Candidați noi fac concurență actualilor deputați din circumscripțiile nr. 4 Comrat și din Tomai

Alegeri în Adunarea UTAG 30 noiembrie 2016 28
Deputatul Ivan Mardari

În circumscripția nr. 2 Comrat, la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 20 noiembrie, au participat practic jumătate din alegătorii înscriși pe liste: 2518 din 5648 de votanți. Cu toate acestea, alegerile au fost declarate valide și în turul doi, care se va desfășura pe 4 decembrie, "duelul" se va da între Ivan Mardari și Constantin Zlatov. Primul a acumulat 962 de voturi, iar al doilea - 857 de voturi. Zlatov candidează pentru prima dată pentru un mandat de deputat. La Tomai situația e similară, o candidată, care își încearcă norocul pentru prima dată la scrutinul pentru legislativul local, Maia Ialama, a ajuns în turul doi.Ivan Mardari este actualul deputat din această circumscripție și candidează pentru un nou mandat. Jurist de meserie, el deține funcția de director al întreprinderii agricole „Bașcalean-Agro”. Chiar dacă a făcut parte din fracțiunea PDM în Adunarea Populară, el spune că la actualul scrutin candidează independent. Moldova Curată a scris despre averile lui Ivan Mardari în articolul „Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 Comrat la scrutinul din Găgăuzia”. 

Contracandidatul acestuia, Constantin Zlatov (55 de ani), este consilier municipal la Comrat, la al doilea mandat. La alegerile locale din anul 2015 a făcut parte din echipa primarului de Comrat, Nicolai Dudoglo. După alegeri, în iulie 2015, a candidat pentru funcția de președinte al Consiliului municipal, însă nu a fost ales. Zlatov este și președinte al Federației de Haltere din Găgăuzia.

Deputatul Serghei Cimpoieș

De meserie, Constantin Zlatov este zootehnician. El conduce întreprinderea  "Moldagrohimprotect", în capitalul social al căreia deține o cotă de 34 la sută. În declarația pe proprie răspundere depusă la Comisia Electorală Centrală de la Comrat candidatul nu a indicat nici un venit. Solicitat de Moldova Curată, Constantin Zlatov a declarat că nu a indicat venituri deoarece întreprinderea a fost creată recent și practic nu a început să activeze. "Deocamdată am obținut licența de activitate, așa că încă nu avem venituri. Planificăm să deșfășurăm activități în sectorul agricol, în domeniul protecției plantelor, vom lua credite, vom lua în arendă terenuri", a precizat candidatul. Până la crearea acestei întreprinderi, Constantin Zlatov spune că s-a ocupat de organizarea și promovarea diferitelor activități sportive, din postura de președinte al Federației de Haltere din autonomia găgăuză. 

De la dezbaterile electorale din turul doi al actualului scrutin, organizate de Compania Teleradio Gagauzia, și la care ar fi trebuit să se afle față în față cu oponentul său, Ivan Mardari, Constantin Zlatov a lipsit. Astfel, la emisiunea de pe 25 noiembrie a participat doar moderatoarea și reprezentantul lui Ivan Mardari. "Am refuzat să particip pentru că am aflat din timp că oponentul meu nu va veni și că va trimite un reprezentant. Eu nu am timp să discut cu reprezentantul, dacă ar fi fost în platou contracandidatul meu, aș fi participat", a explicat Zlatov pentru Moldova Curată.

În declarația depusă la CEC de la Comrat candidatul a arătat că este proprietarul unei case de 120 m. p. și al unui apartament de 57 m. p., ambele situate în orașul Comrat. El deține și un autoturism, Toyota Camry.

