Instanţa a decis: Octavian Grama a admis un conflict de interese

Interese la vedere 11 februarie 2016 645
Octavian Grama

Actualul deputat liberal-democrat Octavian Grama a pierdut prima bătălie cu Comisia Naţională de Integritate (CNI). Prima instanţă a dat câştig de cauză CNI, care a constatat acum trei ani că Octavian Grama s-a aflat în situaţie de conflict de interese pe vremea când era vice-ministru al Sănătăţii. Atunci presa a scris că în lista medicamentelor compensate au fost introduse preparate pe care le importa reprezentanţa în Moldova a unei companii internaţionale, condusă de Stela Grama, soţia fostului vice-ministru.Moldova Curată a publicat în anul 2013 articolul „Medicamente „cu interese” de milioane” în care se spunea că în lista medicamentelor compensate ar fi fost introduse 12 titluri de preparate produse de compania germană „Worwag Pharma GmbH&Co.KG”. Potrivit CV-ului publicat atunci pe site-ul Ministerului Sănătăţii, Grama a fost director al reprezentanţei în Republica Moldova a acestei companii din anul 2005 până în anul 2009, când a devenit vice-ministru.  În lista medicamentelor compensate de stat se regăseau patru produse ale firmei „Bosnalijek, Pharmaceutical and Chemical Industry JSC”, a cărei reprezentanţă în ţara noastră era condusă de soţia lui Octavian Grama.

Demnitarul spune însă că nu este vinovat şi va contesta decizia primei instanţe

CNI a constatat că fostul vice-ministru a admis un conflict de interese, deoarece era şi membru al Consiliului pentru medicamente compensate, însă nu a declarat acest lucru.

Grama a contestat actul CNI în instanţă, iar Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău i-a respins pretenţiile, astfel că decizia Comisiei a rămas în vigoare. „Eu eram membru al acestei Comisii, însă nu am participat la acele şedinţe. Le-am arătat membrilor CNI atunci şi procesele verbale. Am prezentat atunci 61 de file. Voi contesta, ce să fac? De obicei la noi, cei care te critică, sunt şi ei implicaţi în activităţi care merită a fi criticate. Acei care strigă în gura mare au de toate: maşini, loturi. Cei care duc cu carul arată de obicei cu degetul la cei micuţi”, ne-a spus fostul vice-ministru.

Octavian Grama a deţinut funcţia de vice-ministru al Sănătăţii din anul 2012 până în august 2015. În luna septembrie 2015 el a fost ales deputat pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.

07 noiembrie 2016
674
Interese la vedere

CNI „rămâne” în pădure

După numeroşii angajaţi ai Agenţiei „Moldsilva”, care s-au ales cu acte de constatare a conflictelor de interese sau nedeclarare a averii, a venit şi rândul directorilor Întreprinderii de Stat Rezervaţia Naturală „Plaiul Fagului” şi Întreprinderii de Stat pentru silvicultură „Soroca” să fie verificaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Ei sunt suspectaţi că admit conflicte de interese la locul de muncă, deoarece soţiile le sunt subalterne la serviciu. CNI examinează în prezent deciziile emise de către aceştia în favoarea soţiilor lor.

28 mai 2015
582
Interese la vedere

Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de l...

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. 

21 aprilie 2016
704
Interese la vedere

Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.

14 ianuarie 2016
616