Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce a condus timp de un an şi opt luni ANTA, cu un salariu de peste 35 de mii de lei pe lună

Avere la vedere 19 mai 2016 1157
Igor Guja

Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.Igor Guja s-a angajat la ANTA în ianuarie 2014, iar în 2015, potrivit declaraţiei de avere, și-a achiziționat un apartament în Chişinău. Locuința are o suprafaţă de 94,8 m.p și o valoare de 620 361 lei. Această sumă depăşeşte venitul anual declarat pentru 2014, de 436 813 lei.

Solicitat de Moldova Curată, Igor Guja a declarat că apartamentul şi l-a achiziţionat din salariul de la ANTA, despre care a subliniat că a fost unul mare. El a explicat diferența dintre costul apartamentului și veniturile sale prin faptul că a acumulat banii necesari pe parcursul mai multor ani, inclusiv cu ajutorul părinţilor. ”L-am cumpărat după 10 ani de activitate în diferite funcţii”, a subliniat Igor Guja. El a mai declarat că apartamentul se află în Chişinău, pe strada Petru Rareş, în sectorul Râşcani. ”Eu din 2005 mi-am prezentat declaraţiile de avere, fiind ofiţer CNA”, a ţinut să precizeze directorul interimar al DIP.

Întrebat de ce și-a schimbat domeniul de activitate, Igor Guja a declarat că la ANTA a venit un alt conducător, cu alte viziuni şi de aceea a plecat. ”Nu spun că sunt răi sau buni, dar mie îmi place când am autonomie, ca să fac lucruri frumoase şi cred că am reușit. Puteți să întrebați angajații ANTA ce rezultate au fost atunci”, a menționat Igor Guja. La DIP spune că are acum un salariu cu mult mai mic şi că a renunţat la funcţia de la ANTA pentru că vrea să lucreze în echipă. ”Pentru mine contează cariera, nu sunt căsătorit şi vreau să am rezultate”, a adăugat Igor Guja.

Guja l-a urmat pe Cebotari

Cariera profesională a lui Igor Guja pare să fie strâns legată de cea a actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari. În perioada în care ultimul deţinea funcţia de ministru adjunct al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Igor Guja a fost avansat în mai multe funcţii de conducere la ANTA, agenţie subordonată acestui minister, într-un timp relativ scurt.

În ianuarie 2014 a fost numit vice-director la ANTA, în noiembrie 2014 a devenit director adjunct, în aprilie 2015 - director interimar, iar în luna mai a fost numit director cu drepturi depline. În această funcție s-a aflat până în august 2015, iar în octombrie a fost numit director adjunct la DIP, la câteva luni după ce Vladimir Cebotari fusese numit Ministru al Justiţiei.

Menționăm că Vladimir Cebotari a fost vice-ministru al transporturilor în perioada iunie 2013 – aprilie 2015, după care a fost numit director la CFM, iar în vara aceluiași an a devenit ministrul al Justiției.

Guja: Dacă ne urmăriţi pe Facebook, veți vedea că suntem foarte transparenţi

Referitor la aceste coincidențe, Igor Guja a menționat că el nu a încălcat legea în niciun mod, iar activitatea instituției pe care o conduce este una transparentă. ”Dacă urmăriţi activitatea noastră pe Facebook, se vede că noi nu avem televiziunile noastre, vin absolut toţi. Ne străduim să fim transparenţi şi asta e aplaudat şi de partenerii noştri de dezvoltare”, a subliniat Igor Guja.

Anterior, Igor Guja a fost director adjunct la Direcția Financiară la Calea Ferată a Moldovei (august 2013 - ianuarie 2014), iar înainte de asta – ofiţer superior la Centrul Naţional Anticorupţie.

În declarația pentru anul 2014, Igor Guja indică și faptul că este asociat la firma „Yttrium Pro” SRL, înregistrată în decembrie 2013. Referitor la firmă, Igor Guja a declarat că nu mai este asociat, pentru că și-a vândut cu 1250 de lei cota de 25 la sută pe care o deținea și că această companie nu a avut nicio activitate. Funcţionarul mai deţine prin mandat un automobil Mazda CX 7 din anul 2012.

Igor Guja are 35 de ani şi s-a născut la Orhei și deţine gradul special de locotenent-colonel de justiție.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averile modeste ale judecătorilor din Ialoveni

Până la 14 iunie curent, pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) sunt publicate circa şase mii de declaraţii ale demnitarilor şi funcţionarilor publici. Printre acestea se regăsesc și declarațiile de avere pentru anul 2012 ale celor şase judecători de la Judecătoria Ialoveni.

14 iunie 2013
595
Avere la vedere

Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de le...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.

13 august 2013
514
Avere la vedere

Judecătorul Sergiu Arnăut a depus, contrar legii, două...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău, Sergiu Arnăut, care locuiește împreună cu fosta soție într-un palat trecut în acte pe numele acesteia, a depus pentru anul 2012 două declarații de avere. Ambele au fost publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) și au fost completate la o distanță de aproape o lună una de alta. Singura diferență dintre ele este că din prima lipsește pensia magistratului de 4500 de lei/lună. Un alt paradox este că în ambele declarații judecătorul scrie că a dobândit în 2012 un imobil printr-o donație efectuată un an mai târziu, adică în anul 2013.

27 mai 2014
542
Avere la vedere

Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...

După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.

02 mai 2013
803