Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director la Moldotelecom, Vitalie Iurcu, mai bogat în ultimii 6 ani

Avere la vedere 11 septembrie 2015 454
Vitalie Iurcu

Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.Acesta locuiește într-o casă de lux, conduce un Porsche Cayenne, deține mai multe terenuri în Chișinău care valoarează milioane de lei, iar prin intermediari, în special prin intermediul unui nepot, este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, actualul viceministru al Economiei arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, pădure la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajați ai Moldtelecom, plătiți din banii statului”, scrie Ziarul de Gardă.

Publicația afirmă că prețul de piață al casei în care familia Iurcu s-a mutat în anul 2010 ar fi de 6 milioane de lei. Imobilul este înregistrat pe numele fiicei lui Vitalie Iurcu, în vârstă de 7 ani.

Vitalie Iurcu deține cote-părți în câteva firme, iar una dintre ele ar fi administrată de nepotul său. Firma deține mai multe sere în raionul Criuleni, la care ar fi lucrat anterior angajați de la Moldtelecom.

Soția lui Iurcu este directorul unui proiecte numit ”Art Studio Picasso”, care are drept partener Întreprinderea Moldtelecom și care în iulie 2015 a organizat o tabară de vară pentru copii, sprijinită de Ministeul Culturii.

Ziarul de Gardă mai scrie că la sfârșitul anului 2014 Comisia Națională de Integritate (CNI) a pornit un control pe numele lui Vitalie Iurcu și că în timpul controlului cel vizat a depus o altă declarație de avere: ”În noua declaraţie, Iurcu a dat o altă valoare cadastrală terenurilor deţinute. (...) Din a doua încercare, Iurcu a indicat informaţii aproape corecte despre averea înscrisă pe numele său, iar cazul a fost clasat”.

Ziariștii de la Ziarul de Gardă au încercat să obțină o reacție a lui Vitalie Iurcu la cele descoperite. „Prima dată aud despre așa ceva. Mă scuzați…”, ar fi răspuns actualul vice-ministru al Economiei. Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare

Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.

28 august 2015
362
Avere la vedere

Milionarii cu robe

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.

10 iunie 2013
361
Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
354
Avere la vedere

Soția ministrului Justiției și-a vândut cu 4 milioane d...

Soția ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, Maria Cebotari, și-a vândut cota-parte din compania aeriană Fly One cu 4 milioane de lei sau aproximativ 200 de mii de euro. Datele apar în declarația de avere și interese personale pentru anul 2016 a ministrului Justiției. Maria Cebotari avea în cadrul SRL Fly One o cotă de 40 la sută, iar valoarea de cumpărare era de 200 de mii de lei, potrivit declarației de venituri și proprietăți a demnitarului făcută pentru anul 2015. Solicitat de Moldova Curată, Vladimir Cebotari a precizat că valoarea cotei deținute a crescut pentru că s-au mai făcut investiții, a fost mărit capitalul social. ”Capitalizare pe asta nu am făcut, nu vă faceți griji”, a precizat ministrul.

02 august 2017
574