CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu
Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.
Actul de control a fost inițiat la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care a cerut verificarea compatibilității lui Muruianu cu funcția de judecător sub aspectul integrității, în temeiul Legii privind declararea și controlul veniturilor și proprietăților.
Contactat de portalul Moldova Curată, vicepreședintele CNI Victor Strătilă a declarat că sesizarea venită de la CSM nu se referă la vreun caz concret care ar demonstra că Muruianu și-ar tăinui proprietățile. „Urmează să vedem dacă există astfel de cazuri”, a menționat Strătilă.
Recent, CNI a mai pornit o acțiune de control al veniturilor și proprietăților unui alt judecător de la Curtea Supremă de Justiție. Este vorba despre Valeriu Arhip, demis de Parlament, pentru că nu ar fi declarat mai multe proprietăți înregistrate pe numele apropiaților. Solicitarea de a iniția actul de control a venit chiar din partea magistratului.
„Este pentru prima dată când o persoană se adresează la noi pentru a solicita să fie verificată”, a declarat Strătilă.
Săptămâna trecută, CNI a inițiat acte de control al proprietăților și veniturilor și în privința procurorului raionului Glodeni, Petru Cebotari, suspectat că nu și-ar fi trecut în declarația de avere două apartamente și trei automobile.
Menționăm că, în declarația sa de avere, procurorul nu indică niciun imobil, doar un apartament pe care l-a vândut anul trecut.
Mariana Rață
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...
Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.
Încă un şef de la Interne cercetat de CNI
După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.
Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...
După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.
Copiii președintelui Curții de Apel Chișinău, cu afacer...
La câteva luni de la numirea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău a lui Ion Pleșca, fiica studentă a acestuia a devenit proprietara unui depozit de fructe și legume din satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni.
Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...
Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.
Aici așteptăm comentariul tău!