Afacere cu pâine, nedeclarată de primar
În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.
„Suntem foarte mulţumiţi de produsele care ni se aduc. Pâinea şi cornişoarele sunt întodeauna proaspăte şi cel mai important este că ni le aduc la timp, fiindcă brutăria este chiar după şcoală”, spune Ala Andrieş, director-adjunct al gimnaziului din localitate.
Oleg Budnea, primarul satului Ilenuţa, afirmă că primăria a decis să achiziţioneze produse de panificaţie de la Întreprinderea Individuală „Budnea Rodica” condusă de soţia sa, care are acelaşi nume, deoarece cea mai apropiată brutărie ar fi în oraşul Făleşti, iar în timpul iernii cu greu pâinea ar fi ajuns pe masa copiilor. Alesul local explică, însă, că pâinea este cumpărată de la această brutărie încă de când activa precedentul primar. „Eu sunt la al doilea mandat, adică din anul 2007, însă copiii mănâncă pâine de la brutăria noastră din anul 2006”, susţine primarul.
Rodica Budnea, soţia primarului, recunoaşte că brutăria este condusă de ea şi susţine că aprovizionează cu produse de panificaţie aceste instituţii de învăţământ nu pentru a se îmbogăţi, ci din grijă pentru copii. „O pâine este vândută cu trei lei, nu-i un preţ ridicat, dar în schimb pâinea este din sat”, afirmă întreprinzătoarea.
Contrcate de mică valoare
Oleg Budnea spune că în toţi aceşti ani nu a organizat concursuri publice de achiziţionare a produselor de panificaţie, deoarece suma anuală plătită din bani publici era mică, de până la 20 de mii de lei.
Pavel Ivanciu, şeful Serviciul teritorial Făleşti al Agenţiei Achiziţii Publice (AAP), susţine că, potrivit legislaţiei, autoritatea publică încheie cu un agent economic un contract de valoare mică fără a desfăşura un concurs public, însă şi în acest caz autoritatea contractantă trebuie să-şi declare interesele personale. „Aici eu cred că este conflict de interese, fiindcă primarul e persoană cu demnitate publică şi este autoritatea care a încheiat contractul de achiziţie”, spune specialistul AAP.
Potrivit Regulamentului achiziţiilor publice de valoare mică, aceste contracte sunt planificate şi încheiate de către autorităţile contractante, dacă valoarea estimativă a bunurilor sau serviciilor procurate nu depăşeşte 40 de mii de lei, sumă calculată fără taxa pe valoarea adăugată. Acelaşi Regulament mai prevede că, la realizarea achiziţiilor publice de valoare mică, autoritatea contractantă asigură utilizarea eficientă a resurselor financiare, transparenţa, obiectivitatea şi imparţialitatea procesului de achiziţie şi încrederea publică faţă de acesta.
Afacerea familiei Budnea, nedeclarată
În declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Oleg Budnea nu este menţionat faptul că soţia acestuia este administratoarea întrebrinderii „Budnea Rodica” şi nici nu este indicat venitul obţinut din gestionarea acestei afaceri. Potrivit documentului, primarul din Ilenuţa a obţinut peste 46 de mii de lei din salariu de ales local, iar soţia acestuia - peste o mie de lei în calitate de asistentă medicală. Primarul declară că este proprietarul unei case şi a trei terenuri agricole. Anul trecut, Oleg Budnea a obţinut un credit în valoare de 700 de mii de lei. Această sumă a fost indicată la categoria „Datorii”.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele primarului din Ilenuţa, iar după examinarea tuturor contractelor de achiziţii, membrii CNI vor constata dacă alesul local a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese atunci când el, ca autoritate contractantă, a încheiat cu soţia sa, în calitate de agent economic, contracte de achiziţii pentru bunuri plătite din bani publici.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
„Abonament" la banii primariei constatat de cni
Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.
Primarul orașului Florești nu și-a depus declarația de...
Primarul orașului Florești, Valeriu Ceapă, nu și-a depus declarația de venituri și proprietăți după accederea în funcție, însă nu a fost sancționat de Comisia Națională de Integritate. Comisia a decis clasarea cauzei pe motiv că nu a depistat o diferență vădită între veniturile și cheltuielile primarului. Totodată, Valeriu Ceapă deține și funcția de președinte al Consiliului de administrație al Întreprinderii servicii comunale Florești, fapt ce creează o situaţie de incompatibilitate. CNI a amânat pentru o altă ședință luarea unei decizii în privința incompatibilității.
Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...
Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.
Triunghiul intereselor la Micleşti
Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.
Secretul de la ,,Moldsilva” a fost deconspirat (partea...
Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care au arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. În articolul „Secretul de la „Moldsilva”, publicat de Moldova Curată în luna mai, se spunea că persoane din conducerea Agenţiei „Moldsilva” au luat în arendă mai multe hectare de pădure, însă atunci conducerea acestei instituţii refuza să divulge numele arendaşilor.
CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne contin...
„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a CNI şi a atacat-o în judecată.
Aici așteptăm comentariul tău!