Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de interese

Interese la vedere 11 februarie 2016 397
Octavian Grama

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.Moldova Curată a publicat în anul 2013 articolul „Medicamente „cu interese” de milioane” în care se spunea că în lista medicamentelor compensate ar fi fost introduse 12 titluri de preparate produse de compania germană „Worwag Pharma GmbH&Co.KG”. Potrivit CV-ului publicat atunci pe site-ul Ministerului Sănătăţii, Grama a fost director al reprezentanţei în Republica Moldova a acestei companii din anul 2005 până în anul 2009, când a devenit vice-ministru.  În lista medicamentelor compensate de stat se regăseau patru produse ale firmei „Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry JSC”, a cărei reprezentanţă în ţara noastră era condusă de soţia lui Octavian Grama.

Demnitarul spune însă că nu este vinovat şi va contesta decizia primei instanţe

CNI a constatat că fostul vice-ministru a admis un conflict de interese, deoarece era şi membru al Consiliului pentru medicamente compensate, însă nu a declarat acest lucru.

Grama a contestat actul CNI în instanţă, iar Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a respins pretenţiile, astfel că decizia Comisiei a rămas în vigoare. „Eu eram membru al acestei Comisii, însă nu am participat la acele şedinţe. Le-am arătat membrilor CNI atunci şi procesele verbale. Am prezentat atunci 61 de file. Voi contesta, ce să fac? De obicei la noi, cei care te critică, sunt şi ei implicaţi în activităţi care merită a fi criticate. Acei care strigă în gura mare au de toate: maşini, loturi. Cei care duc cu carul arată de obicei cu degetul la cei micuţi”, ne-a spus fostul vice-ministru.

Octavian Grama a deţinut funcţia de vice-ministru al Sănătăţii din anul 2012 până în august 2015. În luna septembrie 2015 el a fost ales deputat pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rud...

După ce Moldova Curată a publicat, luna trecută, un material în care relata despre faptul că rude şi amici ai unor funcţionari publici din raionul Ungheni au vizitat Lituania, deplasarea fiind achitată din bani publici, câţiva cititori din Ungheni ne-au informat despre o altă vizită ale autorităţilor raionale în străinătate. Astfel, în vara anului trecut, o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat acelaşi oraş lituanian, Moletai, grupul fiind constituit din zece persoane, inclusiv soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Demnitarul susţine că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor.

01 octombrie 2013
370
Interese la vedere

Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de bo...

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.

24 septembrie 2014
493
Interese la vedere

Ginerele şi soacra continuă să lucreze împreună la prim...

La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a descoperit un conflict de interese la Primăria Pietrosu din raionul Făleşti, acolo unde primarul Ghenadie Grădinari o are în subordine pe soacra sa, care este contabilă. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat, a examinat situaţia şi a constatat conflict de interese. Alesul local a rămas însă nesancţionat, deoarece membrii CNI au clasat cazul.

12 iulie 2016
357
Interese la vedere

Afaceri cu monumente la Primăria Chișinău

Un monument de arhitectură de importanță națională riscă să fie privatizat de o companie specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare. Clădirea, construită în a doua jumătate a secolului 19, în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic, este situată în centrul capitalei și i-a fost oferită companiei în locațiune prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar mai mulți consilieri afirmă că proiectul a fost promovat de șeful fracțiunii PCRM, Boris Golovin. Anterior aceeași companie a obținut, prin judecată, dreptul de „folosință și posesie” asupra mai multor terenuri din capitală.

15 aprilie 2014
414