Diferență mică dintre actualul deputat și un candidat-novice la Tomai

În circumscripția cu ceva mai mult de 3 mii de alegători, Tomai, raionul Ceadîr-Lunga, în turul doi au ajuns actualul deputat Serghei Cimpoieș și medicul Maia Ialama, ambii candidați independenți. Pentru Cimpoieș au votat 888 de persoane, iar pentru Ialama - 726 de persoane. Numele lui Serghei Cimpoieș, așa cum a arătat Moldova Curată în articolul "Un candidat de la Tomai, aflat în vizorul procurorilor, aspiră la un nou mandat", figurează în cel puțin două dosare penale, aflate acum în gestiunea Procuraturii Anticorupție. Procurorul anticorupție Viorel Morari a confirmat că pentru Moldova Curată că Cimpoieș are statut de învinuit într-un dosar deschis în 2014 în baza art. 252, alin. 2 Cod Penal, pentru insolvabilitate intenţionată cu cauzarea de daune în proporţii deosebit de mari unei companii, care a fost parteneră cu fabrica de conserve de la Comrat, la care deputatul este fondator. Un alt dosar în care figurează numele deputatului  a fost iniţiat la 28 iulie 2016, în baza art. 190, al. 5 Cod Penal (escrocherie). “Noi am primit aceste dosare, unul de la Inspectoratul de Poliţie, altul de la Procuratura din Comrat recent. La momentul actual au loc acţiuni de urmărire penală”, a spus procurorul anticorupție. La rândul său, Serghei Cimpoieș a declarat că acestea sunt dosare deschise pe criterii politice.

Contracandidata sa, Maia Ialama (47 de ani), este medic de meserie și conduce Centrul de Sănătate din Tomai, unde a lucrat în ultimii 20 de ani. Ea a declarat pentru Moldova Curată că a decis să candideze conducându-se de propriile convingeri. Pentru presa de la Comrat ea a spus că în APG ar fi bine să existe mai mulți deputați-bugetari, deoarece aceștia ar fi avea un interes mai mare să muncească pentru popor decât cei care dețin afaceri și urmăresc să își dezvolte sau să își protejeze propriile companii.  Presa din regiune scrie că Ialama, deși candidează independent, ar fi susținută de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. 

În declarația pe propria răspundere, depusă la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, candidata arată că în ultimii doi ani a obținut un venit de peste 200 de mii de lei din salariu, deține o casă la Tomai și un apartament cu o cameră la Chișinău. Soțul ei deține un autoturism de model Renault Laguna. 

Viorica Manole

Constantin Zlatov

Maia Ialama


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Fii primul care lasă un comentariu!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri în Adunarea UTAG

Luptă strânsă în circumscripția nr. 2 din Comrat la scr...

Cinci candidaţi aspiră la funcţia de deputat din  partea circumscripţiei nr. 2 din Comrat. Printre aceştia, o prosperă femeie de afaceri, Svetlana Camilciu, directoare a întreprinderii „Ridiager SV” SRL, actualul deputat în APG, democratul Ivan Mardari, un expert în zootehnie, Constantin Zlatov, juristul Andrei Mihailov, care în prezent nu are un loc stabil de muncă, şi Gheorghi Cioban – profesor de chimie.

15 noiembrie 2016
19
Alegeri în Adunarea UTAG

Circumscripția nr 27: Cinci independenți și doi candida...

În circumscripția nr. 27 din Congaz s-au înscris 7 candidați în cursa pentru un singur fotoliu de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, la scrutinul din 20 noiembrie 2016. Cinci dintre ei sunt candidați independenți, iar alți doi, susținuți de Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și respectiv, Partidul „Nostru”.

08 noiembrie 2016
17
Alegeri în Adunarea UTAG

Doi foști primari de Congaz concurează pentru un loc în...

Patru candidaţi aspiră la fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în circumscripţia 28, din localitatea Congaz, mun. Comrat. În cursă sunt antrenaţi doi foşti primari ai acestei localități, Constantin Telpiz şi Fiodor Mincu, un expert în agricultură - Dumitru Ciobanov - şi un lector universitar, profesor la Universitatea de Stat din Comrat, expertul în economie, Vitalie Chiurcchiu.

02 noiembrie 2016
14
Alegeri în Adunarea UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
20
Alegeri în Adunarea UTAG

La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării...

La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie  din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.

18 octombrie 2016
16
Alegeri în Adunarea UTAG

Candidați cu afaceri, dar cu venituri mici, la Chirsova

Până la momentul actual, în cursa pentru fotoliul de deputat în autonomia găgăuză, legislatura a șasea, din partea circumscripţiei Chirsova, nr. 26, s-au înscris cinci candidaţi: Stepan Sarioglo, felcer-narcolog la Policlinica din Comrat, Constantin Fucidji, om de afaceri, Vasilii Neicovcen, manager vânzări, Stepan Piron, economist, şi Victor Radov, inginer-electrician în cadrul companiei Union Fenosa. Unii dintre ei dețin afaceri, dar în calitate de venituri indică doar câteva mii de lei din salarii.

21 octombrie 2016
18