Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declarat toată averea

Avere la vedere 8 mai 2014 367
Valentina Țapiș

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.Declarație de avere incompletă

Casa în care locuiește Valentina Țapiș

Valentina Țapiș locuiește împreună cu familia într-o casă cu 3 nivele în suburbia Codru a Chișinăului, din care demnitara deține doar jumătate. Cealaltă jumătate este ocupată de fratele său. În afară de această casă și un apartament cu 3 camere, ea nu a indicat în declarația de avere pe anul 2012 nicio altă locuință. În baza de date a ÎS ”Cadastru” însă, pe numele Valentinei Țapiș și al soțului său, care este medic stomatolog, mai figurează un imobil, situat alături - o casă de locuit de 70,13 m.p. Din documentele cadastrale reiese că această locuință a fost estimată în anul 2005 la 428 008 lei.

”Acolo locuiește tatăl meu, care are 81 de ani. Probabil am crezut că această casă este trecută pe numele lui. Chiar nu am verificat, sincer vă spun. Soțul meu se ocupă de asta și chiar nu am concretizat, bine că mi-ați spus”, a spus Valentina Țapiș pentru Moldova Curată.

În declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012 funcționara nu a indicat valoarea niciuneia dintre locuințe: ”Apartamentul încă nu este privatizat, de aceea nu știam valoarea exactă. Cât privește casa, nu am văzut în documentele cadastrale să fie indicat prețul estimativ, de aceea nu l-am scris”. Când i-am explicat că în actele cadastrale este indicată valoarea casei, evaluată încă în 2005, ea a admis ca ”da, a fost o scăpare a mea”. Cele două jumătăți de casă, în care locuiește Valentina Țapiș cu familia și fratelei ei, au fost estimate în 2005 la câte 566 mii lei, adică în total clădirea ar costa 1 mln 132 mii lei. Apartamentul cu 3 camere, situat în sectorul Râșcani, a fost evaluat și el, în 2004, și costa atunci 461 175 lei. În schimb, Valentina Țapiș nu a uitat să indice valoarea cadastrală a unui spațiu comercial pe care îl deține - 470 155 lei. De asemenea, demnitara nu a omis nici valoarea singurei mașini pe care o trece în declarație - un BMW fabricat în 2004, care ar costa 96 400 lei.


Și-a atribuit o bucată din spațiul public

În ce priveşte terenul aflat în proprietate, Valentina Ţapiş a trecut în declaraţia de venituri şi proprietăţi 400 m.p de pământ, care este aferent casei de locuit. Cu toate acestea, familia ei a îngrădit fără să ceară permisiunea nimănui încă o bucată de spaţiu public. Este vorba de drumul de acces aflat între cele două loturi pe care sunt amplasate casele ei. Drumul are  o lungime de aproximativ 20 de metri, porneşte de la strada principala şi duce spre cele două proprietăţi. Familia Ţapiş l-a izolat punând o poartă, astfel că nimeni nu se poate apropia de locuințe decât la o distanță foarte mare. ”Este o cale de acces spre casa mea și cea a tatălui meu și când ne-am consultat, ni s-a spus că nu este o încălcare, deci noi nu îngrădim accesul  nimănui. Nimeni nu poate să intre acolo decât noi, care suntem proprietari. Nu văd o problemă”, a explicat Valentina Țapiș.

Am încercat să obținem un comentariu de la Primăria Codru, însă viceprimarul Boris Jizdan ne-a spus ca nu cunoaște situația și ne-a recomandat să vorbim cu inginerul cadastral. Acesta nu a răspuns la telefonul de serviciu timp de câteva zile.

Legea sancționează declararea incompletă a veniturilor și proprietății

Serviciul de presă al Comisiei Naționale de Integritate (CNI) a precizat pentru Moldova Curată că obligativitatea completării declarației de avere la rubrica ”valoarea cadastrală” este valabilă pentru toți, iar persoanele care nu o fac ar putea fi sancționate dacă se dovedește că este vorba de o intenție.

Experta anticorupție Galina Bostan spune că, potrivit Legii cu privire la declararea veniturilor și proprietăților, persoana responsabilă de colectarea declarațiilor din cadrul Ministerului Mediului trebuia să vadă că declarația Valentinei Țapiș este incompletă și, în termen de 5 zile, să îi ceară să o completeze. ”Acum, documentul nu mai poate fi rectificat. Art. 14 al. 3 al Legii cu privire la declararea veniturilor și proprietăților prevede că indicarea intenționată a datelor inexacte sau incomplete constituie infracțiune și se pedepsește conform art. 352. Cod Penal (falsul în declarații). CNI trebuie să demonstreze intenția, ceea ce e mai dificil. Probabil nu putem vorbi de neștiință dacă, în cazul altor imobile, în aceeași declarație, funcționara a trecut valoarea cadastrală. Totuși, numai CNI poate stabili dacă s-a făcut intenţionat sau nu”, explică Galina Bostan.

Valentina Țapiș a ocupat în ultimii ani numai funcții publice

Valentina Țapiș are 50 de ani și este viceministru al Mediului din anul 2012. De profesie este chimistă și, potrivit CV-ului său publicat pe saitul Ministerului Mediului, a activat până acum numai în cadrul structurilor Inspectoratului Ecologic de Stat din componența Ministerului Mediului, cu excepţia primilor 7 ani după facultate, când a deţinut funcţia de inginer-chimist în cadrul Institutului de Cercetări ştiinţifice în domeniul informaticii şi tehnicii de calcul „Argon”, filiala Chişinău.

La alegerile locale din 2007 ea a candidat la funcţia de primar al Chişinăului din partea Partidului Legii şi Dreptăţii, condus atunci de generalul Nicolae Alexei, însă a acumulat doar puţin peste 600 de voturi.


         Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.

26 septembrie 2013
293
Avere la vedere

Magistrat cu Mercedes pe datorie

Anatolie Ţurcanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a împrumutat 200 de mii de lei ca să-şi cumpere un Mercedes. Magistratul susţine că a luat banii de la sora sa care locuieşte de mai mulţi ani în Israel.

17 martie 2015
359
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
311
Avere la vedere

Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...

Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.

19 mai 2016
884