CNI mai dă un procuror pe mâna procurorilor

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) vor sesiza şefii de la Procuratura Generală în cazul lui Igor Balmuş, procurorul Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie din cadrul Direcţiei investigaţii generale a Procuraturii Generale. În declaraţia sa pe venituri şi proprietăţi pentru anul 2013, omul legii nu a indicat un automobil de model Volkswagen Transporter, zece conturi bancare şi 35 de acţiuni la o întreprindere.
Hotărârea a fost luată în şedinţa de joi, 2 octombrie. „Vom remite materialele la Procuratura Generală pentru a investiga acest caz prin prisma articolului 3521 din Codul Penal – falsul în declaraţii”, a precizat Victor Strătilă, vicepreşedintele Comisiei.
„Nu am studiat încă decizia CNI şi nu ştiu despre ce este vorba. Nu ştiu ce maşină şi conturi au în vedere. Poate fi vorba despre conturile salariale”, a declarat Igor Balmuş, refuzând să ofere mai multe detalii.
CNI a fost sesizată de un grup de persoane care susţin că îl cunosc pe Igor Balmuş. Acestea au cerut membrilor Comisiei să verifice cum un procuror, care indică venituri doar din salariu, îşi poate permite să cumpere bunurile pe care le deţine.
Igor Balmuş a trecut în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate din 2013 un salariu total de 75 092 lei. În aceeaşi perioadă, tot din salariu, soţia a avut un venit de 10 543 lei. Procurorul a mai obinut alţi 20 860 de lei din activitatea didactică. Potrivit documentului, în 2010, omul legii s-a ales cu trei terenuri. Două dintre ele, a câte 0,06 ha, fiecare în valoare de 147 210 lei, au fost obţinute din donaţie, iar cel de-al treilea, de 689 metri pătraţi, a fost cumpărat cu 770 de lei. Igor Balmuş a indicat şi un apartament cu suprafaţa de 42,7 metri pătraţi, dobândit în 2009, în valoare de 245 000 de lei. Procurorul a trecut în declaraţie şi trei automobile: un Renault Megan, fabricat în 2003, pe care l-a cumpărat în 2008 cu 100 800 de lei, şi două autoturisme de model Mercedes B180. Unul, fabricat în 2008, a fost cumpărat în 2011 cu 192 000 lei, iar celălalt a fost fabricat în 2011 şi tot atunci cumpărat cu 256 000 de lei. La capitolul datorii, Igor Balmuş a indicat că datorează 245 000 de lei şi 21 200 de euro.
Anterior, membrii CNI au sesizat Procuratura Generală şi în cazul lui Vasile Gherasimenco, procurorul adjunct al municipiului Chişinău care ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două etaje. Procurorii Anticorupţie, la care a ajuns dosarul acestuia, au refuzat să iniţieze un dosar penal. Reprezentanţii CNI au atacat hotărârea oamenilor legii în instanţa de judecată, care ar urma să ia o decizie pe parcursul lunii octombrie.
Anastasia Nani
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de c...
Masa rotundă „Eficienţa activităţilor structurilor de control legal referitor la integritatea persoanelor cu funcţii publice”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) pe data de 30 aprilie 2013. La întâlnire sunt invitaţi lideri de opinie, experţi anticorupţie, membri ai Comisiei Naţionale de Integritate, oameni politici, jurnalişti.
Societatea Civilă cere partidelor de la guvernare o re...
Organizații ale societății civile au adresat marţi, 9 decembrie 2014, un apel partidelor ce negociază formarea unei coaliții de guvernare în care cer realizarea unei reforme profunde a justiției și o luptă veritabilă împotriva corupției. Semnatarii apelului subliniază că acestea sunt condiții cruciale pentru sporirea investițiilor externe, creșterea economică și dezvoltarea durabilă a țării. Apelul cere stabilirea reformei justiției și combaterii corupției ca primele două priorități a viitoarei coaliții de guvernare; excluderea din negocieri a partajării unui șir de funcții importante din cadrul instituțiilor din domeniile justiției și combaterii corupției și adoptarea de urgență a unor măsuri concrete pentru reforma justiției și combaterea corupției.
Procurorul General a sesizat CNI să verifice averea pro...
La 25 februarie curent, la un post de televiziune a fost difuzat un reportaj despre luxul în care trăieşte procurorul adjunct al sectorului Buiucani din capitală, Elena Neaga. În reportaj este menţionat că familia procurorului deţine o casă cu trei nivele în centrul oraşului Străşeni. Pe un site de socializare, Elena Neaga a postat mai multe fotografii unde îşi etalează bunurile. Procurorul General a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) pentru a verifica averea familiei Neaga.
Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte...
Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”.
Regulamentul CSM care impune restricții jurnaliștilor...
Încercarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a impune restricții accesului jurnaliștilor și cetățenilor la ședințele de judecată a eșuat. Regulamentul aprobat la sfârșitul lunii septembrie, dar despre care s-a aflat abia acum, după publicarea în Monitorul Oficial, va fi supus consultărilor publice. S-a întâmplat după ce câteva organizații de media au emis o declarație în care calificau acțiunea CSM drept abuz și solicitau ca documentul să fie anulat.
Aici așteptăm comentariul tău!