CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi – doar una

Interese la vedere 16 octombrie 2014 1190
imagine simbol

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.



După ce membrii Comisiei examinează şi verifică o situaţie de conflict de interese, CNI adoptă un act de constatare pe care îl expediază la CNA pentru aplicarea amenzii. Pentru nedeclararea conflictului de interese, persoanele sunt sancţionate cu amenzi de până la şase mii de lei.

În ultima perioadă însă niciun funcţionar sau demnitar nu a fost amendat, deoarece CNA invocă expirarea termenului de prescripţie, adică trei luni de data comiterii abaterii. „Din cauza divergenţelor de interpretare a legislaţiei privind aplicarea termenelor de prescripţie în situaţiile menţionate, procurorii anticorupţie au contestat în instanţă unul dintre procesele contravenţionale, încetate de CNA pe motivul intervenirii termenului de prescripţie. De asemenea, procurorul a solicitat instanţei să clarifice dacă nedeclararea conflictului de interese este o contravenţie continuă. Judecătoria Buiucani a respins contestaţia procurorului, considerând că CNA a aplicat corect termenul de prescripţie de trei luni pentru tragerea la răspundere contravenţională, termen aplicat din momentul săvârşirii contravenţiei”, explică Angela Starinschi, purtător de cuvânt la CNA.

Pe de altă parte, CNI îşi menţine poziţia și susţine că încălcarea de lege ar trebui sancţionată din momentul constatării, și nu al comiterii. „Majoritatea cazurilor conflictelor de interese pe care le-am studiat au fost săvârşite cu mai mult timp în urmă, iar altele sunt repetate, în cazurile licitaţiilor publice. Cazul poate fi studiat de membrii Comisiei într-un timp mai scurt sau poate dura mai mult, în funcţie de complexitatea informaţiei care trebuie acumulată. Prin urmare, noi credem că termenul de prescripţie trebuie să fie de 90 de zile de la data constatării încălcării, nu de la săvârşirea ei”, afirmă preşedintele CNI, Anatolie Donciu.

Mariana Calughin, expertă anticorupţie, este de aceeaşi părere. Ea spune că  sancţiunea, în cazul conflictului de interese, ar trebui aplicată din momentul constatării. „CNA insistă să invoce acest precedent pe care l-a avut în judecată. Cazurile nu trebuie să se oprească la unul singur. Ar trebui expediate mai multe cazuri în instanţă pentru a se forma o practică judiciară. Conflictul de interese este o contravenţie continuă şi nu una de moment. În Codul Contravenţional al Republicii Moldova se spune clar că se consideră contravenţie continuă fapta care se caracterizează prin săvârşirea neîntreruptă, timp nedeterminat, a activităţii. Totodată aici mai este specificat că este consumată contravenţia continuă doar în momentul încetării acţiunii sau inacţiunii sau a survenirii unor evenimente care împiedică această activitate. În acest context, sunt de acord cu poziţia CNI că termenul de prescripţie de 90 de zile trebuie să curgă din momentul adoptării actului de constatare de către membrii Comisiei”, mai susţine experta.

Într-un an şi jumătate a fost plătită doar o amendă pentru nedeclararea conflictului de interese

În anul 2013, membrii CNI au constatat încălcari ale regimului juridic al conflictelor de interese în 9 cazuri. În prima jumătate a anului 2014, numărul actelor de constatare de acest fel s-a mărit. În doar şase luni ale anului curent au fost adoptate 23 de acte de constatare.

Din cele 32 de acte adoptate de CNI timp de un an şi jumătate, doar o persoană a fost amendată pentru nedeclararea conflictului de interese. Este vorba de primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina. El a permis achiziţionarea pâinii şi a laptelui, produse destinate instituţiilor de învăţământ din localitate de la firma al cărui fondator era el însuși, iar directoarea grădiniţei era soţia sa. Pentru această abatere, Ion Balan a fost sancţionat cu patru mii de lei.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Triunghiul intereselor la Micleşti

Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.

17 iulie 2013
1236
Interese la vedere

Soţul - primar, soţia – administratoare a unei întrepri...

20 decembrie 2015
1098
Interese la vedere

Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...

Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar. 

12 mai 2015
1174
Interese la vedere

Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu so...

Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.

18 iunie 2014
1436
Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
1351
Interese la vedere

Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.

25 septembrie 2015
1033