CNI mai dă un procuror pe mâna procurorilor

Arhiva 2 octombrie 2014 1435
Procurorul Igor Balmuş a ajuns în vizorul CNI după ce un grup de persoane a sesizat membrii Comisiei

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor sesiza şefii de la Procuratura Generală în cazul lui Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. În declaraţia sa pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, omul legii nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.  



Hotărârea a fost luată în şedinţa de joi, 2 octombrie. „Vom remite materialele la Procuratura Generală pentru a investiga acest caz prin prisma articolului 3521 din Codul Penal – falsul în declaraţii”, a precizat Victor Strătilă, vicepreşedintele Comisiei. 

„Nu am studiat încă decizia CNI şi nu ştiu despre ce este vorba. Nu ştiu ce maşină şi conturi au în vedere. Poate fi vorba despre conturile salariale”, a declarat Igor Balmuş, refuzând să ofere mai multe detalii.

CNI a fost sesizată de un grup de persoane care susţin că îl cunosc pe Igor Balmuş. Acestea au cerut membrilor Comisiei să verifice cum un procuror, care indică venituri doar din salariu, îşi poate permite să cumpere bunurile pe care le deţine.

Igor Balmuş a trecut în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate din 2013 un  salariu total de 75 092 lei. În aceeaşi perioadă, tot din salariu, soţia a avut un venit de 10 543 lei. Procurorul a mai obinut alţi 20 860 de lei din activitatea didactică. Potrivit documentului, în 2010, omul legii s-a ales cu trei terenuri. Două dintre ele, a câte 0,06 ha, fiecare în valoare de 147 210 lei, au fost obţinute din donaţie, iar cel de-al treilea, de 689 metri pătraţi, a fost cumpărat cu 770 de lei. Igor Balmuş a indicat şi un apartament cu suprafaţa de 42,7 metri pătraţi, dobândit în 2009, în valoare de 245 000 de lei. Procurorul a trecut în declaraţie şi trei automobile: un Renault Megan, fabricat în 2003, pe care l-a cumpărat în 2008 cu 100 800 de lei, şi două autoturisme de model Mercedes B180. Unul, fabricat în 2008, a fost cumpărat în 2011 cu 192 000 lei, iar celălalt a fost fabricat în 2011 şi tot atunci cumpărat cu 256 000 de lei. La capitolul datorii, Igor Balmuş a indicat că datorează 245 000 de lei şi 21 200 de euro.

Anterior, membrii CNI au sesizat Procuratura Generală şi în cazul lui Vasile Gherasimenco, procurorul adjunct al municipiului Chişinău care ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două etaje. Procurorii Anticorupţie, la care a ajuns dosarul acestuia, au refuzat să iniţieze un dosar penal. Reprezentanţii CNI au atacat hotărârea oamenilor legii în instanţa de judecată, care ar urma să ia o decizie pe parcursul lunii octombrie.

Anastasia Nani
 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

La Soroca, președintele raionului este medic, cu trei a...

De profesie medic, președintele raionului Soroca, Mihai Mâțu, a condus în ultimii trei ani Spitalul Raional. Împreună cu soția sa, care lucrează în calitate de asistentă medicală în același spital, a adunat, din această postură, trei apartamente, trei terenuri și trei automobile.

28 noiembrie 2015
473
Arhiva

Apel Public: Organizaţiile societăţii civile sunt îngr...

8 februarie 2016

08 februarie 2016
684
Arhiva

Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci cân...

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.

21 decembrie 2015
684
Arhiva

Profil candidat: Iurie Tesa

Integritatea în activitatea politică

27 ianuarie 2019
718