Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

Avere la vedere 23 septembrie 2016 1323
Deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc și soția sa la nunta directorului general-adjunct al Întreprinderii ”Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu. 



Deputatul PDM Corneliu Padnevici, de exemplu, a indicat în declarația de avere pentru anul trecut faptul că a câștigat la botezul și cumetria copilului său 330 de mii de lei, adică în jur de 15 mii de euro. 

Șefa cabinetului vicepreședintelui Parlamentului, Nighina Azizov, a declarat sume în 4 valute, obținute la nunta sa

Un alt democrat care, la fel, a avut „ceremonii în familie” în anul 2015 este Eugeniu Nichiforciuc. El declară o sumă similară cu a colegului său de partid și de Parlament - 300 de mii de lei, menționând că sunt „cadouri bănești”. Nichiforciuc nu menționează în declarație despre ce evenimente de familie este vorba și nu ne-a răspuns la telefon pentru precizări. Se știe însă că în anul 2015 el a fost nașul de cununie al directorului general adjunct al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca. Acesta și soția sa au făcut nuntă la hotelul „Nobil”, care aparține unui alt democrat, Vlad Plahotniuc. 

Sergiu Batiușca, la rândul său, și-a declarat venitul de la nuntă - 40 de mii de euro. Nici Batiușca nu a vrut să facă precizări legate de declararea acestei sume. Mesajul nostru, adresat în scris prin intermediul anticamerei "Poștei Moldovei" a rămas fără răspuns. Sergiu Batiușca este director general adjunct la „Poșta Moldovei” din anul 2012.

O altă angajată la stat, Nighina Azizov, care este șefa de cabinet a vicepreședintei Parlamentului Liliana Palihovici, a declarat în detalii veniturile obținute în urma unui eveniment de familie. Ea s-a căsătorit în anul 2015 și a obținut la nuntă sume de bani în 4 valute: 125 750 de lei, 12 000 de euro, 9850 USD și1500 de lei românești. Solicitată de Moldova Curată, Nighina Azizov a explicat că a indicat acești bani în declarație pentru că ține la reputația sa. ”Într-o societate măcinată de corupție este foarte important să fii corect. În acest sens, am declarat inclusiv veniturile de la nuntă (eveniment de familie), deoarece consider că este o abordare corectă și responsabilă în primul rând pentru mine însămi și în al doilea rând pentru cei care mă înconjoară. Cunosc funcționari publici onești, care, prin exemplul lor de comportament și responsabilitate, demonstrează ca în Republica Moldova este loc pentru o schimbare adevarată și că nu este loc pentru corupție în activitatea de a servi cetațeanul. Eu țin foarte mult la reputația mea profesională”, a explicat șefa cabinetului vicepreședintelui Parlamentului.

Sumele declarate nu pot fi verificate

Președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, spune că e bine că persoanele cu funcții publice declară și sumele care nu pot fi probate, dar admite că unii o fac „ca să-și asigure niște achiziții pe viitor”. Legea cu privire la declararea veniturilor și proprietăților în vigoare anul trecut nu prevedea expres obligativitatea de a declara banii deținuți în numerar.„Legea veche, nr. 1264, nu obliga subiecții declarării să idice și banii deținuți cash. Și am avut așa o problemă în activitatea Comisiei Naționale de Integritate, când s-a găsit în lădița de la bancă a unei persoane o sumă mare de bani. Acesta nu e cont ca să îl declari, dar dacă banii cash se află la bancă nu esti obligat să îi declari. Și în cazul respectiv, de la nuntă, cumetrii, zile de naștere nu era obligatoriu să declari, dar unii declarau acești bani, probabil ca să asigure niște momente pe viitor”, explică Anatolie Donciu. 

Noua lege cu privire la declararea averii și a intereselor personale, adoptată în luna iunie 2016, prevede însă și declararea sumelor deținute acasă. Art. 4, lit. „d” obligă persoanele cu funcii publice să declare „activele financiare ale subiectului declarării, adică numerarul în monedă națională sau în valută străină care depășește valoarea a 15 salarii medii pe economie și care nu face obiectul unor depuneri în instituțiile financiare”. „Cinci salarii minime pe economie ar fi cam 75 de mii de lei. Deci dacă eu am, de exemplu, doar 50 de mii, nu trebuie să îi declar. Oricum, nici atunci, nici acum, noi nu putem demonstra că cineva a obținut anume acea sumă la nuntă sau cumătrie. Poți să-i spui omului: „Du-te acasă și adă banii să-i vedem”? Sunt chestiuni delicate… Dar nu trebuie să ne uităm la oamenii noștri ca la niște infractori”, a mai declarat Anatolie Donciu. 

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
1356
Avere la vedere

Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii

Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.

30 octombrie 2013
1328
Avere la vedere

Donaţia făcută partidului îl va trimite pe vicepreşedin...

Vicepreşedintele raionului Ialoveni, Valeriu Ţurcanu, a donat Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM) 50 de mii de lei, potrivit raportului financiar depus de formaţiune la Comisia Electorală Centrală (CEC). Aceasta sumă este echivalentă cu cea câştigată de demnitar din salariu pe durata întregului an 2013. Ţurcanu a declarat că banii donaţi partidului provin dintr-o afacere pe care o deţine. În consecinţă, pentru că nu a indicat în declaraţia de avere ce venit a obţinut din gestionarea afacerii, vicepreşedintele raionului Ialoveni ar putea fi bănuit de incompatibilitate şi de nedeclarare a veniturilor.

18 noiembrie 2014
1201
Avere la vedere

Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodo...

Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.

20 iunie 2017
1365
Avere la vedere

Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...

Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.

19 mai 2016
2146
Avere la vedere

Cine dintre funcționarii-bugetari cu locuințe de lux ar...

Noul impozit pe avere, introdus prin Legea nr. 138 din 16 iunie 2016, care presupune achitarea unei taxe de 0,8 % pentru deținerea caselor cu suprafața mai mare de 120 de metri pătrați și valoarea cadastrală de peste 1, 5 milioane de lei, îi va pune la cheltuială și pe mulți bugetari. Este vorba despre judecători, procurori sau angajați din administrațiile locală și centrală, care și-au construit case scumpe. Noua reglementare îi va face să scoată din buzunar în jur de 12 mii de lei, adică o sumă mai mare decât un salariu lunar de-al lor, ca să plătească impozitul pe avere. În baza investigațiilor jurnalistice publicate în ultimii ani în presa autohtonă, Moldova Curată a întocmit o listă a funcționarilor care sunt potențiali plătitori de impozit pe avere. 

22 august 2016
1000