Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de interese
Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.
Moldova Curată a publicat în anul 2013 articolul „Medicamente „cu interese” de milioane” în care se spunea că în lista medicamentelor compensate ar fi fost introduse 12 titluri de preparate produse de compania germană „Worwag Pharma GmbH&Co.KG”. Potrivit CV-ului publicat atunci pe site-ul Ministerului Sănătăţii, Grama a fost director al reprezentanţei în Republica Moldova a acestei companii din anul 2005 până în anul 2009, când a devenit vice-ministru. În lista medicamentelor compensate de stat se regăseau patru produse ale firmei „Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry JSC”, a cărei reprezentanţă în ţara noastră era condusă de soţia lui Octavian Grama.
Demnitarul spune însă că nu este vinovat şi va contesta decizia primei instanţe
CNI a constatat că fostul vice-ministru a admis un conflict de interese, deoarece era şi membru al Consiliului pentru medicamente compensate, însă nu a declarat acest lucru.
Grama a contestat actul CNI în instanţă, iar Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a respins pretenţiile, astfel că decizia Comisiei a rămas în vigoare. „Eu eram membru al acestei Comisii, însă nu am participat la acele şedinţe. Le-am arătat membrilor CNI atunci şi procesele verbale. Am prezentat atunci 61 de file. Voi contesta, ce să fac? De obicei la noi, cei care te critică, sunt şi ei implicaţi în activităţi care merită a fi criticate. Acei care strigă în gura mare au de toate: maşini, loturi. Cei care duc cu carul arată de obicei cu degetul la cei micuţi”, ne-a spus fostul vice-ministru.
Octavian Grama a deţinut funcţia de vice-ministru al Sănătăţii din anul 2012 până în august 2015. În luna septembrie 2015 el a fost ales deputat pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Benzină de la firma soţiei
Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.
Șefa Direcției Educație a raionului Cahul, acuzată și d...
Dosarul penal deschis în luna februarie anul trecut pe numele șefei Direcției Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, urmează să fie transmis judecătorilor, întrucât procurorii anunță că au finalizat urmărirea penală. Procurorul raionului Cahul, Leonid Turculeț, a declarat pentru Moldova Curată că la capul de acuzare inițial – delapidarea averii străine, pe parcursul urmăririi penale s-a mai adăugat unul – fals în acte publice. Procurorul afirmă că oamenii legii dispun de toate probele necesare, dar că respectă prezumția nevinovăției persoanei până la decizia finală a instanței.
Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...
Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.
S.A. Termocom, sute de mii de lei pentru rudele şefului
După ce şi-a angajat fiica şi ginerele la instituţia publică pe care o conduce, directorul SA „Termocom” din Chişinău, Mihai Cernei, a găsit o modalitate de a vira bani din contul întreprinderii în buzunarul celor doi. Deşi primarul capitalei Dorin Chirtoacă l-a ameninţat încă la începutul lunii aprilie curent cu demisia, iar Centrul Naţional Anticorupţie a pornit o anchetă, Cernei continuă să diriguiască treburile la „Termocom”. Consiliul de Administraţie al SA „Termocom” urmează să ia o decizie vizavi de aceste acuzaţii până la mijlocul lunii mai.
Sondaj // Amenda de 6000 de lei pentru conflictul de in...
Majoritatea participanților la sondajul de pe Moldovacurata.md consideră că pedeapsa care prevede o amendă maximă de 6000 de lei pentru nedeclararea conflictului de interese de către un funcționar public, prevăzută în legislație, este prea mică.
Triunghiul intereselor la Micleşti
Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.
Aici așteptăm comentariul tău!