Președintele Adunării Populare de la Comrat, declarat incompatibil de CNI, vrea decizie definitivă de la Curtea Spremă

Arhiva 21 ianuarie 2016 942
Dmitri Constnatinov

Preşedintele Adunării Populare a Autonomiei Găgăuze, Dmitri Constantinov, care a deținut în același timp și funcția de administrator al Fabricii de spirt din Comrat SRL „Comvincom”, vrea să dovedească și la Curtea Supremă ca CNI nu a avut dreptate atunci când a stabilit că s-a aflat în situație de incompatibilitate. Constantinov a câștigat procesul cu CNI în prima instanță, dar l-a pierdut la Curtea de Apel. Avocatul său, Vitalie Nagacevschi, spune că alesul nu a fost remunerat pentru activitatea la întreprindere, de aceea incompatibilitatea nu ar fi existat. În plus, Constantinov şi-a dat demisia din funcţia de administrator la 18 aprilie 2013, după ce CNI a pornit controlul pe numele lui.



Lipsa remunerării nu este o justificare

CNI a constatat la 2 mai 2013 că Dmitri Constantinov se afla în situație de incompatibilitate, deoarece deţinea în acelaşi timp şi calitatea de administrator al unei întreprinderi. Alesul nu a fost de acord cu această constatare și a atacat actul la Judecătoria Râşcani, care i-a dat dreptate. CNI, la rândul său, a atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău. 

Prin probele prezentate de la Camera Înregistrării de Stat şi de la Ministerul Justiţiei se confirmă că în anul 2013 acesta avea calitatea de administrator şi unic asociat al SRL ”Comvincom”,a argumentat CNI. Curtea de Apela dat câştig de cauză Comisiei şi a respins argumentul preşedintelui Adunării Populare precum că nu a fost salarizat pentru calitatea de administrator al firmei „Convincom”.

SRL "Comvincom" este o persoană juridică fondată cu scop comercial, de profit, iar unicul fondator - în speţă reclamantul Constantinov Dmitri, activând chiar şi fără remunerare, activează cu scopul de a obţine profit, profitul constituind însăşi remunerarea. Mai mult, profitul se împarte între fondatorii persoanei juridice, iar în cazul existenţei unui singur fondator, tot profitul societăţii îi revine acestuia. Din considerentul enunţat supra, urmează a fi respins ca neîntemeiat argumentul reclamantului Constantinov Dmitri precum că lipsa salariului este relevantă, or norma legală invocată privind activitatea remunerată urmează a fi interpretată corespunzător situaţiei din speţă”, se arată în hotărârea Curţii de Apel.

Constantinov nu renunță, va ataca la Curtea Supremă

Solicitat de Moldova Curată, Dmitri Constantinov a promis că ne răspunde la întrebări, dar ulterior nu a mai răspuns la telefon. Avocatul său, Vitalie Nagacevschi, a declarat că, cel mai probabil, va ataca la Curtea Supremă de Justiţie hotărârea instanţei de apel. „Argumentul este acelaşi, el ocupa o funcţie de director la întreprindere, dar nu primea remuneraţie, or, incompatibilitatea este condiţionată de ocuparea unei funcţii remunerate”, a menţionat Vitalie Nagacevschi.

Potrivit preşedintelui CNI, Anatolie Donciu, chiar şi în cazul în care actul de constatare al Comisiei fi lăsat în vigoare, preşedintele Adunării Populareva rămâne nesancţionat pentru situaţia de incompatibilitate pe care a creat-o şi nu a declarat-o. Legislaţia prevede desfacerea contractului de muncă în cazul în care situaţia de incompatibilitate nu este soluţionată în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia.

Dar pentru că Dmitri Constantinov nu se mai află în incompatibilitate, întrucât între timp a renunțat la funcţia de administrator al SRL „Comvincom”, nu va mai putea fi sancţionat. „Pe viitor, dacă această persoană mai tinde la o funcţie publică, oare are vreun impediment, deşi a fost în situaţie de incompatibilitate? Nimic, zero! De aceea spun mereu în presă că legislaţia este cu imperfecţiuni”, a declarat preşedintele CNI.

