Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hotare pe bani publici
Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.
Gazdele oraşului Moletai au menţionat în invitaţia pe care o expediase la Consiliul raional Ungheni că grupul de participanţi care va veni la Festival nu trebuie să depăşească cifra de 35 de persoane. Autorităţile raionale însă nu au ţinut cont de rugămintea gazdelor, aşa că în Lituania au plecat din Ungheni 40 de persoane, 12 dintre care au fost funcţionari publici, dar şi rude ale acestora. Printre funcţionarii care au vizitat ţara baltică se numără: Petru Langa, vicepreşedinte raionului Ungheni şi soţia acestuia Mariana Langa; Eugenia Rotari, specialist în cadrul Consiliul raional Ungheni; Maria Bolotovici, directoarea Casei de Cultură; Eugenia Baroncea, şefa secţiei Cultură şi Turism; Tatiana Babin, specialist principal, şi Tatiana Scripcari, contabil în cadrul aceleiaşi secţii. Artiştii din Pârliţa au fost însoţiţi şi de consilierii raionali Constantin Iutiş, Vladislav Negară şi Victor Reznic, ultimul fiind şi şeful Inspectoratului Fiscal din Ungheni. Printre participanţii la Festival au fost şi două persoane care nu sunt nici artişti, nici funcţionari publici. Este vorba de fiica contabilei de la secţia Cultură şi Turism şi de Victor Gaibu, medic stomatolog.
Consilierul raional din partea Partidului Democrat din Moldova, Vladislav Negară, susţine că el a reprezentant autorităţile publice locale, fiind acolo într-o vizită de lucru. „Împreună cu ceilalţi colegi de-ai mei de la Consiliu ne-am întâlnit cu autorităţile locale de acolo, pentru a stabili proiecte comune de viitor cu oraşul Moletai, localitate care este înfrăţită cu Ungheniul”, argumentează alesul raional.
Transportul achitat din „economii”
Şefa secţiei Cultură şi Turism din raionul Ungheni, Eugenia Baroncea, spune că medicul stomatolog a mers la eveniment în calitate de reporter. „Trebuia cineva să fotografieze artiştii pentru a aduna material! De ce căutăm răul în tot ce-i frumos? Care e problema dumneavoastră că am fost însoţiţi şi de un copil? A fost o vizită de artişti amatori şi am avut dreptul să luăm pe cine dorim. Din bani publici nu am cheltuit nimic”, ne-a spus supărată Eugenia Baroncea.
Dacă şefa Secţiei Cultură şi Turism susţine că nu au fost cheltuiţi bani publici, altă variantă ne spune Petru Langa, vicepreşedintele raionului Ungheni. „Alimentaţia şi cazarea a fost asigurată din contul gazdelor, transportul cu autocarul a fost achitat din economiile făcute de secţia Cultură şi Turism”, ne-a spus funcţionarul. Petru Langa argumentează faptul că soţia sa a mers în Lituania, deoarece el a fost şeful delegaţiei, iar protocolul spune că trebuia să fie însoţit de aceasta.
Menţionăm că, anterior, Eugenia Baroncea declara pentru ziarul local „Unghiul” că transportul a fost achitat din bani publici, iar suma cheltuită ar fi de circa 38 de mii de lei.
Eugenia Baroncea: „Jurnaliştii trebuie să scrie despre lucruri frumoase”
Şefa secţiei Cultură şi Turism, Eugenia Baroncea, s-a arătat extrem de supărată, pentru că, susţine ea, o întrebam lucruri inutile pentru societate. „Nu înţeleg care e problema dumneavoastră, de mă întrebaţi din contul cui au mers persoanele străine? Eu cred că ar trebui să scrieţi de lucruri mai frumoase. Nu aveţi cu ce vă ocupa? E prea mult negativism în societate, iar pentru acest lucru natura ne pedepseşte”, ne-a „sfătuit” Eugenia Baroncea.
Vasile Spinei, directorul Centrului „Acces-Info”, afirmă că, atunci când o persoană deţine o funcţie publică, aceasta este obligată să furnizeze informaţii cu caracter public, iar dacă transportul a fost achitat din haznaua publică, atunci funcţionarii trebuie să dea socoteală pentru orice bănuţ cheltuit. „Jurnalistul se informează pentru cetăţeni, iar doamna nu trebuie să le dea indicaţii reporterilor cum să-şi facă datoria. Văd că la noi devine o modă ca demnitarii şi funcţionarii publici să-i pună la punct pe jurnalişti şi să le reproşeze că nu au cu ce se ocupa sau, mai rău, să-i ameninţe, doar din motivul că aceştia încearcă să scoată de la ei informaţii publice”, a menţionat Spinei.
Menţionăm că potrivit Legii privind accesul la informaţie, posesorii informaţiilor oficiale, obligaţi să le furnizeze solicitanţilor în condiţiile prezentei legi, sunt: autorităţile publice centrale şi locale, autoritatea judecătorească; instituţiile publice centrale şi locale - organizaţiile fondate de către stat în persoana autorităţilor publice şi finanţate de la bugetul de stat, care au drept scop efectuarea atribuţiilor de administrare, social-culturale şi altor atribuţii cu caracter necomercial; persoanele fizice şi juridice care, în baza legii sau a contractului cu autoritatea publică ori instituţia publică, sunt abilitate cu gestionarea unor servicii publice şi culeg, selectează, posedă, păstrează, dispun de informaţii oficiale. Legea mai spune că se vor impune restricţii ale libertăţii de informare doar în cazul în care furnizorul de informaţii poate demonstra că restricţia este reglementată prin lege organică şi necesară într-o societate democratică pentru apărarea drepturilor şi intereselor legitime ale persoanei sau protecţiei securităţii naţionale şi că prejudiciul adus acestor drepturi şi interese ar fi mai mare decât interesul public în cunoaşterea informaţiei.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
La Mediu avem ministru fără mașină, iar la Agricultură...
Doi dintre noii miniștri din Guvernul Gaburici nu se pot lăuda că au autoturisme, iar unul, cel mai tânăr din actualul Cabinet, Ion Sula, nu are nici casă. Ministrul a ocupat și până acum o funcție bugetară și spune că locuiește în casa tatălui său și folosește și mașinile acestuia. Ministrul Mediului însă, Sergiu Palihovici, s-a împrumutat de la bănci cu sume mari în ultimii ani, dar spune că ”își poate permite”. Despre veniturile ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și el persoană nouă în Guvern, încă nu se cunosc prea multe din cauză că încă nu a depus declarația de avere.
Un primar din Soroca este acuzat de comportament violen...
Primarul satului Bulboci, raionul Soroca, nimerește în atența poliției deja a doua oară în ultimele 3 săptămâni pentru comportament violent. În primul caz, primarul a fost amendat pentru că ar fi lovit un copil, iar în al doilea - ar fi bătut un adult. Ultimul incident a avut loc pe 9 mai și poliția încă îl investighează.
Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...
Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.
Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat pen...
În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.
Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu so...
Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.
Drumuri „dubioase” la Durlești
Angajatul unei întreprinderi municipale este acuzat că și-ar fi construit drum de acces spre casa pe care și-a ridicat-o într-un cartier de elită din Durlești, suburbie a capitalei, folosind utilajul și materialele firmei. Potrivit unor calcule, construcția unui astfel de drum despre care primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, afirmă că ar avea 500 de metri lungime, costă aproximativ un milion de lei. Poliția investighează cazul, bănuind că acțiunile bărbatului au fost acoperite de conducerea instituției și a cerut autorităților municipale să deschidă o anchetă de serviciu.
Aici așteptăm comentariul tău!