Primarul din Ignăţei, revocat din funcţie şi numit primar interimar în aceeaşi zi

2013-2018 20 martie 2015 1266

Ion Balan, demis printr-o hotărire de judecată definitivă din funcţia de primar al comunei Ignăţei din raionul Rezina, a rămas la Primărie întrucât a fost numit de către consiliul local în funcţia de primar interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) susţine că decizia Consiliului este ilegală.Curtea de Apel (CA) Chişinău a emis, în luna septembrie 2014, o decizie definitivă prin care primarul Ion Balan a fost revocat. Curtea a confirmat astfel hotărârea pronunţată în acest caz de către Judecătoria raionului Rezina. Acţiunea în instanţă a fost pornită de OTC Orhei, după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa din sat, prin intermediul întreprinderii „Ion Balan”, care aparţine familiei sale. Şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului. CNI a pornit controlul în baza articolelor publicate de ziarul regional "Cuvântul şi portalul Moldova Curată. Totodată, CNI a mai constatat că Ion Balan își exercita mandatul de primar al localităţii  concomitent deținând calitatea de fondator și administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” și GȚ „Ion Balan”, funcții incompatibile cu mandatul său.

Decizia Consiliului local Ignăţei

Cu toate acestea, Ion Balan continuă şi în prezent să-şi exercite atribuţiile de primar. În luna februarie 2015 Consiliul local Ignăţei a adoptat o decizie prin care „se ia act de Hotărârea Judecătoriei Rezina privind revocarea lui Ion Balan din funcţia de primar al satului Ignăţei”. Prin aceeaşi decizie, Consiliul a hotărât ca tot Ion Balan să deţină interimatul funcţiei de primar până la validarea mandatului următor.

Consilier PDM: „Dacă primarul nu este implicat într-un dosar criminal, poate deţine interimatul”

Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a calificat decizia drept ilegală. „Am expediat decizia la 12 martie curent şi urmează a fi discutată la şedinţa consiliului local. Nu poate o persoană revocată din funcţia de primar să deţină interimatul. Consiliul local trebuie să-şi revadă decizia şi să numească un alt primar interimar”, afirmă Tudor Golub, şeful OTC Orhei.

La rândul său, Ion Balan spune că această decizie aparţine Consiliului local. „Ce să spun? Aşa au votat consilierii. Nu pot să comentez alegerea lor”, spune primarul.

Galina Platon, consilier local care a votat pentru numirea lui Ion Balan în funcţia de primar interimar, susţine că ea şi colegii săi s-au consultat în privinţa acestei situaţii şi au ajuns la concluzia că legea nu-i interzice unui ales local revocat să deţină funcţia de primar interimar. „Noi ne-am interesat şi am decis că dacă primarul nu este implicat într-un dosar criminal, el poate deţine interimatul”, a spus pentru Moldova Curată Galina Platon, reprezentanta Partidului Democrat din Moldova în Consiliul local Ignăţei, colegă de partid cu Ion Balan.

Primarul revocat continuă să emită acte administrative

„Logica este foarte simplă. Odată ce o persoană şi-a pierdut dreptul electoral, ea nu poate fi aleasă în funcţia de primar interimar. De asemenea, legea spune că nu va putea candida la alegerile următoare. În cazul în care Consiliul local nu-şi va anula decizia, OTC poate ataca în instanţă, iar în judecată se va putea cere şi suspendarea din funcţie a alesului local până la pronunţarea definitivă a instanţei”, explică Andrei Volintir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Menţionăm că după pronunţarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, deşi era revocat, primarul a emis 13 dispoziţii, care, în opina expertei Mariana Kalughin, sunt ilegale. „Această persoană dacă a fost revocată din funcţie, ea nu mai poate să exercite atribuţii de primar, inclusiv să emită acte administrative. Chiar dacă a semnat acele acte, ele nu sunt legale, iar OTC trebuie să solicite anularea lor”, afirmă Mariana Kalughin.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
1030
2013-2018

Ziarul CUVÂNTUL: SECRETE COMERCIALE sau Cum autorităţil...

O companie din Chișinău ar fi schimbat ușile și ferestrele la școlile și grădinițele din Rezina doar pe hârtie. Asta, după ce a câștigat o licitație publică de efectuare a lucrărilor într-un proiect ambițios de eficientizare a energiei termice al Consiliului Raional. Suma contractului: peste 18 mln de lei (!) În realitate, lucrările fie au fost realizate parțial în cadrul altor proiecte, fie nu au fost făcute defel. Președinta raionului, refuză să ne dea explicațiile de rigoare, făcând trimitere la "secretul comercial", deși în joc sunt puși bani publici.

16 februarie 2018
1361
2013-2018

AVEREA CONDUCERII AȘM: Mașină de 38 de mii de euro pent...

Venitul pentru anul 2016 al familiei președintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, este la fel ca și cel pentru anul 2015 - soții au ridicat lunar 117 mii de lei. Doar că anul trecut familia a dobândit o mașină în valoare de 38 de mii de euro, pe care o achită în rate, conform declarațiilor demnitarului.

26 iulie 2017
1618
2013-2018

După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

21 octombrie 2018
1278
2013-2018

Businessuri ascunse în Legislativ

Mai mulți deputați din actualul Parlament „uită” să își treacă în declarația de avere afaceri pe care le dețin

04 octombrie 2013
1149
2013-2018

Electorala 2019: Petru Burduja, figurant în dosarul ban...

Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Petru Burduja urmează să candideze la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 30, Ciocana. El administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.

13 noiembrie 2018
1870