Medicamente cu „interese” de milioane

Interese la vedere 22 iulie 2013 441

Scandal la Ministerul Sănătății. Ministrul Andrei Usatâi și şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, sunt cercetați pentru conflict de interese de către Comisia Națională de Integritate. Oficialii sunt bănuiți că ar fi favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat a mai multor doctorii produse de o firmă reprezentată în R. Moldova de soția viceministrului Sănătății, Octavian Grama, dar și de o firmă la care viceministrul a lucrat până a fi numit la minister.Medicamentele lui Grama

În lista medicamentelor compensate aprobată la 22 aprilie curent de Ministerul Sănătății se regăsesc 12 titluri de medicamente produse de compania germană „Worwag Pharma GmbH&Co.KG”. Potrivit CV-ului viceministrului Octavian Grama publicat pe siteul Ministerului Sănătății, acesta a lucrat în calitate de director al reprezentanței în R. Moldova  a acestei companii în perioada 2005-2009. Grama a plecat din această funcție direct în cea de viceministru al Sănătății. 

Tot în lista medicamentelor compensate de stat se regăsesc și patru produse ale firmei „Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry JSC”. Potrivit siteului oficial al firmei bosniace, șef al reprezentanței din R. Moldova al acestei companii este soția lui Grama, Stella Grama.

Câteva medicamente, al căror preț variază între 50 și o sută de lei, sunt compensate sută la sută de către stat. Preparatele sunt administrate diabeticilor și copiilor cu vârsta de 0-5 ani.

Usatîi, cu inima curată

Contactat de presă, Octavian Grama a declarat că nu are nicio treabă cu faptul că aceste medicamente ar fi ajuns în lista celor achitate de stat. „Dacă soţia mea lucrează de 14 ani într-o companie, ce să fac? Dacă e bine argumentat că un produs merită să fie inclus în lista medicamentelor compensate, toţi suntem egali în faţa legii. Ministrul şi viceminiştrii n-au treabă în comisia respectivă, care e formată din oameni de la 12 instituţii”, a declarat Grama pentru ziarul „Adevărul”. Și ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, încearcă să se disculpe, precizând că unul dintre principiile-cheie în procesul de elaborare a ultimei liste de medicamente compensate a fost transparenţa, fără a admite careva imixtiuni sau lobări de interese a cuiva.

Usatîi precizează într-un comunicat de presă plasat pe site-ul ministerului că lista medicamentelor compensate a fost elaborată în baza solicitărilor parvenite de la comisiile de specialitate (constituite din profesori, academicieni, specialişti cu renume etc.), iar solicitările de la comisii au fost prezentate şi evaluate prin denumiri comune internaţionale, nu prin denumiri comerciale sau grupate pe companii.

Despre ce tac oficialii

Membri ai acestor comisii de specialitate care au preferat să își păstreze anonimatul au confirmat pentru Moldova Curată că tot ceea ce afirmă ministrul Sănătății este adevărat. Comisiile au prezentat propuneri care conțineau denumiri comune internaționale ale preparatelor. Decizia despre ce preparat concret și de la ce firmă să fie inclus în listă a luat-o însă Consiliul pentru medicamente compensate. Iar Octavian Grama este vicepreședinte al acestui consiliu. Potrivit Ordinului ministrului Sănătății din 19 septembrie 2012, din acest consiliu mai fac parte Andrei Usatîi, Mircea Buga, mai mulți șefi de direcții din cadrul Ministerului Sănătății și directorul și vicedirectorul Agenției Medicamentului, în total 12 persoane, dintre care despre zece se poate spune că indirect sunt subalterni ai lui Grama.

Au existat recidive

Totuși, Octavian Grama nu a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate. La solicitarea Parlamentului și Guvernului, CNI verifică doar existența unui conflict de interese în cazul ministrului și al șefului CNAM. Vicepreședintele CNI, Victor Strătilă, promite că ancheta va fi încheiată până pe 4 august curent.

Precizăm că în anul acesta nu este pentru prima dată când în lista medicamentelor compensate sunt incluse produse ale firmelor conduse de persoane apropiate lui Octavian Grama. În anul 2011, în această listă au fost incluse 37 de medicamente produse de către „Worwag Pharma GmbH&Co.KG” și șapte preparate ale companiei „Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry JSC”.

Anterior și deputatul comunist Oxana Domenti a semnalat că mai multe preparate medicale compensate destinate cardiacilor au fost excluse din lista medicamentelor compensate și înlocuite cu altele produse de firme apropiate conducerii Ministerului Sănătății. 

În acest an, CNAM a primit din bugetul de stat peste două miliarde de lei pentru servicii legate de asigurarea obligatorie de asistenţă medicală.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Usatîi cere bani de la CNI

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi cere de la Comisia Naţională de Integritate (CNI) 20 de mii de lei drept prejudiciu moral. Ministrul susţine că CNI i-ar fi afectat grav onoarea şi reputaţia profesională atunci când a constatat conflict de interese în cazul reorganizării de către Andrei Usatîi a unor instituţii medico - sanitare publice.

26 iulie 2013
472
Interese la vedere

Divorţ, de ochii legii

Secretara consiliului local din satul Temeleuţi din raionul Călaraşi a divorţat de soţul său, doar pentru a rezolva un conflict de interese. Şi asta după ce cumnatul său, fratele soţului, a devenit primar.

10 octombrie 2013
399
Interese la vedere

Ginerele şi soacra continuă să lucreze împreună la prim...

La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a descoperit un conflict de interese la Primăria Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde primarul Ghenadie Grădinari o are în subordine pe soacra sa, care este contabilă. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat, a examinat situaţia şi a constatat conflict de interese. Alesul local a rămas însă nesancţionat, deoarece membrii CNI au clasat cazul.

12 iulie 2016
336
Interese la vedere

Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a  scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.

26 mai 2016
409