CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrului Mediului, dar nu poate face nimic. Vezi de ce!

Interese la vedere 29 aprilie 2013 943

Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNAŞefa Direcției control de interese personale din cadrul CNI, Adela Griciuc a comunicat pentru TRIBUNA că CNI s-a autosesizat şi a demarat o investigaţie în acest caz la data de 27 decembrie 2012.

„Au fost înregistrate un șir de informații de la Ministerul Mediului, de la Arhiva din Cimișlia, de la Ministerul Justiției pentru confirmarea mai multor detalii. Pe data de 31 ianuarie problema a fost discutată la ședința Comisiei. Noi am pregătit o notificare despre faptul că dosarul va fi clasat din motivul că legea nu poate avea putere retroactivă”, a declarat Adela Griciuc.

Potrivit spuselor sale, CNI a fost creată la 19 decembrie 2011 prin legea nr. 180, dar a devenit funcțională la sfîrșitul lunii decembrie a anului trecut. Totodată, ea a precizat că „în lege scrie că ea intră în vigoare la 1 martie 2012”.

„Acțiunea sau tranzacția care a avut loc atunci, alocarea surselor pentru Asociație, a avut loc la 9 februarie 2012, deci pînă la intrarea în vigoare a Legii care reglementează activitatea CNI”, a precizat Adela Griciuc.

Șefa Direcției control de interese personale a conchis că dosarul a fost clasat, chiar dacă s-a confirmat un conflict de interese”.

Adela Griciuc a mai spus că într-un mod asemănător au mai fost clasate vreo 6-7 dosare. „Noi materialele nu le-am oprit aici. Am trimis o sesizare la Guvern pentru întreprinderea măsurilor necesare ca să nu fie admise astfel de situaţii pe viitor. Am avizat ministrul Mediului printr-o scrisoare și am scris la Curtea de Conturi pentru a se întreprinde măsuri în ceea ce ţine de alocarea resurselor”, a mai spus ea.

TRIBUNA precizează: În luna noiembrie 2012, TRIBUNA a publicat ştirea „ONG fondat de fiul ministrului Mediului – beneficiar de mijloacele Fondului Ecologic Naţional”. Astfel, datele publice de pe pagina Ministerului arată că, la şedinţa din luna februarie, 2012, asociaţia obştească „EcoCim” din Cimişlia a fost desemnată cîştigător al proiectului ce ţine de organizarea procesului de pregătiri naţionale, promovarea principiilor dezvoltării durabile şi participarea la Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă RIO + 20, ce s-a desfăşurat în această vară, în Brazilia. În acest sens, din Fondul Ecologic Naţional au fost alocaţi 1,5 milioane lei.

Asociaţia „EcoCim” activează în Cimişlia, raionul de baştină al ministrului Mediului şi locul unde Gheorghe Şalaru a locuit pînă a deveni ministru, la 25 septembrie, 2009. Organizaţia a fost înregistrată la 27 noiembrie, 2009, arată datele publice ale Ministerului Justiţiei, fondator fiind Andrei Şalaru, iar  preşedinte – Andrei Prisăcaru.

De pe site-ul Comisiei Electorale Centrale aflăm că Şalaru Andrei – jurist, fondator Asociaţia Obştească „EcoCim”, a fost numit membru al Consiliului electoral al circumscripţiei electorale raionale Cimişlia nr. 11 la alegerile locale din iunie, 2011, din partea Partidului Liberal.

Iar pe pagina web www.e-democracy.md găsim o informaţie privind alegerea la 2 iunie, 2012, a Preşedintelui  Organizaţiei de Tineret a Partidului liberal Liberal din raionul Cimişlia, acesta fiind numit Andrei Prisăcaru, Preşedintele „EcoCim”.

Contactat de TRIBUNA la acea perioadă, Andrei Prisăcaru a declarat atunci că „EcoCim” a organizat deplasarea ministrului și a unor delegați din Minister la Conferința ONU pentru Dezvoltare Durabilă RIO + 20, ce s-a desfăşurat în această vară, în Brazilia”. „Eu, personal, nu am plecat”, a precizat el.

Totodată, preşedintele „EcoCim” a confirmat atunci că „Andrei Șalaru este fiul domnului ministru”, dar a precizat că „Dumnealui deja nu se mai ocupă cu „EcoCim” –  responsabilitatea a rămas pe mine”.

Întrebat cum reușeşte să îmbine activitatea de Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal din raionul Cimişlia și cea de Preşedinte al „EcoCim”, Andrei Prisăcaru a spus că „aceste două activități se combină, deoarece activităţile legate de protecția mediului de obicei le facem cu tineri, pe care încercăm să-i implicăm şi în activitatea de partid”.

Kristina GurezPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în insti...

În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese. 

23 august 2018
1052
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
894
Interese la vedere

Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură...

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 

16 iulie 2015
1471
Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
800
Interese la vedere

Noul deputat liberal urmează să aleagă dacă merge în Pa...

Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, devenit de curând deputat pe lista Partidului Liberal, după plecarea din Legislativ a lui Veaceslav Untilă, se află în prezent în situație de incompatibilitate, pe care urmează să o rezolve, potrivit legislației, în 30 de zile. Solicitat de Moldova Curată, Ogor a spus că deocamdată nu a decis definitv dacă va rămâne în administrația locală la Criuleni sau va alege mandatul de deputat. Însă a menționat că va face alegerea în termenul acordat de lege. 

26 septembrie 2016
893
Interese la vedere

Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani

Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.

18 martie 2014
1078