CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne continuă să-şi administreze afacerile

Interese la vedere 10 iulie 2013 1106
Vladimir Maiduc

„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a  CNI şi a atacat-o în judecată.



La scurt timp după ce Vladimir Maiduc a fost numit conducătorul Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei al MAI, ziarul „Adevărul” publica materialul „Milionarul de la Securitatea Internelor”, în care menţiona că funcţionarul ar fi proprietarul mai multor firme. „Vladimir Maiduc este gata să facă ordine în instituţia de unde a lipsit zece ani, timp în care şi-a construit o afacere estimată la „nu mai puţin de un milion de euro”, scrie "Adevărul". Acesta este proprietarul complexului de odihnă "Forest Club" din Ialoveni, dar şi a câtorva firme din România. V. Maiduc recunoaşte că nu s-a întors la Interne pentru salariu, ci pentru a face parte din echipa ministrului Dorin Recean”, mai adaugă sursa citată.

Complexul de odihna patronat de Vladimir Maiduc

Funcţia publică incompatibilă cu afacerile

După ce a fost învestit într-o funcţie publică, acesta a continuat să fie proprietarul firmelor, dar şi a complexului de odihnă menţionat. Astfel, în luna iunie curent, CNI a stabilit că funcţia publică este incompatibilă cu afacerile pe care acesta le conduce. „CNI a constatat faptul încălcării regimului juridic al incompatibilităţii de către Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă din cadrul MAI, exprimată prin exercitarea activităţii de întreprinzător prin intermediul administratorilor numiţi la fiecare din cele trei întreprinderi, la care este unic asociat şi participarea la conducerea societăţilor menţionate, dispunând asupra direcţiilor de activitate economică a acestora şi ignorarea prevederilor legale privind lichidarea situaţiei de incompatibilitate”, este menţionat în decizia CNI, emisă la 12 iunie curent.

Maiduc a contestat actul CNI

La rândul său, V. Maiduc a declarat pentru Moldova Curată că actul emis de CNI este unul ilegal, deoarece documentul relatează fapte eronate. „Confirm că sunt patronul acestor firme, însă nu eu le administrez acum. Am angajat alte persoane să gestioneze aceste afaceri. Eu consider că nu am ignorat prevederile legale”, specifică V. Maiduc. Angajatul MAI a atacat în instanţă decizia luată de CNI. „În toamnă este programat procesul de judecată, iar dacă decizia de judecată va fi luată în favoarea mea, voi acţiona în judecată CNI şi pentru defăimare”, spune conducătorul din cadrul MAI.

Ce spune Legea?

Potrivit Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, acesta nu este în drept să desfăşoare activitate de întreprinzător, cu excepţia calităţii de fondator al societăţii comerciale, ori să înlesnească, în virtutea funcţiei sale, activitatea de întreprinzător al persoanelor fizice şi juridice.

Aceeaşi prevedere este stipulată şi în Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului. Actul legislativ reglementează faptul că poliţistul nu are dreptul să desfăşoare personal sau prin intermediul unei terţe persoane activitatea de întreprinzător sau să fie membru al organizaţiei de conducere a unei întreprinderi. „Poliţistul este obligat, în termen de 30 de zile calendaristice de la data apariţiei acestei situaţii, să abandoneze activitatea incompatibilă cu funcţia sa ori, după caz, să depună cerere de demisie din funcţia de poliţist. Dacă în termenul menţionat acesta nu întreprinde acţiuni în vederea lichidării incompatibilităţii, poliţistul este concediat”, mai este specificat în lege.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Igor Dodon şi casele de bugetari

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.

11 noiembrie 2016
3081
Interese la vedere

Mama este şefa fiicei

Această situaţie se întâmplă în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa, unde mama este conducătoarea direcţiei, iar fiica sa este specialist principal în cadrul instituţiei. Experţii susţin că ambele funcţionare au încălcat regimul conflictului de interese.

27 februarie 2014
1657
Interese la vedere

Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.

04 decembrie 2017
1452
Interese la vedere

Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş

În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.

26 iunie 2013
1493
Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...

Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.

26 septembrie 2016
1184
Interese la vedere

Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.

11 aprilie 2014
1035