Conflict de interese la primăria Horodişte?

Interese la vedere 17 mai 2013 1282

De aproape doi ani, primăria comunei Horodişte din raionul Rezina este condusă de soţii Dorel şi Vera Iurcu. În timp ce unii specialişti confirmă existenţa unui conflict de interese în această primărie, alţii consideră, însă, că situaţia creată în localitatea respectivă nu încalcă nici o prevedere legală.



Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public reglementează că funcţionarul public nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Contrar normelor legale, Dorel Iurcu deţine funcţia de primar al comunei Horodişte, iar soţia acestuia este secretarul consiliului local, ambii având statut de funcţionari publici.

Însă Vera Iurcu susţine că funcţia sa nu este într-un conflict de interese cu cea a primarului, adică soţul său. „Noi nu semnăm niciun act împreună. Mai mult, eu am fost aleasă prin concurs înainte ca soţul meu să devină primar. Eu am absolvit Academia de Administraţie Publică şi sunt şi magistru în administraţia publică. Unde trebuie să mă duc să lucrez? Dacă îmi găsiţi dumneavoastră un alt loc de muncă, poftim!”, ne-a spus ea.

Cancelaria de Stat nu sesizează conflictul de interese

Întrebată dacă aceşti funcţionari publici din cadrul primăriei Horodişte sunt în conflict de interese, Angela Ursachi, şef-adjunct al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, instituţia care verifică legalitatea actelor emise de autorităţile publice locale, responsabilă de raionul Rezina, susţine că la mijloc nu ar fi niciun conflict de interese. Și asta pentru că modificarea, suspendarea şi încetarea raporturilor de serviciu ale secretarului se face în condiţiile legii, prin decizia consiliului, dar nu a primarului. „Să nu credeţi că nu am studiat această situaţie, Dorel Iurcu este primarul comunei Horodişte din raionul Rezina din anul 2011, iar soţia acestuia este secretarul consiliului local cu mult înaintea ca soţul său să devină primar. Consiliul local este autoritate reprezentativă şi deliberativă şi are menirea să decidă soluţionarea problemelor de interes local, în timp ce primarul este autoritatea executivă. Sunt două funcţii cu meniri diferite. Vă asigur că nu este vorba de vreun conflict de interese”, susţine reprezentanta Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat.

Conflictul de interese, la suprafață

Pe de altă parte, Galina Bostan, expert anticorupţie, Directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei susţine că odată ce două persoane au statut de funcţionari publici şi ambele lucrează în aceeaşi instituţie publică, cu siguranţă la mijloc este un conflict de interese. „Nu contează că doamna activează de mai mult timp în funcţia de secretar al consiliului local, odată ce soţul său a obţinut mandatul de primar, ea trebuia să-şi de demisia. Aici situaţia nu trebuia studiată, conflictul de interese se vede de la distanţă”, afirmă Galina Bostan.

Şi Adela Griciuc, şefa Direcției control de interese personale din cadrul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), confirmă existența unui conflict de interese la primăria din Horodişte. „Potrivit Legii nr. 436 din 2006 privind administraţia public locală, evaluarea performanţelor profesionale ale secretarului se face de către primar, în baza deciziei consiliului. Mai mult decât atât, secretarul îndeplineşte, sub autoritatea primarului, mai multe atribuţii printre care asigură înştiinţarea convocării consiliului local, participă la şedinţele consiliului local, avizează proiectele de decizii ale consiliului local şi contrasemnează deciziile, asigură buna funcţionare a primăriei, îndeplineşte acte notariale conform Legii cu privire la notariat, înregistrează contractele de locaţiune sau, după caz, contractele de arendă a bunurilor imobile pe un termen mai mic de trei ani. Este foarte clar că pe unul din aceste acte va fi şi semnătura secretarul consiliului, dar şi a primarului. Vă spun cu certitudine că este conflict de interese”, susține reprezentanta CNI.

L.Z.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş

În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.

26 iunie 2013
1395
Interese la vedere

S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.

02 mai 2013
1322
Interese la vedere

Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în insti...

În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese. 

23 august 2018
1338
Interese la vedere

Cazul Silviei Volosatâi, măr al discordiei între conduc...

Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA).  Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.  

31 martie 2015
1064
Interese la vedere

Ziarul Național: Demnitarii din „Poieniţa veselă”

Arendă //  Peste 11 mii de hectare de pădure din proprietatea statului au fost date în arendă pentru 49 de ani unor demnitari și oameni de afaceri

18 noiembrie 2013
2006
Interese la vedere

De la stat, la privat. Ce a lăsat în urmă este verifica...

Fostul director al Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Vitalie Panurco, s-a angajat, după ce a plecat din funcția publică, la sfârșitul anului 2013, la una dintre firmele care în ultimii ani a câștigat cele mai multe licitații pentru reparația drumurilor. Acest lucru li s-a părut suspect auditorilor Curții de Conturi. Ei au cerut Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să verifice dacă Vitalie Panurco s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când, fiind director la ASD, a semnat cu firma contractele privind reparația drumurilor. 

02 octombrie 2014
1148