CNI „rămâne” în pădure

Interese la vedere 28 mai 2015 579
Boris şi Valentina Curoş

După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.Boris Curoş conduce Întreprinderea de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” de circa 21 de ani, din anul 1994. În toată perioada a avut-o pe soţia sa în calitate de angajată, Valentina Bujor activând în funcţia de contabilă.

Directorul Rezervaţiei spune însă că soţia sa nu este în subordinea sa, ci a contabilei-şefe, de aceea nu poate fi vorba de nici un conflict de interese. „Eu lucrez cu soţia mea aici din anul 1979, ea fiind contabilă, eu pădurar. Apoi această întreprindere a obţinut statut de rezervaţie naturală, eu am fost numit director, iar ea a rămas contabilă. Lucrăm împreună de mai mult de două zeci de ani şi nimeni nu ne-a spus că ar fi vorba de un conflict de interese. De fapt, eu nici nu ştiam că trebuia să depun declaraţie de interese personale”, spune Boris Curoş.

Acelaşi lucru îl spune şi Alexandru Bujor, directorul Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca”. El afirmă că soţia sa nu este în subordinea sa, Tamara Bujor lucrând aici în calitate de muncitoare. „Despre ce conflict de interese poate fi vorba când ea este lucrătoare de rând: colectează plante medicinale, pomuşoare. Dacă era contabilă-şefă, mai spuneam că ar fi ceva la mijloc, însă o simplă muncitoare, nu cred. Eu am venit recent la întreprindere, ea însă lucrează aici mai demult”, spune Alexandru Bujor.

Menţionăm că Alexandru Bujor a fost numit în calitate de director al Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” în octombrie 2013, până atunci activând în calitate de şef de gardă în cadrul Unităţii de pompieri şi salvatori Soroca.

Conflictul de interese este sancţionat pentru nedeclarare

Specialiştii anticorupţie sunt însă de altă părere. Mariana Calughin spune că un conflict de interese este nu doar atunci când şeful unei instituţii îşi angajează rudele, dar şi în cazul în care acestea le sunt subalterni. „Prevederile legii spun că un conflict de interese este sancţionat pentru nedeclarare, iar atunci când ruda unui angajat de aici a devenit conducătorul instituţiei, una dintre rude trebuie să decidă: trebuie ori să se concedieze, ori să se transfere”, menţionează experta.

Totodată, preşedintele CNI, Anatolie Donciu, afirmă faptul că un conflict de interese se manifestă şi în cazul în care conducătorul instituţiei semnează acte în care sunt vizate rudele acestora, care sunt angajate. „Aici poate fi vorba de salariu, concediu sau prime. Însă cazurile sunt diferite, de aceea trebuie studiate separat. După ce Comisia le va examina detaliat, va veni cu decizii în care va constata conflictul de interese sau va clasa cazurile”, declară Anatolie Donciu.

Amintim că CNI a iniţiat procedura de control pe numele lui Boris Curoş şi al lui Alexandru Bujor după ce Transparency International-Moldova a sesizat instituţia, suspectându-i pe cei doi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Atât Întreprinderea de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”, cât şi Întreprinderea de stat pentru silvicultură „Soroca” sunt instituţii subordinate Agenţiei „Moldsilva”. Anterior Moldova Curată a relatat despre câteva situaţii de conflicte de interese admise de angajaţii acestei instituţii.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Angajarea societăţii civile în monitorizarea conflictelor de interese", implementat de Transparency International - Moldova şi finanţat de Uniunea Europeană.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Lapte „muls” din interes

Copiii din clasele primare de la gimnaziul din satul Ignăţei, Rezina şi cei de la grădiniţa din aceeaşi localitate sunt hrăniţi cu lapte şi pâine de la întreprinderea ce aparţine şefei grădiniţei, Natalia Balan, ea fiind şi soţia primarului satului Ion Balan. Pe acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pentru a cerceta dacă la mijloc este vorba de un conflict de interese.

21 mai 2013
596
Interese la vedere

La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu...

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.

18 septembrie 2014
762
Interese la vedere

Fostul primar de Ialoveni a pierdut şi a doua bătălie c...

Fostul primar al oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, a pierdut şi la Curtea de Apel Chişinău litigiul în care se afla cu CNI. Decizia instanţei vine după ce Comisia Naţională de Integritate a stabilit că fostul ales local a admis un conflict de interese în câteva concursuri de achiziţii publice.

21 septembrie 2015
655
Interese la vedere

FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceri

10 mai 2013
745