Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregistrate audio în toate instanțele

Interese la vedere 24 aprilie 2014 266

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.Unii judecători s-au conformat doar după ce au fost aplicate sancțiuni

La o întrunire cu judecătorii, desfășurată în luna septembrie 2013, magistraților le-a fost fixat un ultim termen  - până în luna ianuarie să se conformeze legii și să se asigure că fiecare ședință pe care o conduc este înregistrată audio. Ulterior, președintele Curții Supreme de Justiție și membrul CSM, Mihai Poalelungi, desemnat responsabil de monitorizarea implementării acestor măsuri, a intentat proceduri disciplinare în privința a 9 judecători. ”Ei sunt obligați să respecte legea. Mai mult, înregistrarea audio îi pune la respect și pe cetățenii participanți la proces, dar și pe judecători”, a spus pentru Moldova Curată Mihai Poalelungi. 

Potrivit Regulamentului privind înregistrarea audio digitală a ședințelor de judecată, aprobat de CSM la 18 iunie 2009, acest lucru trebuia făcut cel târziu până la 1 ianuarie 2011. Tărăgănările au fost legate, de cele mai multe ori, de asigurarea cu echipament.

Unul dintre judecătorii sancționați cu ”avertisment”, Viorel Pușcaș, de la Judecătoria din Bălți, a motivat în cadrul ședinței CSM că ”înregistrarea audio nu s-a efectuat din cauza ocupării sălilor de judecată unde a fost instalat echipamentul”, dar și din cauză că ”s-au descărcat acumulatoarele reportofoanelor”. Motivele invocate au fost calificate de Colegiul Disciplinar drept formale și care ”denotă o atitudine iresponsabilă față de obligațiile de serviciu”. Magistratul nu a fost de găsit la telefonul de serviciu pentru a ne oferi o reacție.

”În prezent, toate ședințele, în toate judecătoriile, sunt înregistrate audio. Cunosc acest lucru pentru că primesc în fiecare lună darea de seamă de la programul ROLISP al USAID, care a acordat asistență pentru asigurarea inregistrării ședințelor de judecată”, ne-a mai spus Mihai Poalelungi. Astfel, dosarele care sunt depuse în cancelarie conțin obligatoriu și un CD cu imprimarea audio a ședințelor.

Mai multă transparență, dar și disciplină

Experta anticorupție Galina Bostan crede că nu în toate cazurile în care au întârziat cu asigurarea înregistrării audio a ședințelor, judecătorii au făcut-o intenționat. ”Este vorba și despre neglijență, dar și despre dificultățile ce reies din volumul mare de muncă al magistraților și din condițiile de activitate ale lor. În multe instanțe, cum ar fi, de exemplu, cele de fond din municipiul Chișinău, unde ședințele au loc în încăperi strâmte, este dificil, dar nu imposibil, să asiguri înregistrarea audio”, spune Galina Bostan. În opinia sa, înregistrarea audio va spori gradul de transparență a activității magistraților, dar și încrederea părților în justiție. ”Sporește și gradul de etică al judecătorilor, pentru că magistrații își cenzurează comportamentul atunci când știu că sunt înregistrați”, conchide Galina Bostan. 

Pentru dotarea instanțelor cu echipament audio special, dar și pentru instruirea personalului instanțelor, sistemul judecătoresc a beneficiat de asistența Programului ”Consolidarea instituțiilor statului de drept” (ROLISP)  al USAID. Unul dintre scopurile efectuării înregistărilor audio a fost asigurarea independenței justiției.


                                                                                                                                                         Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Benzină de la firma soţiei

Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.

24 iulie 2014
261
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
272
Interese la vedere

Socrul primarului, şofer la primărie

Primarul comunei Larga din raionul Briceni şi-a angajat socrul la primărie în funcţia de şofer.  Localnicii spun, însă, că la volanul autoturismului primăriei îl văd mai mult pe primar, decât pe socrul său.

16 decembrie 2013
312
Interese la vedere

Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost co...

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

29 februarie 2016
255