Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme în doi ani

Interese la vedere 29 ianuarie 2016 713
Deputatul PDM Eugeniu Nichiforciuc

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici. În ultima declarație de avere, pentru anul 2014, democratul Eugeniu Nichiforciuc a indicat că este fondator la SRL «Trans Agent Grup». Datele de la Camera Înregistării de Stat arată că această firmă a fost înregistrată la 16 aprilie 2014, fondatori fiind deputatul și mama sa. Întrepriderea este specializată în acordarea serviciilor de expediere, de transport rutier de mărfuri, de transportare a materialului lemnos etc. Capitalul social al SRL-ului este de 1 270 313 de lei. Solicitat de Moldova Curată, Eugeniu Nichiforciuc a declarat că acești bani i-a dat de fapt firmei sub formă de împrumut pentru dezvoltare, urmând să îi fie restituți. «Firma activează deja. Ea a fost deschisă în 2014, iar eu am devenit deputat în 2015. Aveam acești bani din activitatea anterioară, i-am și declarat anterior - 2 milioane de lei», ne-a spus Eugeniu Nichiforciuc. La întrebarea noastră de ce nu a indicat în declarația de avere pentru anul 2014 ce venituri a avut din activitatea firmei, parlamentarul a răspuns că a făcut declarațiile necesare la Fisc. «Sincer să vă spun, nici nu știam că trebuie declarate, noi am depus declarațiile de venit la Fisc, contabila se ocupă de declarații», a adăugat Eugeniu Nichiforciuc.

În anul 2015 deputatul a mai deschis două firme. La 3 februarie a fost înregistrată compania «Construct Agent Grup», cu sediul pe strada Uzinelor, și cu un capital social de doar 1500 de lei. Aici Nichiforciuc deține o cotă-parte de 67 %.  Ulterior, spre sfârșitul anului - încă o firmă - «Petrol Agent Grup», ale cărei domenii de activitate sunt intermedieri în comerțul cu băuturi alcoolice, tutun, combustibil etc. Firma își are sediul într-un apartament din sectorul Botanica, la aceeași adresă cu SRL-ul deschis în anul 2014. La «Petrol Agent Grup» Nichiforciuc deține o cotă de 75% din capitalul social care este la fel, de 1500 de lei. Cele trei firme au administratori diferiți. 

Mașini scumpe, dar fără preț în declarația de avere 

În declarația de avere Eugeniu Nichiforciuc nu a indicat prețul autoturismelor pe care le deține - un Land Rover Discovery, fabricat în anul 2008 și procurat în anul 2013, și un Audi A5, fabricat în anul 2014 și cumpărat în leasing. «Nu puteam să indic prețul mașinii soției, pentru că este cumpărată în leasing și chiar e dificil să scriu prețul, iar mașina cumpărată în anul 2013 nu mai țin minte cât costă, probabil ceva mai mult de 100 de mii de lei», ne-a spus Eugeniu Nichiforciuc. 

Potrivit art. 4 al Legii cu privire la declararea veniturilor și proprietăților, în declarație trebuie trecut prețul cu care a fost evaluat bunul. «Evaluarea proprietăţii se efectuează, conform legislaţiei, prin indicarea valorii (costului) menţionate în documentul care certifică provenienţa proprietăţii (înstrăinare, schimb, donaţie, moştenire, privatizare etc.)», se spune în Lege.

Eugeniu Nichiforciuc a devenit deputat din partea Partidului Democrat la 23 februarie 2015. Până atunci, potrivit declarației sale de avere, a muncit la SA «Terconvit». Anterior Ziarul de Gardă a scris că el a făcut parte din Partidul Comuniștilor, apoi a aderat la Partidul «Moldova Unită», urmându-l la această formațiune pe fostul deputat comunist Vladimir Țurcan.  După ce, la alegerile din anul 2010 «Moldova Unită» nu a trecut pragul electoral, Nichiforciuc a aderat la PDM.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

De ce judecătorul Ciugureanu a ajuns subiect al unui pr...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat, în ședința de marți, 9 septembrie, să-l lipsească de imunitatea de judecător pe magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, în privința căruia Procuratura Generală a pornit un proces penal în luna august conform art. 307 din Codul Penal - adoptarea intenționată a unei hotărâri ilegale. Acum, procesul penal va fi oprit. CSM nu a găsit temei pentru ca Ciugureanu să fie lipsit de imunitate. Acesta este al doilea caz în mandatul actualului procuror general când CSM respinge solicitarea de a anula imunitatea unui judecător. Primul a fost al magistratului de la Judecătoria sectorului Centru, Ion Busuioc.  

09 septembrie 2014
846
Interese la vedere

De 14 ani primar, iar soţia – de la contabil-şef la per...

În primăria comunei Chiţcanii Vechi din raionul Teleneşti, perceptorul fiscal Rodica Taburceanu este soţia primarului localităţii, Alexandru Taburceanu. Soţii lucrează împreună în aceeaşi instituţie de 14 ani, în tot acest timp soţia fiind subalterna soţului.

25 iulie 2013
840
Interese la vedere

Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.

04 decembrie 2017
696
Interese la vedere

Doi magistrați au obligat Primăria să le dea apartamen...

Unii judecători din Chișinău profită de lege și cer locuințe gratuite de la stat, chiar dacă au apartamente sau case somptuoase care le depășesc vădit veniturile. Responsabilii de la Primărie afirmă că magistrații obligă prin judecată autoritățile locale să îi asigure cu spațiu locativ. Chiar dacă înainte de a le fi eliberat un bon de repartiție, judecătorii trebuie să prezinte documente care demonstrează că nu dețin alte spații locative, în cel puțin două cazuri descoperite de Moldova Curată, această regulă a fost neglijată.

31 martie 2014
630