Primarul din Ignăţei, revocat din funcţie şi numit primar interimar în aceeaşi zi

2013-2018 20 martie 2015 1448

Ion Balan, demis printr-o hotărire de judecată definitivă din funcţia de primar al comunei Ignăţei din raionul Rezina, a rămas la Primărie întrucât a fost numit de către consiliul local în funcţia de primar interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) susţine că decizia Consiliului este ilegală.



Curtea de Apel (CA) Chişinău a emis, în luna septembrie 2014, o decizie definitivă prin care primarul Ion Balan a fost revocat. Curtea a confirmat astfel hotărârea pronunţată în acest caz de către Judecătoria raionului Rezina. Acţiunea în instanţă a fost pornită de OTC Orhei, după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa din sat, prin intermediul întreprinderii „Ion Balan”, care aparţine familiei sale. Şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului. CNI a pornit controlul în baza articolelor publicate de ziarul regional "Cuvântul şi portalul Moldova Curată. Totodată, CNI a mai constatat că Ion Balan își exercita mandatul de primar al localităţii  concomitent deținând calitatea de fondator și administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” și GȚ „Ion Balan”, funcții incompatibile cu mandatul său.

Decizia Consiliului local Ignăţei

Cu toate acestea, Ion Balan continuă şi în prezent să-şi exercite atribuţiile de primar. În luna februarie 2015 Consiliul local Ignăţei a adoptat o decizie prin care „se ia act de Hotărârea Judecătoriei Rezina privind revocarea lui Ion Balan din funcţia de primar al satului Ignăţei”. Prin aceeaşi decizie, Consiliul a hotărât ca tot Ion Balan să deţină interimatul funcţiei de primar până la validarea mandatului următor.

Consilier PDM: „Dacă primarul nu este implicat într-un dosar criminal, poate deţine interimatul”

Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a calificat decizia drept ilegală. „Am expediat decizia la 12 martie curent şi urmează a fi discutată la şedinţa consiliului local. Nu poate o persoană revocată din funcţia de primar să deţină interimatul. Consiliul local trebuie să-şi revadă decizia şi să numească un alt primar interimar”, afirmă Tudor Golub, şeful OTC Orhei.

La rândul său, Ion Balan spune că această decizie aparţine Consiliului local. „Ce să spun? Aşa au votat consilierii. Nu pot să comentez alegerea lor”, spune primarul.

Galina Platon, consilier local care a votat pentru numirea lui Ion Balan în funcţia de primar interimar, susţine că ea şi colegii săi s-au consultat în privinţa acestei situaţii şi au ajuns la concluzia că legea nu-i interzice unui ales local revocat să deţină funcţia de primar interimar. „Noi ne-am interesat şi am decis că dacă primarul nu este implicat într-un dosar criminal, el poate deţine interimatul”, a spus pentru Moldova Curată Galina Platon, reprezentanta Partidului Democrat din Moldova în Consiliul local Ignăţei, colegă de partid cu Ion Balan.

Primarul revocat continuă să emită acte administrative

„Logica este foarte simplă. Odată ce o persoană şi-a pierdut dreptul electoral, ea nu poate fi aleasă în funcţia de primar interimar. De asemenea, legea spune că nu va putea candida la alegerile următoare. În cazul în care Consiliul local nu-şi va anula decizia, OTC poate ataca în instanţă, iar în judecată se va putea cere şi suspendarea din funcţie a alesului local până la pronunţarea definitivă a instanţei”, explică Andrei Volintir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Menţionăm că după pronunţarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, deşi era revocat, primarul a emis 13 dispoziţii, care, în opina expertei Mariana Kalughin, sunt ilegale. „Această persoană dacă a fost revocată din funcţie, ea nu mai poate să exercite atribuţii de primar, inclusiv să emită acte administrative. Chiar dacă a semnat acele acte, ele nu sunt legale, iar OTC trebuie să solicite anularea lor”, afirmă Mariana Kalughin.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

O firmă apropiată de familia deputatului Vladimir Hotin...

Dreamgreen SRL, firma înființată de Cristina Mudrea, fosta asociată a fiicei deputatului democrat Vladimir Hotineanu și fina de cununie a acesteia, la mai puțin de un an de la fondare, a câștigat contracte de achiziție în valoare totală de circa zece milioane de lei pentru spălarea rufelor din instituțiile medicale. Afacerile continuă să meargă bine și la cealaltă firmă administrată de Cristina Mudrea, Întreprinderea Mixtă Cristal Clean SRL, co-fondată de Iulia Scobioală, fiica lui Vladimir Hotineanu, retrasă ulterior din echipa fondatorilor companiei. Doar în ultimul an firma a câștigat tendere la stat în valoare totală de peste cinci milioane de lei.

06 februarie 2018
1348
2013-2018

Conflict de interese la conducerea Ministerului Sănătăț...

Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, îl are ca subaltern  pe partenerul său de afaceri, Anatol Mămăligă. Acesta este secretar de stat, poziție similară cu cea de viceministru. Cei doi au fondat împreună ”Parteneriate pentru Dezvoltare” SRL, afacere care le întregește veniturile cu mii de lei anual. Stela Grigoraș și Anatol Mămăligă sunt și cumetri, ministra fiind nașa de botez a copiilor secretatului de stat.

20 septembrie 2017
1869
2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
1159
2013-2018

Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...

Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.

07 mai 2016
1041
2013-2018

Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...

Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

23 decembrie 2013
1163
2013-2018

După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

21 octombrie 2018
1402