Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

Avere la vedere 23 septembrie 2016 1501
Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc și soția sa la nunta directorului general-adjunct al Întreprinderii ”Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 



Deputatul PDM Corneliu Padnevici, de exemplu, a indicat în declarația de avere pentru anul trecut faptul că a câștigat la botezul și cumetria copilului său 330 de mii de lei, adică în jur de 15 mii de euro. 

Șefa cabinetului vicepreședintelui Parlamentului, Nighina Azizov, a declarat sume în 4 valute, obținute la nunta sa

Un alt democrat care, la fel, a avut „ceremonii în familie” în anul 2015 este Eugeniu Nichiforciuc. El declară o sumă similară cu a colegului său de partid și de Parlament - 300 de mii de lei, menționând că sunt „cadouri bănești”. Nichiforciuc nu menționează în declarație despre ce evenimente de familie este vorba și nu ne-a răspuns la telefon pentru precizări. Se știe însă că în anul 2015 el a fost nașul de cununie al directorului general adjunct al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca. Acesta și soția sa au făcut nuntă la hotelul „Nobil”, care aparține unui alt democrat, Vlad Plahotniuc. 

Sergiu Batiușca, la rândul său, și-a declarat venitul de la nuntă - 40 de mii de euro. Nici Batiușca nu a vrut să facă precizări legate de declararea acestei sume. Mesajul nostru, adresat în scris prin intermediul anticamerei "Poștei Moldovei" a rămas fără răspuns. Sergiu Batiușca este director general adjunct la „Poșta Moldovei” din anul 2012.

O altă angajată la stat, Nighina Azizov, care este șefa de cabinet a vicepreședintei Parlamentului Liliana Palihovici, a declarat în detalii veniturile obținute în urma unui eveniment de familie. Ea s-a căsătorit în anul 2015 și a obținut la nuntă sume de bani în 4 valute: 125 750 de lei, 12 000 de euro, 9850 USD și1500 de lei românești. Solicitată de Moldova Curată, Nighina Azizov a explicat că a indicat acești bani în declarație pentru că ține la reputația sa. ”Într-o societate măcinată de corupție este foarte important să fii corect. În acest sens, am declarat inclusiv veniturile de la nuntă (eveniment de familie), deoarece consider că este o abordare corectă și responsabilă în primul rând pentru mine însămi și în al doilea rând pentru cei care mă înconjoară. Cunosc funcționari publici onești, care, prin exemplul lor de comportament și responsabilitate, demonstrează ca în Republica Moldova este loc pentru o schimbare adevarată și că nu este loc pentru corupție în activitatea de a servi cetațeanul. Eu țin foarte mult la reputația mea profesională”, a explicat șefa cabinetului vicepreședintelui Parlamentului.

Sumele declarate nu pot fi verificate

Președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, spune că e bine că persoanele cu funcții publice declară și sumele care nu pot fi probate, dar admite că unii o fac „ca să-și asigure niște achiziții pe viitor”. Legea cu privire la declararea veniturilor și proprietăților în vigoare anul trecut nu prevedea expres obligativitatea de a declara banii deținuți în numerar.„Legea veche, nr. 1264, nu obliga subiecții declarării să idice și banii deținuți cash. Și am avut așa o problemă în activitatea Comisiei Naționale de Integritate, când s-a găsit în lădița de la bancă a unei persoane o sumă mare de bani. Acesta nu e cont ca să îl declari, dar dacă banii cash se află la bancă nu esti obligat să îi declari. Și în cazul respectiv, de la nuntă, cumetrii, zile de naștere nu era obligatoriu să declari, dar unii declarau acești bani, probabil ca să asigure niște momente pe viitor”, explică Anatolie Donciu. 

Noua lege cu privire la declararea averii și a intereselor personale, adoptată în luna iunie 2016, prevede însă și declararea sumelor deținute acasă. Art. 4, lit. „d” obligă persoanele cu funcii publice să declare „activele financiare ale subiectului declarării, adică numerarul în monedă națională sau în valută străină care depășește valoarea a 15 salarii medii pe economie și care nu face obiectul unor depuneri în instituțiile financiare”. „Cinci salarii minime pe economie ar fi cam 75 de mii de lei. Deci dacă eu am, de exemplu, doar 50 de mii, nu trebuie să îi declar. Oricum, nici atunci, nici acum, noi nu putem demonstra că cineva a obținut anume acea sumă la nuntă sau cumătrie. Poți să-i spui omului: „Du-te acasă și adă banii să-i vedem”? Sunt chestiuni delicate… Dar nu trebuie să ne uităm la oamenii noștri ca la niște infractori”, a mai declarat Anatolie Donciu. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Vilele ascunse ale liderului PDM

Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina. 

05 septembrie 2018
1556
Avere la vedere

Apartamentul lui Ghimpu, subiect tabu la CNI?

Noul apartament cu trei camere al lui Mihai Ghimpu, situat pe strada Serghei Lazo din centrul municipiului Chişinău, nu este menţionat în declaraţia de avere a deputatului pentru anul 2012. Acest lucru este tratat diferit la CNI. În timp ce vicepreşedintele CNI, Victor Strătilă, declară că instituția examinează acest caz, preşedintele Anatolie Donciu afirmă că procesul de verificare a datelor despre apartamentul lui Ghimpu nici   nu a început.

23 mai 2013
1349
Avere la vedere

Ghimpu, cercetat de CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.

20 iunie 2013
1267
Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
1377
Avere la vedere

Trei viceminiştri vor da explicaţii la CNI

După ce Moldova Curată a descoperit că şapte viceminiştri nu au indicat nicio locuinţă în declaraţiile de avere pentru anul 2012, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a examinat cazurile lor și a iniţiat, la 16 mai, controale pe numele a trei demnitari. Este vorba de viceministrul Economie, Dumitru Godoroja, ex-viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare; viceministrul Culturii, Igor Șarov, şi viceministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Vitali Ciolac. La rândul lor, cei vizați susţin că declaraţiile lor de avere pentru anul 2012 sunt completate corect, iar informaţia este veridică.

17 mai 2014
1162
Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
1186