Nunțile și cumetriile din 2015: cine și cât a câștigat

În declarațiile de avere pentru anul 2015, unii deputați și angajați ai administrației publice centrale au indicat venituri considerabile provenite de la evenimentele de familie, chiar dacă, în condițiile legii în vigoare la momentul depunerii declarațiilor, nu erau obligați să o facă. În prezent, când legislația a fost modificată, persoanele cu funcții publice sunt obligate să declare și banii pe care îi dețin cash. „Oricum, în ambele cazuri, chestiunea este delicată și nu putem verifica exact dacă persoana are sau nu aceste lichidități”, spune președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu.
Deputatul PDM Corneliu Padnevici, de exemplu, a indicat în declarația de avere pentru anul trecut faptul că a câștigat la botezul și cumetria copilului său 330 de mii de lei, adică în jur de 15 mii de euro.
Șefa cabinetului vicepreședintelui Parlamentului, Nighina Azizov, a declarat sume în 4 valute, obținute la nunta sa
Un alt democrat care, la fel, a avut „ceremonii în familie” în anul 2015 este Eugeniu Nichiforciuc. El declară o sumă similară cu a colegului său de partid și de Parlament - 300 de mii de lei, menționând că sunt „cadouri bănești”. Nichiforciuc nu menționează în declarație despre ce evenimente de familie este vorba și nu ne-a răspuns la telefon pentru precizări. Se știe însă că în anul 2015 el a fost nașul de cununie al directorului general adjunct al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, Sergiu Batiușca. Acesta și soția sa au făcut nuntă la hotelul „Nobil”, care aparține unui alt democrat, Vlad Plahotniuc.
Sergiu Batiușca, la rândul său, și-a declarat venitul de la nuntă - 40 de mii de euro. Nici Batiușca nu a vrut să facă precizări legate de declararea acestei sume. Mesajul nostru, adresat în scris prin intermediul anticamerei "Poștei Moldovei" a rămas fără răspuns. Sergiu Batiușca este director general adjunct la „Poșta Moldovei” din anul 2012.
O altă angajată la stat, Nighina Azizov, care este șefa de cabinet a vicepreședintei Parlamentului Liliana Palihovici, a declarat în detalii veniturile obținute în urma unui eveniment de familie. Ea s-a căsătorit în anul 2015 și a obținut la nuntă sume de bani în 4 valute: 125 750 de lei, 12 000 de euro, 9850 USD și1500 de lei românești. Solicitată de Moldova Curată, Nighina Azizov a explicat că a indicat acești bani în declarație pentru că ține la reputația sa. ”Într-o societate măcinată de corupție este foarte important să fii corect. În acest sens, am declarat inclusiv veniturile de la nuntă (eveniment de familie), deoarece consider că este o abordare corectă și responsabilă în primul rând pentru mine însămi și în al doilea rând pentru cei care mă înconjoară. Cunosc funcționari publici onești, care, prin exemplul lor de comportament și responsabilitate, demonstrează ca în Republica Moldova este loc pentru o schimbare adevarată și că nu este loc pentru corupție în activitatea de a servi cetațeanul. Eu țin foarte mult la reputația mea profesională”, a explicat șefa cabinetului vicepreședintelui Parlamentului.
Sumele declarate nu pot fi verificate
Președintele în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, spune că e bine că persoanele cu funcții publice declară și sumele care nu pot fi probate, dar admite că unii o fac „ca să-și asigure niște achiziții pe viitor”. Legea cu privire la declararea veniturilor și proprietăților în vigoare anul trecut nu prevedea expres obligativitatea de a declara banii deținuți în numerar.„Legea veche, nr. 1264, nu obliga subiecții declarării să idice și banii deținuți cash. Și am avut așa o problemă în activitatea Comisiei Naționale de Integritate, când s-a găsit în lădița de la bancă a unei persoane o sumă mare de bani. Acesta nu e cont ca să îl declari, dar dacă banii cash se află la bancă nu esti obligat să îi declari. Și în cazul respectiv, de la nuntă, cumetrii, zile de naștere nu era obligatoriu să declari, dar unii declarau acești bani, probabil ca să asigure niște momente pe viitor”, explică Anatolie Donciu.
Noua lege cu privire la declararea averii și a intereselor personale, adoptată în luna iunie 2016, prevede însă și declararea sumelor deținute acasă. Art. 4, lit. „d” obligă persoanele cu funcii publice să declare „activele financiare ale subiectului declarării, adică numerarul în monedă națională sau în valută străină care depășește valoarea a 15 salarii medii pe economie și care nu face obiectul unor depuneri în instituțiile financiare”. „Cinci salarii minime pe economie ar fi cam 75 de mii de lei. Deci dacă eu am, de exemplu, doar 50 de mii, nu trebuie să îi declar. Oricum, nici atunci, nici acum, noi nu putem demonstra că cineva a obținut anume acea sumă la nuntă sau cumătrie. Poți să-i spui omului: „Du-te acasă și adă banii să-i vedem”? Sunt chestiuni delicate… Dar nu trebuie să ne uităm la oamenii noștri ca la niște infractori”, a mai declarat Anatolie Donciu.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca nu a de...
Vasile Guzun, care a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Basarabeasca în perioada 2012-2014, nu a trecut în declarația de avere pentru anul 2013 toate veniturile familiei sale. Soția sa, Maria Guzun, este proprietară a unei firme de producție și comerț, SRL ”Cristal Alex”, înregistrată în 1997. Firma este specializată în comerțul cu amănuntul în magazine, în vânzarea produselor alimentare, a băuturilor și țigărilor.
Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...
Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor.
ZDG: „Cetatea” şi afacerile de familie ale lui Moldovan...
Mihail Moldovanu, liberalul care nu s-a mai numărat printre vicepremierii din noua coaliție de guvernare proeuropeană, a revenit în funcția pe care o deținea anterior – cea de șef al Direcției sănătate din municipiul Chișinău.
Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...
Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.
Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...
Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.
Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trim...
Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.
Aici așteptăm comentariul tău!