Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregistrate audio în toate instanțele
![](https://www.moldovacurata.md/storage/upload/news/imd/5de4de44ddecc.jpg)
Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.
Unii judecători s-au conformat doar după ce au fost aplicate sancțiuni
La o întrunire cu judecătorii, desfășurată în luna septembrie 2013, magistraților le-a fost fixat un ultim termen - până în luna ianuarie să se conformeze legii și să se asigure că fiecare ședință pe care o conduc este înregistrată audio. Ulterior, președintele Curții Supreme de Justiție și membrul CSM, Mihai Poalelungi, desemnat responsabil de monitorizarea implementării acestor măsuri, a intentat proceduri disciplinare în privința a 9 judecători. ”Ei sunt obligați să respecte legea. Mai mult, înregistrarea audio îi pune la respect și pe cetățenii participanți la proces, dar și pe judecători”, a spus pentru Moldova Curată Mihai Poalelungi.
Potrivit Regulamentului privind înregistrarea audio digitală a ședințelor de judecată, aprobat de CSM la 18 iunie 2009, acest lucru trebuia făcut cel târziu până la 1 ianuarie 2011. Tărăgănările au fost legate, de cele mai multe ori, de asigurarea cu echipament.
Unul dintre judecătorii sancționați cu ”avertisment”, Viorel Pușcaș, de la Judecătoria din Bălți, a motivat în cadrul ședinței CSM că ”înregistrarea audio nu s-a efectuat din cauza ocupării sălilor de judecată unde a fost instalat echipamentul”, dar și din cauză că ”s-au descărcat acumulatoarele reportofoanelor”. Motivele invocate au fost calificate de Colegiul Disciplinar drept formale și care ”denotă o atitudine iresponsabilă față de obligațiile de serviciu”. Magistratul nu a fost de găsit la telefonul de serviciu pentru a ne oferi o reacție.
”În prezent, toate ședințele, în toate judecătoriile, sunt înregistrate audio. Cunosc acest lucru pentru că primesc în fiecare lună darea de seamă de la programul ROLISP al USAID, care a acordat asistență pentru asigurarea inregistrării ședințelor de judecată”, ne-a mai spus Mihai Poalelungi. Astfel, dosarele care sunt depuse în cancelarie conțin obligatoriu și un CD cu imprimarea audio a ședințelor.
Mai multă transparență, dar și disciplină
Experta anticorupție Galina Bostan crede că nu în toate cazurile în care au întârziat cu asigurarea înregistrării audio a ședințelor, judecătorii au făcut-o intenționat. ”Este vorba și despre neglijență, dar și despre dificultățile ce reies din volumul mare de muncă al magistraților și din condițiile de activitate ale lor. În multe instanțe, cum ar fi, de exemplu, cele de fond din municipiul Chișinău, unde ședințele au loc în încăperi strâmte, este dificil, dar nu imposibil, să asiguri înregistrarea audio”, spune Galina Bostan. În opinia sa, înregistrarea audio va spori gradul de transparență a activității magistraților, dar și încrederea părților în justiție. ”Sporește și gradul de etică al judecătorilor, pentru că magistrații își cenzurează comportamentul atunci când știu că sunt înregistrați”, conchide Galina Bostan.
Pentru dotarea instanțelor cu echipament audio special, dar și pentru instruirea personalului instanțelor, sistemul judecătoresc a beneficiat de asistența Programului ”Consolidarea instituțiilor statului de drept” (ROLISP) al USAID. Unul dintre scopurile efectuării înregistărilor audio a fost asigurarea independenței justiției.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
De ce judecătorul Ciugureanu a ajuns subiect al unui pr...
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat, în ședința de marți, 9 septembrie, să-l lipsească de imunitatea de judecător pe magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, în privința căruia Procuratura Generală a pornit un proces penal în luna august conform art. 307 din Codul Penal - adoptarea intenționată a unei hotărâri ilegale. Acum, procesul penal va fi oprit. CSM nu a găsit temei pentru ca Ciugureanu să fie lipsit de imunitate. Acesta este al doilea caz în mandatul actualului procuror general când CSM respinge solicitarea de a anula imunitatea unui judecător. Primul a fost al magistratului de la Judecătoria sectorului Centru, Ion Busuioc.
Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...
Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.
Mama este şefa fiicei
Această situaţie se întâmplă în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa, unde mama este conducătoarea direcţiei, iar fiica sa este specialist principal în cadrul instituţiei. Experţii susţin că ambele funcţionare au încălcat regimul conflictului de interese.
Relaţii de familie la AGEPI: fosta directoare şi-a anga...
Lilia Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) şi-a angajat rudele în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. Ea şi-a adus la AGEPI două surori şi un cumnat, dar spune că nu a încălcat nicio lege.
Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, ap...
Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.
Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădur...
Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.
Aici așteptăm comentariul tău!