O primăriţă şi-a adus cumnata „mai aproape”

Interese la vedere 10 decembrie 2013 485
Vera Căruntu, primăriţa comunei Donici

Primăriţa comunei Donici din raionul Orhei şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.
Vera Căruntu, primăriţa comunei Donici, a venit în fruntea localităţii în anul 2007. Cu doi ani mai târziu, în 2009, ea şi-a angajat cumnata, Nina Căruntu, în funcţia de contabilă în cadrul primăriei. „Era un loc vacant de contabilă şi am angajat-o. Ea are studii de specialitate. Am făcut ceva ilegal?”, întreabă primăriţa nedumerită. Funcţionarul afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru suplinirea funcţiei vacante. „Să ştiţi că cea care m-a sfătuit să o angajez pe cumnată a fost contabila-şefă din primărie”, susţine Vera Căruntu.

Galina Bostan, expertă anticorupţie, afirmă că, în acest caz, nu au fost respectate normele legale în procesul angajării. „Atunci când e vorba de angajarea persoanei într-o funcţie publică, este necesar să se organizeze un concurs transparent. În acest caz, autorităţile publice locale au ignorat aceste prevederi. Mai mult, primăriţa nu trebuia să accepte într-o funcţie publică o rudă”, declară experta.

Menţionăm că Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public prevede restricţii în ierarhia funcţiei publice. Astfel, funcţionarul public nu poate exercita o funcţie publică în subordinea nemijlocită a unei rude directe (părinte, frate, soră, fiu, fiică) sau a unei rude prin afinitate (soţ/soţie, părinte, frate şi soră a soţului/soţiei) în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. În cazul în care s-a comis o astfel de abatere, persoanele care se află în situaţia respectivă, vor înceta aceste raporturi ierarhice în termen de două luni.

Totodată, potrivit aceleiaşi legi, condiţiile de desfăşurare a concursului sunt anunţate într-o publicaţie periodică, pe pagina web a autorităţii publice iniţiatoare, precum şi sunt afişate pe panoul informaţional la sediul autorităţii publice. Aceste condiţii trebuie să fie plasate într-un loc vizibil şi accesibil publicului, cu cel puţin 20 de zile calendaristice înainte de data desfăşurării concursului.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
606
Interese la vedere

Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...

Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar. 

12 mai 2015
410
Interese la vedere

Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...

Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.

19 august 2017
419
Interese la vedere

CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-...

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.

31 iulie 2015
364