CNI versus CNA: conflicte de interese - multe, amenzi – doar una

Interese la vedere 16 octombrie 2014 772
imagine simbol

Chiar dacă şi-au angajat rudele în instituţiile pe care le conduc sau le-au desemnat câştigători ai licitaţiilor publice, persoanele cu funcţii de răspundere rămân nepedepsite. Acest lucru se întâmplă deoarece două instituţii interpretează legislaţia diferit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) susţine că un conflict de interese trebuie sancţionat în timp de trei luni de la data constatării, iar Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), care aplică amenda în baza materialelor de la CNI, afirmă că aceste 3 luni trebuie numărate din ziua săvârşirii contravenţiei.După ce membrii Comisiei examinează şi verifică o situaţie de conflict de interese, CNI adoptă un act de constatare pe care îl expediază la CNA pentru aplicarea amenzii. Pentru nedeclararea conflictului de interese, persoanele sunt sancţionate cu amenzi de până la şase mii de lei.

În ultima perioadă însă niciun funcţionar sau demnitar nu a fost amendat, deoarece CNA invocă expirarea termenului de prescripţie, adică trei luni de data comiterii abaterii. „Din cauza divergenţelor de interpretare a legislaţiei privind aplicarea termenelor de prescripţie în situaţiile menţionate, procurorii anticorupţie au contestat în instanţă unul dintre procesele contravenţionale, încetate de CNA pe motivul intervenirii termenului de prescripţie. De asemenea, procurorul a solicitat instanţei să clarifice dacă nedeclararea conflictului de interese este o contravenţie continuă. Judecătoria Buiucani a respins contestaţia procurorului, considerând că CNA a aplicat corect termenul de prescripţie de trei luni pentru tragerea la răspundere contravenţională, termen aplicat din momentul săvârşirii contravenţiei”, explică Angela Starinschi, purtător de cuvânt la CNA.

Pe de altă parte, CNI îşi menţine poziţia și susţine că încălcarea de lege ar trebui sancţionată din momentul constatării, și nu al comiterii. „Majoritatea cazurilor conflictelor de interese pe care le-am studiat au fost săvârşite cu mai mult timp în urmă, iar altele sunt repetate, în cazurile licitaţiilor publice. Cazul poate fi studiat de membrii Comisiei într-un timp mai scurt sau poate dura mai mult, în funcţie de complexitatea informaţiei care trebuie acumulată. Prin urmare, noi credem că termenul de prescripţie trebuie să fie de 90 de zile de la data constatării încălcării, nu de la săvârşirea ei”, afirmă preşedintele CNI, Anatolie Donciu.

Mariana Calughin, expertă anticorupţie, este de aceeaşi părere. Ea spune că  sancţiunea, în cazul conflictului de interese, ar trebui aplicată din momentul constatării. „CNA insistă să invoce acest precedent pe care l-a avut în judecată. Cazurile nu trebuie să se oprească la unul singur. Ar trebui expediate mai multe cazuri în instanţă pentru a se forma o practică judiciară. Conflictul de interese este o contravenţie continuă şi nu una de moment. În Codul Contravenţional al Republicii Moldova se spune clar că se consideră contravenţie continuă fapta care se caracterizează prin săvârşirea neîntreruptă, timp nedeterminat, a activităţii. Totodată aici mai este specificat că este consumată contravenţia continuă doar în momentul încetării acţiunii sau inacţiunii sau a survenirii unor evenimente care împiedică această activitate. În acest context, sunt de acord cu poziţia CNI că termenul de prescripţie de 90 de zile trebuie să curgă din momentul adoptării actului de constatare de către membrii Comisiei”, mai susţine experta.

Într-un an şi jumătate a fost plătită doar o amendă pentru nedeclararea conflictului de interese

În anul 2013, membrii CNI au constatat încălcari ale regimului juridic al conflictelor de interese în 9 cazuri. În prima jumătate a anului 2014, numărul actelor de constatare de acest fel s-a mărit. În doar şase luni ale anului curent au fost adoptate 23 de acte de constatare.

Din cele 32 de acte adoptate de CNI timp de un an şi jumătate, doar o persoană a fost amendată pentru nedeclararea conflictului de interese. Este vorba de primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina. El a permis achiziţionarea pâinii şi a laptelui, produse destinate instituţiilor de învăţământ din localitate de la firma al cărui fondator era el însuși, iar directoarea grădiniţei era soţia sa. Pentru această abatere, Ion Balan a fost sancţionat cu patru mii de lei.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...

Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.

19 septembrie 2013
737
Interese la vedere

Cu venituri nedeclarate și cu un conflict de interese l...

A fost scutit de sancțiune pentru că a admis un conflict de interese, iar după doi ani a fost avansat în funcția de director al Agenției ”Moldislva”. Este vorba despre Ion Haralampov, care a arendat patru hectare de teren forestier atunci când conducea o subdiviziune teritorială din cadrul Agenției, deși legislația interzicea acest lucru.

04 decembrie 2017
741
Interese la vedere

Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile...

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).

28 iunie 2013
1310
Interese la vedere

La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rud...

După ce Moldova Curată a publicat, luna trecută, un material în care relata despre faptul că rude şi amici ai unor funcţionari publici din raionul Ungheni au vizitat Lituania, deplasarea fiind achitată din bani publici, câţiva cititori din Ungheni ne-au informat despre o altă vizită ale autorităţilor raionale în străinătate. Astfel, în vara anului trecut, o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat acelaşi oraş lituanian, Moletai, grupul fiind constituit din zece persoane, inclusiv soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Demnitarul susţine că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor.

01 octombrie 2013
622