CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrului Mediului, dar nu poate face nimic. Vezi de ce!

Interese la vedere 29 aprilie 2013 1045

Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA



Şefa Direcției control de interese personale din cadrul CNI, Adela Griciuc a comunicat pentru TRIBUNA că CNI s-a autosesizat şi a demarat o investigaţie în acest caz la data de 27 decembrie 2012.

„Au fost înregistrate un șir de informații de la Ministerul Mediului, de la Arhiva din Cimișlia, de la Ministerul Justiției pentru confirmarea mai multor detalii. Pe data de 31 ianuarie problema a fost discutată la ședința Comisiei. Noi am pregătit o notificare despre faptul că dosarul va fi clasat din motivul că legea nu poate avea putere retroactivă”, a declarat Adela Griciuc.

Potrivit spuselor sale, CNI a fost creată la 19 decembrie 2011 prin legea nr. 180, dar a devenit funcțională la sfîrșitul lunii decembrie a anului trecut. Totodată, ea a precizat că „în lege scrie că ea intră în vigoare la 1 martie 2012”.

„Acțiunea sau tranzacția care a avut loc atunci, alocarea surselor pentru Asociație, a avut loc la 9 februarie 2012, deci pînă la intrarea în vigoare a Legii care reglementează activitatea CNI”, a precizat Adela Griciuc.

Șefa Direcției control de interese personale a conchis că dosarul a fost clasat, chiar dacă s-a confirmat un conflict de interese”.

Adela Griciuc a mai spus că într-un mod asemănător au mai fost clasate vreo 6-7 dosare. „Noi materialele nu le-am oprit aici. Am trimis o sesizare la Guvern pentru întreprinderea măsurilor necesare ca să nu fie admise astfel de situaţii pe viitor. Am avizat ministrul Mediului printr-o scrisoare și am scris la Curtea de Conturi pentru a se întreprinde măsuri în ceea ce ţine de alocarea resurselor”, a mai spus ea.

TRIBUNA precizează: În luna noiembrie 2012, TRIBUNA a publicat ştirea „ONG fondat de fiul ministrului Mediului – beneficiar de mijloacele Fondului Ecologic Naţional”. Astfel, datele publice de pe pagina Ministerului arată că, la şedinţa din luna februarie, 2012, asociaţia obştească „EcoCim” din Cimişlia a fost desemnată cîştigător al proiectului ce ţine de organizarea procesului de pregătiri naţionale, promovarea principiilor dezvoltării durabile şi participarea la Conferinţa ONU pentru Dezvoltare Durabilă RIO + 20, ce s-a desfăşurat în această vară, în Brazilia. În acest sens, din Fondul Ecologic Naţional au fost alocaţi 1,5 milioane lei.

Asociaţia „EcoCim” activează în Cimişlia, raionul de baştină al ministrului Mediului şi locul unde Gheorghe Şalaru a locuit pînă a deveni ministru, la 25 septembrie, 2009. Organizaţia a fost înregistrată la 27 noiembrie, 2009, arată datele publice ale Ministerului Justiţiei, fondator fiind Andrei Şalaru, iar  preşedinte – Andrei Prisăcaru.

De pe site-ul Comisiei Electorale Centrale aflăm că Şalaru Andrei – jurist, fondator Asociaţia Obştească „EcoCim”, a fost numit membru al Consiliului electoral al circumscripţiei electorale raionale Cimişlia nr. 11 la alegerile locale din iunie, 2011, din partea Partidului Liberal.

Iar pe pagina web www.e-democracy.md găsim o informaţie privind alegerea la 2 iunie, 2012, a Preşedintelui  Organizaţiei de Tineret a Partidului liberal Liberal din raionul Cimişlia, acesta fiind numit Andrei Prisăcaru, Preşedintele „EcoCim”.

Contactat de TRIBUNA la acea perioadă, Andrei Prisăcaru a declarat atunci că „EcoCim” a organizat deplasarea ministrului și a unor delegați din Minister la Conferința ONU pentru Dezvoltare Durabilă RIO + 20, ce s-a desfăşurat în această vară, în Brazilia”. „Eu, personal, nu am plecat”, a precizat el.

Totodată, preşedintele „EcoCim” a confirmat atunci că „Andrei Șalaru este fiul domnului ministru”, dar a precizat că „Dumnealui deja nu se mai ocupă cu „EcoCim” –  responsabilitatea a rămas pe mine”.

Întrebat cum reușeşte să îmbine activitatea de Preşedinte al Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal din raionul Cimişlia și cea de Preşedinte al „EcoCim”, Andrei Prisăcaru a spus că „aceste două activități se combină, deoarece activităţile legate de protecția mediului de obicei le facem cu tineri, pe care încercăm să-i implicăm şi în activitatea de partid”.

Kristina Gurez



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
907
Interese la vedere

Conflict de interese care durează de cinci ani la Cuiză...

Deja de cinci ani în primăria din Cuizăuca, raionul Rezina, primarul Ion Țurcan o are în subordine pe sora sa, Feodora Teut, care ocupă funcția de contabil-șef. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat de două ori că alesul local admite un conflict de interese, primarul continuă să sfideze legea.

17 iulie 2016
1181
Interese la vedere

Tudor Șoitu: „Instituțiile de stat au probleme grave de...

Vicepreședintele Curții de Conturi (CC), Tudor Șoitu, explică într-un interviu pentru Moldova Curată cât de integre sunt instituțiile de stat din R. Moldova și care sunt principalele hibe din activitatea CC.

05 iulie 2014
1290
Interese la vedere

Ginerele şi soacra continuă să lucreze împreună la prim...

La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a descoperit un conflict de interese la Primăria Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde primarul Ghenadie Grădinari o are în subordine pe soacra sa, care este contabilă. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat, a examinat situaţia şi a constatat conflict de interese. Alesul local a rămas însă nesancţionat, deoarece membrii CNI au clasat cazul.

12 iulie 2016
975
Interese la vedere

Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobo...

La scurt timp după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost „decorată” cu un banner enorm al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fațadele altor trei instituții de stat - din Drochia și Cahul și din satul Slobozia Dușca, raionul Criuleni - au fost amenajate în același mod, cu ocazia unor evenimente politice organizate de democrați. Pereții de la intrarea în casele de cultură au fost „îmbrăcați” cu bannere albastre cu trandafiri. În timp ce experții afirmă că astfel PDM acaparează instituțiile statului, purtătorul de cuvânt al partidului spune că bannerele au avut rol de indicatoare pentru participanți.

05 iulie 2018
1241
Interese la vedere

Judecătorul Ghenadie Eni: ”Demisia mea nu are legătură...

Magistratul Ghenadie Eni, care a demisionat din funcția de judecător și de președinte al Curții de Apel Cahul la începutul lunii iulie, spune că demisia sa nu are legătură cu acuzațiile care i-au fost aduse referitoare la primirea unui teren pentru construcție de la Primăria Cahul. ”La 29 aprilie am împlinit 50 de ani. Asta e vârsta de pensionare pentru un judecător. Am decis să mă pensionez, dar să practic dreptul în continuare. Chiar ieri am depus cerere să fiu admis în profesia de avocat”, a spus Ghenadie Eni pentru Moldova Curată. 

16 iulie 2015
1635