CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrului Mediului, dar nu poate face nimic. Vezi de ce!
Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA
Şefa Direcției control de interese personale din cadrul CNI, Adela Griciuc a comunicat pentru TRIBUNA că CNI s-a autosesizat şi a demarat o investigaţie în acest caz la data de 27 decembrie 2012.
„Au fost înregistrate un șir de informații de la Ministerul Mediului, de la Arhiva din Cimișlia, de la Ministerul Justiției pentru confirmarea mai multor detalii. Pe data de 31 ianuarie problema a fost discutată la ședința Comisiei. Noi am pregătit o notificare despre faptul că dosarul va fi clasat din motivul că legea nu poate avea putere retroactivă”, a declarat Adela Griciuc.
Potrivit spuselor sale, CNI a fost creată la 19 decembrie 2011 prin legea nr. 180, dar a devenit funcțională la sfîrșitul lunii decembrie a anului trecut. Totodată, ea a precizat că „în lege scrie că ea intră în vigoare la 1 martie 2012”.
„Acțiunea sau tranzacția care a avut loc atunci, alocarea surselor pentru Asociație, a avut loc la 9 februarie 2012, deci pînă la intrarea în vigoare a Legii care reglementează activitatea CNI”, a precizat Adela Griciuc.
Șefa Direcției control de interese personale a conchis că dosarul a fost clasat, chiar dacă s-a confirmat un conflict de interese”.
Adela Griciuc a mai spus că într-un mod asemănător au mai fost clasate vreo 6-7 dosare. „Noi materialele nu le-am oprit aici. Am trimis o sesizare la Guvern pentru întreprinderea măsurilor necesare ca să nu fie admise astfel de situaţii pe viitor. Am avizat ministrul Mediului printr-o scrisoare și am scris la Curtea de Conturi pentru a se întreprinde măsuri în ceea ce ţine de alocarea resurselor”, a mai spus ea.
TRIBUNA precizează: În luna noiembrie 2012, TRIBUNA a publicat ştirea „ONG fondat de fiul ministrului Mediului – beneficiar de mijloacele Fondului Ecologic Naţional”. Astfel, datele publice de pe pagina Ministerului arată că, la şedinţa din luna februarie, 2012, asociaţia obştească „EcoCim” din Cimişlia a fost desemnată cîştigător al proiectului ce ţine de organizarea procesului de pregătiri naţionale, promovarea principiilor dezvoltării durabile şi participarea la Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă RIO + 20, ce s-a desfăşurat în această vară, în Brazilia. În acest sens, din Fondul Ecologic Naţional au fost alocaţi 1,5 milioane lei.
Asociaţia „EcoCim” activează în Cimişlia, raionul de baştină al ministrului Mediului şi locul unde Gheorghe Şalaru a locuit pînă a deveni ministru, la 25 septembrie, 2009. Organizaţia a fost înregistrată la 27 noiembrie, 2009, arată datele publice ale Ministerului Justiţiei, fondator fiind Andrei Şalaru, iar preşedinte – Andrei Prisăcaru.
De pe site-ul Comisiei Electorale Centrale aflăm că Şalaru Andrei – jurist, fondator Asociaţia Obştească „EcoCim”, a fost numit membru al Consiliului electoral al circumscripţiei electorale raionale Cimişlia nr. 11 la alegerile locale din iunie, 2011, din partea Partidului Liberal.
Iar pe pagina web www.e-democracy.md găsim o informaţie privind alegerea la 2 iunie, 2012, a Preşedintelui Organizaţiei de Tineret a Partidului liberal Liberal din raionul Cimişlia, acesta fiind numit Andrei Prisăcaru, Preşedintele „EcoCim”.
Contactat de TRIBUNA la acea perioadă, Andrei Prisăcaru a declarat atunci că „EcoCim” a organizat deplasarea ministrului și a unor delegați din Minister la Conferința ONU pentru Dezvoltare Durabilă RIO + 20, ce s-a desfăşurat în această vară, în Brazilia”. „Eu, personal, nu am plecat”, a precizat el.
Totodată, preşedintele „EcoCim” a confirmat atunci că „Andrei Șalaru este fiul domnului ministru”, dar a precizat că „Dumnealui deja nu se mai ocupă cu „EcoCim” – responsabilitatea a rămas pe mine”.
Întrebat cum reușeşte să îmbine activitatea de Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal din raionul Cimişlia și cea de Preşedinte al „EcoCim”, Andrei Prisăcaru a spus că „aceste două activități se combină, deoarece activităţile legate de protecția mediului de obicei le facem cu tineri, pe care încercăm să-i implicăm şi în activitatea de partid”.
Kristina Gurez
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...
Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.
Licitație cu „dedicație” la Ialoveni
Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții.
Sondaj // Amenda de 6000 de lei pentru conflictul de in...
Majoritatea participanților la sondajul de pe Moldovacurata.md consideră că pedeapsa care prevede o amendă maximă de 6000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese de către un funcționar public, prevăzută în legislație, este prea mică.
Bloc „cu interese” pentru deputați
Pe sfârșit de mandat, deputații au decis să își „îmbunătățească condițiile de trai” pe turta statului. Chiar dacă afirmă că noul bloc va fi construit exclusiv pe banii deputaților, dar și ai altor beneficiari, iar președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu va cheltui niciun ban pentru acest proiect, parlamentarii mizează să obțină gratuit terenul pe care își vor construi locuințe, estimat de experți la peste un milion de euro.
Primarul din Cneazevca riscă să fie revocat din funcție
Duminică, 11 mai, în comuna Cneazevca din raionul Leova va avea loc un referendum de revocare din funcție a primarului localității. Plebiscitul a fost iniţiat de către câțiva cetăţeni care susţin că primarul Larisa Tomşa este incapabilă să gestioneze treburile comunei și că aceasta se conduce doar de interesele personale.
Interese ”acvatice” la Criuleni
Apeductul din Ohrincea, sat în componenţa primăriei Criuleni, ar putea fi gestionat de către un SRL. O decizie în acest sens a adoptat Consiliul orăşenesc Criuleni pe data de 8 aprilie, 2016. Consilierii, cu vot majoritar, au delegat gestiunea serviciului de aprovizionare cu apă din satul Ohrincea către SRL “VALNICMAR”, al cărei fondator este Valeriu Iurcu, consilier din partea Partidului Liberal în Consiliul Orăşenesc Criuleni.
Aici așteptăm comentariul tău!