Primăria Sângera a încheiat contracte de milioane de lei cu firme fondate de primar
Mai mult de şapte milioane de lei vor ajunge din bugetul Primăriei oraşului Sângera din municipiul Chişinău pe contul unei firme fondată de către primarul Valeriu Poiată. Firma a fost selectată în cadrul concursului de achiziţii publice pentru a efectua diferite lucrări în localitățile care fac parte din oraşul Sângera.
Primul contract major în valoare de şapte milioane 150 de mii de lei, semnat la 8 noiembrie 2013, a fost încheiat între Primăria Sângera şi firma "Agrofin-Ba" SRL după licitaţia din septembrie 2013. Firma s-a angajat să gestioneze, timp de zece ani, serviciile publice de salubrizare a localităților Sângera, Dobrogea şi Revaca. Contractul a fost semnat de către primarul Valeriu Poiată şi administratoarea firmei, Viorica Beţivu. Potrivit Comisiei Naţionale de Integritate, care a cercetat acest caz, Valeriu Poiată a fost fondatorul acestei firme până în luna august 2013, când fondator unic a devenit SC ”F.V.I.TRAIAN-INVEST” SRL, iar administrator - Viorica Beţivu. Astfel, Valeriu Poiată a fost radiat din lista fondatorilor firmei la 28 august 2013, cu câteva zile înainte de a fi desfăşurată licitaţia publică. Aceasta a avut loc la 4 septembrie.
Alte contracte semnate în conflict de interese cu aceeași firmă
Acest contract este al patrulea semnat între Primăria Sângera şi firma ”Agrofin-Ba” SRL. În luna octombrie 2012, Primăria a achiziţionat lucrări de amenajare a teritoriului în sumă circa 47 mii de lei, în ianuarie 2013 - lucrări de deszăpezire și reabilitare a străzilor din Sângera, Dobrogea şi Revaca (50 de mii de lei), iar în decembrie 2013 a mai încheiat un contract de circa 51 de mii de lei pentru lucrări de construcție şi montare a 62 de porțiuni de gard.
Maşină cumpărată de la firma fondată de primar
Tot în anul 2013, de data aceasta în luna iulie, Primăria Sângera a cumpărat un autoturism ”Peugeot 301 Active 1.2 Vti 5MT” în valoare de circa 150 de mii de lei de la agentul economic ”Autoconcord” SRL. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, aceasta firmă a fost fondată în luna mai 2012 de către Nicolae Necrasov, SC ”CONS - UNIC” SRL şi SC ”F.V.I.TRAIAN-INVEST” SRL, ultima firmă având cota de participare de 92 %. Însă fondatorul firmei ”F.V.I.TRAIAN-INVEST” SRL este, cu o cotă de 100 % primarul din Sângera, Valeriu Poiată.
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit în luna octombrie că Valeriu Poiată s-a condus de interesele personale atunci când a semnat actele juridice, administrative și contabile cu SC ”Agrofin-Ba” SRL și SC ”Autoconcord” SRL.
Primarul nu a contestat actul emis de CNI, spunând că nu a ştiut că există o lege cu privire la conflictul de interese. „Eu mă strădui să aduc în localitate servicii de calitate. Chiar dacă am avut legătură cu firmele care au câştigat aceste licitaţii, nu eu am fost acela care le-a selectat. A fost decizia membrilor Comisiei de licitaţie”, spune Valeriu Poiată.
Actul CNI va fi expediat în instanță pentru constatarea nulităţii celor cinci contracte semnate în situaţie de conflict de interese. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia CNI de a expedia actul în instanță este una corectă, deoarece primarul localităţii, prin metodă directă, în calitate de fondator al unei firme, dar şi prin metodă terţă, ca fost fondator al altei firme câştigătoare, a beneficiat şi mai beneficiază de sume mari de bani, alocate din bugetul public.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc
Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.
Frate și soră cu funcții de răspundere la primăria din...
În primăria satului Cuizăuca, raionul Rezina, cuvântul „familie” are o însemnătate aparte. Și asta deoarece fratele și sora dețin funcțiile de primar și, respectiv, de contabil-șef în aceeași instituție publică. Deși situația respectivă există de doi ani în primăria de la Cuizăuca, reprezentanții Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat susțin că nu au știut despre acest fapt, însă afirmă este vorba de un conflict de interese, fiindcă ambele persoane dețin funcții de răspundere în primăria din localitate.
Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...
Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.
CNI susţine că un înalt funcţionar de la Interne contin...
„Vladimir Maiduc a încălcat regimul de incompatibilitate”, a constatat recent Comisia Naţională de Integritate (CNI). Comisia s-a autosesizat din presă care a scris că şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Vladimir Maiduc, este proprietarul câtorva firme şi al unui complex de odihnă. V. Maiduc consideră ilegală decizia de constatare a CNI şi a atacat-o în judecată.
Bloc „cu interese” pentru deputați
Pe sfârșit de mandat, deputații au decis să își „îmbunătățească condițiile de trai” pe turta statului. Chiar dacă afirmă că noul bloc va fi construit exclusiv pe banii deputaților, dar și ai altor beneficiari, iar președintele Parlamentului dă asigurări că statul nu va cheltui niciun ban pentru acest proiect, parlamentarii mizează să obțină gratuit terenul pe care își vor construi locuințe, estimat de experți la peste un milion de euro.
Aici așteptăm comentariul tău!