CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne continuă să-şi administreze afacerile

Interese la vedere 10 iulie 2013 378
Vladimir Maiduc

„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a  CNI şi a atacat-o în judecată.La scurt timp după ce Vladimir Maiduc a fost numit conducătorul Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei al MAI, ziarul „Adevărul” publica materialul „Milionarul de la Securitatea Internelor”, în care menţiona că funcţionarul ar fi proprietarul mai multor firme. „Vladimir Maiduc este gata să facă ordine în instituţia de unde a lipsit zece ani, timp în care şi-a construit o afacere estimată la „nu mai puţin de un milion de euro”, scrie "Adevărul". Acesta este proprietarul complexului de odihnă "Forest Club" din Ialoveni, dar şi a câtorva firme din România. V. Maiduc recunoaşte că nu s-a întors la Interne pentru salariu, ci pentru a face parte din echipa ministrului Dorin Recean”, mai adaugă sursa citată.

Complexul de odihna patronat de Vladimir Maiduc

Funcţia publică incompatibilă cu afacerile

După ce a fost învestit într-o funcţie publică, acesta a continuat să fie proprietarul firmelor, dar şi a complexului de odihnă menţionat. Astfel, în luna iunie curent, CNI a stabilit că funcţia publică este incompatibilă cu afacerile pe care acesta le conduce. „CNI a constatat faptul încălcării regimului juridic al incompatibilităţii de către Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă din cadrul MAI, exprimată prin exercitarea activităţii de întreprinzător prin intermediul administratorilor numiţi la fiecare din cele trei întreprinderi, la care este unic asociat şi participarea la conducerea societăţilor menţionate, dispunând asupra direcţiilor de activitate economică a acestora şi ignorarea prevederilor legale privind lichidarea situaţiei de incompatibilitate”, este menţionat în decizia CNI, emisă la 12 iunie curent.

Maiduc a contestat actul CNI

La rândul său, V. Maiduc a declarat pentru Moldova Curată că actul emis de CNI este unul ilegal, deoarece documentul relatează fapte eronate. „Confirm că sunt patronul acestor firme, însă nu eu le administrez acum. Am angajat alte persoane să gestioneze aceste afaceri. Eu consider că nu am ignorat prevederile legale”, specifică V. Maiduc. Angajatul MAI a atacat în instanţă decizia luată de CNI. „În toamnă este programat procesul de judecată, iar dacă decizia de judecată va fi luată în favoarea mea, voi acţiona în judecată CNI şi pentru defăimare”, spune conducătorul din cadrul MAI.

Ce spune Legea?

Potrivit Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, acesta nu este în drept să desfăşoare activitate de întreprinzător, cu excepţia calităţii de fondator al societăţii comerciale, ori să înlesnească, în virtutea funcţiei sale, activitatea de întreprinzător al persoanelor fizice şi juridice.

Aceeaşi prevedere este stipulată şi în Legea cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului. Actul legislativ reglementează faptul că poliţistul nu are dreptul să desfăşoare personal sau prin intermediul unei terţe persoane activitatea de întreprinzător sau să fie membru al organizaţiei de conducere a unei întreprinderi. „Poliţistul este obligat, în termen de 30 de zile calendaristice de la data apariţiei acestei situaţii, să abandoneze activitatea incompatibilă cu funcţia sa ori, după caz, să depună cerere de demisie din funcţia de poliţist. Dacă în termenul menţionat acesta nu întreprinde acţiuni în vederea lichidării incompatibilităţii, poliţistul este concediat”, mai este specificat în lege.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Nicolae Juravschi nu mai este urmărit penal pentru fals...

Dosarul penal deschis pe numele deputatului PLDM Nicolae Juravschi pentru fals în declarația de avere a fost clasat. În schimb, cel de-al doilea parlamentar cercetat pentru o infracțiune similară, comunistul Grigore Petrenco, rămâne sub urmărire penală și chiar ar putea fi lipsit de imunitate.

20 august 2014
360
Interese la vedere

Directoarea ADR Sud și-a angajat mai întâi ginerele, ap...

Directoarea Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Maria Culeșov, și-a angajat soțul în calitate de șofer și ginerele în calitate de jurist în cadrul instituției pe care o conduce și astfel a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Mai întâi, a fost angajat în funcția de jurist ginerele, Andrei Coadă. Aceasta afirmă că ginerele a muncit la ADR o perioadă scurtă de timp, în anul 2013, fiind angajat prin concurs.

08 aprilie 2015
399
Interese la vedere

O primăriţă şi-a adus cumnata „mai aproape”

Primăriţa comunei Donici din raionul Orhei şi-a angajat cumnata la primărie în funcţia de contabil. Conducătoarea localităţii afirmă cu nu a organizat un concurs public pentru funcţia de contabil.

10 decembrie 2013
486
Interese la vedere

Decizie controversată a CNI: Un fost primar și-a angaja...

Fostul primar al orașului Orhei și actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Orhei, Vitalie Colun, a admis două situații de conflict de interese, ambele constatate de Comisia Naționalăde Integritate (CNI), însă a rămas nepedepsit. Fostul ales local a închiriat mașina fratelui său și l-a angajat ca șofer pe tatăl său. CNI a constatat conflictul, dar a clasat cauza, întrucât a luat expirarea contractelor drept o «soluționare» a situației de conflict de interese. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că hotărârea este confuză, deoarece un conflict constatat nu poate fi considerat soluționat, iar fostul primar ar trebui penalizat, în opinia sa, pentru abuz în serviciu. 

16 martie 2016
312