Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodon: între salarii şi îndemnizaţii

Avere la vedere 20 iunie 2017 555

Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.Preşedinte la pătrat

Familia Dodon în vacanţa din Turcia alături de Diyar Ickale Gultekin, Consulul Onorific al R. Moldova în Antalya

În declaraţia de venituri și interese personale, Igor Dodon declară că este fondatorul a trei organizaţii neguvernamentale: Fundaţia de Binefacere „SOLUŢIA”, Asociaţia Obştească „Iubesc Moldova” şi A.O. „Institutul de Modernizare a Moldovei”. Actualul șef de stat este şi preşedintele Federaţiei de şah a Republicii Moldova.

Anul trecut Igor Dodon a avut un venit de peste 251 de mii de lei, bani obţinuţi de la Parlament, când era în funcţia de deputat. Soţia președintelui, Galina Dodon, a avut un venit de peste 205 mii de lei. Până a deveni prima doamnă, Galina Dodon activa în calitate de director financiar la firma „Exclusiv Media” SRL, care este afacerea deputatului socialist Corneliu Furculiţă. „Exclusiv Media” SRL gestionează postul NTV Moldova, televiziune afiliată Partidului Socialiştilor.

Mai mult de o treime din venitul familiei a fost dată pentru credit

La capitolul bunuri, familia Dodon declară un teren, dar şi o casă în sectorul Buiucani din municipiul Chişinău. Casa în care locuieşte familia preşedintelui are suprafaţa de 422 de metri pătraţi și a fost achiziţionată cu patru ani în urmă, având o valoare cadastrală de peste două milioane de lei.

Pentru locuinţa cumpărată în credit, Igor Dodon plăteşte circa 15 mii de lei lunar. Împrumutul a fost luat pentru o perioadă de 15 ani, cu o rată a dobânzii de 8 la sută. Creditul a fost contractat în anul 2013, suma fiind de 1 477 000 lei.

Aşadar, din venitul lunar de 38 de mii de lei pe care l-a avut anul trecut familia Dodon, 15 mii au constituit rata lunară pentru creditul imobiliar. Restul, 23 de mii de lei, îi rămâneau familiei Dodon pentru întreţinere.

În rapoartele financiare ale PSRM, familia lui Igor Dodon nu a figurat ca donatoare în campania prezidenţială din toamna anului trecut.

Vacanţe sezoniere în zone de lux

De când este în funcţia de preşedinte, familia lui Igor Dodon a beneficiat de câteva vacanţe în afara ţării, petrecute în regiuni turistice de lux.

Prima vacanţă a fost în această iarnă la munte în regiunea Soci din Rusia. Atunci Igor Dodon a fost întrebat de jurnalişti cât l-a costat și din ce surse a plătit sejurul. El a refuzat să răspundă, menţionând că acestea sunt detalii din viaţa sa personală: „La întrebările private cred că nu-i corect să răspund, cu cine am fost de câţi bani am mâncat şi aşa mai departe. A fost o vacanţă destul de bună, vă recomand. Nu este mai rău decât în Europa. Am fost în premieră la schi la Soci. Poate reuşesc pe două-trei zile să merg cu băiatul şi în Europa”.

Recent, familia președintelui s-a odihnit în Antalya, Turcia. Potrivit Ziarului de Gardă, un sejur de şapte zile în zona turistică aleasă de familia Dodon costă între patru şi şase mii de euro. Preşedintele Igor Dodon a spus, iniţial, că vacanţa a fost organizată de Consulul Onorific din Antalya. „Ceea ce ţine de odihnă, nimic din ceea ce au scris unele surse media, nici la capitolul preţ, nici la capitolul hotel, nu corespund realităţii. Eu regret că unele surse mass-media pentru a-şi face publicitate recurg la astfel de manipulări, pentru că noi nu ne-am adresat la nicio companie turistică. Este vorba de Consulul R. Moldova în Antalya, care ne-a oferit posibilitatea şi ne-a dat şi o ofertă în acest sens. Costul este cu mult mai puţin decât cel care se vehiculează…”, a precizat I. Dodon.

Contactată de jurnaliştii de la Ziarul de Gardă, Diyar Ickale Gultekin, Consulul Onorific al R. Moldova în Antalya, a menţionat „că nu a discutat în ultima lună cu preşedintele Igor Dodon, că nu a propus nicio ofertă de odihnă pentru familia acestuia, de aceea nu cunoaşte în ce hotel s-ar afla”.

A doua zi de la acea declaraţie în presă au apărut imagini cu familia Dodon împreună cu Diyar Ickale Gultekin. Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia şi a menţionat pentru jurnaliştii de la PRO TV că familia Dodon s-a odihnit în hotelul pe care îl deţine diplomata.

La o zi de la declaraţia diplomatei turce, Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare că îi mulțumește președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, „pentru organizarea excelentă a odihnei”.

Llilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Misterul mașinilor șefului Direcției Educație Buiucani

Șeful Direcției Educaţie Buiucani, municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, care deține această funcție din 1997, se plimbă cu un automobil Toyota Land Cruiser produs în anul 2008 și locuiește într-o casă impunătoare la Durlești, a cărei valoare este de aproape un milion de lei. Cel puțin așa reiese din declarația sa de avere depusă pentru anul 2013. Asta chiar dacă salariul său abia de a ajuns anul trecut la 7 mii de lei lunar, iar în anul 2012 a fost și mai mic. Declarațiile sale de avere depuse pentru ultimii doi ani sunt pline de mistere. Unul dintre ele este faptul că bugetarul a vândut o mașină Toyota Rav 4 cu 9 mii de lei!

05 august 2014
302
Avere la vedere

Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. 

21 septembrie 2015
408
Avere la vedere

Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI

După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.

17 mai 2014
360
Avere la vedere

Viceminiștri bogați și cu afaceri prospere au acceptat...

07 octombrie 2015
316