CNI „rămâne” în pădure

Interese la vedere 28 mai 2015 952
Boris şi Valentina Curoş

După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.



Boris Curoş conduce Întreprinderea de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” de circa 21 de ani, din anul 1994. În toată perioada a avut-o pe soţia sa în calitate de angajată, Valentina Bujor activând în funcţia de contabilă.

Directorul Rezervaţiei spune însă că soţia sa nu este în subordinea sa, ci a contabilei-şefe, de aceea nu poate fi vorba de nici un conflict de interese. „Eu lucrez cu soţia mea aici din anul 1979, ea fiind contabilă, eu pădurar. Apoi această întreprindere a obţinut statut de rezervaţie naturală, eu am fost numit director, iar ea a rămas contabilă. Lucrăm împreună de mai mult de două zeci de ani şi nimeni nu ne-a spus că ar fi vorba de un conflict de interese. De fapt, eu nici nu ştiam că trebuia să depun declaraţie de interese personale”, spune Boris Curoş.

Acelaşi lucru îl spune şi Alexandru Bujor, directorul Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca”. El afirmă că soţia sa nu este în subordinea sa, Tamara Bujor lucrând aici în calitate de muncitoare. „Despre ce conflict de interese poate fi vorba când ea este lucrătoare de rând: colectează plante medicinale, pomuşoare. Dacă era contabilă-şefă, mai spuneam că ar fi ceva la mijloc, însă o simplă muncitoare, nu cred. Eu am venit recent la întreprindere, ea însă lucrează aici mai demult”, spune Alexandru Bujor.

Menţionăm că Alexandru Bujor a fost numit în calitate de director al Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” în octombrie 2013, până atunci activând în calitate de şef de gardă în cadrul Unităţii de pompieri şi salvatori Soroca.

Conflictul de interese este sancţionat pentru nedeclarare

Specialiştii anticorupţie sunt însă de altă părere. Mariana Calughin spune că un conflict de interese este nu doar atunci când şeful unei instituţii îşi angajează rudele, dar şi în cazul în care acestea le sunt subalterni. „Prevederile legii spun că un conflict de interese este sancţionat pentru nedeclarare, iar atunci când ruda unui angajat de aici a devenit conducătorul instituţiei, una dintre rude trebuie să decidă: trebuie ori să se concedieze, ori să se transfere”, menţionează experta.

Totodată, preşedintele CNI, Anatolie Donciu, afirmă faptul că un conflict de interese se manifestă şi în cazul în care conducătorul instituţiei semnează acte în care sunt vizate rudele acestora, care sunt angajate. „Aici poate fi vorba de salariu, concediu sau prime. Însă cazurile sunt diferite, de aceea trebuie studiate separat. După ce Comisia le va examina detaliat, va veni cu decizii în care va constata conflictul de interese sau va clasa cazurile”, declară Anatolie Donciu.

Amintim că CNI a iniţiat procedura de control pe numele lui Boris Curoş şi al lui Alexandru Bujor după ce Transparency International-Moldova a sesizat instituţia, suspectându-i pe cei doi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Atât Întreprinderea de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului”, cât şi Întreprinderea de stat pentru silvicultură „Soroca” sunt instituţii subordinate Agenţiei „Moldsilva”. Anterior Moldova Curată a relatat despre câteva situaţii de conflicte de interese admise de angajaţii acestei instituţii.

Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului „Angajarea societăţii civile în monitorizarea conflictelor de interese", implementat de Transparency International - Moldova şi finanţat de Uniunea Europeană.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti

În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.

02 iulie 2013
1755
Interese la vedere

Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...

În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.

28 martie 2014
1128
Interese la vedere

Șefa Direcției Educație a raionului Cahul, acuzată și d...

Dosarul penal deschis în luna februarie anul trecut pe numele șefei Direcției Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, urmează să fie transmis judecătorilor, întrucât procurorii anunță că au finalizat urmărirea penală. Procurorul raionului Cahul, Leonid Turculeț, a declarat pentru Moldova Curată că la capul de acuzare inițial – delapidarea averii străine, pe parcursul urmăririi penale s-a mai adăugat unul – fals în acte publice. Procurorul afirmă că oamenii legii dispun de toate probele necesare, dar că respectă prezumția nevinovăției persoanei până la decizia finală a instanței.

25 martie 2015
1027
Interese la vedere

Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu so...

Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.

18 iunie 2014
1418
Interese la vedere

S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului

După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.

02 mai 2013
1177
Interese la vedere

DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.

24 octombrie 2014
1772