Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunurile și cer permisiunea CNI să depună declarații repetat

Interese la vedere 19 aprilie 2015 1050
Ruxanda Glavan înainte de una dintre ședințele Guvernului

După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor. 



Ministrul Muncii susține că a indicat acelaşi număr pentru două maşini 

CNI în ședință

Una dintre persoanele cu funcții de răspundere care au cerut permisiunea de a completa declarația este ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan. Solicitată de Moldova Curată, ea a declarat că a comis o greșeală tehnică. ”Am declarat două mașini: a mea și a soțului cu același număr de înmatriculare. De aceea am făcut rectificarea necesară”, a spus Ruxanda Glavan.

Nu se ştie deocamdată câte maşini a declarat Ruxanda Glavan că deținea în anul 2014, întrucât declaraţia sa de avere încă nu a fost făcută publică. În 2013 însă ea avea 3 maşini: Lexus, Toyota Yaris şi Toyota Corolla. Curios este faptul că ministrul arată că ar fi cumpărat autoturismul de lux Lexus cu 22 de mii de lei, adică cu ceva mai mult de 1000 de euro. Mașina a fost cumpărată în 2013 și a fost fabricată în 2005. 

Viceprimarul orașului Nisporeni: ”S-a întâmplat din neatenție”

O cerere de rectificare a declarației a depus la CNI și viceprimarul orașului Nisporeni, Victor Tulbure. El a declarat pentru Moldova Curată că a uitat să indice în document faptul că în anul 2013 a vândut un apartament. ”S-a întâmplat din neatenție. Pe urmă am mai verificat și am văzut că nu am indicat că am înstrăinat apartamentul”, a explicat Victor Tulbure. Cu toate acestea, viceprimarul de Nisporeni se arată convins de faptul că a procedat corect pentru că a operat modificarea până la 31 martie, deși legislația stabilește că poate fi depusă o singură declarație, fără posibilitatea de completare sau de depunere repetată. 

CNI spune: ”NU”

În ședința din 16 aprilie, CNI a discutat această problemă și a decis că nu va accepta declarațiile depuse repetat, adică completate. Conform legislației, funcționarii mai pot face completări în termen de 5 zile de la depunerea declarațiilor la colector. Din moment ce au ajuns la CNI, nu se mai poate interveni în ele. 

Astfel, CNI a decis că cererile referitoare la completarea declarațiilor vor fi recepționate și înregistrate într-un registru special. Totodată, cei au care au trimis declarațiile rectificate le vor primi înapoi de la CNI. Totodată în răspunsul expediat le va fi explicat faptul că declarațiile depuse la CNI nu pot fi modificate.

Președintele CNI, Anatolie Donciu, a propus ca atunci când va fi pornit vreun control, aceste cereri să fie luate în considerare, astfel încât abaterile de la lege depistate să nu fie considerate ca fiind comise intenționat. Propunerea a fost susținută de membrul CNI, Leonid Morari. ”Nu putem spune că se va ține cont, pentru că suntem 5 persoane (membri ai CNI - n.r.), 3 țin cont, 2 – nu, sau invers. Faptul depunerii unei asemenea cereri deja exclude intenția. Pentru că funcționarul astăzi a depus declarația, peste 2-3 săptămâni și-a găsit greșeala și se adresează la noi. Eu văd aici că el neintenționat a comis greșeala”, a subliniat Leonid Morari.

Galina Bostan: Funcționarii ”uituci” nu ar trebui menajați

În opinia directorului Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, funcționarii publici nu ar trebui să beneficieze de indulgență din partea CNI în ce privește depunerea declarațiilor de venit sau de interese: ”Eu nu găsesc pentru ei nicio justificare că nu au completat corect, că nu știu cum să completeze, că au greșit. Nu există justificări pentru asta. Noi, ab initio (de la început),  presupunem că  este vorba despre persoane care știu să aplice legea. În momentul în care el nu este capabil să completeze corect o declarație, mă întreb cum își îndeplinește atribuțiile de serviciu.

Totodată, expertul susține că depunerea la CNI a cererilor de modificare nu ar trebui luată ca o circumstanță atenuantă, în cazul descoperirii unor abateri de la lege. ”Asta ar însemna că noi de fiecare dată ar trebui să interpretăm legea în folosul funcționarilor publici, iar în situația dată, nu cred că este cazul”, conchide Galina Bostan.

Natalia Enache

Experta anticorupție Galina Bostan



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...

În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.

28 martie 2014
1260
Interese la vedere

Tudor Șoitu: „Instituțiile de stat au probleme grave de...

Vicepreședintele Curții de Conturi (CC), Tudor Șoitu, explică într-un interviu pentru Moldova Curată cât de integre sunt instituțiile de stat din R. Moldova și care sunt principalele hibe din activitatea CC.

05 iulie 2014
1390
Interese la vedere

Mama şefă, la control...

Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.

13 martie 2014
1228
Interese la vedere

Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.

04 decembrie 2017
1380
Interese la vedere

Fostul primar al orașului Orhei: contract cu fratele, p...

Actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești, Vitalie Colun, a fost implicat într-un posibil conflict de interese pe vremea când deținea funcția de primar al orașului Orhei, adică între anii 2011-2015. Curtea de Conturi a stabilit că el a încheiat în anul 2013 un contract de prestare a serviciilor de transport cu fratele său, Sergiu Colun. 

03 martie 2016
1377
Interese la vedere

Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...

Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.

07 noiembrie 2016
1258