Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodon: între salarii şi îndemnizaţii

Avere la vedere 20 iunie 2017 834

Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.Preşedinte la pătrat

Familia Dodon în vacanţa din Turcia alături de Diyar Ickale Gultekin, Consulul Onorific al R. Moldova în Antalya

În declaraţia de venituri și interese personale, Igor Dodon declară că este fondatorul a trei organizaţii neguvernamentale: Fundaţia de Binefacere „SOLUŢIA”, Asociaţia Obştească „Iubesc Moldova” şi A.O. „Institutul de Modernizare a Moldovei”. Actualul șef de stat este şi preşedintele Federaţiei de şah a Republicii Moldova.

Anul trecut Igor Dodon a avut un venit de peste 251 de mii de lei, bani obţinuţi de la Parlament, când era în funcţia de deputat. Soţia președintelui, Galina Dodon, a avut un venit de peste 205 mii de lei. Până a deveni prima doamnă, Galina Dodon activa în calitate de director financiar la firma „Exclusiv Media” SRL, care este afacerea deputatului socialist Corneliu Furculiţă. „Exclusiv Media” SRL gestionează postul NTV Moldova, televiziune afiliată Partidului Socialiştilor.

Mai mult de o treime din venitul familiei a fost dată pentru credit

La capitolul bunuri, familia Dodon declară un teren, dar şi o casă în sectorul Buiucani din municipiul Chişinău. Casa în care locuieşte familia preşedintelui are suprafaţa de 422 de metri pătraţi și a fost achiziţionată cu patru ani în urmă, având o valoare cadastrală de peste două milioane de lei.

Pentru locuinţa cumpărată în credit, Igor Dodon plăteşte circa 15 mii de lei lunar. Împrumutul a fost luat pentru o perioadă de 15 ani, cu o rată a dobânzii de 8 la sută. Creditul a fost contractat în anul 2013, suma fiind de 1 477 000 lei.

Aşadar, din venitul lunar de 38 de mii de lei pe care l-a avut anul trecut familia Dodon, 15 mii au constituit rata lunară pentru creditul imobiliar. Restul, 23 de mii de lei, îi rămâneau familiei Dodon pentru întreţinere.

În rapoartele financiare ale PSRM, familia lui Igor Dodon nu a figurat ca donatoare în campania prezidenţială din toamna anului trecut.

Vacanţe sezoniere în zone de lux

De când este în funcţia de preşedinte, familia lui Igor Dodon a beneficiat de câteva vacanţe în afara ţării, petrecute în regiuni turistice de lux.

Prima vacanţă a fost în această iarnă la munte în regiunea Soci din Rusia. Atunci Igor Dodon a fost întrebat de jurnalişti cât l-a costat și din ce surse a plătit sejurul. El a refuzat să răspundă, menţionând că acestea sunt detalii din viaţa sa personală: „La întrebările private cred că nu-i corect să răspund, cu cine am fost de câţi bani am mâncat şi aşa mai departe. A fost o vacanţă destul de bună, vă recomand. Nu este mai rău decât în Europa. Am fost în premieră la schi la Soci. Poate reuşesc pe două-trei zile să merg cu băiatul şi în Europa”.

Recent, familia președintelui s-a odihnit în Antalya, Turcia. Potrivit Ziarului de Gardă, un sejur de şapte zile în zona turistică aleasă de familia Dodon costă între patru şi şase mii de euro. Preşedintele Igor Dodon a spus, iniţial, că vacanţa a fost organizată de Consulul Onorific din Antalya. „Ceea ce ţine de odihnă, nimic din ceea ce au scris unele surse media, nici la capitolul preţ, nici la capitolul hotel, nu corespund realităţii. Eu regret că unele surse mass-media pentru a-şi face publicitate recurg la astfel de manipulări, pentru că noi nu ne-am adresat la nicio companie turistică. Este vorba de Consulul R. Moldova în Antalya, care ne-a oferit posibilitatea şi ne-a dat şi o ofertă în acest sens. Costul este cu mult mai puţin decât cel care se vehiculează…”, a precizat I. Dodon.

Contactată de jurnaliştii de la Ziarul de Gardă, Diyar Ickale Gultekin, Consulul Onorific al R. Moldova în Antalya, a menţionat „că nu a discutat în ultima lună cu preşedintele Igor Dodon, că nu a propus nicio ofertă de odihnă pentru familia acestuia, de aceea nu cunoaşte în ce hotel s-ar afla”.

A doua zi de la acea declaraţie în presă au apărut imagini cu familia Dodon împreună cu Diyar Ickale Gultekin. Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia şi a menţionat pentru jurnaliştii de la PRO TV că familia Dodon s-a odihnit în hotelul pe care îl deţine diplomata.

La o zi de la declaraţia diplomatei turce, Igor Dodon a scris pe o reţea de socializare că îi mulțumește președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, „pentru organizarea excelentă a odihnei”.

Llilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
632
Avere la vedere

Zece angajați la stat sunt investigați în prezent de că...

Deocamdată nici un funcționar public din Republica Moldova din cei 14 pe numele cărora au fost pornite cauze penale în ultimii 3 ani pentru îmbogățire ilicită nu a ajuns să fie condamnat. În două cazuri, urmărirea penală a fost încetată, iar alte două cauze au fost expediate în instanța de judecată. În prezent, 10 angajați la stat sunt bănuiți de   îmbogățire ilicită. Asta reiese din datele Procuraturii Anticorupție, expuse într-o notă informativă la solicitarea portalului Moldova Curată. 

30 august 2017
685
Avere la vedere

Veronica Herţa a pierdut procesul cu CNI

Șefa Direcției Finanțe a Primăriei municipiului Chișinău, Veronica Herța, a pierdut procesul împotriva Comisiei Naționale de Integritate, care a constatat că aceasta nu și-a declarat toată averea. CNI a stabilit că funcționara a omis din declarația de venituri și proprietăți mai multe terenuri agricole, construcții accesorii și conturi bancare.

29 martie 2016
642
Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
768