Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce a condus timp de un an şi opt luni ANTA, cu un salariu de peste 35 de mii de lei pe lună

Avere la vedere 19 mai 2016 882
Igor Guja

Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.Igor Guja s-a angajat la ANTA în ianuarie 2014, iar în 2015, potrivit declaraţiei de avere, și-a achiziționat un apartament în Chişinău. Locuința are o suprafaţă de 94,8 m.p și o valoare de 620 361 lei. Această sumă depăşeşte venitul anual declarat pentru 2014, de 436 813 lei.

Solicitat de Moldova Curată, Igor Guja a declarat că apartamentul şi l-a achiziţionat din salariul de la ANTA, despre care a subliniat că a fost unul mare. El a explicat diferența dintre costul apartamentului și veniturile sale prin faptul că a acumulat banii necesari pe parcursul mai multor ani, inclusiv cu ajutorul părinţilor. ”L-am cumpărat după 10 ani de activitate în diferite funcţii”, a subliniat Igor Guja. El a mai declarat că apartamentul se află în Chişinău, pe strada Petru Rareş, în sectorul Râşcani. ”Eu din 2005 mi-am prezentat declaraţiile de avere, fiind ofiţer CNA”, a ţinut să precizeze directorul interimar al DIP.

Întrebat de ce și-a schimbat domeniul de activitate, Igor Guja a declarat că la ANTA a venit un alt conducător, cu alte viziuni şi de aceea a plecat. ”Nu spun că sunt răi sau buni, dar mie îmi place când am autonomie, ca să fac lucruri frumoase şi cred că am reușit. Puteți să întrebați angajații ANTA ce rezultate au fost atunci”, a menționat Igor Guja. La DIP spune că are acum un salariu cu mult mai mic şi că a renunţat la funcţia de la ANTA pentru că vrea să lucreze în echipă. ”Pentru mine contează cariera, nu sunt căsătorit şi vreau să am rezultate”, a adăugat Igor Guja.

Guja l-a urmat pe Cebotari

Cariera profesională a lui Igor Guja pare să fie strâns legată de cea a actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari. În perioada în care ultimul deţinea funcţia de ministru adjunct al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Igor Guja a fost avansat în mai multe funcţii de conducere la ANTA, agenţie subordonată acestui minister, într-un timp relativ scurt.

În ianuarie 2014 a fost numit vice-director la ANTA, în noiembrie 2014 a devenit director adjunct, în aprilie 2015 - director interimar, iar în luna mai a fost numit director cu drepturi depline. În această funcție s-a aflat până în august 2015, iar în octombrie a fost numit director adjunct la DIP, la câteva luni după ce Vladimir Cebotari fusese numit Ministru al Justiţiei.

Menționăm că Vladimir Cebotari a fost vice-ministru al transporturilor în perioada iunie 2013 – aprilie 2015, după care a fost numit director la CFM, iar în vara aceluiași an a devenit ministrul al Justiției.

Guja: Dacă ne urmăriţi pe Facebook, veți vedea că suntem foarte transparenţi

Referitor la aceste coincidențe, Igor Guja a menționat că el nu a încălcat legea în niciun mod, iar activitatea instituției pe care o conduce este una transparentă. ”Dacă urmăriţi activitatea noastră pe Facebook, se vede că noi nu avem televiziunile noastre, vin absolut toţi. Ne străduim să fim transparenţi şi asta e aplaudat şi de partenerii noştri de dezvoltare”, a subliniat Igor Guja.

Anterior, Igor Guja a fost director adjunct la Direcția Financiară la Calea Ferată a Moldovei (august 2013 - ianuarie 2014), iar înainte de asta – ofiţer superior la Centrul Naţional Anticorupţie.

În declarația pentru anul 2014, Igor Guja indică și faptul că este asociat la firma „Yttrium Pro” SRL, înregistrată în decembrie 2013. Referitor la firmă, Igor Guja a declarat că nu mai este asociat, pentru că și-a vândut cu 1250 de lei cota de 25 la sută pe care o deținea și că această companie nu a avut nicio activitate. Funcţionarul mai deţine prin mandat un automobil Mazda CX 7 din anul 2012.

Igor Guja are 35 de ani şi s-a născut la Orhei și deţine gradul special de locotenent-colonel de justiție.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
328
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
318
Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
357
Avere la vedere

Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.

29 septembrie 2015
409