Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunurile și cer permisiunea CNI să depună declarații repetat

Interese la vedere 19 aprilie 2015 341
Ruxanda Glavan înainte de una dintre ședințele Guvernului

După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor. 



Ministrul Muncii susține că a indicat acelaşi număr pentru două maşini 

CNI în ședință

Una dintre persoanele cu funcții de răspundere care au cerut permisiunea de a completa declarația este ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ruxanda Glavan. Solicitată de Moldova Curată, ea a declarat că a comis o greșeală tehnică. ”Am declarat două mașini: a mea și a soțului cu același număr de înmatriculare. De aceea am făcut rectificarea necesară”, a spus Ruxanda Glavan.

Nu se ştie deocamdată câte maşini a declarat Ruxanda Glavan că deținea în anul 2014, întrucât declaraţia sa de avere încă nu a fost făcută publică. În 2013 însă ea avea 3 maşini: Lexus, Toyota Yaris şi Toyota Corolla. Curios este faptul că ministrul arată că ar fi cumpărat autoturismul de lux Lexus cu 22 de mii de lei, adică cu ceva mai mult de 1000 de euro. Mașina a fost cumpărată în 2013 și a fost fabricată în 2005. 

Viceprimarul orașului Nisporeni: ”S-a întâmplat din neatenție”

O cerere de rectificare a declarației a depus la CNI și viceprimarul orașului Nisporeni, Victor Tulbure. El a declarat pentru Moldova Curată că a uitat să indice în document faptul că în anul 2013 a vândut un apartament. ”S-a întâmplat din neatenție. Pe urmă am mai verificat și am văzut că nu am indicat că am înstrăinat apartamentul”, a explicat Victor Tulbure. Cu toate acestea, viceprimarul de Nisporeni se arată convins de faptul că a procedat corect pentru că a operat modificarea până la 31 martie, deși legislația stabilește că poate fi depusă o singură declarație, fără posibilitatea de completare sau de depunere repetată. 

CNI spune: ”NU”

În ședința din 16 aprilie, CNI a discutat această problemă și a decis că nu va accepta declarațiile depuse repetat, adică completate. Conform legislației, funcționarii mai pot face completări în termen de 5 zile de la depunerea declarațiilor la colector. Din moment ce au ajuns la CNI, nu se mai poate interveni în ele. 

Astfel, CNI a decis că cererile referitoare la completarea declarațiilor vor fi recepționate și înregistrate într-un registru special. Totodată, cei au care au trimis declarațiile rectificate le vor primi înapoi de la CNI. Totodată în răspunsul expediat le va fi explicat faptul că declarațiile depuse la CNI nu pot fi modificate.

Președintele CNI, Anatolie Donciu, a propus ca atunci când va fi pornit vreun control, aceste cereri să fie luate în considerare, astfel încât abaterile de la lege depistate să nu fie considerate ca fiind comise intenționat. Propunerea a fost susținută de membrul CNI, Leonid Morari. ”Nu putem spune că se va ține cont, pentru că suntem 5 persoane (membri ai CNI - n.r.), 3 țin cont, 2 – nu, sau invers. Faptul depunerii unei asemenea cereri deja exclude intenția. Pentru că funcționarul astăzi a depus declarația, peste 2-3 săptămâni și-a găsit greșeala și se adresează la noi. Eu văd aici că el neintenționat a comis greșeala”, a subliniat Leonid Morari.

Galina Bostan: Funcționarii ”uituci” nu ar trebui menajați

În opinia directorului Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, funcționarii publici nu ar trebui să beneficieze de indulgență din partea CNI în ce privește depunerea declarațiilor de venit sau de interese: ”Eu nu găsesc pentru ei nicio justificare că nu au completat corect, că nu știu cum să completeze, că au greșit. Nu există justificări pentru asta. Noi, ab initio (de la început),  presupunem că  este vorba despre persoane care știu să aplice legea. În momentul în care el nu este capabil să completeze corect o declarație, mă întreb cum își îndeplinește atribuțiile de serviciu.

Totodată, expertul susține că depunerea la CNI a cererilor de modificare nu ar trebui luată ca o circumstanță atenuantă, în cazul descoperirii unor abateri de la lege. ”Asta ar însemna că noi de fiecare dată ar trebui să interpretăm legea în folosul funcționarilor publici, iar în situația dată, nu cred că este cazul”, conchide Galina Bostan.

Natalia Enache

Experta anticorupție Galina Bostan



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

La Mediu avem ministru fără mașină, iar la Agricultură...

Doi dintre noii miniștri din Guvernul Gaburici nu se pot lăuda că au autoturisme, iar unul, cel mai tânăr din actualul Cabinet, Ion Sula, nu are nici casă. Ministrul a ocupat și până acum o funcție bugetară și spune că locuiește în casa tatălui său și folosește și mașinile acestuia. Ministrul Mediului însă, Sergiu Palihovici, s-a împrumutat de la bănci cu sume mari în ultimii ani, dar spune că ”își poate permite”. Despre veniturile ministrului Apărării, Viorel Cibotaru, și el persoană nouă în Guvern, încă nu se cunosc prea multe din cauză că încă nu a depus declarația de avere. 

02 martie 2015
415
Interese la vedere

Deputatul Eugeniu Nichiforciuc și-a deschis trei firme...

Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a deschis 3 firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Deputatul spune ca avea acești bani din activitatea anterioară celei de deputat și că a acordat de fapt un împrumut acestei firme, care, timp de un an, ar urma să i-l ramburseze. Firma a început să funcționeze în luna aprilie 2014, însă deputatul nu a indicat în declarația de avere veniturile din activitatea ei. Celelalte două firme au capitaluri sociale mult mai mici. 

29 ianuarie 2016
369
Interese la vedere

Un preşedinte de raion a încălcat legea, dar a fost scu...

Democratul Nicolae Molozea, preşedintele raionului Ştefan Vodă, a deţinut concomitent, timp de câteva luni, funcţiile de administrator de firmă şi şef de raion. El a renunţat la poziţia de conducător de firmă după ce Moldova Curată a  scris despre incompatibilitatea de funcţii. Chiar dacă nu a soluţionat starea de incompatibilitate la timp, CNI l-a iertat.

26 mai 2016
412
Interese la vedere

La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu...

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.

18 septembrie 2014
447