat că acestea sunt dosare deschise pe criterii politice.

Contracandidata sa, Maia Ialama (47 de ani), este medic de meserie și conduce Centrul de Sănătate din Tomai, unde a lucrat în ultimii 20 de ani. Ea a declarat pentru Moldova Curată că a decis să candideze conducându-se de propriile convingeri. Pentru presa de la Comrat ea a spus că în APG ar fi bine să existe mai mulți deputați-bugetari, deoarece aceștia ar fi avea un interes mai mare să muncească pentru popor decât cei care dețin afaceri și urmăresc să își dezvolte sau să își protejeze propriile companii.  Presa din regiune scrie că Ialama, deși candidează independent, ar fi susținută de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. 

În declarația pe propria răspundere, depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, candidata arată că în ultimii doi ani a obținut un venit de peste 200 de mii de lei din salariu, deține o casă la Tomai și un apartament cu o cameră la Chișinău. Soțul ei deține un autoturism de model Renault Laguna. 

Viorica Manole

Constantin Zlatov

Maia IalamaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candide...

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.

18 noiembrie 2016
1247
Alegeri in AP din UTAG

Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...

La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.

02 decembrie 2016
1908
Alegeri in AP din UTAG

Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candida...

În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.

08 noiembrie 2016
1064
Alegeri in AP din UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
1060
Alegeri in AP din UTAG

În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...

La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.

30 noiembrie 2016
1084
Alegeri in AP din UTAG

La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președi...

Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.

16 noiembrie 2016
1305