Primarul din Ignăţei, revocat din funcţie şi numit primar interimar în aceeaşi zi

2013-2018 20 martie 2015 1137

Ion Balan, demis printr-o hotărire de judecată definitivă din funcţia de primar al comunei Ignăţei din raionul Rezina, a rămas la Primărie întrucât a fost numit de către consiliul local în funcţia de primar interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) susţine că decizia Consiliului este ilegală.



Curtea de Apel (CA) Chişinău a emis, în luna septembrie 2014, o decizie definitivă prin care primarul Ion Balan a fost revocat. Curtea a confirmat astfel hotărârea pronunţată în acest caz de către Judecătoria raionului Rezina. Acţiunea în instanţă a fost pornită de OTC Orhei, după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul a admis un conflict de interese, achiziţionând produse alimentare pentru grădiniţa din sat, prin intermediul întreprinderii „Ion Balan”, care aparţine familiei sale. Şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului. CNI a pornit controlul în baza articolelor publicate de ziarul regional "Cuvântul şi portalul Moldova Curată. Totodată, CNI a mai constatat că Ion Balan își exercita mandatul de primar al localităţii  concomitent deținând calitatea de fondator și administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” și GȚ „Ion Balan”, funcții incompatibile cu mandatul său.

Decizia Consiliului local Ignăţei

Cu toate acestea, Ion Balan continuă şi în prezent să-şi exercite atribuţiile de primar. În luna februarie 2015 Consiliul local Ignăţei a adoptat o decizie prin care „se ia act de Hotărârea Judecătoriei Rezina privind revocarea lui Ion Balan din funcţia de primar al satului Ignăţei”. Prin aceeaşi decizie, Consiliul a hotărât ca tot Ion Balan să deţină interimatul funcţiei de primar până la validarea mandatului următor.

Consilier PDM: „Dacă primarul nu este implicat într-un dosar criminal, poate deţine interimatul”

Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat a calificat decizia drept ilegală. „Am expediat decizia la 12 martie curent şi urmează a fi discutată la şedinţa consiliului local. Nu poate o persoană revocată din funcţia de primar să deţină interimatul. Consiliul local trebuie să-şi revadă decizia şi să numească un alt primar interimar”, afirmă Tudor Golub, şeful OTC Orhei.

La rândul său, Ion Balan spune că această decizie aparţine Consiliului local. „Ce să spun? Aşa au votat consilierii. Nu pot să comentez alegerea lor”, spune primarul.

Galina Platon, consilier local care a votat pentru numirea lui Ion Balan în funcţia de primar interimar, susţine că ea şi colegii săi s-au consultat în privinţa acestei situaţii şi au ajuns la concluzia că legea nu-i interzice unui ales local revocat să deţină funcţia de primar interimar. „Noi ne-am interesat şi am decis că dacă primarul nu este implicat într-un dosar criminal, el poate deţine interimatul”, a spus pentru Moldova Curată Galina Platon, reprezentanta Partidului Democrat din Moldova în Consiliul local Ignăţei, colegă de partid cu Ion Balan.

Primarul revocat continuă să emită acte administrative

„Logica este foarte simplă. Odată ce o persoană şi-a pierdut dreptul electoral, ea nu poate fi aleasă în funcţia de primar interimar. De asemenea, legea spune că nu va putea candida la alegerile următoare. În cazul în care Consiliul local nu-şi va anula decizia, OTC poate ataca în instanţă, iar în judecată se va putea cere şi suspendarea din funcţie a alesului local până la pronunţarea definitivă a instanţei”, explică Andrei Volintir, secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Menţionăm că după pronunţarea hotărârii Curţii de Apel Chişinău, deşi era revocat, primarul a emis 13 dispoziţii, care, în opina expertei Mariana Kalughin, sunt ilegale. „Această persoană dacă a fost revocată din funcţie, ea nu mai poate să exercite atribuţii de primar, inclusiv să emită acte administrative. Chiar dacă a semnat acele acte, ele nu sunt legale, iar OTC trebuie să solicite anularea lor”, afirmă Mariana Kalughin.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Cine măsoară, acela are

Un inginer cadastral din municipiul Chişinău activează concomitent în două localităţi, Ghidighici şi Stăuceni. Deşi legislaţia nu permite ca un funcţionar public să fie remunerat de două instituţii publice prestând aceleaşi servicii, acesta totuşi câştigă bani publici de pe câteva "fronturi" de mai mult timp.

19 iunie 2013
1145
2013-2018

Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a se...

În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.

20 ianuarie 2016
862
2013-2018

Un contract în valoare de 44 de mii de euro semnat într...

Curtea Supremă de Justiţie a decis: Mihail Stratan a admis intenţionat un conflict de interese atunci când Agenţia pe care o conducea a ales drept câştigătoare a unei licitaţii o firmă a familiei directorului. Firma s-a angajat să ofere Agenţiei pentru Eficienţă Energetică (AEE) echipament în valoare de peste 44 de mii de euro. Cu trei ani în urmă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Stratan a admis un conflict de interese, iar acum Curtea Supremă a confirmat. Succesoarea CNI, ANI, poate cere în instanţă anularea contractului.

13 ianuarie 2017
1290
2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
2788
2013-2018

Primăria Chişinău „autorizează” interesele arhitectului...

În anii 2013 şi 2014, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. La sfârşitul lunii decembrie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Experţi anticorupţie susţin însă că Radu Blaj ar putea fi suspectat şi de abuz de putere, fiindcă a semnat mai multe documente, ştiind că se află în conflict de interese, iar primăria ar trebui să dea explicaţii pe marginea acestui caz. 

16 ianuarie 2015
1003
2013-2018

Magistrați cu case de milioane

Cu venituri de circa zece mii de lei pe lună, mai toți judecătorii Curții Constituționale (CC) locuiesc în vile de sute de metri pătrați și țin în garaje mașini de lux. De cele mai multe ori, însă, proprietățile sunt înregistrate pe numele soțiilor sau ale soților.

29 aprilie 2013
914