CNI a decis: Boris Golovin se află în incompatibilitate de funcții. Fracțiunea PCRM cere ca un loc în Parlament să fie declarat vacant

Arhiva 28 aprilie 2016 87
Deputatul neafiliat Boris Golovin

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi, cu unanimitate de voturi, că deputatul neafiliat Boris Golovin se află în incompatibiltate de funcții, iar o asemenea situație atrage după sine, potrivit legislației, încetarea de drept a mandatului de deputat. El deține, din 31 decembrie 2015, și funcția de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP). Fosta fracțiune a lui Boris Golovin, PCRM, a cerut anterior Parlamentului să-i retragă manadatul, întrucât deputatul nu a soluționat situația de incompatibilitate în 30 de zile, termenul stabilit de lege. La 25 martie Parlamentul a respins această solicitare a comuniștilor.  Golovin, la rândul său, afirma atunci că a soluționat incompatibilitatea prin suspendarea contractului de muncă la CNMUP. Legislația nu prevede suspendarea ca posibilitate de soluționare a stării de incompatibilitate, ci doar demisia din una dintre funcții. «Curtea Constituțională a stabilit, prin hotărârea din 24 iunie 2015, că dacă persoana în aceste 30 de zile nu a reușit să rezolve incompatibilitatea, atunci se consideră demisie de drept din funcția de deputat. De aceea fracțiunea cere Parlamentului să constate demisia de drept a dlui Golovin, fără ca el să mai depună cerere în acest sens», a explicat anterior pentru Moldova Curată unul dintre consilierii din cadrul cabinetului fracțiunii PCRM din Parlament. 

Președinta fracțiunii PCRM, Inna Șupac, consideră decizia CNI drept una judicioasă

Inna Șupac: «Decizia CNI arată că argumentele noastre au avut o bază legală»

Astăzi, președinta fracțiunii PCRM din Parlament, Inna Șupac, ne-a declarat că deocamdată nu dispune de hotărârea motivată a CNI, dar crede că aceasta este una judicioasă. «Asta ar însemna că argumentele noastre au avut o bază legală și noi așteptăm și considerăm că ar fi logic ca la următoarea ședință a Parlamentului Republicii Moldova forul parlamentar să se conformeze acestei decizii a CNI, astfel încât să luam o decizie cu privire la dl Golovin. El trebuie să fie demis de drept din funcția de deputat, respectiv, mandatul să fie declarat vacant și o altă persoană să vină în Parlamentul Republicii Moldova», a explicat Inna Șupac pentru Moldova Curată.

Boris Golovin nu ne-a răspuns astăzi la telefon pentru a ne spune dacă va ataca sau nu decizia CNI și cum va proceda în continuare.  Anterior, el a spus pentru Moldova Curată că este sigur că în cazul său nu este situație de incompatibilitate. El mai spunea că a activat în funcția de șef al CNUMP doar 29 de zile, apoi a revenit în Parlament, deoarece consideră că din poziția de deputat ar putea contribui mai bine la soluționarea problemelor legate de activitatea entității la care a fost numit director. 

Boris Golovin a devenit deputat pe lista Partidului Comuniștilor la alegerile din 30 noiembrie 2014, însă la 21 decembrie 2015 a părăsit fracțiunea comuniștilor, alături de alți 13 parlamentari. Anterior el a fost vice-ministru al Sănătății în Guvernul Greceanâi și președinte al fracțiunii comuniștilor din Consiliul Municipal Chișinău. De profesie este medic stomatolog.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

La admitere, cu averea la zi

Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei (INJ) anunţă concursul de admitere pentru instruirea candidaţilor la funcţia de judecător şi procuror. Pentru anul acesta, INJ propune 15 locuri de studii pentru candidaţii la funcţia de judecător şi 20 de locuri pentru candidaţii la funcţia de procuror. Durata studiilor va fi de la 1 octombrie 2013 până în luna martie 2015. Una dintre condiţiile de participare a candidaţilor la concurs este ca să prezinte declaraţia de venituri şi proprietate.

06 august 2013
102
Arhiva

Profil candidat: Ion Ceban

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
97
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Tutovan

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
124
Arhiva

Președintele raionului Strășeni, care s-a dus în Români...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-ar putea autosesiza în cazul președintelui raionului Strășeni, Mihail Popa, care a fost văzut cu mașina de serviciu în județul Harghita din România, unde se află mai multe stațiuni de odihnă. O fotografie cu automobilul acestuia, cu numere de înmatriculare RM A 147 a apărut zilele trecute pe Facebook. Popa susține că a fost în România în interes strict de serviciu. 

11 ianuarie 2016
83
Arhiva

Judecătoarea Nina Traciuc a examinat o cauză în care er...

Nina Traciuc, magistrat la Curtea de Apel Chişinău, a judecat o cauză în care era implicată firma de construcţii „Basconslux” SRL, cu care ea are încheiat un contract de investiţii. Judecătoarea este unul dintre beneficiarii unui proiect de investiții prin care judecătorii au obținut apartamente la un preţ redus în municipiul Chişinău. Experţii spun că în acest caz judecătoarea ar fi trebuit să declare raporturile juridice dintre ea şi firma respectivă, ca apoi un complet de magistrați să decidă dacă este motiv ca Nina Traciuc să fie recuzată.

28 martie 2016
129
Arhiva

SONDAJ: Fostul șef al FISC-ului va fi achitat, cred 49...

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Nicolae Vicol, ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție și interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi, va fi achitat. Cel puțin, așa cred 49 la sută din participanții la sondajul de pe www.moldovacurata.md.

14 iunie 2013
113