Asociat la mai multe firme, dar fără locuință

Comisia mai constatase că în martie 2013, Dmitri Constantinov, în afară de calitatea de administrator, era șifonator unic (100%) la SRL „Comvincom”. De asemenea, el deține și o cotă de participare de 33% la SRL „Cotonda-Com". Acum administratorul companiei „Comvincom” este Dmitri Sivoglo, iar date despre SRL „Cotonda-Com" nu există.

În februarie 2013, Dmitri Constantinov declara că firma sa şi cea fiului său, SRL „Comvincom” şi SRL „Moldiugvin”, ar fi fost verificate în mod abuziv de către Inspectoratul Fiscal, acuzaţii respinse de către autoritate.

În declaraţiile sale de venit şi de interese personale, atât pentru 2013, cât şi pentru 2014, Dmitri Constantinov nu declară nicio companie şi nici o altfel de proprietate. Potrivit documentelor, preşedintele Adunării Populare de la Comrat nu deţine nici locuinţă, nici automobil şi are numai venit din salariul de funcţie.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil: Ion Ceban, consilier municipal, PSRM

Familia lui Ion Ceban a avut, în 2017, venituri cumulative de 273 de mii de lei, dar şi-a cumpărat anul trecut o maşină nouă, care valorează peste 450 de mii de lei. Cu un an mai devreme, în 2016, familia Ceban a primit, cu titlu de donaţie, un apartament de 230 m.p. de la părinţii politicianului, care au trecut cu traiul într-o casă nouă, dintr-o suburbie a Chişinăului. Deşi reprezintă un partid de orientare pro-rusă şi anti-europeană, membrii familiei Ceban, care gestionează mai multe companii în Republica Moldova și străinătate, sunt implicaţi în proiecte finanţate din bani europeni sau americani.

11 ianuarie 2019
1114
Arhiva

Mass-media, cu peniţa pe averea şi interesele demnitari...

De la constituirea Comisiei Naţionale de Integritate(CNI), presa a avut un rol semnificativ în depistarea cazurilor în care subiecţi ai declarării erau suspectaţi de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, al incompatibilităţii de funcţii sau situaţii de tăinuire a unor proprietăţi sau maşini scumpe. Deoarece majoritatea subiecţilor declarării vizaţi în actele de constatare ale CNI scapă basma curată, instituţia pierde pe zi ce trece din credibilitate. Experţii sunt de părere că pentru ca CNI să capete încredere din partea societăţii, aşa cum o are instituţia similară din România, ea ar trebui urgent reformată.

17 iulie 2015
981
Arhiva

OTC Orhei a închis ochii la un conflict de interese

Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) să verifice existența unui conflict de interese la primăria Horodişte, Rezina, abia la un an şi jumătate după ce Moldova Curată a scris despre asta. Atunci şeful OTC spunea că nu vede un conflict de interese în faptul că la Horodişte soţia primarului este secretar al consiliului local.

09 octombrie 2014
1109
Arhiva

Masa rotundă: “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări...

Asociația Presei Independente (API) și portalul www.MoldovaCurata.md vă invită la masa rotundă “ANI: incertitudini vechi și îngrijorări noi în anul electoral 2018”.

30 martie 2018
1044
Arhiva

Proiectul Melniciuc: unii judecători înstrăinează apart...

Unii judecători care au primit apartamente în anul 2015 în condiții preferențiale datorită unui proiect de construcție gestionat de magistratul Oleg Melniciuc s-au dezis deja de aceste locuințe. În baza de date Cadastru în prezent figurează alte persoane ca proprietari. Judecătorii au obținut apartamentele noi la prețul de 360 de euro pentru un metru pătrat, în timp ce pe piață prețul este de 500 - 600 de euro. Moldova Curată a încercat să afle motivele pentru care judecătorii au renunțat atât de ușor la apartamentele, în a căror construcție au fost investiți și bani publici - pentru arenda terenului Judecătoria sectorului Râșcani a plătit peste 2 milioane de lei. Astăzi prezentăm cazul magistratului Serghei Papuha.

22 septembrie 2017
1048
Arhiva

Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii...

Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, este acuzat de unii consilieri locali că a încheiat cu firma al cărei fondator este soţia sa un contract de prestare a serviciilor de transport, în valoare totală de 25 de mii de lei. Primarul însă susţine că a făcut acest lucru pentru comunitate.

03 aprilie 2014
1306