Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodon: între salarii şi îndemnizaţii

Avere la vedere 20 iunie 2017 1377

Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.



Preşedinte la pătrat

Familia Dodon în vacanţa din Turcia alături de Diyar Ickale Gultekin, Consulul Onorific al R. Moldova în Antalya

În declaraţia de venituri și interese personale, Igor Dodon declară că este fondatorul a trei organizaţii neguvernamentale: Fundaţia de Binefacere „SOLUŢIA”, Asociaţia Obştească „Iubesc Moldova” şi A.O. „Institutul de Modernizare a Moldovei”. Actualul șef de stat este şi preşedintele Federaţiei de şah a Republicii Moldova.

Anul trecut Igor Dodon a avut un venit de peste 251 de mii de lei, bani obţinuţi de la Parlament, când era în funcţia de deputat. Soţia președintelui, Galina Dodon, a avut un venit de peste 205 mii de lei. Până a deveni prima doamnă, Galina Dodon activa în calitate de director financiar la firma „Exclusiv Media” SRL, care este afacerea deputatului socialist Corneliu Furculiţă. „Exclusiv Media” SRL gestionează postul NTV Moldova, televiziune afiliată Partidului Socialiştilor.

Mai mult de o treime din venitul familiei a fost dată pentru credit

La capitolul bunuri, familia Dodon declară un teren, dar şi o casă în sectorul Buiucani din municipiul Chişinău. Casa în care locuieşte familia preşedintelui are suprafaţa de 422 de metri pătraţi și a fost achiziţionată cu patru ani în urmă, având o valoare cadastrală de peste două milioane de lei.

Pentru locuinţa cumpărată în credit, Igor Dodon plăteşte circa 15 mii de lei lunar. Împrumutul a fost luat pentru o perioadă de 15 ani, cu o rată a dobânzii de 8 la sută. Creditul a fost contractat în anul 2013, suma fiind de 1 477 000 lei.

Aşadar, din venitul lunar de 38 de mii de lei pe care l-a avut anul trecut familia Dodon, 15 mii au constituit rata lunară pentru creditul imobiliar. Restul, 23 de mii de lei, îi rămâneau familiei Dodon pentru întreţinere.

În rapoartele financiare ale PSRM, familia lui Igor Dodon nu a figurat ca donatoare în campania prezidenţială din toamna anului trecut.

Vacanţe sezoniere în zone de lux

De când este în funcţia de preşedinte, familia lui Igor Dodon a beneficiat de câteva vacanţe în afara ţării, petrecute în regiuni turistice de lux.

Prima vacanţă a fost în această iarnă la munte în regiunea Soci din Rusia. Atunci Igor Dodon a fost întrebat de jurnalişti cât l-a costat și din ce surse a plătit sejurul. El a refuzat să răspundă, menţionând că acestea sunt detalii din viaţa sa personală: „La întrebările private cred că nu-i corect să răspund, cu cine am fost de câţi bani am mâncat şi aşa mai departe. A fost o vacanţă destul de bună, vă recomand. Nu este mai rău decât în Europa. Am fost în premieră la schi la Soci. Poate reuşesc pe două-trei zile să merg cu băiatul şi în Europa”.

Recent, familia președintelui s-a odihnit în Antalya, Turcia. Potrivit Ziarului de Gardă, un sejur de şapte zile în zona turistică aleasă de familia Dodon costă între patru şi şase mii de euro. Preşedintele Igor Dodon a spus, iniţial, că vacanţa a fost organizată de Consulul Onorific din Antalya. „Ceea ce ţine de odihnă, nimic din ceea ce au scris unele surse media, nici la capitolul preţ, nici la capitolul hotel, nu corespund realităţii. Eu regret că unele surse mass-media pentru a-şi face publicitate recurg la astfel de manipulări, pentru că noi nu ne-am adresat la nicio companie turistică. Este vorba de Consulul R. Moldova în Antalya, care ne-a oferit posibilitatea şi ne-a dat şi o ofertă în acest sens. Costul este cu mult mai puţin decât cel care se vehiculează…”, a precizat I. Dodon.

Contactată de jurnaliştii de la Ziarul de Gardă, Diyar Ickale Gultekin, Consulul Onorific al R. Moldova în Antalya, a menţionat „că nu a discutat în ultima lună cu preşedintele Igor Dodon, că nu a propus nicio ofertă de odihnă pentru familia acestuia, de aceea nu cunoaşte în ce hotel s-ar afla”.

A doua zi de la acea declaraţie în presă au apărut imagini cu familia Dodon împreună cu Diyar Ickale Gultekin. Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia şi a menţionat pentru jurnaliştii de la PRO TV că familia Dodon s-a odihnit în hotelul pe care îl deţine diplomata.

La o zi de la declaraţia diplomatei turce, Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare că îi mulțumește președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, „pentru organizarea excelentă a odihnei”.

Llilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Deputatul care dăruiește firme în Romania

Deputatul democrat Corneliu Dudnic, care a venit în Parlament în iulie 2015, după ce Vlad Plahotniuc și-a depus mandatul, a rămas anul trecut fără afacerea sa din România. El deține acolo o firmă specializată în transportul rutier de mărfuri, „Nik Trade Company”, înregistrată în anul 2008, cu sediul la Constanța. Potrivit informației din catalogul „Pagini aurii” din România, la sfârșitul anului 2015 compania avea 11 angajați. Capitalul subscris al firmei era 200 de lei românești, iar cifra de afaceri, la 31 decembrie 2015, a fost de 2 114 286 lei românești.

21 noiembrie 2016
1097
Avere la vedere

Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...

Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.

19 mai 2016
2179
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
1010
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
1060
Avere la vedere

CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.

08 ianuarie 2014
1049
Avere la vedere

Primul dosar de fals în declarația de avere care ajunge...

Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să fie condamnat la un an de închisoare pentru fals în declarația de avere. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a încheiat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința directorului Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan. El este cercetat penal pentru că nu a indicat în declarațiile de avere și de interese mai multe proprietăți și acțiuni pe care le deține în câteva întreprinderi. Acesta este primul caz penal pentru fals în declarații care a ajuns în instanță.

15 mai 2014
1001