CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrului Mediului, dar nu poate face nimic. Vezi de ce!

Interese la vedere 29 aprilie 2013 630

Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNAŞefa Direcției control de interese personale din cadrul CNI, Adela Griciuc a comunicat pentru TRIBUNA că CNI s-a autosesizat şi a demarat o investigaţie în acest caz la data de 27 decembrie 2012.

„Au fost înregistrate un șir de informații de la Ministerul Mediului, de la Arhiva din Cimișlia, de la Ministerul Justiției pentru confirmarea mai multor detalii. Pe data de 31 ianuarie problema a fost discutată la ședința Comisiei. Noi am pregătit o notificare despre faptul că dosarul va fi clasat din motivul că legea nu poate avea putere retroactivă”, a declarat Adela Griciuc.

Potrivit spuselor sale, CNI a fost creată la 19 decembrie 2011 prin legea nr. 180, dar a devenit funcțională la sfîrșitul lunii decembrie a anului trecut. Totodată, ea a precizat că „în lege scrie că ea intră în vigoare la 1 martie 2012”.

„Acțiunea sau tranzacția care a avut loc atunci, alocarea surselor pentru Asociație, a avut loc la 9 februarie 2012, deci pînă la intrarea în vigoare a Legii care reglementează activitatea CNI”, a precizat Adela Griciuc.

Șefa Direcției control de interese personale a conchis că dosarul a fost clasat, chiar dacă s-a confirmat un conflict de interese”.

Adela Griciuc a mai spus că într-un mod asemănător au mai fost clasate vreo 6-7 dosare. „Noi materialele nu le-am oprit aici. Am trimis o sesizare la Guvern pentru întreprinderea măsurilor necesare ca să nu fie admise astfel de situaţii pe viitor. Am avizat ministrul Mediului printr-o scrisoare și am scris la Curtea de Conturi pentru a se întreprinde măsuri în ceea ce ţine de alocarea resurselor”, a mai spus ea.

TRIBUNA precizează: În luna noiembrie 2012, TRIBUNA a publicat ştirea „ONG fondat de fiul ministrului Mediului – beneficiar de mijloacele Fondului Ecologic Naţional”. Astfel, datele publice de pe pagina Ministerului arată că, la şedinţa din luna februarie, 2012, asociaţia obştească „EcoCim” din Cimişlia a fost desemnată cîştigător al proiectului ce ţine de organizarea procesului de pregătiri naţionale, promovarea principiilor dezvoltării durabile şi participarea la Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă RIO + 20, ce s-a desfăşurat în această vară, în Brazilia. În acest sens, din Fondul Ecologic Naţional au fost alocaţi 1,5 milioane lei.

Asociaţia „EcoCim” activează în Cimişlia, raionul de baştină al ministrului Mediului şi locul unde Gheorghe Şalaru a locuit pînă a deveni ministru, la 25 septembrie, 2009. Organizaţia a fost înregistrată la 27 noiembrie, 2009, arată datele publice ale Ministerului Justiţiei, fondator fiind Andrei Şalaru, iar  preşedinte – Andrei Prisăcaru.

De pe site-ul Comisiei Electorale Centrale aflăm că Şalaru Andrei – jurist, fondator Asociaţia Obştească „EcoCim”, a fost numit membru al Consiliului electoral al circumscripţiei electorale raionale Cimişlia nr. 11 la alegerile locale din iunie, 2011, din partea Partidului Liberal.

Iar pe pagina web www.e-democracy.md găsim o informaţie privind alegerea la 2 iunie, 2012, a Preşedintelui  Organizaţiei de Tineret a Partidului liberal Liberal din raionul Cimişlia, acesta fiind numit Andrei Prisăcaru, Preşedintele „EcoCim”.

Contactat de TRIBUNA la acea perioadă, Andrei Prisăcaru a declarat atunci că „EcoCim” a organizat deplasarea ministrului și a unor delegați din Minister la Conferința ONU pentru Dezvoltare Durabilă RIO + 20, ce s-a desfăşurat în această vară, în Brazilia”. „Eu, personal, nu am plecat”, a precizat el.

Totodată, preşedintele „EcoCim” a confirmat atunci că „Andrei Șalaru este fiul domnului ministru”, dar a precizat că „Dumnealui deja nu se mai ocupă cu „EcoCim” –  responsabilitatea a rămas pe mine”.

Întrebat cum reușeşte să îmbine activitatea de Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal din raionul Cimişlia și cea de Preşedinte al „EcoCim”, Andrei Prisăcaru a spus că „aceste două activități se combină, deoarece activităţile legate de protecția mediului de obicei le facem cu tineri, pe care încercăm să-i implicăm şi în activitatea de partid”.

Kristina GurezPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Frate și soră cu funcții de răspundere la primăria din...

În primăria satului Cuizăuca, raionul Rezina, cuvântul „familie” are o însemnătate aparte. Și asta deoarece fratele și sora dețin funcțiile de primar și, respectiv, de contabil-șef în aceeași instituție publică. Deși situația respectivă există de doi ani în primăria de la Cuizăuca, reprezentanții Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat susțin că nu au știut despre acest fapt, însă afirmă este vorba de un conflict de interese, fiindcă ambele persoane dețin funcții de răspundere în primăria din localitate.

05 iunie 2013
833
Interese la vedere

Triunghiul intereselor la Micleşti

Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.

17 iulie 2013
745
Interese la vedere

O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiu...

Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.

15 ianuarie 2014
746
Interese la vedere

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru...

După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.

20 octombrie 2015
531